Sada je: 12 kol 2026, 01:30.

Individualizirani program

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Individualizirani program

PostPostao/la ninam » 27 sij 2009, 12:00

Ja se nisam dugo javila jer je vrijeme kod nas prebrza pojava i prodje nekoliko mjeseci da se niti ne okrenem.
Moja je djevojcica 2.raz po individ.programu i radimo vrijedno posting.php?mode=post&f=52# i uspijevamo i padamo i opet se uzdizemo.S uciteljicom imam odlican pristup, no, moja je narav valjda da ne idem u konflikte,ali imam puno primjedbi na situaciju u skoli.
Na pocetku,saznala sam neki dan da uciteljica nema izradjen ind. skolski program za moju kcer, pa kako onda radi s njom (2.r), nije ni u 1.r imala.
Daje im(svima ,pa i njoj) nenajavljene ispite, npr. "Zima" se zavrsavala na satu i isti sat pisao kontrolni(znaci nisu imali cijeli sat ).
Kad citam na netu o slucajevima individ. onda shvatim da je moje dijete u puno stvari " zaobidjena"(ustvari ja odradjujem tu individualizaciju doma, a ne uciteljica).
Matematika je ustvari ispala najveci problem zbog diskalkulije. Uporan rad satima, a problemi i dalje stoje.Ima pomaka, ali sporih.I naravno, sve zadatke mora rijesiti kao i druga djeca, tako da matematika je svaki dan po 2 sata obaveno na stolu, sto je za dijete pre,previse. Povremene poruke: Nije htjela nista raditi, kao da uciteljici ne pada na pamet da ona to mozda ne razumije ili joj je tesko pratiti frontalni rad.
I teacheru nista ne znaci sto je u pitanju individualizirani pristup, on tjera po svom.
Jesam li ja subjektivna i majka koja previse stiti svoju djevojcicu?
ninam
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Individualizirani program

PostPostao/la martina mama » 27 sij 2009, 13:22

nisi subjektivna, nego si kompetentna govoriti o svom djetetu i njegovim potrebama u proicesu skolovanja.
ja isto nisam za konflikte, mada sam sve ljuca kad vidim sto smo sve napravili da bi nam dijete islo u redovnu skolu. osjecam manjak suradnje i pomoci prvo od strane skole i strucnih sluzbi. mislim da je moja duznost kao roditelja zahtijevati da mi dijete u skoli dobije ono sta mu treba i da uspije kapitalizirati trud ulozen u ucenje. koliko cemo u tome uspjeti, tu sam pomalo skepticna i to je proces u kojemu treba biti pametan i ici korak po korak. ono sto je po meni ispravan put je traziti razgovor u skoli i postaviti se kao partner koji je u svom radu dosao do izvjesnih zakljucaka. znam da su svi tasti kad im se govori kako bi trebali mijenjati sistem rada, ali nasa djeca nemaju druge zastupnike osim nas. to je nasa duznost, za nasu djecu i za svu djecu koja dolaze.
ok, otvorili su nam vrata redovnih skola. neka nas onda i tretiraju sa svim posebnostima, a ne da nam djecu naguravaju u kalupe u koje mozda nikad nece stati.
pisala sam o predavanju marka fereka na kojemu sam bila. meni je u glavi ostala njegova misao da je po zavrsetku srednje skole taj momak za sebe mislio da je glup i nesposoban. ja ne zelim da se to dogodi mom djetetu. kako rece mama forrest gumpa: "glup si,. koliko si glup".
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 27 sij 2009, 17:10

meni osobno je bilo najteže na kraju 1. polugodišta i 2. polugodište 1. razreda. Ostalli smo bez izvrsne asistentice, sve je palo na naša leđa, nismo znali kako mu pomoći u učenju ... Tada sam javno rekla da mi je jasno zašto roditelji odustanu (a neki niti ne pokušaju) i upisuju dijete u specijalnu školu.
Danas nam je puno lakše jer sam i ja naučila kako s njime, on se privikao na učenje u školi i škola se privikla na njega.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la ninam » 28 sij 2009, 10:42

Nadice i martina mama niti ja nemam trenutnih problema, ali je stvar u nekim kontinuiranim problemima. Kaze martina mama:partnerski odnos, pa ne dolazi ni jedan drugi ni slucajno u obzir. Zna se kad se uciteljici nesto suprotstavis, onda je situacija "Ne dao ti Bog".
Jel mozete zamisliti da je na kraju 1 .r zavrsni ispit moje dijete radilo tako da ju je druga djevojcica kontrolirala, a uciteljica je valjda pazila da razred ne prepisuje ili tko zna sto je radila. Meni je to nezamislivo, ali sam sutjela. Smisao Individualizacije je da ispit isto pise nasamo s uciteljicom ili nekako slicno.
Molim se Svevisnjem da joj se pribavi asistent jer bi to bilo cini mi se rjesenje. Papire za asistenta su trazili i nista dalje nitko ne spominje.
Zarekla sam se da necu mir u kuci remetiti zbog situacije u skoli tj.ocjene ili neki problem koji se pojavi.Do tog mi je otkrica trebalo puno vremena, ali sad se toga drzim.
Mogla bih pisati i dalje, ali evo, olaksala sam si dusu.
ninam
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nadicab » 28 sij 2009, 11:58

a moj je pisao s asistenticom na hodniku da ne smeta ostatku razreda
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la breg » 28 sij 2009, 12:01

nadicab je napisao/la:a moj je pisao s asistenticom na hodniku da ne smeta ostatku razreda

:dunno zar nema slobodnih učionica, to stvarno ne mogu vjerovati
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la ninam » 29 sij 2009, 11:16

To su "stvari" na koje valjda moramo zazmuriti. I moja sjedi sama u prvoj klupi, znaci nema dobar uzor pored sebe da malo poglade sto se radi, ako se izgubi nekad, a cesto se to dogodi.
ninam
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nadicab » 29 sij 2009, 11:27

da, nako n godinu dana školovanja, navikla sam na koje stvari trebam žmiriti
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la ninam » 29 sij 2009, 15:20

Saznala sam da NE mozemo dobiti asistenta jer dijete nema dijagnozu. I to mi je otkrice, moje je dijete zdravo. A, ustvari , ja najbolje znam sto se sve tu krije, jer nisam nikad zatvorila oci i svjesna sam njenih poteskoca.
Neka bude tako, ako mora biti. Mi se i dalje borimo i znojimo.
ninam
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la sunnyapril » 30 sij 2009, 10:04

hej nina, daj pliz reci gdje si to saznala?!

moje dijete ima općenitu dg tipa poremećaj ponašanja, plaćamo asisitenta, šta znači da ga zgb neće platiti? :baba
sunnyapril
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ninam » 30 sij 2009, 11:24

Dijete mora imati motoricke smetnje ili intelektualne smetnje ili agresivnost, to je otprilike njihov razlog za asistente. Sve to mozes doznati u udruzi IDEM. To je njihov projekt, a razloge za asistenta odobrava Gradski ured za obrazovanje.
Koliko placate ? moze odgovor u private box ako zelis.
ninam
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mary29 » 30 sij 2009, 11:37

curke pomala vas pratim i čitam jer me ova tema jako zanima.
Naime imam sina 6god.koji bi trebao ić na jesen u školi ali planiram tražiti odgodu god.dana. u 1mj.je napunio 6 god.tako da smatram da bi mu još jedna godina značila puno. Njegov problem je teškoće u govorno jezično razvoju. Motorički je razvoj ok za svoju dob. izgovor sa manjim tečkoćama ali može pravilno izgovoriti sve glasove. ono što me muči to je agramatičnost , nespaja rečenice pravilno tako da se poremeti pravo značenje. intlektualno je ok,ali brine me jako da če tbog toga imati teškoče u učenju jer se može dogoditi da nije da nezna nego da jednostavno neće razumjeti što mu se govori :( ali napreduje zasad jako dobro i sve je bolji i bolji ali uz puno vježbanja truda strpljenja i ljubavi. imao je teškoća u grafomotorici i to je rješeno i negativizam u ponašanju također je nestao tako da me zasad muči njegov govorni razvoj i kako če se prilagoditi i pratiti program u školi
10.01.2003 Antonio

14.07.2009 Matea
mary29
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la breg » 30 sij 2009, 12:56

Ti najbolje poznaš svoje dijete, zato ako si tako odlučila ,traži odgodu.
Redovitim odlaskom logopedu, govor možeš u godini dana itekako popraviti.
sretno :mah
breg
Ne damo se, idemo dalje!

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.