Sada je: 11 kol 2026, 10:03.
Moderator/ica: nadicab

andreja30 je napisao/la: Obje su u svojim dijagnozama napisale da je u okvirima za svoju dob, u nekima i iznad, no da je problem prezaštićeni odgoj-što god to bilo...Pitam se kako ne prezaštititi dijete ako jadničak od prvog dana života pa do ko zna kada svako toliko mora proći kroz ruke ljudi u bijelim kutama.

suzaks je napisao/la:Andreja30! Može biti svašta i ništa - ti si najkompetetnija (uz suradnju stručnjaka) da to procjeniš:
a) može biti da nije ništa i da su te sve samo faze u odrastanju, savladavanju nekih zadataka, temperamentnog sklopa, a lagano i formiranja 'malog' karaktera
b) a može biti da dijete doista ima problem -krvarenje 3. stupnja je prilično velika stvar (da li ste bili na MR da vidite da li je i kakve posljedice krvarenje ostavilo?)- s tim u svezi možda oštećenost nekih moždanih stanica uzrokuje usporeni razvoj fine motorike;
problemi mogu biti i senzoričke prirode - znači da mu proprioceptivni sklopovi dobro ne obrađuju i odašilju podražajne informacije (možda mu smeta zvuk škara po papiru, oblačenje kaputa -stezanje, svlačenje za kahlu - grebanje odjeće, hladnoća)- ti osjećaji mogu biti potpuno neshvaćeni od okoline dok njima odražavaju podražaje slične fizičkoj boli
S tim u svezi potražiti DOBROG radnog terapeuta - Zgb-mame će ti savjetovati takve, a po mogućnosti na Gpljaku se raspitati za terapije senzorne integracije - pa se savjetovati o djetetovim problemima. I naravno vaš , roditeljski rad uz puno strpljenja.

nadam se da povoljno razvoju događaja...i nastojat ću manje brinuti, jutrima se budim sa mučninom, ne spavam noćima
Stefanova_mama je napisao/la:Jos jedna ideja, proverite mu vid. Moj S. je trenutno sa dioptrijom +2, +3, dok nije dobio naocare sa 3 godine odbijao je u potpunosti da crta, sece makazama, sve sto zahteva finu motoricku aktivnost. Od kad je dobio naocare situacija se u potpunosti izmenila, nije i dalje opcinjen crtanjem, ali ne pokazuje otpor kad u vrticu svi crtaju, crta i on.
Ja nisam pretpostavljala da ne vidi, jer je u krupnoj motorici bio izuzetno spretan i ziv, jedino sto je cesce udarao glavu o razne predmete, ali mi smo to pripisivali brzini kojom se krece.
Godinu dana s naocarima, vec nam se i dioptrija popravila.

bebaimama je napisao/la:dioptrija se može utvrditi vrlo rano (da sada ne opisujem postupak), mojoj curki je odredjena dioptrija sa 13 mj. +5 na obadva oka.

u Klaićevu i ona ti to s puno lubavi i strpljenja odradiNatrag na Djeca s teškoćama u razvoju
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.