Sada je: 12 kol 2026, 23:26.

izvještaj pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

izvještaj pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

PostPostao/la nadicab » 27 tra 2010, 10:53

http://www.sabor.hr/Default.aspx?art=33296
Pročitajte, jako je dobar i životan izvještaj
vrtić
Uredu su se isto tako obraćali roditelji sa problemima ostvarivanja prava na dopust zbog
njege djeteta s teškoćama u razvoju po posebnim propisima. Ukoliko bi djeca uopće bila
primljena u vrtić, odobravan im je upis u dnevnom trajanju od 1‐3 sata. Gotovo svaki roditelj
koji se obraćao Uredu, u takvom se slučaju osjećao diskriminiranim u odnosu na roditelje
„zdravog“ djeteta čija se odluka o upisu djeteta u vrtić u pravilu ne preispituje od strane
vrtića na takav način („to je najbolje za vaše dijete“, „još je mali“, „dosta mu je dva sata u
vrtiću“, „možda bolje da ga čuva baka“ …i sl).

školovanje
Problem većine roditelja djece s teškoćama u razvoju koji su se obratili Uredu odnosio se na
uključivanje u redovni sustav obrazovanja, iako su različiti razlozi na to utjecali:
nepristupačnost školama – potreba asistencije radi savladavanja prepreka, te kao
pomoć djetetu u samoj nastavi,
dijete na području grada ima prilagođenu školu, ali nema do nje osiguran prijevoz,
županija osigurava asistenta u nastavi samo za jednu odnosno neke vrste teškoća u
razvoju, npr. samo za djecu s ADHD poremećajem,
nerazvijena mreža škola ‐ dijete s teškoćama u razvoju na području na kojem živi
nema školu koja mu može osigurati potreban program ili je previše udaljena za
svakodnevno putovanje,
nedostatak prilagođenih udžbenika i nastavnih pomagala,
nedostatno educirano pedagoško osoblje.

i još puno toga potkrepljoni i primjerima

Pravobraniteljica za djecu http://www.sabor.hr/Default.aspx?art=33298
Roditelji su najčešde prepušteni sami sebi, uz minimalnu pomod institucija, u iscrpljujudoj i često obeshrabrujudoj potrazi za jasnom informacijom te odgovarajudim pružateljem zdravstvenih, socijalnih i ostalih usluga koje su drugoj djeci lakše dostupne. To je posebice izraženo u manjim mjestima gdje nema dovoljno stručnjaka koji bi im mogli pomodi. Čini se stoga, da država, uz nedostatna financijska izdvajanja, i na druge načine, nažalost, otežava ispunjavanje roditeljske uloge roditeljima djece s teškodama u razvoju.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

Re: izvještaj pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

PostPostao/la lulamae » 28 tra 2010, 01:13

procitala sam i snebivala se,kako se kaze..ne mogu vjerovati kakve sve odgovore roditelji dobivaju i sto sve trebaju uciniti i kome sve kucati na vrata da bi nes dobili za svoje dijete,sto drugi naravno dobivaju pod normalno...ma mislim,mogu vjerovati..ali prestrasno...
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamashnita od noje » 28 tra 2010, 07:28

ja nekako uopce nemam snage to citati :/
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Mammamia » 28 tra 2010, 08:32

Uh, bojim se uopće otvoriti link. Kad skupim snage, pročitat ću.
Mihaela, Margarita i Antonija
Mammamia
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la IRENA » 28 tra 2010, 14:35

I ja već par dana skupljam "hrabrost" za virnuti na izvještaj.
Zaista je - kako napisa Nadicab - životan ( samim time mi ga je bilo "teško" čitati jer sam se našla u puno navedenih primjera - posebice u poglavljima o vrtićima i školama) i poprilično obuhvatan.
Nego - u poglavlju 3.1 je broj predmeta koje je Ured rješavao tijekom 2009. - ukupno 962 - to mi se čini malo - tj. ne čini mi se malo posla za Ured ( 15 stranaka dnevno) već mi se čini da ( obzirom kolko je problema) se ljudi čak premalo javljaju Uredu kad imaju problem :dunno
No dobro - nisam se ni ja javljala ( a problema ima) - valjda idem po onoj "guraj sama" - imam i GP pa je meni lako :) - no možda bi bilo dobro da i mi koji nekako uspijemo riješiti svoj problem ( kako god teško) na neki način obavijestimo Ured kroz što sve prolazimo pa da im tako damo ipak neku " municiju" tj podatke s kojima onda Ured može pokušati " jače i snažnije mahati" pred facama koje odlučuju. Ili da im damo kao municiju naše primjere dobre prakse.
MM sada na sve ovo frkće nosom tipa " pa šta uopće Ured može kad njihov Izvještaj nitko ne benda?" - no ja ne mislim tako - možda ne benda sada no kad ih već imamo treba ih i koristiti...
Što vi mislite?
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 28 tra 2010, 16:14

da,da :dada sviđa mi se kako promišljaš - to mi je i bila ideja, da shvatimo da to nije neki tamo ured koji postoji reda radi, nego da se i mi njima trebamo obratiti, kako bi ova država postaja svjesna naših problema.
Ja razmišljam da napravim popis problema nas roditelja i da s njima odem do njih i da im to uručim.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la lulamae » 01 svi 2010, 19:52

dobra ideja..

ja sam neki dan pomagala teti u vrticu koja ide na neko doskolovavanje, u pisanju njenog seminara..naslova pravda i jednakost..tako nesto..kad sam joj ispricala kroz sto sam sve prosla svih ovih godina (zapisivala je sve u biljeznicu), nije mogla vjerovati..i onda me jos pita da li i drugi roditelji imaju takvih iskustava..da li imaju???ajme pitanja..pa ona pojma nema kakvo je stanje kod nas i kakva iskustva roditelji djece s pp imaju..eh..
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la andrij » 18 svi 2010, 03:35

... svake godine jedno te isto - i nikom ništa .

Jel netko to uopće čita osim njih i nas roditelja ?
Ispunjen život moguć je unatoč mnogim neispunjenim željama.- D. Bonhoeffer
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IRENA » 11 lip 2010, 22:43

Danas je pred Saborom pravobraniteljica predočila Izvještaj:
"Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak uvodno je izvijestila da je lani postupala u 962 slučaja, među kojima se najveći broj predmeta odnosio na područje socijalne zaštite (22,6 posto).

Iako navodi da Vlada poduzima sustavne mjere za poboljšanje položaja osoba s invaliditetom, pravobraniteljica upozorava kako one još nisu dovele do zadovoljavajućih rješenja.

Naglasila je potrebu ubrzanja sudskih postupaka vezanih za prava invalida, prilagodbe zdravstvene infrastrukture te edukacije zdravstvenih djelatnika za rad s osobama s invaliditetom, posebno kada je riječ o komunikaciji s roditeljima djece s invaliditetom.

Pravobraniteljica Slonjšak navela je i da je najviše nezadovoljstva korisnika usmjereno na područje socijalne zaštite, na kojemu potrebne reforme nisu ni započete.

Vesna Škulić (SDP) upozorila je na nepoštivanje rokova za niz mjera iz Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom, zbog čega bi, upozorava, moglo doći do ukidanja nekih prava invalida.

"Poštenije bi bilo revidirati strategiju i zadati realne rokove", ocijenila je Škulić, navodeći za primjer projekt osobnog asistenta, koji je do 2007. trebao biti reguliran posebnim zakonom, a provodi se tek kao pilot-projekt za 300 osoba s invaliditetom.

Upozorila je i da su prava invalida regulirana kroz previše propisa, koje je, kaže, potrebno evaluirati, pogotovo kad je riječ o rehabilitaciji i zapošljavanju.

Reagirajući na njezino izlaganje, pravobraniteljica Slonjšak izvijestila je da nadležno ministarstvo provodi analizu na temelju koje će se revidirati Nacionalna strategija, kako bi se utvrdili ostvarivi rokovi.

Ljubica Lukačić (HDZ) ocijenila je da je iz velikog broja riješenih predmeta vidljiv kvalitetan rad Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

"Ima problema u ostvarivanju prava, ali važno je istaknuti da je puno problema unazad nekoliko godina riješeno", kazala je Lukačić, navodeći kao pozitivan primjer projekt Pristupačna Hrvatska, u sklopu kojega je osobama s invaliditetom prilagođeno 30 hrvatskih gradova.

Istaknula je i da se sve više djece s invaliditetom uključuje u rad redovitih vrtića i škola, što je, kaže, prije nekoliko godina bilo nezamislivo.

Danicu Hursu (HNS) zanimalo je "kako to da posao zamjenice pravobraniteljice za osobe s invaliditetom nije dobila diplomirana pravnica sa 100-postotnim invaliditetom, slijepa osoba, iako je natječaj davao prednost invalidima, te je li točno da je njezina molba obijena bez obrazloženja".

Pravobraniteljica Slonjšak odgovorila je da je kandidatkinja odbijena zbog loših rezultata testiranja.

Da su joj rezultati testiranja bili dobri, imala bi prednost pred drugim kandidatima, a ovako je zaposlen moj zamjenik Boris Jakov Geričić, rekla je Slonjšak.
(Hina)

Uspjela sam pogledati dio izravnog prijenosa na HRT2 i mogu reći da je pred Saborom gdja.pravobraniteljica Slonjšak odlično odradila - sigurno, suvereno, argumentirano. Zapazila sam par stvari koje su me raspigale ( od strane naših štovanih zastupnika):
- sabornica polu prazna ( bivši ministar socijale D. Vidović bio prijavljen za diskusiju pa ga nije bilo u sabornici kad je na njega došo red)
- gdja. zastupnica Ljubica Lukačić (HDZ) ( i sama osoba s invaliditetom) osim načelne podrške izvještaju je naglasila ( glede inkluzivnog obrazovanja osoba s invaliditetom) da " je za neku djecu , ipak, bolje da u cilju "boljeg obrazovanja" i budu odvojena od roditelja kako bi "dobili najviše" :shock ...
- Danicu Hursu (HNS) je ( od cijelog izvještaja) jako zanimalo to o natječaju za pomoćnika/pomoćnicu pa je to pravobraniteljica jasno glasno ponovo pojasnila i naglasila da bi već stvaaaarno bilo dobro da se više otkvače od te izžvakane teme.( nije baš tako rekla - to je moja slobodna interpretacija :D .. a ista gdja.Danica je jako bila konsternirana što SB Stubičke Toplice nije dobro prošla u izvještaju pravobraniteljice kad se govori o pristupačnosti osobama s invaliditetom na što je gdja. Slonjšak opet sjajno replicirala.
Nisam uspjela sve pogledati - morala sam na posao ( baš kad je počeo govoriti onaj bivši sindikalist a sada "uvaženi" zastupnik Kunst - ne znam kaj je on rekao ali obično ništ pametno tako da mislim da nisam ništ propustila)...
Sve u svemu - naša pravobraniteljica me se jako dojmila i skidam joj kapu.
Eh, da - još mi se nekako čini da je mnoge birokrate zasmetalo to što je Izvještaj imao tu životnost i što je uključio sudbine živih, stvarnih ljudi - možda je malim birokratskim umovima lakše kada se samo baca statistika, brojevi, paragrafi - a zamisli sada u jednom izvještaju i prave, ljudske priče...
Gdjo Slonjšak - vama i vašim suradnicima svaka čast i force za dalji rad :klanja
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Daisy » 12 lip 2010, 10:45

IRENA je napisao/la:Gdjo Slonjšak - vama i vašim suradnicima svaka čast i force za dalji rad

Potpisujem. :dada
Daisy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Plusic » 12 lip 2010, 11:33

moram se ukljuciti po pitanju vrtica :
nadicab je napisao/la:vrtić
Uredu su se isto tako obraćali roditelji sa problemima ostvarivanja prava na dopust zbog
njege djeteta s teškoćama u razvoju po posebnim propisima. Ukoliko bi djeca uopće bila
primljena u vrtić, odobravan im je upis u dnevnom trajanju od 1‐3 sata. Gotovo svaki roditelj
koji se obraćao Uredu, u takvom se slučaju osjećao diskriminiranim u odnosu na roditelje
„zdravog“ djeteta čija se odluka o upisu djeteta u vrtić u pravilu ne preispituje od strane
vrtića na takav način („to je najbolje za vaše dijete“, „još je mali“, „dosta mu je dva sata u
vrtiću“, „možda bolje da ga čuva baka“ …i sl).

a sto je sa ugovorima na dva puta tjedno po dva sata?
u takodjer istom objasnjenju - to je najbolje za vase dijete, to je stoga da ga mozemo promatrati,to je najbolje za vas,......

i ja moram skupiti malo mira za otvoriti link jer me jako ljute :angry
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la IRENA » 12 lip 2010, 19:04

Plusić, ne kužim tko te jako ljuti - oni koji daju takve ugovore na 2x tjedno x 2 sata ili pravobraniteljica što to poimence nije navela u Izvješću?
Možda razina ljutnje ipak pomogne da se otvori link?
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.