Sada je: 13 kol 2026, 16:41.

Daunici, upoznajmo se!!!!!!!!

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

PostPostao/la irena1506 » 14 ruj 2005, 10:59

Ovo je pomoc svim novim roditeljima sa tek rodjenim Daunicem, jer u tom pocetku svi zele znati cemu se mogu nadati ili sto trebaju ocekivati u kojoj dobi. Meni je puno pomogla Irena s malim Janom (pozdrav Ireni i njenim kikicima),odavno sam prestala o tome svemu tako razmisljati, jer svako ima svoj ritam razvoja. Molim svakoga da odgovori na bilo koje pitanje na koje ima odgovor, nisam niti ja sve biljezila. Masem svima.<
><
>1.ime ili nadimak<
>2.godine i karakter<
>3.ima li koji posebni zdravstveni problem (srce,vid,sluh...)<
>4.sisa li majcino mlijeko?<
>5.jede li kasice?<
>6.kad je poceo podizati glavu u lezecem polozaju potrbuske?<
>7.okretanje s ledja na stomak<
>8.puzanje na stomacicu (pivotiranje)<
>9.samostalno sjedi<
>10.uzima igracku u ruku<
>11.uzvraca osmijeh<
>12.pocetak pravilnog puzanja<
>13.ustajanje na noge pridrzavajuci se namjestaja<
>14.prvi koraci bez potpore<
>15.penjanje uz stepenice<
>16.silazenje niz stepenice<
>17.penjanje na krevet<
>18.trcanje<
>19.skakanje<
>20.voznja tricikla<
>21.od kada vise ne nosi pelene?<
>22.samostalno jede zlicom i vilicom<
>23.prva rijec<
>24.govori<
>25.vrtic (obicni ili posebni)<
>26.vozi bicikl<
>27.hobi (sport, glazba, ili neke posebne sklonosti)<
>28.skola (redovna -obicni ili prilagodjeni program; posebna)<
>29.posao<
>30.s kim zivi ( roditelji, ustanova, ima svoju obitelj)<
><
><
>Evo mojih odgovora:<
>1.Kiki<
>2.3 god i 9 mjeseci, velika maza, ali pravi je vragolasti Denis; zezant i veseljak<
>3.nema<
>4.da od 3. mjeseca, do tada sam se izdajala, pa je to pio na bocicu<
>5.da u dobi kad i sva druga djeca<
>6.tjedan dana<
>7.ne znam<
>8.sa 10 mjeseci<
>9.sa 8 mjeseci<
>10.sa 6 mjeseci<
>11. sa 4 mjeseca<
>12. 24 mjeseca ( 2 god)<
>13.sa 25. mjeseci<
>14. sa 32 mjeseca<
>15. oko 3 god<
>16. oko 3 i po god.<
>17.ne znam<
>18. oko 3 god<
>19. oko 3 god<
>20. oko 3 god.<
>21.jos ne, iako se trudim<
>22.oko 3 i po god<
>23.tata sa 11 mjeseci<
>24.samo mama, tata, dide, bab, a sve ostalo na Kikijanskom uz vrlo do
o imitiranje<
>25. ne ide u vrtic<
><
>Za druga pitanja je Kiki jos premali. <
><
><
> <i></i>
irena1506
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Daunici, upoznajmo se!!!!!!!!

PostPostao/la Ana28 » 14 ruj 2005, 12:12

Evo nas...ponosnih<
><
>1.Petra<
>2.2god. i 8mj.,vesela,vedra,smjehuljica,lukavica,tvrdoglava<
>3.operacija srca sa 8mj.,sad je sve <
>4.nije sisala,pila moje mlijeko na bocicu do 3mj.,onda adaptirano<
>5.pocela ih jesti sa 6mj.i jos jede vocne(home made)jer tak odjednom pojede cijelu bananu i jabuku ili krusku ili
eskkvu<
>6. <
>7.nakon operacije<
>8.10-12mj.<
>9.12-14mj.<
>10.3-4mj.<
>11.ma odmah,cim me ugledala u rodilistu <
>12.kasno,kasno,negdje sa 16mj.(nisam sigurna)<
>13.18mj.-20mj.<
>14.28mj.-30mj.<
>15.relativno rano sa 28mj.drzeci nas za ruku,sad se drzi za rukohvat i ne zeli nasu pomoc<
>16.ista stvar kao penjanje<
>17.cca 30mj.<
>18.jos ne trcimo<
>19.ne skacemo<
>20.pocinje malo vrtiti pedale tek sad<
>21.jos ih nosimo<
>22.upravo to ucimo,nezna jos zagrabiti tj.napiknuti ali lijepo prinosi ustima<
>23.deda <
>24.ima preko 30 rijeci sa znacenjem,unazad nekoliko dana spaja po 2 rijeci <
>25.krecemo u ponedjeljak-obicni<
>26.ne<
>27.glazba i ples (mislim...doma)<
><
><
><
> <i></i>
Ana28
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la bosancero » 14 ruj 2005, 17:50

1.ime ili nadimak<
>Filip<
>2.godine i karakter<
>13 godina karakter poprilicno samovoljan i uporan<
>Sa 6 mjeseci operacija bending sa 5 godina korekcija zajednickog av kanala. Ceste upale uha.<
>Nije sisao.<
>5.jede li kasice?<
>Jeo je kasice a sad i dalje tamani cokolino<
>Na zalost ne sjecam se tocno ali dosta
zo<
>To nije nikad. Uvijek je puzao na guzi odgurujuci se rukama i nogama<
>nakon 2 i pol godine<
>tocno na 3 rodjendan<
>17.penjanje na krevet<
>18.trcanje<
>19.skakanje<
>20.voznja tricikla<
>nikad<
>od 7 godina<
>Oko 9 ali samo kad hoce. pogledaj pod 2<
>23.prva rijec<
>24.govori<
>rudimentalno. Ima do
o razumjevanje i neverbalni govor. Zadnjih godinu dana malo bolje ali jos dosta glasova ne izgovara.<
>Kod nas nije bilo vrtica za tu skupinu.<
>26.vozi bicikl<
>ne<
>Voli gledati sport. Prati sa razumjevanjem. Voli Rosso nere (Milan) i Khana golmana bayerna. Od glazbe voli parni valjak narocito album bez struje.<
>Ide u specijalnu skolu ali ne u razred nego u grupu.<
>29.posao<
>s roditeljima.<
> <i></i>
bosancero
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la irena1506 » 18 ruj 2005, 10:30

Cao Petra i Filipe!<
>masem vam svima i thanks sto ste se javili <i></i>
irena1506
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Ana28 » 18 ruj 2005, 13:07

Pa kak se nebi javili....tu smo.... <i></i>
Ana28
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IRENA » 19 ruj 2005, 14:15

Pozdrav svima...posebice mojoj imenjakinji !<
>Malo (da malo) si me zatekla sa ovim pitanjcima - skužila sam da se ničega točno ne sjećam - pokušati ću se prisjetiti pa se opet javim.<
>Kao što si i sama napisala djeca s DSom se jako međusobno razlikuju , upravo i po dosizanju navedenih razvojnih stepenica - stoga točna vremena kad je netko nešto postigao mogu služiti samo kao mala orijentacija (vrlo mala) - važnije je da dijete ide određenim putem, a
zina i nije toliko bitna.<
>To što se ne sjećam nekih stvari (npr. kad je rolao s trbuha na leđa i sl.) zapravo je do
o - kad se samo sjetim koliko me to opterećivalo u tom periodu a sada mi se sve unatrag čini pis of kejk...to bi značilo da ću pre
oditi o ovo što me u sadašnjem trenutku muči i čini mi se nepremostivim ( kao npr. školica).<
>Idemo naprijed(nekad
že ,nekad zamorno sporo) i to je jedino bitno. JAN 8.12.99. VITO 13.3.2003.<i></i>
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la irena1506 » 22 ruj 2005, 12:37

Cao Irena,<
>imas potpuno pravo da kad nesto napravi da ti mjeseci ili godina dok si to cekala vise nisu vazne, ali vjerojatno je svako osjetio koji put onaj stisak tjeskobe u grlu dok gleda drugu djecu iste dobi i nije to niti ljubomora niti zavist, nego jednostavno strah hoce li to moci i moje dijete.Mene vesele vijesti da drugi Daunici nesto mogu, vise mi nije vazno kada su to savladali.Mene je Kiki do sada naucio da treba samo puuuno strpljenja, pa sve nekako dodje na svoje. Npr. Kiki ponekad kaze jos neku novu rijec kao daj ( daj mu je i daj i evo ti ) , a prekjucer ga je cak Ivan ubacio u klub Dalmatinaca ( vrlo je to zahtjevno postati po njegovim pravilima ) jer je Kiki po dalmatinski trazio uje, a ne ulje. <
>Pusa tvojim klincima i javi sto muci Jana <i></i>
irena1506
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la bosancero » 23 ruj 2005, 15:18

Meni je najteze bilo kad sam filipa vodio na pregled za skolu. Tesko mogu opisati kako sam se osjecao dok su djeca stajala i trebala nesto nacrtati i poslagati neke oblike a Filip je samo molecivo gledao u mene. No na svu srecu medicinska sestra je
zo i do
o reagirala kao da je osjetila sto osjecam u tom trenutku pa je Filipa i mene odmah poslala k doktorici. Ali kako i vi svi kazete to je iza nas i trebamo se veseliti svakom danu koji nam je bog dao da provedemo s nasim najdrazima. <i></i>
bosancero
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Dinkic » 27 ruj 2005, 22:22

Malo kasnimo, no evo i nas. <
><
>1.ime ili nadimak<
>Filip (sam sebe zove Pepe - mislimo da je to pokupio jer smo mu stalno nesto govorili i njegovo ime ponavljali Filipe i tak je nastao njegov nadimak, cak ga i mi cesto zovemo Pepe<
><
>2.godine i karakter<
>ima 4 godine i 9 mjeseci; tvrdogolav, a imao je od koga pokupiti, jako uporan, znatizeljan, istrazivac <
><
>hvala Bogu do sada nista<
><
>jako smo se trudili na pocetku no nije islo<
><
>5.jede li kasice?<
>i dan danas obozava vocnu kasicu od kruske <
><
>tesko mi je tocno reci, no neke slicice kad je imao 1,5 mjesec pokazuju da je dizao glavicu u potrbuskom polozaju posebno poslije kupanja,naime tad smo ga dosta masirali posebno vratic <
><
>ne sjecam se kao da je bilo jako davno, a nisam ovo napisala u svoju knjizicu<
><
>ni ovo se ne sjecam tocno<
><
>9.samostalno sjedi<
>samostalno sjeo s 11 mjeseci tjedan dana, sjeo kao svjecica i dan danas sjedi ravno <
><
>10.uzima igracku u ruku<
>ne sjecam se tocno<
><
>11.uzvraca osmijeh<
>ne sjecam se tocno <
><
>propuzao je s 11 mjeseci i 3 tjedna<
><
>prvi put se ustao u baku s 13 mjeseci i dva dana; rjetk se diza uz namjestaj vise se dizao bez pomoci kao mali medo<
><
>s 15 mjeseci i 25 dana<
><
>uz malu pomoc oko druge godine<
><
>uz malu pomoc oko druge godine<
><
>17.penjanje na krevet<
>ne sjecam se tocno<
><
>18.trcanje<
>kad je prohodao vise je trcao nego normalno hodao i danas jako voli trcati <
><
>19.skakanje<
>sunozno skakanje je naucio prije nekih pola godine, znaci s 4 godine, prije to nije bilo savrseno<
><
>20.voznja tricikla<
>nije bas dugo uspijevao, tesko mu je bilo pritiskat pedale<
><
>nazalost jos nosimo pelene, iako smo pokusali odvikavanje ovo ljeto ponovo; no ipak ne odustajemo nastavljamo tretman skidanja<
><
>zlicom i vilicom prije nego smo krenuli u vrtic, imao je oko 2,5 godine; i nesto prije je islo no puno smo ga vise mi hranili<
><
>23.prva rijec<
>ovo je tesko reci jer je do godine dana imao rijeci (mama, tata, baba, Karlo) no to strucnjaci kazu da nisu svjesne rijeci <
><
>24.govori<
>u pocetku je imao pojedine glasove iz svake rijeci koje su mu bile lakse za reci, samo par rijeci je imao cijele,vokabular mu je dosta velik, od prije par mjeseci su krenule i cijele rijeci, bitno da su glasovi dosta cisti <
><
>od 2 godine i 9 mjeseci redovni vrtic, mjesana skupina djece po dobi, stariji i mladji od njega, super kombinacija; vec trecu godinu idemo<
><
>26.vozi bicikl<
>unatrag pedale okrece no ne jos uvijek dovoljno cvrsto i snacno da zadrzi i prema naprijed<
><
>obozava trcanje, spustanje niz tobogan u svim pozama (na glavu, na noge, sjedeci polozaj), krece u vrticu u sportsku grupu 2x tjedno; voli muiku, plese;obozava gledati filmove i crtane (medvjeda Poha i njegove prijatelje), Teletubiesi su zakon jako puno naucio uz njih i uz djecu; sad stalno gleda vragolastig Denisa i Pasku patka; voli da mu se citaju knjige i sam cesto uzima i lista, cita na svoj nacin<
><
>kad govor usavrsimo onda cemo razmisljat kuda, imamo jos tri godine, ali se polako pripremamo, uz pomoc PCSa ucimo govoriti i citati<
><
>29.posao<
>daleka buducnost za sada<
><
>s mamo i tatom u vlastitom domu<
><
>Puno rada od prvih dana, bitno da mi kao roditelji smo maksimalno ukljuceni i da znamo sto i kada napraviti. Puno puta je bilo tesko jer nismo imali prave savjete i upute te je bilo lutanja. <
> <i></i>
F 15.12.2000.
"Kada Bog ima za tebe plan onda su svi tvoji planovi samo zrnca pijeska na obali morskoj."
Dinkic
kraljevna bez zrna graska

PostPostao/la irena1506 » 28 ruj 2005, 16:49

Hi Dinkic,<
>drago mi je sto si se javila.Filipa sam prvi put vidjela na slikama na kongresu o DS u Splitu, a prosle godine mi je Petrova mama Danijela iz Kastela dala CD-ove sa filmicima kako Filip uci i kako se igra.<
>Drago mi je sto je tako vesel, zivahan i znatizeljan!<
><
> <i></i>
irena1506
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la irena1506 » 03 lis 2005, 12:27

Irena, gdje si?????????<
>Mislila sam da ima vise daunica na forumu, javite se svi i oni koji su tek rodjeni <i></i>
irena1506
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la IRENA » 03 lis 2005, 14:11

Evo i mene, konačno našla vremena da napišem nešto o Janu.<
> <
>1.ime ili nadimak – Jan (dugo zvan Janko,
aco ga zove Janii)<
>2.godine i karakter : 5g 10mj, sav je svoj - u odnosu na
ata Jan je do
ica.(Naime Jan za sebe kaže da je "dobar ko kruhek" a
aco je "zločest ko kruhek") .<
>3.ima li koji posebni zdravstveni problem (srce,vid,sluh...): za sada ne – spremamo se na ponovnu kontrolu vida i sluha (malo smo zanemarili)<
>4.sisa li majcino mlijeko? Dojen vrlo kratko, potom izdojeno mlijeko na bočicu (kratko cca 2 mj), potom Milumil, kravlje mlijeko od kraja 2.godine<
>5.jede li kasice?<
>Obožavao ih je. Čim smo počeli s dohranom sve je išlo žlicom (ništa tipa čokolino u bočicu) tako da je hranjenje žlicom ( na naše iznenađenje)
zo i do
o savladao.<
>9.samostalno sjedi<
>Od 6-9. kontrolu glavice u potpunosti savladao tek sa 9 mjeseci ,onda u periodu od 9.mj do 1,5 god do četveronožnog stava, posjedanje i samostalno sjedenje sa cca 20 mj,propuzao pa prohodao oko 2. rođendana<
>10.uzima igracku u ruku – 3 mj<
>11.uzvraca osmijeh - ?,fakat neznam točno kada je to bilo "smisleno"!? No njegov socijalni kontakt išao je u skladu s dobi dok nam je motorika jako kasnila.<
>12.pocetak pravilnog puzanja- cca 16-18mj<
>13.ustajanje na noge pridrzavajuci se namjestaja - 20 mj<
>14.prvi koraci bez potpore -22 mj<
>Nakon što je prohodao
zo je krenuo uz stepenice potom niz ali se zaista ne sjećam kada je to točno mogao samostalno.<
>17.penjanje na krevet : cca 18-20 mj(?)<
>18.trcanje: 3 godine ( no vrlo „nespretno i sporo“), i sada to nije savršeno ali uspije teti u vrtiću kad su na dvorištu pobjeći i popeti se na
dašce.U vrtiću sudjeluje u igrama tipa lovice i nogometa.<
>19.skakanje – s dvije noge s nekih 3,5-4 god.Puno je trenirao s tatom. Sada je ponosan jer je i
acu to naučio.<
>20.voznja tricikla – joj, kasno, tek od ovog proljeća (da vozi i skrene kad treba). Unatrag 2 mjeseca vozi veći biciklić(sa pomoćnjacima)<
>21.od kada vise ne nosi pelene? – juhu od ljetos. Unatrag tri tjedna i bez noćne pelene. Unatrag 4 tjedna vrtića niti jednom nije došo mokrih gaća. Al ga treba „potjerati“ na WC kad je doma jer „nema vremena“.<
>22.samostalno jede zlicom i vilicom – otkada je krenuo u vrtić (2 g i 10 mj).Tamo su ga tete istrenirale, po meni još bih ga i sada hranila.Sada „treniramo“ rezanje hrane.<
>23.prva rijec: tata(naravno)<
>24.govori: bio je
bljava bebica- rano je počeo gugutati,
bljati,oponašati riječi i zvukove.<
>Bio je i majstor neverbalne komunikacije. Negdje u dobi od 3-4 god. napredak u govoru kao da je stao – više je bio zabavljen „grubom motorikom“ – stalno u nekoj akciji.<
>Sada ima vrlo velik fond riječi, bori se s gramatikom,sve češće rabi zamjenice (pogrešno i ispravno), počela je i naracija (ukratko ispriča Crvenkapicu ili što je bilo taj dan u vrtiću.)<
>Obožava „ubaciti“ u govor fraze tipa „joj, isuse“, „pa kaj je tebi“...Artikulacija nam je problem – ali ide na bolje. Sada ga ne razumijemo samo mi (
aco ga potpuno i uvijek razumije ), već i bake i dede i tete u vrtiću.<
>25.vrtic (obicni ili posebni): ide u redovni vrtić - 4 sata dnevno.Krenuo sa 2g,10mj.<
>26.vozi bicikl - da, sada i "veliki" sa pomoćnjacima.<
>27.hobi (sport, glazba, ili neke posebne sklonosti): glazba i ples su
oj jedan, obožava kad "glumimo" likove iz crtića - on je tako redovito Hlapić a ja Crni Štakor (ili Majstorica - kad sam u milosti).Obožava slikovnice. Mrzi olovke i sve što se tiče crtanja i pisanja. <
>28.skola (redovna -obicni ili prilagodjeni program; posebna):<
>iduće godine je školski obveznik, tako da nas čeka odgoda. Sve su opcije otvorene - vidjeti ćemo kako će to sve ići u slijedeće dvije godine.... <
>29.posao - Neki dan Vito i Jan su se igrali doktora (plastični stetoskop,"diši/ne diši" i tako to....) a ja ću Vitu:"Hoćeš li ti biti mamin doktor?" Na to će Jan :"Neće, ja ću biti dotkor a
aco će biti Šemso!" (Sve potaknuto jednom izjavom MMa da mu djeca ni u ludilu neće biti doktori, nek budu Šemso).<
>30.s kim zivi ( roditelji, ustanova, ima svoju obitelj): <
>Braco Vito (2,5g), tata i mama ( g).<
><
> JAN 8.12.99. VITO 13.3.2003.<i></i>
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Dinkic » 15 lis 2005, 00:40

<
>Mene vec malo duze nije bilo na forumu jer mi je na poslu velika guzva i stalno sam u pokretu, vise van HR nego doma, no evo i to ce se nadam se malo stabilizirati.<
><
>Drago mi je da si nas vidjela na filmicu. Kako je to vec dosta staro (3 godine) od nasih pocetaka rada s Filipom po metodi funkcionalnog ucnja sada smo vec dosta toga prosli i imamo puno, puno filmica, ali i rezultata. <
><
>Drago mi je da si potakla ovaj topic no kako vidis ipak nas nema tako puno na forumu iako nas ima jako puno u cijeloj RH.<
><
> <i></i>
F 15.12.2000.
"Kada Bog ima za tebe plan onda su svi tvoji planovi samo zrnca pijeska na obali morskoj."
Dinkic
kraljevna bez zrna graska

PostPostao/la DomiMama » 15 lis 2005, 10:48

Pozdrav svima.... <
><
>evo i nas... s obzirom da smo jos jako mali necemo odgovarati po pitanjima, vec cemo napisati kakva je situacija sada.<
><
>Dominik se rodio 06.09.2005.g., 3600g, 51 cm, Apgar 10/10.<
>Ima regularni oblik DS-a. Zdravstveno sve .<
>Dojenje nam ide super.<
>S obzirom na mali sistolicki sum upuceni smo kardiologu koji je napisao da ima "malen jos otvoren ovalni otvor sa L-D santom bez hemodinamskog znacenja" i jos je napisao "S nase strane djecaka smatrati zdravim." <
>Na pregledu sa mjesec dana je ustanovljeno da je dobio 750g i da ima sve ok reflekse.<
>Ima 1.5 g starijeg
ata Bornu.<
><
>mene zanima kada otprilike pocinju samostalno drzati glavicu, da li puno kasnije od ostale djecice ili??? <
><
>eto... toliko od nas - puno pozdrava svima. <i>Edited by: DomiMama at: 21/10/05 14:07<
></i>
Srecica Borna 5.3.2004.
BAOKULJG Dominik 6.9.2005.
Ljetnica Marta 18.6.2012.
"Važno je znati da neki procesi ne mogu biti uspješni ako se ne potrudimo oko njih. Ne možemo biti tolerantni na daljinu. Ne možemo biti humani, ako nismo s ljudima koji trebaju našu humanost." Beppa Joseph
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Ana28 » 15 lis 2005, 11:40

DomiMama i Dominik <
><
>Ovo za drzanje glavice i ostale takve stvari...tesko je reci jer i ovako je svako dijete razlicito,a kod djece sa DS-om je zbog hipotonije misica to sve pomaknuto i za nekoliko mjeseci.Nemora biti ali uglavnom je.Petra je jako kasno pocela sama drzati glavicu ali ona je imala i tesku srcanu gresku pa ju je i to jos vise onemogucavalo da se razvija.<
><
>Vazno ti je sad u ovim prvim mjesecima proci sto vise doktora....od kardiologa,neurologa,fizijatra,pa i fizioterapeuta jer ako Dominik nema drugih smetnji pocnite vjezbati cim prije,ako vec niste.<
>Puno ljubavi,strpljenja i vjezbanja i sve ce to pomalo krenuti uzlaznom putanjom.<
><
>Reci nam vise o Dominiku.Gdje se rodio?Jesi imala urednu trudnocu?Super da vam dojenje tak do
o ide ,za D je to najbolji izbor.<
><
>Ako te nesto zanima slobodno pitaj! <
><
> <i></i>
Ana28
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la DomiMama » 15 lis 2005, 15:58

Pozdravcek Ana28..<
><
>Dominik se rodio u Petrovoj, trudnoca je bila u potpunosti uredna, obiteljska anamneza b.o.<
><
>u biti ni na samom porodu kada su mi ga dali na par minuta nisam skuzila da nesto nije u redu.... tek kasnije kad me muz nazvao i rekao da su ga zvali da se vrati sam skuzila da nesto nije ok.<
><
>prvih pet dana je bio na intenzivnoj i na pretragama, a pocela sam ga dojiti nakon 3 dana, vec peti dan su ga prebacili na drugi kat i donosili mi ga na dojenje zajedno sa ostalim bebicama.... , a sedmi dan smo otisli doma. <
><
>na otpusnom pismu je pisalo da je sve ok, samo da odemo provjeriti taj sum, sto smo i napravili i sve 5.<
><
>s 3 tjedna je jos uvijek bio malo zut, pa smo isli i to provjeriti, pa je teta dotkorica izvadila krv i pregledala ga i napisala slijedece: "Koza zuckasta, do
o prokrvljena, uredno razvijenog paniculusa, cista. Pulmo posve cisto vasikularno disanje. Kukovi malo labaviji. Neuroloski status: tipicnog aspekta. Tonus muskulature slabiji uz urednu spontanu morotiku. Patel refl. + Moro + u prve dvije faze. R.aut hoda + Step +- R bijega prisutan, nesto slabiji. U polozaju na trbuhu oslobadja disne puteve."<
>ispalo je da ima samo malo produzenu zuticu koja je prosla u roku od iducih par dana, krvna slika je bila ok, bilirubin nije presao razinu "za suncanje".<
><
>nasa pedijatrica na pregledu sa mjesec dana je isto tako rekla da joj se cini skroz ok i da vjezbamo kukice i siroko povijamo sto i radimo i da se vidimo za mjesec dana...<
><
>o nekim drugim vjezbicama nam nitko nije nista govorio... <
>a i on je dosta zivahan, mase rucicama, dize glavicu, ljuti se kad je gladan, zamahuje prema igracki objesenoj iznad njega...<
><
>od doktora smo za sada bili kod pedijatrice, kardiologa i geneticara, na ostalo nas nisu uputili...<
><
>da li mislis da su potrebne neke dodatne vjezbice? koje?<
><
>thanks i puno pozdrava....<
><
><
> <i></i>
Srecica Borna 5.3.2004.
"Važno je znati da neki procesi ne mogu biti uspješni ako se ne potrudimo oko njih. Ne možemo biti tolerantni na daljinu. Ne možemo biti humani, ako nismo s ljudima koji trebaju našu humanost." Beppa Joseph
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la bosancero » 15 lis 2005, 19:02

Mislim da bi trebale vjezbe i da je fizioterapeut za vas sada najvazniji. Kada i kakve vjezbe to ce oni odrediti. Bitno je s vjezbama sto vise smanjiti hipotoniju misica jer u daljnjem razvoju i sjedenja i puzanja te hoda to igra jako vaznu ulogu. Koliko se ja sjecam mi smo s filipom poceli s vjezbama skoro od samog rodjenja. <i></i>
bosancero
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Ana28 » 15 lis 2005, 19:27

Joj ,joj.....mislim nije nikakva panika ali djecica sa DS-om moraju vjezbati upravo zbog te svoje labave muskulature.Mi smo sa P poceli tek sa njenih 10mj.,,nakon operacije jer prije nije mogla,tesko je disala,zamarala se itd.pa je nisu jos htjeli zamarati i sa vjezbicama.<
>Ovako...trazi svoju pedijatricu da ti da uputnicu za fizijatra za pregled.Uglavnom roditelji idu na Goljak,ali mozes i u Vinogradsku bol.Mi smo na Goljaku.<
>Evo ti
.tel. 4824-155.Zovi u ponedjeljak,moli pregled kod fizijatra(ja ti preporucam dr.Nevenu Katalinić)i pitaj dal se moras odmah naruciti i kod fizioterapeuta ili ces to nakon fizijatra.Nemoj se zacuditi....na G.su velike guzve pa te mogu naruciti tek za mjesec dana,ali ti moli cim prije.<
>Fizijatrica ce D pregledati i preporuciti vjezbice za njegovu dob i za ono sta misli da mu je trenutno potrebno.<
>Fizioterapeuti sa G. mogu ti doci i doma ali to kosta naravno,budete li se odlucili na to ja ti mogu preporuciti curu koja je nama dolazila doma.<
>Isto tako ,nebi ti bilo lose sa D napraviti jedan neuroloski pregled sa uzv mozga.<
>Nemoj se sokirati sad sa svim tim stvarima ali to se kod nase djece jednostavno mora sve proci jer ako postoji jos kakav zdrav,problem treba ga na vrijeme uociti da se na pravi nacin sanira i pomogne im.<
>Ih,jesam se raspisala....a imamo tu mamu IRENU koja je doktorica i ima Jana vec velikoga 6-godisnjaka pa ce ti ona sigurno znati jos bolje od mene o zdrav.pitanjima.<
>Ako zelis,mogu ti poslati u inbox svoj mob.pa me nazovi ako imas pitanja.Imam ti i nekih knjiga sa vjezbicama za djecu sa DS-om pa ti ih mogu posuditi.....uostalom ,javi se ako si zainteresirana. <i></i>
Ana28
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: ZDRAVSTVENO PRAĆENJE OSOBA S DSom

PostPostao/la IRENA » 17 lis 2005, 11:44

Poslati ću ti mailom prezentaciju o zdravstvenom praćenju osoba s DSom koju smo imali na roditeljskoj radionici u Udruzi prije cca 1 godinu.<
>Ana 28 - ti imaš kopiju knjige "Gross motor skills..."( ja svoju negdje zagubila, odn. nekom posudila i original pa sad nemam).<
>U toj knjizi ima vježbica koje se mogu početi odmah i u "kućnim" uvjetima.Pogledaj i Nadičin baby handling - stavim ti link:baby handling<
><
>Za sada si obavila dosta toga ( UZV srca i kardiolog, sluh je provjeren u rodilištu u okviru skriningakoji se radi svoj novorođenčadi - u otp. pismu za bebu bi ti trebalo pisati kakav je bio taj nalaz;u rodilištu se rutinski radi i skrining na hipotireozu i oftalmološki).<
>Svakako se naruči fizijatru ( Goljak, Vinogradska, privatno....).<
>Bitno je što ranije započeti sa razvojnom gimnastikom - poradi "nadvladavanja" učinka hipotonije - hipotonija neće nikad nestati, ali se vježbicama radi na mišićnoj snazi i na usvajanju pravilnih mehanizam(o
azaca) pokreta.<
>Ja bih ti preporučila i da se naručiš na pregled genetičarki dr. I. Barišić u Klaićevoj jer po mojim saznanjima ona baš lijepo,po PSu indicira potrebene pretrage koje u datom trenutku dijete sa DSom treba proći.<
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: ZDRAVSTVENO PRAĆENJE OSOBA S DSom

PostPostao/la nadicab » 17 lis 2005, 11:55

preporucam i Klaicevu tel 4600154 <i></i>
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

Thanksic

PostPostao/la DomiMama » 18 lis 2005, 08:24

hvala svima na ekspresnim odgovorima...<
>daklem, slijedeca misija nam je fizijatar, pa se javimo sa rezultatima...<
> <
> <i></i>
Srecica Borna 5.3.2004.
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: Thanksic

PostPostao/la Ana28 » 24 lis 2005, 17:55

Di ste nam prijatelji????Sta radite?Ima li kakvih novosti?<
>Nama je defektologica rekla da nam je koordinacija ruka-oko katastrofa!!! Vi iskusniji,kak ste rjesili taj problem ako ste ga imali? <i></i>
Ana28
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Ana28 » 27 lis 2005, 13:52

Vi vejiki...bas ste zlocesti,kaj nam niko nece odgovoriti? <i></i>
Ana28
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la DomiMama » 27 lis 2005, 15:47

joooj, ja bih ti tak' rado pomogla, ali nemerem.... ... <
>mi smo ipak najmanji ovdje, ali bih samo htjela objaviti da sam jucer dobila prvi smijesak od Dominika (nadam se samo da nisu bili tek vjetrovi!!!) http://i24.photobucket.com/albums/c36/D ... nik061.jpg<i></i>
Srecica Borna 5.3.2004.
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IRENA » 27 lis 2005, 16:00

Anči, baš ti hvala na ovoj kritici nas "velikih" - no samo da se opravdam, mi "veliki" smo ti više zaboravili no što smo i znali??!!<
>Evo prisjećam se - za propriocepciju( svjesnost o položaju vlastitog tijela a u svezi sa koordinacijom ruka-oko) mi smo ti radili slijedeće - imali smo naljepničice u boji ( kao male book markere) koje smo Janu lijepili na ručice pa ih je on morao (siroče moje) skidati sa ruku.Onda je on u čudu gledao kaj mu je na ruci (ili tijelu) pa je "skidao" to sa sebe. <
>Ne znam jel to to - pitaj defektologicu dal bi moglo pomoći - osim toga ak je rekla da je to katastrofalno da li je dala upute kako poboljšati stvar?<
>edit: baš nam godi ovo "vejiki" - tako smo si onda važni JAN 8.12.99. VITO 13.3.2003.<i>Edited by: IRENA  at: 27/10/05 16:01<
></i>
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Ana28 » 27 lis 2005, 17:06

Ma nije mi dala nikakve upute,bile su joj prosli puta neke studentice pa mislim da je radi njih bila malcice rastresena.<
><
>Kaj ti je problem kod nas......npr.mora sloziti puzzle.I uzme ona puzzlu da ju slozi tam di treba ali onda pocne gledati sve samo ne mjesto na koje puzzla treba doci Zuji okolo,gleda mene,gleda defektologicu itd.<
>Ali cim pogleda na stol slozi ok.Meni se to cini i da je tu pitanje koncentracije Idemo sutra u Klajcevu pa cu sve pitati.IRENA hvala!<
><
>DomiMama....super za smijesak! A koliko ces smjeskova jos u zivotu dobiti od Dominika....nema tog
oja u matematici. <
>Jel tak Irena?<
><
>edit.....DomiM...jesi mi vidjela podnick??? <i>Edited by: Ana28 at: 27/10/05 17:07<
></i>
Ana28
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la DomiMama » 27 lis 2005, 17:12

Jesam, jesam!!! <
>a i slikice sam vidjela surfajuci po starim postovima... <
>mala P je preslatka... <
><
>evo i slikica Domija i Borne (ak' mi uspije )...<
><
>pozdravcek <
><
> http://i24.photobucket.com/albums/c36/D ... nik061.gif<i></i>
Srecica Borna 5.3.2004.
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Ana28 » 27 lis 2005, 17:28

Joj,DomiMama kak su ti slatki deckici .Dominik je stvarno velika beba.Sa ove slike ja nebi nis kuzila.<
>Jesu oni njemu u rodilistu radili kariogram?Di vi zivite? <i></i>
Ana28
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IRENA » 27 lis 2005, 18:27

Quote:npr.mora sloziti puzzle.I uzme ona puzzlu da ju slozi tam di treba ali onda pocne gledati sve samo ne mjesto na koje puzzla treba doci Zuji okolo,gleda mene,gleda defektologicu itd.<
>I Jan je majstor u "zujanju". U zadnje vrijeme sve češće dočekuje svoju defektologicu s izjavom - "ja ti baš neću raditi!" Meni se čini da su oni po "karakteru" sve osim ono što je za Down "uobičajeno" i "uvriježeno" .<
>I meni se čini "problem" koncentracije više nego loše koordinacije "ruka -oko".<
>Za Domimamu - dečki su krasni.A osmjeha će biti - uhu-hu.<
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la † RLmama » 27 lis 2005, 18:53

Domiimama kako su ti slatki dečki Ro '96. Lu '97. Jo '02. Fr '03. <
>stari s bafima, <
>stara s ogromnom trajnom <
>