Sada je: 11 kol 2026, 20:47.

Rana intervencija

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Rana intervencija

PostPostao/la dijanam » 10 tra 2008, 23:43

Drage mame, predstavnici udruga i svi ostali,

potrebno mi je i izuzetno vazno da saznam sto vise o stanju rane intervencije u Hr pa vas molim za pomoc.

Jeste li bili ili ste ukljuceni u neki oblik rane intervencije (koji?) i gdje?

Ko je nositelj programa RI kojeg polazite?

Hvala na pomoci!
4xmama
dijanam
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Rana intervencija

PostPostao/la Plava » 11 tra 2008, 00:04

Neznam dali sam samo ja zbunjena ali morat ćeš objasniti pobliže o čemu se radi, ništa ne kužim..... :mah
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
"Ništa nije poput razgovora s nekim tko je u istom položaju!"
Rođendani moje djece- dani anđela
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Lidija » 11 tra 2008, 00:08

Moj je klinac vec 18 godina, ali da je mladji ...
Postoji RI u Centru za rehabilitaciju ERF-a. Ta mi se najvise svidja. Meni.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la dijanam » 11 tra 2008, 00:20

Plava, oprosti na šturosti.
Evo bas sa stranice ERF-a:

Rana intervencija u edukacijskoj rehabilitaciji

Razvojem medicine bitno je umanjena smrtnost novorođenčadi, ali ne i broj djece s neurorazvojnim čimbenicima rizika. Suvremena medicinska dijagnostika zahvaljujući tehnološkim unapređenjima sve ranije otkriva bolesti i stanja u male djece koja ugrožavaju njihovo učenje i zdravi razvoj. Roditelji su upoznati s razvojnim rizicima i cijela obitelj dolazi u stanje povišenog stresa koji narušava kvalitetu obiteljskih interakcija. Uz biomedicinske čimbenike i čimbenici sociogenog porijekla (siromaštvo, zanemarivanje i zlostavljanje) ugrožavaju zdravi razvoj više negoli ranije. Djeca sve češće žive u obiteljima koje su izolirane, necjelovite i bez šire podrške. Posebno nepovoljne okolnosti nastaju u slučajevima kumuliranja rizičnih čimbenika biomedicinskog i socijalnog porijekla.

U svim navedenim slučajevima nužna je rana, na recentnim znanstvenim spoznajama organizirana i provođena zaštita djece i habilitacija koja se u literaturi najčešće zove "rana intervencija". U modernim, socijalno uređenim državama potreba za ranom intervencijom i njezina učinkovitost su prepoznati, a u porastu su i sveučilišni obrazovni programi koji osposobljavaju specijaliste za ovo područje. Primjerice u Austriji se već više od deset godina školuju stručnjaci za ranu intervenciju na sveučilištima u Beču i Grazu, a pokrenut je i europski projekt koji je usmjeren na analizu studija u ovom području, te izgrađuje standarde za njihovu evaluaciju.

te malo:

http://www.okolonaokolo.hr//index.php?option=com_content&task=view&id=19&Itemid=71
4xmama
dijanam
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamashnita od noje » 11 tra 2008, 07:54

mi odlazimo u Centar / Savjetovaliste ERF kod prof. Turalije (Jokovic)
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Plava » 11 tra 2008, 08:07

Moram prizati da sam iznenađena, nisam mislila da tako nešto ima u zgb. hvala na linku Dijanam.
Mamasnnhita kako ste saznali za to na erf-u. Ja sam bila tamo na pregledu s malim i molila sam da mi pomognu s terapijom za njega i za stariju kćer, ali ništa od toga. Takav sustav pomoći nam hitno treba u lijepoj našoj. :3srca
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
"Ništa nije poput razgovora s nekim tko je u istom položaju!"
Rođendani moje djece- dani anđela
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamashnita od noje » 11 tra 2008, 08:12

saznala sam na forumu, ovdje na grupama potpore :3srca
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la mamashnita od noje » 11 tra 2008, 08:15

evo link na ono sto oni rade (mislim na ranu intervenciju):
http://centar.testiranje.net/projekti
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la dupin » 11 tra 2008, 14:24

u mom gradu odnedavno djeluje udruga UPRI (udruga za promicanje rane intervencije)
mi nismo imali takvu potporu, ali mi je drago za svu buduću djecu i njihove roditelje što mogu dobiti stručnu pomoć od tima ljudi
dupin
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la tam » 23 tra 2008, 14:30

Mi idemo na ERF...zadnjih 7 mjeseci, krenuli smo s L. navršenih 21 mjesec ( poremećaj iz autističnog spektra). Jako smo zadovoljni njegovim napretkom, ne samo mi nego i defektologinja.
tam
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la lea.marijela » 23 tra 2008, 15:00

Da li je dovoljno naručit se u savjetovalište kod dr. Joković da bi bio automatski uključen u taj tim ili je to to?
LEA 0,870 - 2006 / DOMINIK 2003 / NIKA 2001 /
lea.marijela
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MaMi » 24 tra 2008, 00:16

Dajte, molim vas, i meni pojasnite kako ste stigle do terapije u savjetovalištu erf-a?
Mi smo bili jednom kod prof Joković, prof Pribanić se ispričala da ne može doći zbog obveza i da će sigurno doći k nama doma (naravno da nije došla). Na tom prvom savjetovanju prof Joković se pitala gdje smo mi do sada, rekla da je naše dijete od 20 mjeseci već prestaro za rane intervencije. Savjetovala nam da nigdje ne jurcamo po terapijama s njime već da se smirimo kod kuće i jako volimo. Čudila se da nikakav tim ne vodi brigu o našem malom već smo raspršeni na pet ustanova u Zagrebu. I to je bilo to. Rekla je da možemo doći ako želimo opet kroz 1-2 mjeseca no da smo tako stimulativni, educirani bla, bla i da zapravo i ne trebamo doći. Razgovor je tamo bio ok, atmosfer ugodna, ali ja baš i nisam bila impresionirana jer nismo doznali ama baš ništa pa je to bio zaprvo gubitak vremena.
Zbog tog mog iskustva me zanima kako i zašto ste vi dobile terapiju? Kakva je to terapija, ako možete opisati? Zbilja ne znam zašto smo mi tako prošli - da li je moje dijete tako loše pa s njim niti nema smisla raditi ili smo mi takvi genijalci da nam ne treba tuđa pomoć (što sigurno nismo). :dunno
21 gram
MaMi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la pepita » 27 svi 2009, 08:19

Projekt «Rana intervencija u djece s pervazivnim razvojnim poremećajem putem sustava mobilne službe u lokalnoj zajednici»(odobren i financiran od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH zarazdoblje od 01. rujna 2008. do 01. lipnja 2009. godine)

Ako kod djeteta do četvrte godine života ne primjećujete da:

• Vas prati pogledom

• se smije kada vas ugleda

• reagira okretanjem glave/ tijela kada ga pozivate imenom

• upotrebljava geste (pokazivanje kažiprstom), pokrete (kimanje glavom za „DA”, „pa pa”) u komunikacijske svrhe

• razumije neverbalnu komunikaciju drugih osoba• oponaša zvukove koji ga okružuju (auto, životinje), riječi i kretnje osoba

• ima dostatno razvijenu govorno- jezičnu komunikaciju s obzirom na kronološku dob

• razumije jednostavne naloge (dođi, sjedi, idemo, ustani) u kontekstu• razumije upute (zatvori vrata,...)

• Vam pokazuje igračku kako biste vidjeli što ga interesira

• se igra na uobičajen način (slaže igračke u toranj, stavlja lutku u auto, vozi kocke u kamionu,...)

• dozvoljava promjenu/ nadopunu u igri

• se uključuje u igru s drugom djecom

• razumije i reagira na upute NE, stani, čekaj

• primjećuje druge osobe

• pokazuje primjerene emocionalne odgovore (npr. reakcije su suzdržane ili pak pretjerane, ne odgovaraju situaciji)

• pokazuje strah pred opasnošću u prometu, nepoznatim osobama i novim situacijamaNazovite nas radi savjeta, podrške ili stručne pomoći !Omogućujemo patronažni rad s djetetom, glazboterapiju, logopedski tretman, psihološko savjetovanje i radionice za roditelje.Održavamo stručna predavanja i radionice.Često ne možemo promijeniti stvarnost, ali UVIJEK možemo promijeniti način na koji ju gledamo i reagiramo.Ako kod djeteta do četvrte godine života primjećujete da:

• se specifično ponaša (prisutni su ograničeni repetetivni obrasci ponašanja, interesa i aktivnosti, agresija i autoagresija)

• ima neobične vizualne reakcije (npr. zurenje u prste kojima treperi pred očima, zaokupljenost promatranjem sjene predmeta ili nekog kretanja iz neobičnog ugla,...)

• su prisutni neobični pokreti, izvijanje prstiju, neobično držanje tijela, ljuljanje, hod na prstima

• ima ustaljene rituale pri izvršavanju određenih aktivnosti i njihovom redoslijedu (pri jelu, odlasku na spavanje, postavljanju određenih predmeta na točno određen način,...)

• u govoru ponavlja riječi, dijelove rečenica, dijelove sadržaja crtanih filmova, a što je upravo čulo ili prije toga, i ne odgovara trenutnoj situaciji, niti postavljenom pitanju

• pokazuje otpor ili pak pretjerano zanimanje za određeni miris, okus hrane ili materijal- teksturu hrane/ površine, predmeta

• ne reagira na upozorenja, a niti na pohvalu

• druge osobe percipira isključivo kao sredstvo za zadovoljavanje svojih potreba i želja kroz navedena ponašanja ili povlačenjem za ruku

• nema spontane podjele interesa, uživanja ili dostignuća (npr. nema potrebe pokazivati predmet- igračke koje su njemu zanimljive drugoj osobi)

Rane godine sadrže jedinstvenu mogućnost utjecaja na djetetov razvoj s dugoročnim učincima.

Nositelj projekta:Udruga za skrb autističnih osoba RijekaSenjskih uskoka 151000 RIJEKA

Predsjednica Udruge:g.đa Lidija Penko

Mob. 091 344 22 20

e- mail: lidijap@gzr.hr

Stručni suradnici:Centar za autizam Zagreb

Podružnica RijekaČandekova 20 A51000 RIJEKA

tel.(051) 642 465

Voditelj projekta:Ivanka Pejić, dipl. pedagog- prof.

e- mail: ivanka.pejic@posluh.hr

mob. 091 574 88 02

Nazovite od 14-16 h
If someone tells you they have 'found the cure' 'cause' for Autism make sure you see their Nobel Prize before you buy whatever they are selling.
pepita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Otocanka » 01 lip 2009, 15:50

Godina dana je trebala (i vrlo ljubazna i draga fizijatrica na Goljaku) da ju prime na radnu terapiju i senzoričku integraciju. Svi ostali su nas otkantali.
Otocanka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.