novo istrazivanje je dokazalo da se otrov moze prosiriti van aktuelnog misica i onesposobiti druge organe u njihovoj funkciji. jos neka istrazivanja pokazuju da ucinak i nije nakon odredenog vremena nesto uspjesan kod ljecenja botoxom jer tjelo pocme proizvoditi protutjela protiv tog otrova.
ovaj dio je općepoznat jer to vrijedi za svaki otrov. Jedino jeste problem što neki roditleji to ne znaju jer se ne raspitaju i pristaju baš na sve što im doktor veli kao ovce.
Ponavljam, SAD jeste poznata po davanju PREVELIKIH doza, kod na u CRO čak ne daju niti svjetski preporučene doze nego dosta manje, pa zato izostaju efekti - neki dan mi je baš jedna mama rekla da je dr Đapić davao njenoj curici ali da to uopće nije imalo efekta. Ja sam pred 2 godien bila na simpoziju gdje se je javno jedan drugi stručnjak iz Rijeke hvalio da daje puno manje doze od preporučenih.
Denis je dobio sada 3x u svom životu - svaki put je dobio od kvalitetnih stručnjaka koji to znaju kako, gdje i koliko. Svaki put smo izvukli dodatni maksimum iz njegove motorike

Ja na to gledam kao i na sve drugo - ako imaš saznanje o opasnosti nekog tretmana, onda tražiš stručnjaka koji s time ima dobra iskustva i veliku pozitivnu praksu. Ne idemo čakniti bilo kojem zubaru, nego se uvijek propitujemo za dobroga, a ovo je puno jača stvar.
Inače, Hrvatska uvozi Botox od Allergena, a u SLO se koristi Dysport koji je u pokusima usporedbe botox- dysport ispao slabiji jer je njegova molekula upola manja od botoxove i više se širi u okolne mišiće.To je dobro kada se npr tretira prekomjerno znojenje, ali nije poželjno u slučaju npr CP-a
I opet, s druge strane, baš i nemamo nekog izbora - znam da ćemo morati ići na rezanje tetiva kada Denis uleti u pubertet kako bi spriječili deformitet kostiju udova, ali na rezanje se ide samo jednom, a do tada se cijela priča održava botoxom