Switch to full style
Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.
Odgovori

rehabilitacija dece sa posebnim porebama-cp

11 sij 2010, 19:46

Zdravo ja sam majka na dete sa cerebralnom paralizom koja je dobila nakon vakcinu polio di te per.Ima epilepsiju i cp.Sad ima 4.5 godina i zelela bih da podelim svoje iskustvo.Dosad smo radili fizikalni tretman po bobat{samo taj metod je kod nas u makedoniju}?Uradili smo i ABR tretman sad u decembru smo poceli pa di htela da mi preporucite neki nov nacin da pomognem svojoj cerki.Ona jos ne hoda i prica samo po neke reci kako mama ,baka.POZDRAV SVIMA I HVALA

Re: rehabilitacija dece sa posebnim porebama-cp

11 sij 2010, 20:48

Dobrodosla na forum! :hug
Draga Sofce, ja sam ti isto mama iz MK i mozet ostavit mail da ti posaljem moj mobilni pa da iskomuniciramo. :mah

12 sij 2010, 07:10

Dobro nam došla sofce :mah

12 sij 2010, 11:36

Dobro dosla

12 sij 2010, 12:25

:mah
Moj Denis će uskoro 10 godina i ne sjedi samostalno i nikada neće posljedično ni hodati, ali to nije bitno
On jako dobro komunicira s okolinom i to jeste bitno :dada
Mi smo prvih godinu dana koristili metodu pasivne medicinske gimnastike s elementima Bobatha (tako je službeni naziv tog tretmana, ali od Bobatha nije bilo ni B) i vježbali smo po cijele dane. Napretka nije bilo, pa smo otišli u Sloveniju i tamo naučili i Bobath i baby handling i pravilno hranjenje, poticanje komunikacije, radnu terpaiju, vejžbanje koncentracije ...
I eto, uspjeli bi motorički jako puno više da ga zdravstvena priča nije previše pogađala (silne operacije na neurokirugiji), ali zato je ostatak priče OK na naše veliko zadovoljstvo :nana

12 sij 2010, 19:17

Sofce, iz iskustva bliznjih - nemoj previse skakati sa metode na metodu. Znam ljude koji su tako... od kineziterapije, preko kipra i aminokiselina, zen budizma, akupunkture, travara, popova... i nista. Mazali su im oci i uzimali pare sa Bobatom, Kubatom, Vojtom, svetim Savom i Franjom... Sve su probali po mjesec dana - gubljenje vremena. Ne znam koja je "najbolja", ali kad je osjetis - drzi je se. Moj Tomi ne sjedi niti hoda, komunicira jako primitivno, godinama ga ucim da puzi i jedino sto me drzi je sto osjetim da on to moze. Sretno.
Odgovori