Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.
22 sij 2011, 13:56
molim nekoga za pomoć imam sina starog 5 godina ide na prstiće maše rukicama i ponavlja rečenice vele da ima poteškoče u psihomotornom razvoju jel imam kakva prava na temelju te dijagnoze
22 sij 2011, 15:00
Selim na GP.
22 sij 2011, 15:17
toni - ne znamo jesi li u RH ( kad već govorimo o pravima - predmnijevam da si mislila/o pravima koji podrazumijevaju financije il plaćeno vrijeme za bavljenje djetetom...ili habilitacijske mogućnosti ... različito od države do države - čak štoviše različito od županije do županije u RH
Isto tako ova formulacija "poteškoče u psihomotornom razvoju" može značiti sve i svašta .. tako da te samo mogu zamoliti da malo preciziraš pitanje.
Osobnih iskustava o ostvarivanju prava , o dijagnostici i liječenju , habilitaciji već ima na GP jako puno ... tuđa iskustva ti mogu pomoći.
22 sij 2011, 17:50
da, ako si u hr, prava vjerojatno imate i ti i dijete, ali morate obavit kompletnu dijagnostiku djeteta, otići u centar za soc. skrb i vidjeti što će oni procijeniti i odrediti.
uz ostvarivanje prava, možda je još bitnije da nađete adekvatnu terapiju.
23 sij 2011, 19:10
jesam iz siska sam obavio sam na suvagu osnovne preglede fiz,log,psihij,neroped,psiholog i oni me preporučili u vel.goricu u maka centar ali je on privatan pa od socijajnog nemogu dobit nikakve novce dijagnoza mu je teškoće u psihomotornom razvoju neznam jel ima gdje još rad sa takvom djecom a papire na centar za soc.skrb sam predao
23 sij 2011, 19:37
odgovorila sam ti na pp, sad vidim pitanje i ovdje pa evo i za ostale "nove"
"malo pročitaj po grupama potpore, imaš cijeli niz topica o autizmu, pervazivnom poremećaju, mentalnoj.....
po onom jako šturom opisu - hodanje na prstima i mahanje rukama - moguće je, ali kažem samo moguće, da se radi o autističnom spektru. suvag je dobar, ali ne specijaliziran - po više savjeta možete otići na edukacijsko rehabilitacijiski fakultet imaju savjetovalište.
ako ste predali papire u centar, dobit ćete rješenje ovisno o nalazima, ako se radi o najtežim dijagnozama, onda jedan od roditelja (ako ste oboje zaposleni) može koristiti dopust do 8. godine života djeteta ili skraćeno radno vrijeme (i nakon 8.), a dijete ima pravo na invalidninu i uvećani dječji doplatak. ali to sve možete realizirati nakon komisije i nakon što dobijete nalaz i mišljenje.
terapija za takvu djecu preko socijalnog praktički nema, ako i ima to je pola sata tjedno, a preporučeno trajanje terapija i rada je minimum 40 sati tjedno. maka centar je dobar, ali privatan, sve se plaća..... tako je i s ostalim.
s papirima od centra ne možeš ostvarit terapije, opet kažem, zato jer ih sustav jednostavno ne predviđa.
moj prijedlog je da koliko možete financijski ispratiti idete privatno i učite od defektologa kako raditi i kako odgajati dijete i onda raditi doma.
mi svi radimo doma i roditelji su oni koji "izvlače" dijete, ne sustav. opet kažem, na žalost.
također ti savjetujem, ako dijete ne ide u vrtić, da ga svakako upišete."
23 sij 2011, 19:49
nijr težak po dijagnozi blago a on većinom kad ga pitaš ponavlja rečenicu a to za mene nije blago vidjet ćemo šta će komisija reći sad će 5 godina malom
23 sij 2011, 19:53
žena je dobila pod porodiljnim otkaz navodno radi zatvaranja obrta i tu smo malo u negativi po tome ako moraju oba roditelja raditi
23 sij 2011, 19:59
u tom slučaju nemate prava za roditelje, ali socijana prava za dijete ostaju.
23 sij 2011, 20:05
Eholalija sa 5 godina je prilično "ozbiljan" problem i obzirom na dosta dodirnih točaka sa poremećajima iz autističnog spektra preporučam isto odlazak na ERF. I mi smo sa Suvaga izašli sa dijagnozom "kašnjenje u psihomotornom razvoju", očito je to "uobičajeno".
23 sij 2011, 20:35
jel se dugo čeka na edu.rehab.centar da me prime s djetetom
23 sij 2011, 20:36
ako prođe od komisije koliko je minimum novčani
23 sij 2011, 20:59
pa čekat ćete minimum mjesec dana, osim ako nemate puno sreće. to za erf govorim.
djetetova prava u max iznosu su 1250 kn invalidnine i cca 830 kn doplatka. naravno, ako ima odgovarajuće dijagnoze za to.
ako ti supruga ne radi, nemate pravo na naknadu za roditelje, jer prava za roditelje proizlaze iz radnog odnosa, kojeg u ovom slučaju nema.
23 sij 2011, 21:33
zalosno ali istinito a probat cu na sva vrata pokucat znači njegovatelj nrmožeš biti ako ne radiš
23 sij 2011, 21:38
znači nemogu nastaviti tj žena porodiljni od curice koja je stara 3 mjeseca na konto sina sa problemom ovim kojim sam već napisao
23 sij 2011, 21:55
ne, jer ne radi. svrha produljene njege (porodiljnog) je da roditelj ostane doma s djetetom, a tvoja supruga ostaje doma jer ne radi. da radi imala bi pravo na naknadu, a to pravo proizlazi iz radnog odnosa.
status roditelja njegovatelja je nešto sasvim drugo i kriteriji su puno stroži. koliko znam, to je za djecu s najtežim oštećenjima, koja su 24 sata ovisna o njezi u smislu medicinske njege (kateteri, sonde i sl.). imaš ovdje i topic roditelj njegovatelj s više informacija.
26 sij 2011, 14:36
kakva treba biti odgovarajuća dijagnoza imam papire sa suvaga gdje piše dg djete sa teškoćama u psihomotornom razvoju
26 sij 2011, 16:33
evo bas sam danas bio na komisiji sa djetetom i vele da cemo imat pravo na uvećani dječji jel mogu s tim papirom i s poreznom karticom u por.upravu da me oslobode poreza na kartici
26 sij 2011, 16:55
eto, bar ste nešto riješili.
vjerojatno dijagnoze nisu najteže, budući niste dobili invalidninu.
ne znam koji "papir" si dobio.
na poreznu upravu ideš s nalazom i mišljenjem komisije.
26 sij 2011, 17:21
VELE ZA INVALIDNINU DA JOŠ JE KAO MALI DO ŠKOLE DA NEMOGU PROCJENITI
26 sij 2011, 17:23
oprosti, al moram se nasmijat.
moraju moći procijeniti u bilo koje doba.
naročito ako dijete ima 5 godina.
26 sij 2011, 17:29
KAZEM TI STA MI JE REKLA KAO JEL SMO ZADOVOLJNI SA MISLJENJEM KAO DA JE MENI DO LOVE A NE DO DJETETOVOG ZDRAVLJA NEZNAM STA DA RADIM LUD SAM VIŠE
26 sij 2011, 17:52
nemaš zašto biti lud.
oni ti oko zdravlja djeteta neće ništa pomoć. njihovo je da dijete dobije svoja socijalna prava i da kontroliraju da li ta prava ima.
ako su te pitali da li si zadovoljan, mogao si im reći da nisi jer..........već što ti misliš. mada mi je i to čudno pitanje, što znači biti zadovoljan u ovakvim slučajevima.
ne znam kakve dijagnoze dijete ima, u kojem opsegu je obrađeno i što su ti specijalisti napisali u nalazima.
uostalom, na sve se uvijek možeš žaliti u zakonskom roku. pa kad dobiješ nalaz i mišljenje vidi.
terapije i sve ostalo oko zdravlja djeteta je na vama. centri s tim nemaju veze, a država nudi ono što nudi (skoro ništa).
26 sij 2011, 18:07
hvala ti na pomoći čuo sam od kolege s posla da mogu dobiti pomoć npr njegovom djetetu tj njemu ht nudi 100 impulsa badava recimo da probam i druge malo kao npr voda struju itd to smo mi imali povlastice sve na mog pokojnog tatu koji je bolovao od multipleksskleroze
30 sij 2011, 22:49
toni je napisao/la:VELE ZA INVALIDNINU DA JOŠ JE KAO MALI DO ŠKOLE DA NEMOGU PROCJENITI
ovo nije u potpunosti točno...invalidninu možeš ostvariti od Centra za socijalnu skrb 1250,00 kn ....i to na osnovu nalaza i mišljenja lijećničke komisije na koju te šalje sam Centar...i ta se invalidnina odnosi na nemogućnost samozbrinjavanja (dakle više na mentalna oštećenja) i to sigurno možete ostvariti...mi ju imamo
31 sij 2011, 02:16
HT nudi Super 60 tarifu u pola cijene (tj za 30 kn) i to samo ako si član neke od udruga koje oni priznaju.
Komunalije možeš imati popust samo u Rijeci i opet ako si član određenih udruga.
31 sij 2011, 19:53
dobro hvala sad cekamo rješenje al su nam doktori rekli da cemo dobit uvečani dječji pa čemo vidjeti sta će dalje u centru reči
02 vel 2011, 13:38
čitam nršto i dosta simptoma ima hellerovog sindroma samo sto je on imao konvulzije imao sa godinu i pol neznam jel to ima kakav uzrok za njegovo sadašnje stanje
12 vel 2011, 23:03
bok toni
ovo leprsanje ti dolazi od senzorske integracije
on recimo da on nije u stanju dobro procesirati sliku koja mu od oka ide do mozga i tim leprsanjem pokusava se orjentirati u prostoru
treba ti neko JAKO educiran iz senzorske integracije
kod nas je senzorska integracija totalno sprckana i uredno se pomazem joint compression tehnikom i uredno idemo na sve strane jer ne zelim da mu problemi ukradu djetinjstvo i da mu djetinjstvo svedemo samo na terapije. onda je to pritiskanje zglobova super za instant ispustanje pare kad se prepune i ne mogu vise procesirati nove informacije (moj je znao puzati po podu kao crv, znao je leci na ledja i plivati po podu u shopping centru). u principu ga je senzorika razvaljivala na mjestima tipa ducan ili shoping centar. na otvorenom je islo lakse. odnosno kad je bio manji i igralista su bila drama ali to se sad popravilo
da li mali komunicira?
da li si ljut na njega sto je takav? da li si razocaran djetetom koje kasni u razvoju?
klinci ti sve to upiju i osjecaju se dodatno krivi zbog svojeg stanja jer nisu dovoljno dobri da bi starci bili njima zadovoljni
kako ti mali stoji motoricki? da li se samostalno oblaci? da sli se igra sa drugom djecom? da li se u stanju kreativno igrati? da li laze? da li izmislja price?
15 vel 2011, 13:36
ima 5 godina i večinom ponavlja riječi npr kad ga pokupim iz vrtića pitam ga kako je bilo on ponovi isto ili jesi dobro on kaže jesi dobro a ne dobro sam a prepoznaje osnovne boje slova i brojeve vjerojatno memorijski jeste vi dobili kakvu dijagnozu i kakva prav