Sada je: 12 kol 2026, 15:51.

Kako prebaciti auto na dijete?

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Kako prebaciti auto na dijete?

PostPostao/la Just Me » 19 sij 2009, 12:46

Molim pomoć ... nemojte se ljutiti ako ta tema već postoji al imam malu bebu pa ne stignem sve pogledati ...
Može mi netko objasniti kako da prebacim auto na dijete sa invaliditetom
Unaprijed hvala
Just Me
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Kako prebaciti auto na dijete?

PostPostao/la Lidija » 19 sij 2009, 15:33

Darovnim ugovorom. I onda sredis registraciju s novim vlasnikom odnosno djetetom.

Nadam se da znas da u tom slucaju ako auto zelis prodati trebas dozvolu CZSS-a.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lulamae » 19 sij 2009, 22:11

ja sam to nedavno radila..moras kupiti darovni ugovor u knjizari,otici kod biljeznika i potpisati..pa na policiju i tamo ce ti oni dalje reci sto treba..
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la palčicaMALA » 06 tra 2009, 14:40

treba li pritom imati i neko posebno rješenje o stupnju invalidnosti ili za sve ostale (naljepnica za osobu s invaliditetom, cestarina) koristi nalaz i mišljenje prvostupanjske komisije CZSS? ako treba, što je potrebno za to posebno rješenje o postotku i gdje se podnosi taj zahtjev?
hvala! :conf
princeza 2004.
anđeo 2008.-2012.
princ 2010.
mali anđeo 10 tt 2013.
palčicaMALA
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nemesis » 07 tra 2009, 07:09

Po svim pisanim pravilima trebalo bi najprije kod javnog bilježnika napraviti nacrt darovnog ugovora (cca 1.000,00 kn) kojeg će odobriti CZSS,jer on za slučaj stjecanja imovine postaje djetetov skrbnik (Zakon o javnom bilježništvu članak 53. "Javnobilježnički akt potreban je osobito za pravnu valjanost:1) ugovora o raspolaganju imovinom maloljetnih osoba i osoba kojima je oduzeta poslovna sposobnost,...") Zatim na Poreznu,policiju,osiguranje....Što se tiče postotka tjelesnog oštećenja njega utvrđuje komisija HZMOa na temelju zahtjeva u postupku izdavanja znaka pristupačnosti (naglasi za što ti treba,oslobođeno je upravnih pristojbi). Znak pristupačnosti možeš ishoditi bez prijenosa vlasništva auta na dijete. Smart karticu za autocestu možeš ishoditi nakon prijenosa (u knjižici vozila mora biti djetetovo me,šalje se kopija),a sve o tome vidi ovdje.
P.S. Nekima je uspjelo prenijeti auto na temelju ugovora kao lulamae,pa probaj najprije s tim,jeftinije je.
Hrabro protiv vjetrenjača

http://www.spinabifida.hr/
nemesis
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nadicab » 07 tra 2009, 12:56

mi nismo išli na komisiju nego sam nazvala pravnika u Ministarstvu prometa koji je rekao da samo pošaljem kopiju komisije za vještačenje jer se radi o djetetu.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la palčicaMALA » 07 tra 2009, 14:04

hvala vam puno! :proljece
princeza 2004.
anđeo 2008.-2012.
princ 2010.
mali anđeo 10 tt 2013.
palčicaMALA
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Mammamia » 19 lis 2009, 11:29

Ja sad zvala Czss pitati koji je postupak ako hoću da auto bude na ime djeteta, a ženska mi veli "Neće vam to uspjeti, nekidan je bila jedna gospođa i htjela to iso pa su je odbili" Zar je moguće da ti ne dozvole da nešto daruješ djetetu??? I zašto? Zar im toliko fali u proračunu taj iznos koji mi plaćamo za cestarine? Ne vjerujem da će to spasiti državu od bankrota.
Što se komisije i utvrđivanja stupnja invalidnosti tiče, mi smo to napravili (komisija os HZMO), jer kad sam tražila znak pristupačnosti nisu mi htjeli uzeti u obzir da se radi o djetetu. Morala sam platiti 305 kn i naravno da komisiju nismo ni vidjeli, samo su mi poslali papir da je Margarita 100% invalid, što su zaključili iz njezinih nalaza. Čemu onda komisija? :conf
Mihaela, Margarita i Antonija
Mammamia
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ptica » 19 lis 2009, 16:41

Mi smo zahtjev za izdavanje znaka pristupačnosti, rješenje o invalidnosti (od HZMO) , fotografiju 3x4 + taksa 70kn predali u Gradsko poglavarstvo (Zagreb). Vještačenje HZMO djeca ne plaćaju (barem u Zg :roll: ), samo odrasli.
Nakon tjedan dana došlo je rješenje o znaku pristupačnosti i blokić sa znakom pristupačnosti kojeg možeš staviti u bilo koje vozilo dok se inv. osoba vozi u njemu + velika naljepnica.

Auto preneseš na dijete tako da:
1. kupiš u knjižari gotovi formular o darivanju vozila, darovni ugovor za vozila, tak nekak.
2.Ovjeriš taj dokument kod javnog bilježnika (platiš oko 50kn za jedan potpis),
3.to odneseš na Poreznu upravu kako bi ovjerili da je prijenos auta oslobođen poreza na promet motornih vozila (na šalteru za prijavu poreza za motorna vozila)
4.to odneseš na policiju i izdaju ti novu prometnu na ime djeteta (treba ti stara prometna, knjižica vozila i ugovori o darivanju vozila, uzmi i djetetove dokumente rodni list i sl)

Kad je auto prenesen na dijete može biti i oslobođen naplate cestarine.
Kopiraj sva ta rješenja o inv. i znaku pristupačnosti, knjiž. vozila, prometnu i odnesi u Min. prometa na Prisavlju, predaj u pisarnicu tj urudžbeni skupa sa pismenim zahtjevom za oslobođenjem naplate cestarina. Koliko se sjećam isto se plaća taksa 70kn. Mislim da bi to i poštom mogla poslati, nazovi njihovu pravnu službu, oni su bili jako ljubazni.
Ministarstvo šalje unutar 2 tjedna Rješenje o oslobađanju od naplate cestarina (mi dobili odmah na tatine plave oči).
Sa slikom djeteta 3x4 i rješenjem Ministarstva odeš u Hrvatske autoceste, tj na najbližu naplatnu postaju i tamo ti odmah naprave SMART karticu.
http://www.hac.hr/?task=ces&stask=19

Kod registracije vozila u stanici za teh. pregled dobiješ i malu naljepnicu za označavanje vozila.

CSS nema veze sa prijenosom auta na dijete, samo ako prodaješ auto, njih obavijestiš i njihova komisija se sastane i donese nekakvo odobrenje o prodaji auta. S tim odobrenjem se mora ići kod bilježnika ako prodajete auto. Daljnji postupak je kao i kod svake prodaje auta.

Auto smo prenijeli na dijete u 7.mj ove godine, još ga nismo prodali :D
Nadam se da sam pomogla.
ptica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Daisy » 19 lis 2009, 19:49

No krasno, a što ako osoba koja prevozi svaki dan invalidno dijete autocestom npr. u Zgb na terapije, a nema mogućnosti kupiti auto pa prevozi dijete recimo posuđenim tatinim autom...ili od brata...ili nečijim....ne može ostvariti pravo na besplatnu cestarinu za prijevoz invalida jer se to pravo u stvari daje automobilu, a ne osobi (što nije slučaj sa znakom pristupačnosti). Jel ima kakvih naznaka da se taj pravilnik mijenja?? :conf
Daisy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lulamae » 19 lis 2009, 20:39

da,moras platiti cestarinu..jer je oslobodeno samo ako auto glasi na inval.osobu i ako je ona u autu..dakle..kad smo mi isli u slavoniju s drugim autom iako smo bili s adrianom,morali smo platiti cestarinu..
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Mammamia » 20 lis 2009, 14:31

Ptica, hvala na iscrpnom opisu! Iako se bojim da u ovoj našoj državi svatko svoju politiku vodi čak i u državnim institucijama u kojima bi sve trebalo biti jednako u svim gradovima. Mi smo morali platiti komisiju HZMO, a prijateljica u Rijeci kad je prebacivala auto na dijete trebala ga je prvo odjaviti pa dat molbu u czss pa tek kad su oni odobrili, tad je mogla prebaciti auto na dijete i ponovno prijaviti. Nekih desetak dana su imali odjavljeni auto :roll: . Svejedno, probat ću po tvome, a najgore što mi se može desiti je da mi kažu da ne može. Na puno mjesta i puno puta sam se pozivala na neke stvari koje u zagrebu ljudi rješavaju bez problema pa dobivala odgovore tipa "To vam je Zagreb, tamo može, tu ne!". Sličan je bio i odgovor kad sam pitala zašto moram plaćati tu komisiju. Dođe mi da pitam je li Zadar još uvijek u Hrvatskoj ili sam ja u zabludi cijelo vrijeme, ali mi se ne da započinjati takve teme, jer bi me na kraju zaštitari izbacivali kad puknem do kraja. :loce
Mammamia
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ptica » 20 lis 2009, 16:52

Da, nažalost u hr. institucijama radi previše neupućenih, nesposobnih i indiferentnih ljudi. Nemoj se obazirati na ono što ti netko negdje kaže.

Jako je važno da za SVE podneseš pismeni zahtjev jer na njega moraš dobiti pismeni odgovor s nečijim ovjerenim potpisom na koji se imaš pravo žaliti. To što ti netko kaže "ne može", to kao i da nisi pitala. Ako postoji pimeni trag tvojeg zahtjeva, odgovorna osoba će morati postupiti prema zakonu i ogovoriti na tvoj zahtjev.

Meni je socijalka na prvom susretu prije 3g ispričala na što imamo pravo i kamo ići i cijeli monolog završila komentarom: "ja vam to govorim zato što moram". Odmah mi je otvorila mi je oči.

Ako u Zadru ne uspiješ dobiti znak pristup., zovi u Ministarstvo prometa, traži pravnu službu i pitaj kome se obratiti u vezi toga. Ako ništa drugo, oni su nadležni za takve prometne probleme, to im je posao.
ptica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Mammamia » 20 lis 2009, 21:05

Ma vjerujem da ćemo sad dobiti znak kad sam platila komisiju (na koju nas nisu ni zvali, samo su poslali rješenje). Žena na šalteru nije htjela primiti nikakve papire dok ne donesem potvrdu o uplati i kopije svih nalaza djeteta (od rođenja) koje je ovjerila njena doktorica :roll: . NIje mi se dalo natezati s njom niti s kim drgim, umorna sam od toga, pa sam sve obavila kako je rekla. :/ Sad još trebam odnijeti sve što si navela u Gradsko poglavarstvo. Hvala na savjetima! :mah
Mammamia
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mama.miamia » 20 lis 2009, 22:05

Ja isto nisam platila komisiju (Zg), ali su nas naručili i morali smo dovesti dijete...
mama.miamia
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nadicab » 20 lis 2009, 22:58

ja sam nazvala pravnika u Ministarstvu i protestirala da zašto moram maltretirati dijete s nekim bedastim komisijama kada već imamo svu moguću dokumentaciju. Čovjek je bio jako razuman i rekao da ne moram odrađivati komisiju u HZMO i sve smo elegantno i brzo riješili.
Inače, ptica, potpisujem te u cijelosti :dada
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.