Sada je: 12 kol 2026, 22:46.

diabetes insipidus

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

diabetes insipidus

PostPostao/la lulamae » 06 ožu 2009, 00:30

zanima me sto znate o tome..da li netko od vase djece ima postavljenu tu dijagnozu?
sigurno nije nista,bar se tjesim..ali izgleda da je ono adrianovo piskenje simptom ove bolesti..jos nije nis sigurno,ali dokica sumnja na to..rekla je da mora malo pogledat po svojim knjigama i dala mi br moba da ju nazovem..
naime adrich ima problema s hipofizom i neki hormoni se izlucuju u nedovoljnoj kolicini a neki pak u prevelikoj..i koliko sam nasla na netu o tome,izgleda da bi uzrok mogao biti bas hipofiza..ima vise tipova..
ugl to nije secerna bolest..ali se nes slicno manifestira..navodno je rijetka i vjerojatno ju uzrokuje nedostatak vazopresina..ako sam dobro skuzila..
ali takoder pise da ljudi oboljeli od DI puno piju tekucine a adrian jedva popije dvije case dnevno..
pojma nemam..
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: diabetes insipidus

PostPostao/la Snjeskaa » 06 ožu 2009, 01:27

Dok sam bila trudnica i u bolnici mojoj cimerici je dijagnosticirana ta bolest.
Ali ona je jako puno pila, preko 5l tekućine na dan.

Rekli su joj da to nije ništa strašno...detalje ne znam ali rodila je zdravu i veliku curu bez ikakvih komplikacija pa mislim da nije strašno
slika
Snjeskaa
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IINA » 06 ožu 2009, 13:04

Imala sam ga ja, jer mi je u tijeku carskog hipofiza ostala bez kisika na kratko.
Pila sam strašno puno i mokrila isto toliko.
Njveći problem je taj što ti se od previše tekućine poremete elektroliti u krvi.
Meni je prošlo spontano nakon dva mjeseca, mada kod nekih promjena na hipofizi bolest je kronična.
Nije smrtonosno, nema neki tijek kao dijabetes melitus. Al nema niti lijeka, bar ga meni nisu dali :dunno
Rekli su mi da kontrolirano pijem i to je sve.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la lulamae » 08 ožu 2009, 02:00

dobro,mislim ako je uzrocnik los rad hipofize da onda ima lijeka..samo se daju ti hormoni koji se ne izlucuju dobro..
i ja sam procitala da je karakteristicno da se puno pije ali adrian uopce ne pije puno :dunno
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IINA » 09 ožu 2009, 08:46

U biti ne.
Koliko ja znam samo se jedan oblik može donekle kontrolirati medikamentima i to ne
hormonima.
Ostali oblici ne mogu. Odnosno preporuka je da se količina pijenja uskladi sa količinom urina, jer
je drugi simptom prekomjerno mokrenje velikih količina tekućine, pa može doći i do dehidracije.
Meni se nekako čini da vi nemate to. MIslim, ja sam hodala sa dvolitrenom flašom 24 sata na dan.
To je nešto što ne možeš ne primjetiti, takva žeđ :dunno
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la lulamae » 10 ožu 2009, 00:00

a cut cemo..vec sam dvaput dnas zvala dokicu..rekla je da ju zovnem opet sutra,da ce danas pogledat..ne znam kaj ima tolko za gledat..
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IINA » 10 ožu 2009, 08:47

Kaj se pregleda tiče najbolje je otić na VV. Ako ste u ZG.
IINA
Sveta krava

PostPostao/la lulamae » 10 ožu 2009, 11:55

da,u zagrebu smo..a kako izgleda pregled?
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IINA » 10 ožu 2009, 12:07

Osnovni pregled koji su meni napravili na hitnoj bio je vađenje krvi.
Iz toga se vidlo da su mi jako snižene vrijednosti elektrolita i opčenito povečana količina plazme, tj.
tekuće faze krvi u odnosu na krute dijelove (krvna zrnca).
Htjeli me ostaviti u bolnici, jer je stanje bilo koma, al potpisala sam da idem doma
na vlastiti zahtjev, jer sam doma imala bebu od 10 dana.
Uputili me na endokrinu. Tamo sam se pojavila tek nakon mjesec dana i
rekao mi je dr. da pričekamo sa daljnjom dijagnostikom, jer da
se vjerojatno radi o insipidusu tipa shikan (mislim da se tak piše, čita se šikan ili šihan), koji
nastaje pri carskom i najčešće se sam povlači.
Što se kasnije i spontano dogodilo.
IINA
Sveta krava

PostPostao/la lulamae » 10 ožu 2009, 23:16

ja sam se cula danas s dokicom..rekla je da se taj diabetes pojavljuje u okviru adrianove dijagnoze septo-opticke displazije..i da bi trebalo izmjeriti spec.tezinu urina i osmolalnost..ali da se to ne moze napraviti tu u ambulanti i da se javim nasoj endokrinologici..kod koje smo btw bili prije nekih mjesec dana i naruceni u 9mj opet ali to je predaleko..rekla je da to ne moze cekati..
i da preko vikenda izmjerim koliko popije tekucine u 24h i koliko popiski..to su mu jednom vec radili u bolnici i bilo je sve ok.. :dunno
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IINA » 11 ožu 2009, 08:37

A to je to. Ako se pojavljuje unutar nekog poremećaja onda je to puhanje na hladno.
Ukoliko ne pije enormne količine i ne mokri isto toliko, nije baš vjerojatno da ga ima.
Vjeruj mi takve KOLIČINE ne bi ti promaknule.
IINA
Sveta krava

PostPostao/la lulamae » 15 ožu 2009, 01:04

mi mjerili danas uzetu kolicinu tekucine i kolko je popiskio..ispalo je da u 24h popije 500ml vode a popiski 820ml.. :dunno to uopce nije puno..mislim,meni je to premalo kolko on popije..a po ovoj kolicini koliko popiski isto ne izgleda da piski puno..ali on stvarno cesto popiski..non-stop..i cesto se popiski i po danu i po noci..nis ne kuzim..
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IINA » 16 ožu 2009, 08:58

U količine se ne kužim, ali često piškenje i ovo bježanje mokraće može
ukazivati na neke druge poremećaje. Za insipidus je to zbilja totalno nevažno.
Jeste išli na kakve pretrage bubrega, mjehura,...
Možda ti je najpametnije da ga odvedeš urologu.
Ja zbilja ne vidim nikakve indikacije za insipidus :dunno
IINA
Sveta krava

PostPostao/la MAJA Skopje » 12 kol 2011, 16:00

Podizem temu jel mi je aktuelna. Ne spavam vec dve noci jer se brinem oko ove dijagnoze kod mog sina. Prvo je poceo stim da od prosle subote je dobio nagon za piskenje al mu se ne piski. Ispitana je urina i urino kulutura, sve je bilo dobro. Od srede poceo je piti velike kolicine vode i non stop je zedan i trazi vodu. Jucer smo radili krv i secer je ispitan sve je dobro. Kreatinin i Urea su dobri (ovo se odnosi zbog rad bubrega). E sad i maticni pedijatar i doktor iz Zg (koji se slucajno nasao u Skopju) napomenuli su da ako ovako produzi mora na endokrinologiju da se vidi da nije disabetes insipidus.
Ja sam se sva unezverila, sve zivo procitala po internetu i samo se molim da nije to. :(
Potrebna je jedna minuta da donesete odluku koja moze da vam promeni ostatak zivota, ali potreban je celi zivot da otkrijete dali je ta odluka bila pravi izbor.
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la martina mama » 13 kol 2011, 01:01

Majo, nije valjda nesto strasno. Saljem ti hugic sa zeljom da je ovo neko prolazno stanje!!! Ne mogu naci hugic, al grlimo vas i ljubimo s juga!!!
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.