Sada je: 11 kol 2026, 19:48.

RADIONICA "Poticanje ranog jezično-govornog razvoja"

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

PostPostao/la Slajica » 20 svi 2009, 09:24

Nadam se da nije kasno za sve koji su zainteresirani za sutrašnju radionicu u Suvagu koju vode Silva Jug i Renata Rade.
Ja sam bila na dvije radionice prošle dvije godine i puno su mi pomogle u radu s Elenom kod kuće, pa ako netko želi, evo info:

U Polikliniku SUVAG se javlja sve veći broj djece urednog sluha koja su mlađa od 4 godine, ali značajno kasne u govorno-jezičnom razvoju. Ta djeca vrlo često, osim kašnjenja u govorno-jezičnom razvoju, manifestiraju i neka ponašanja koja upućuju na moguće kompleksne i dodatne teškoće; od mogućeg općeg kašnjenja u psihomotornom razvoju, preko smetnji pažnje do komunikacijskih teškoća i eventuelno čak poteškoća iz spektra pervazivnih razvojnih poremećaja. Tada je važno stvoriti što bolji uvid u mogućnosti djeteta, pravovremeno uputiti neku djecu u za njih primjerenije ustanove i programe i što ranije savjetovati i educirati roditelje za učinkovito poticanje razvoja. Pokazalo se djelotvornim uključiti tu djecu u programe rane intervencije u Poliklinici SUVAG.

Jedan od programa rane intervecije je PROGRAM SAVJETOVANJA O OPĆEM I GOVORNOM RAZVOJU. To je sustavno, periodičko savjetovanje roditelja djece s usporenim govorno-jezičnim razvojem. Individualno se, a povremeno i provođenjem skupnih predavanja i radionica, razvijaju strategije postupaka koji su učinkoviti za poticanje kako govorno-jezičnog tako i ostalih područja razvoja djeteta u njemu najprirodnijem, obiteljskom okružju. Tijekom provođenja ovog programa roditelji stječu oslonac u svojim nastojanjima da odgovarajućim načinom potiču razvoj svog djeteta, jačajući samopouzdanje osvješćivanjem intuitivnih postupaka na operativnu razinu.

Direktniji oblik programa rane intervencije koji se pokazao djelotvoran u radu s malom djecom zakašnjelog govorno-jezičnog razvoja su RITMIČKE STIMULACIJE. Program je orjentiran na demostraciju rada s djetetom, u smislu pokazivanja roditeljima kako poticati komunikacijski, jezični, govorni i motorički razvoj djeteta kroz niz postupaka i vježbi koji su ciljano usmjereni na poticanje djetetova razvoja, ali predstavljaju mogućnost ugodnog, najčešće veselog druženja roditelja i djeteta.

Oba navedena postupka rane intervencije jačaju osjećaj roditeljske kompetencije.

Pogram radionice "Poticanje ranog jezično-govornog razvoja"

Tema: Biti u dječjoj koži

Voditeljica: Silva Jug, logoped

Vrijeme: 8,00 – 9,00h

Poruka ove radionice svim odraslima (terapeutima, odgajateljima, roditeljima): Preduvjet učinkovitog poticanja cjelokupnog djetetovog razvoja, pa tako i govorno-jezičnog, je razvijenost sposobnosti empatije tj. uživljavanja odraslih u djetetova stanja tijekom komunikacije s njima. Osmišljene uloge sudionika u toj radionici olakšavaju osvještavanje djelovanja nekih tipičnih postupaka odraslih na djecu. Radionica je primjenjiva u radu terapeuta s roditeljima, u svrhu postizanja roditeljskog višeg stupnja osviještenosti u ponašanju prema djetetu.

Tema: Govorno-motoričke aktivnosti i igre najranije dobi

Voditeljica: Renata Rade, logoped - ritmičar

Vrijeme: 9,00 – 10,00h

Na radionici će biti prikazano kako djeci zakašnjelog govorno-jezičnog razvoja pružati motoričku i jezično-govornu podršku tijekom njihovih slobodnih, spontanih aktivnosti. Taj postupak je važan jer se njime podupiru svi ključni aspekti razvoja. Bit će prikazane i neke strukturirane govorno-motoričke igre (igre u plahti, igre po tijelu, igre u prostoru...) koje se provode s ciljem ostvarivanja pojedinih terapijskih ciljeva.

Tema: Hoće li moje dijete govoriti?

Voditeljica: Renata Rade, Silva Jug

Vrijeme: 10,00 – 12,00h

Na radionici će biti prezentirane osnovne informacije o karakteristikama, problemima i potrebama male djece zakašnjelog govorno-jezičnog razvoja. Demonstrirat će se važnost stvaranja veza između specifičnih terapijskih postupaka koji se primjenjuju radi poticanja djetetova razvoja i sustavnog savjetovanja i edukacije roditelja kako bi sami ovladali tim vještinama.

http://www.suvag.hr/hrv/page.php?cID=no ... adionica02

Pusa svima :kiss
Zadnja izmjena: Slajica; 20 svi 2009, 09:40; ukupno mijenjano 1 put/a.
Slajica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: RADIONICA "Poticanje ranog jezično-govornog razvoja"

PostPostao/la Slajica » 20 svi 2009, 09:39

Sorry svima, radionica je danas i već je počela, tak da debelo kasnim s informacijom. :/
Sorry još jednom.....
Slajica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.