Sada je: 12 kol 2026, 01:30.

Candida i razne dijete - x-ti put

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: Candida i razne dijete - x-ti put

PostPostao/la pepita » 22 sij 2009, 18:55

pitam zato jer moja prijateljica ima alergije na gluten i kazein ,mali joj je isto tako alergičan (on je NT )i imaju intoleranciju na dosta hrane - ustanovili su da je kod njih to nasljedno

i ja volim bajadere
If someone tells you they have 'found the cure' 'cause' for Autism make sure you see their Nobel Prize before you buy whatever they are selling.
pepita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 22 sij 2009, 19:02

meni je puno bolje od kada izbjegavam namirnice na koje sam intolerantna..zato mozda i lakse mogu razumjeti u odnosu na druge mame da intolerancije( ako su prisutne) i alergije nasoj djeci i te kako probleme rade, narocito ima to utjecaja na njihov mozak koji je jos u razvoju.
Anni

PostPostao/la Lotta » 22 sij 2009, 19:58

ja imam jos par pitanja vezano uz zdravu prehranu..
vec se na vise mjesta spominjalo dobrobit probiotika,e sad muz i ja obozavamo jogurte, probiotike, acidofile i te stvari ali L nista od toga. od mlijecnih proizvoda jedino jede raznorazne bio zitarice i kasice na mlijeku. cisto mlijeko, jogurte, sir i sirne namaze ne voli.
pa me zanima dal postoji neki drugi pripravci, probiotici (i gdje se mogu kupit) a da su primjereni za djecu, il nesto drugo korisno za crijevnu floru a da nije tipa jogurt..
i da, jos jedna stvar, vi koji izbjegavate mlijeko i ml.proizvode, na kmoji nacin nadoknadujete kalcij, dal iz druge vrste hrane (tipa alge, tofu, zeleno povrce) ili koristite neke pripravke?
Lotta
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Glori » 22 sij 2009, 20:17

mene zanima anni da li si ti alergična ili intolerantna?

kad su zadnji put rađeni nalazi intolerancije?

i zanima me GFCFdjeta se ne primjenjuje radi intolerancije već radi peptida koji djeluju kao opioidi,je li tako?
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la pepita » 22 sij 2009, 20:33

Anni je napisao/la:meni je puno bolje od kada izbjegavam namirnice na koje sam intolerantna..zato mozda i lakse mogu razumjeti u odnosu na druge mame da intolerancije( ako su prisutne) i alergije nasoj djeci i te kako probleme rade, narocito ima to utjecaja na njihov mozak koji je jos u razvoju.

možeš li napisati na koji način možeš razumijeti probleme koji imaju utjecaj na njihov mozak???
If someone tells you they have 'found the cure' 'cause' for Autism make sure you see their Nobel Prize before you buy whatever they are selling.
pepita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MBee » 22 sij 2009, 20:48

Lotta je napisao/la:vec se na vise mjesta spominjalo dobrobit probiotika,e sad muz i ja obozavamo jogurte, probiotike, acidofile i te stvari ali L nista od toga. od mlijecnih proizvoda jedino jede raznorazne bio zitarice i kasice na mlijeku. cisto mlijeko, jogurte, sir i sirne namaze ne voli.
pa me zanima dal postoji neki drugi pripravci, probiotici (i gdje se mogu kupit) a da su primjereni za djecu, il nesto drugo korisno za crijevnu floru a da nije tipa jogurt..
i da, jos jedna stvar, vi koji izbjegavate mlijeko i ml.proizvode, na kmoji nacin nadoknadujete kalcij, dal iz druge vrste hrane (tipa alge, tofu, zeleno povrce) ili koristite neke pripravke?

Imaš u ljekarnama i trgovinama zdrave hrane za kupiti Valsove (http://www.vals.hr/) probiotičke proizvode. Kako je moje dijete alergično na mlijeko i soju mi joj dajemo probiotik na bazi soka (imaš ciklu i kupinu).
Što se tiče kalcija mi pijemo rižino mlijeko obogaćeno kalcijem.
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Glori » 22 sij 2009, 21:09

probiotike imaš i u ljekarni -prolife i ferzyn-u bočicama sa vitaminima ,a u čepu je probiotik koji se mješa pri otvaranju-svakako bi ih trebalo uzimat kad je organizam iscrpljen ,a posebno nakon antibiotika...
djeca iz spektra koja su na djeti -uzimaju dosta suplemenata u kapsulama...
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la alexandra » 22 sij 2009, 22:17

mi se ne hranimo zdravo (cijela obitelj) u smislu bio proizvoda i sličnog. organski uzgoj, bio, i to, nisam skeptična, ali mislim da "čista" hrana ne postoji. da volim birati hranu bez pesticida i sličnog, netretiranu, ajmo reć, ali sva ta hrana ipak raste u zagađenoj zemlji, na zagađenom zraku, a područja koja zadovoljavaju zahtjeve bio i organskog uzgoja su po mom mišljenju jednostavno premalena da bi nahranila svu populaciju koja se zdravo hrani.

s. bira hranu kao posljedicu svoje senzorike i svojih problema. hrana bez okusa kod nje ne prolazi. mora biti slano, može biti i ljuto. slatko joj je nenapeto, a blagi okusi nemaju šanse. sretna sam jer voli žlicu - juhe (u koje mogu utrpat svo povrće), jaja, grah, leću, proso, žgance....ko što rekoh mlijeko ne, jogurti ne i tako. sigurno velik dio sastojaka u prehrani fali.

od treće godine je na childlifeovim multivitaminima s mineralima i omegi. trenutno pije znači multi, omegu 3 i 6 sa cinkom i magnezijem i b vitamine.

kao što rekoh, krvna slika joj je uvijek savšena i bila je natprosječno zdrav vrtićarac, a i školarac sada.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la Anni » 22 sij 2009, 22:43

pepita je napisao/la:
Anni je napisao/la:meni je puno bolje od kada izbjegavam namirnice na koje sam intolerantna..zato mozda i lakse mogu razumjeti u odnosu na druge mame da intolerancije( ako su prisutne) i alergije nasoj djeci i te kako probleme rade, narocito ima to utjecaja na njihov mozak koji je jos u razvoju.

možeš li napisati na koji način možeš razumijeti probleme koji imaju utjecaj na njihov mozak???

meni je puno bolja koncentracija od kada sam izbacila sve to( narocito vidim od kada sam izbacila secer i zitarice)... isto tako imam daleko vise energije nego sto sam prije imala.. onaj kornicni umor polako nestaje i vremena kada sam samu sebe tjerala da se pokrenem sa mjesat su proslost... ( nisam po prirodi ljena osoba al sam imala jako nizak prag izdrzljivosti..mislim na snagu opcenito...jako me je brzo fizicki sve zamaralo). Isto tako vidim da se siri vidik interesa... .
Isto tako uzimam jedan broj suplemenata plus probiotike, Q 10, glutation( moj kapacitet ciscenja je jako los) i vjerojatno i to cini svoje.
Anni

PostPostao/la soma » 22 sij 2009, 23:11

od cjelokupne ove diskusije najvise mi se svidja onaj dio sa bajaderama... :mrgreen:

kada sam govorila o dijeti ja nisam mislila na zdravu prehranu, o kojoj svi mi treba da vodimo racuna, nego na RIGOROZNE dijete. To znaci dijete u kojima se POTPUNO iskljuce odredjeni elementi (gluten, npr). To je ono na sta smo mi bili upozoreni. Nama je receno da NEKOJ DJECI to moze JAKO DA SMETA, da moze da dovede do neuroloskih problema, da znatno pogorsa stanje. Drugim rijecima da UOPSTE NIJE BEZAZLENA i naivna stvar, da bi se ljudi tek tako olako na nju odlucivali. Mi ne znamo, nazalost, sta je u glavama nase djece i kakav problem odredjene stvari mogu da izazovu. Ti si Ani, imala pustu srecu i zahvali Gospodu sto D nije spadao u kategoriju djece kojoj bi to moglo skoditi. Da je nesto krenulo po zlu, istim bi intenzitetom govorila sada protiv dijete. Ne moze covjek samo na osnovu svog iskustva da govori da nesto funkcionise ili ne (ne mislim ovdje na tebe, nego uopsteno).
Ja sam vec jednom pisala na ovom forumu da je Mariji jako odgovaralo ukidanje caseina, ali da joj se sa ukidanjem glutena stanje prilicno pogorsalo, da je tada pocela nekontrolisano da vristi i dere se, da je prvi (srecom i jedini put) pala u napadu, sve u svemu da joj uopste nije odgovaralo. Ja sam to tada povezivala sa antiepilepticima koje pije, ali kada sam prosle sedmice cula pricu od geneticara nekako su mi se kockice popunile. Mamita je pricala da je njena mala imala potpuno iste simptome. Kod njih je bilo vidljivo, ali ima djece kod kojih poremecaji ne budu bas vidljivi golim okom.
Ja ne govorim nista ni za ni protiv, ja svo vrijeme na ovome forumu govorim da treba biti JAKO JAKO oprezan i da sve to nije bas tako jednostavno kako se na prvi pogled cini.
I ukoliko dijete izmedju dvije i tri godine napravi odredjeni pomak (mislim na mladje mame Marijanu, Lunu) to nikako ne treba da znaci da je dijeta do toga dovela. Vecina djece napravi pomake i bez toga.
I na kraju, ja se potpuno slazem sa Glori da treba svima reci koliko se novca utrosi u nesto, tacnije koliko puta treba ici na tretman, koliko testova odraditi, koliko suplemenata..i vidjeti koliko je to za jednu godinu novcano. Mnoge porodice se ne bi u to upustale kada bi sve precizno znale, jer odraditi samo dio necega nije nista...
Glori, pokusacu da nadjem kako se taj test tacno zove...
soma
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la alexandra » 22 sij 2009, 23:17

soma :5 :srca
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la soma » 22 sij 2009, 23:20

evo ovo su bili prvi testovi koje smo morali odraditi. Nemam pojma uz koji konkretno test ide ovaj methylation ili je samostalan potpuno, ali njega smo u prvoj analizi obuhvatili. Za drugo testiranje nisam jos dobila rezultate, pa ne znam sta je radjeno...a i ovi nazivi su in haos..

B) Genetic testing:
-high resolution “banded” karyotype;
-subtelomeric FISH rearrangements [only if relevant, comparative genomic hybridization (CGH) by gene chip arrays];
-FISH, Duplication 15q11q13;
-Fragile X (FMR1) test, both Southern Blot and PCR, including the methylation pattern;
-Other tests of relevance to the girls with autistic behavior included MeCP2.
soma
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la pepita » 22 sij 2009, 23:39

soma,šta su ti rekli za taj nalaz?

kad nađeš vremena tamo sam te pitala da pogledaš za hidromasažu-isčeprkala sam da je jako dobra za našu djecu :)
pepita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Glori » 23 sij 2009, 12:47

soma,ma znam da sam dosadna sa metilacijom,ali kad sljedeći put budete išli daj molim te pitaj -koji je nalaz?..

još nešto o djetama-nama isto izbacivanje kazeina je bilo ok.,ali sa izbacivanjem glutena se povukao govor(možda je to slučajno),ali stolica je bila ok pa smo nastavili,zatim smo prišli na SCD-bio je puno mirniji-čak pretjerano...izgledalo je uredu ,ali nako mjesec dana -bio je koma-izgleda da mu želudac uopće više nije mogao probavit-tu hranu bez ugljiko-hidrat(ustvari-sa jednostavnim ugljikohidratima,a bilo je vrlo zahtjevno unjet 40%-ugljikohidrata-koji su potrebni organizmu u razvoju)...tako da to nisu baš bezazlene dijete(nije ni jedna)kao što sam ja mislila.... :faca
Zadnja izmjena: Glori; 23 sij 2009, 13:19; ukupno mijenjano 1 put/a.
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 23 sij 2009, 13:19

izvini Soma, al godinama vec pokusavam naci ( al ne uspijevam ) .. podatak u cemu je gluten od zivotne vaznosti...tj. zasto bi netko bez njega tesko funkcionirao ili jos gore dobio neke neuroloske poremecaje. Iskreno receno niti sam cula da se nekome to desili. U suprotnom manje vise svi textovi ( o glutenu) i par djece iz spektra koje osobno poznajem su imali probleme zbog unosenja glutena. Ako Ti imas ili doboijes informacije koje govore u prilog glutena i vazne su za zdravlje djece ..budi dobra pa ih objavi.
Pozdrav
Anni

PostPostao/la Glori » 23 sij 2009, 13:21

Glori je napisao/la:još nešto o djetama-nama isto izbacivanje kazeina je bilo ok.,ali sa izbacivanjem glutena se povukao govor(možda je to slučajno),ali stolica je bila ok pa smo nastavili,zatim smo prišli na SCD-bio je puno mirniji-čak pretjerano...izgledalo je uredu ,ali nako mjesec dana -bio je koma-izgleda da mu želudac uopće više nije mogao probavit-tu hranu bez ugljiko-hidrat(ustvari-sa jednostavnim ugljikohidratima,a bilo je vrlo zahtjevno unjet 40%-ugljikohidrata-koji su potrebni organizmu u razvoju)...tako da to nisu baš bezazlene dijete(nije ni jedna)kao što sam ja mislila

:kiss :kiss :kiss -baš sam narcis
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 23 sij 2009, 13:48

vjerujem da Sc dijeta Glori Tvom nije pasala zbog njegovih problema sa zelucem ... mom se govor explozivno razvija u zadnje vrijeme ..dal je " krivac" sc dijeta ili tomatis ili je to samo jedan skok u razvoju koji bi se tako i onako desio ..ne znam. Ja bih samo htjela napismeno vidjeti( znaci jedan text nekog strucnjaka ili nekog roditelja) koji tvrdi ili je dozivio neuroloske poremecaje zbog micanja glutena ( moze i mlijeka)...al ne prvobitno pogorsanje..koje kod neke djece izgleda kao skidanje sa droge.
Anni

PostPostao/la Glori » 23 sij 2009, 14:04

anni ne mogu ništa 100% tvrdit-samo kažem da mu je skidanje sa kazeina (po mom mišljenj)godilo,ali sa glutena ne mislim(nema logike,ali je to moj osjećaj)..

kako da ti išta potvrdim -kad jučer gledam u institutu u st. pokušavaju odgonetnut što jedan protein radi u mozgu i od čega nastaje(tek su nedavno uopće ustanovili da postoji)....
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 23 sij 2009, 14:21

sve je moguce.... medjutim taj gluten radi bas bezvezne poremecaje u slucaju nepodnosljivosti i on je zapravo protein, ljepljiva mas au brasnu...pa si ja stvarno ne mogu zamisliti zasto bi njegovo izuzimanje iz prehrane imalo tako pogubne posljedice. Vidjet cemo sta ce Soma u Americi otkriti i do kojih ce saznanja ona doci.
Anni

PostPostao/la marijanama » 23 sij 2009, 14:25

Objavljeno: 09.06.2006.
Što je gluten?
Proteini u zrnju žitarica - pšenice, ječma i raži, glavni su poznati vanjski čimbenici aktivacije celijakije.

Skupno su proteini koji aktiviraju celijakiju, a nalaze se u pšenici, raži i ječmu nazvani "gluten". Međutim, strogo govoreći, gluten je znanstveno-stručno ime samo za aktivirajuće proteine iz pšenice.

Sam gluten sadrži dvije glavne proteinske frakcije: glijadine i glutenine, a obje obuhvaćaju proteine koji aktiviraju bolest. Srodni proteini u ječmu i raži, s istom ulogom u aktivaciji, zovu se hordeini (ječam) i sekalini (raž). Pšenica, raž i ječam imaju zajedničko porijeklo u porodici trava.

Zob koja, ako uopće onda rijetko aktivira ovu bolest, a i onda u malom broju bolesnika, evolutivno se nalazi dalje od pšenice, raži i ječma, dok su proteini riže, kukuruza, sirka i prosa još udaljeniji na drvu života, i ne aktiviraju bolest.

Vrlo visoki udjeli aminokiselina glutamina i prolina u glijadinima i gluteninima pšenice, kao i u hordeinima ječma i sekalinima raži, igraju glavnu ulogu u patogenezi ove bolesti.

Hrvatsko društvo za celijakiju
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la pepita » 23 sij 2009, 17:15

Regresije nakon ufođenja GFCF dijete

Evo malo i o ovome ,ima jako puno na net-u na engleskom

Regression on the GFCF Diet
By Theresa Madore

I too experienced regression in my son while on the diet. We had been CF for 6 months before we added the GF. He was a very balanced food eater, not real picky. And his stools were very good and regular, 1 a day - firm.

I know many children who have improved on the diet and I had a lot of help and support getting started. We were very careful. Within 3 days of starting the GF he regressed horribly, stimming where he almost never stimmed, behavior out the window (he couldn't even sit in timeout where before he would put himself in timeout for tantruming/hitting/kicking/yelling). It was so scary.

We held on for 6 weeks and it was devasting to see how much our son regressed; in fact he had never been that bad. I kept telling myself, "It is withdrawals or some sort of die off, hang in there and it will work." Could it have been lack of needed nutrients or a food allergy to something new we were giving him that was gf? We decided to take a break from it to see if anything would happen and within 3 days he had his personality back. He was back to eating his more balanced meals. He learned 90 words and 10 phrases in the next few weeks and so much more. He was learning rapidly before the diet too but not during the diet.

Needless to say we are still CF but no longer GF. He continues to progress. I know there must be something to this bad reaction so we are having him tested for 150 food sensitivity test that our doctor from the Texas Center for Autism Research and Treatment ordered. I don't want to do that blood draw again, believe me. The lab personnel kept sending for reinforcements, "He's autistic and very aggitated." "We need more help holding on to his arms. "He is incredibly strong." etc... You get the picture. Dad and Mom were soaked with sweat and I, Mom, managed not to break down until it was over. We are not against going GF again if we know that it is what he needs - the doctor agreed. I had really hoped the diet would be our step towards recovery as it was for some of the families I read about in the books.

You may email Theresa Madrone at autismzone@yahoo.com.

Please visit her web site at http://www.angelfire.com/tx5/autism.
[url]Regression on the GFCF Diet]Regression on the GFCF Diet[/url]
pepita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 23 sij 2009, 17:26

jel mozes za nas nijemce u par rijeci prevesti o cemu se radi?
Hvala
Anni

PostPostao/la pepita » 23 sij 2009, 17:58

Mama piše da su 6 mjeseci bili na CF dijeti i uveli GF .Prehrana je bila dobro izbalansirana a stolice dobre i redovne.Bili su jako pažljivi s provođenjem dijete.Uglavnom nakon uvođenja GF dogodila se regresija,vrištanje,udaranje ,nije mogao sjediti kao prije....bilo je strašno.Nakon 6 tjedana je bio je lošiji nego ikad.Razmišljali su da li su mu dali nešto što nije GF.Odlučili su uzeti pauzu od 3 dana i nakon toga se vratio kakav je i bio.Njegov povratak je bio to što nije jeo uravnoteženu hranu.Poslije ukidanja GF naučio je 90 riječi,fraze i jošm 10 fraza u nekoliko tjedana i zatim sve više.Više je naučio i prije dijete ali za vrijeme dijete ne.Nadali su se da će im dijeta pomoći jer su čitali da nekoj djeci je.Kaže da su još uvijek na CF dijeti ali na GF ne i da napreduje i dalje
pepita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 23 sij 2009, 18:20

ovo pogorsanje na pocetku bi moglo biti na racun odvikavanja od glutena... ..kod neke djece traje i nekoliko tjedana. Da je nasljedilo popobljsanje pod glutenom govori u prilog glutena..tj.. gluten odgovara tom djetetu iz nekog razloga ( meni osobno nije jasno iz kojeg)... al tu se ne spominjuj u nikakva neuroloska ostecenja koja se mogu desiti u vremenu ne uzimanja glutena koje je Soma spomenula... mene to jako interesira. U svakom slucaju hvala Pepita na prijevodu
Anni

PostPostao/la pepita » 23 sij 2009, 18:53

Evo jedna stranica na kojoj ima jako puno o GFCF

THE GFCF DIET LOSES ITS LEGS
http://photoninthedarkness.com/?p=145
pepita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 23 sij 2009, 23:41

pepita je napisao/la:Evo jedna stranica na kojoj ima jako puno o GFCF

THE GFCF DIET LOSES ITS LEGS
http://photoninthedarkness.com/?p=145

Na toj stranici uglavnom iznose dvije pilot studije s relativno malim uzorkom ispitanika, ali te studije daju oprečne rezultate, za i protiv GfCf dijete, odnosno ostaje otvoreno pitanje "propusnosti" crijeva, a onda slijede pisma i iskustva roditelja. Eto kao i u svemu, "za" i "protiv".
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la pepita » 24 sij 2009, 00:09

kakve bile da bile studije su,koliko je po tebi marijana potrebno ispitanika za neku studiju?
pepita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 24 sij 2009, 00:20

pepita je napisao/la:kakve bile da bile studije su,koliko je po tebi marijana potrebno ispitanika za neku studiju?

Tekst sa gornje mail stranice mi je na brzaka preveo muž, jer ja ne znam engleski
Trebala bi pitati statističare koliki je broj ispitanika u nekoj studiji pouzdan, da bi dobivni podaci bili relevantni, ja to ne znam.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la pepita » 24 sij 2009, 00:24

studije s relativno malim uzorkom ispitanika

zato sam te pitala ,ispalo je da znaš
pepita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 24 sij 2009, 00:48

pepita je napisao/la:
studije s relativno malim uzorkom ispitanika

zato sam te pitala ,ispalo je da znaš

Valjda je to bila moja slobodna procjena obzirom da se u jednoj pilot studiji radilo čini mi se oko 14 ispitanih djece sa autizmom i 15. ero djece u kontrolnog grupi, ako se dobro ssijećam-nemoj me opet hvatati za riječi koje ne čine sukus sadržaja tog teksta, jer sukus sadržaja članka po meni su dva suprotno dobivena rezultata.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.