Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.
Odgovori

Re: Skolarci 2009/2010

18 sij 2010, 19:24

Mi trenutno koristimo i Kit 1 i Kit 2. Onome tko je vec skolarac mislim da su dovoljni neki djelovi iz tog Kita, ne treba sve. Bitna je kutija s oblicima od 1-10, s tim da ih dobro imati bar dva kompleta zbog skole i vecih brojeva, kao i dodatni set 10tica. Postoji jos brojevna crta (razne varijante do 20, do 100), no kao sto rekoh cijeli Kit je super ako se zeli sve raditi i koristiti. Mi imamo i upute od Kita 2 i još neke dodatke kao kvadrati za svaki broj kad se slaze brojevna crta do 100. Uz svaki Kit su upute koje meni vise dodju kao ideje kako nesto napraviti. Bilo bi super proci cijelu edukaciju no koliko sam vidjela dosta su skupe pa ih nisam uopce pokusavala gledati, dosta mi je bio i DVD i upute uz svaki Kit.

Kad gledam Silabus je dosta slican u nekim elementima multicube kockama koje se mogu isto tako slagati u visinu ili vodoravno ovisno sto se uci da li zbrajanje i oduzimanje ili mnozenje i dijeljenje. Nasa terapeutica je dugo koristila samo multicubes no videci kod nas Numicon presla je na koristenje Numicona, cak i za manju djecu kad ih uci kolicine, a za skolarce obavezno samo Numicon.

18 sij 2010, 20:50

thanks, dinkic. da, numicon dosta kosta. vidjet cemo. za sada nam dobro ide s ovim sto imamo i nekako se snalazimo.

19 sij 2010, 11:59

iz iskustva, dovoljno je naručiti samo oblike iz Numicona, a to je nekih 200 kn. Meni su oni super jer ih dijete i s najvećim motoričkim i vizualnim deficitom može koristiti. A dodatno su vrlo prirodne, djeci bliske.
Mene je iz filmića oduševila vaga :up

19 sij 2010, 13:25

Joj, baš ste me zainteresirale s tim pomagalima u računanju!
Takvo nešto sam ja očekivala od defektologice koja je radila s njom i defektologice u školi!
Da znaju da takvo nešto postoji!

Obzirom da je njeno znanje prilično usporeno , a mislim da baš to i nije nešto detaljno savladala, da li bi ovim alatima bilo korisno 'vizualizirati i utemeljiti' znanje unatrag? :dunno

19 sij 2010, 15:07

naravski da da jer bi joj se desio kllik razumjevanja :dada

19 sij 2010, 20:41

da, razmisljam uzeti oblike. nije lose sve sto nam moze pomoci u konkretizaciji.

inace, zvali su me iz skole da su ih iz grada obavijestili da je MARTI ODOBREN ASISTENT!!!!!! :dada :mrgreen

sutra cu popricati s uciteljicom o prijedlogu zahtjeva za martinog asistenta. koliko ste vi mogli utjecati na to kako ce asistent pomagati vasem djetetu?

19 sij 2010, 22:52

bravo za asistenta!
nasa silabus saga jos traje :dada . Od tri knjizare u dvije nikad culi za silabus a u trecoj imaju samo prvi dio, znaci nista od toga. nadam se da cu moci naruciti sa njihovih stranica.

19 sij 2010, 23:53

Imam par pitanja za vas cija djeca imaju asistente

U kojim segmentima asistent pomaze vasem djetetu?

Da li dijete sjedi s asistentom ili asistent sjedi sa strane, a dijete sjedi s drugim djetetom u klupi?

U kojoj klupi sjedi? (Marta za sada sjedi u prvoj klupi s jednim djecakom koji joj je do sada pomagao i zapravo glumio asistenta. Marta ga jako voli i ja se bojim da ce ju razdvajanje od djecaka jako pogoditi. Bojim se da to ne izazove njen otpor prema asistentu. Danas je uciteljica na satu razredne zajednice djeci obajvila da je marta dobila asistenta i da ce ona od sada sjediti s njim u zadnjoj klupi. marta se vec zabrinula. ja se brinem da marta radi vida ne smije sjediti daleko od ploce. bojim se i da ce njeno sudjelovanje na satu biti manje ukoliko sjedi otraga. s druge strane, razumijem i uciteljicu, ali o tome moram jos s njom razgovarati. vidjet cu sta kaze. vasa iskustva bi mi bila dragocjena.

Ja mislim da marti asistent treba da joj pomogne u prepisivanju s poloce, organizaciji prepisivanja i rjesavanja zadataka na satu, ali nikako ne smije biti netko tko ce kociti razvoj njene ionako slabasne samostalnosti. nadalje joj treba za pospremanje stvari u torbu i vadjenje stvari iz torbe. marta je tu konfuzna i treba joj puno vise vremena da se organizira.
mislim da joj asistent moze pomoci procitati zadatke koje rade, pratiti tekst koji se cita i vratiti ju na zadatak kad joj paznje skrene na nesto drugo. ovo posebno vazi za pismene provjere znanja i zadatke koji se rade grupno pa se ona pogubi. kod pisanja sastava, opisa, moze joj pomoci napraviti plan pisanja, a da ona pise sama. asistent joj eventualno moze pomoci u tome da se drzi plana.
sad konacno mogu forsirati biljeznicu za komunikaciju u koju ce asistent za svaki predmet koji su imali zapisati sto su radili, kako je marta radila i sto ima za domaci. ja cu isto tako za ono sto radimo doma pisati svoja zapazanja. istp tako mislim da je vazno da mi napise i o martinom ponasanju, stvarima koje su je veselile, uznemirile, reakcijama. ja isto mogu napisati o raspolozenju...
sto vi mislite? je li to to ili sam u krivu?

20 sij 2010, 00:22

Martinamama - evo na brzaka ...
1/ komunikacijska bilježnica : bitna, svakodnevna, sa svim opažanjima - upravo i onima koje se ne tiču izravno gradiva... ( ponašanje, reakcije, interakcije s drugima, dvosmjerne - i o tome kako i što ona doma radi,veli...- tu ja malo "štekam" u zadnje vrijeme jer kad radim popodne onda dodjem doma iza 21.h pa stignem pročitati ali ne uvijek i zapisati - no onda MM usmeno veli asistetici/učiteljici ujutro kad dovede Jana u školu...
2/ poticanje samostalnosti - da - maksimalno iskoristiti Martine potencijale i samo navoditi, potpomagati, usmjeravati, uletiti kad zaškripi...Marta već ima izgradjeno puno toga u smislu samostalnosti ( pa već je do sada puno izgurala i bez asistenta) i taj dio zadržati i na njemu graditi dalje.... mislim da bi Martu i povrijedilo , naljutilo čak da joj se ne " prizna" to što je do sada izgradila sama( mene bi :/ ).. posebice odvajanje od tog njenog sjajnog "prijatelja- asistenta" ... :)
3/ mjesto sjedenja i način kako asistent djeluje : kod nas se otpočetka nekako usmjerilo na to da asistent nije samo Janov , već da je "dio razreda" , da ga sva djeca dožive kao svojeg- to naravno ne znači da sad asistent "leti" od djeteta do djeteta nego je kod nas trenutno situacija da kad Jan radi nešto samostalno ( tipa naša M. mu zada zadatke za koje zna da može sam) M. pripomogne drugima ( a sve u dogovoru s učiteljicom). Ispočetka, prvi razred, je Janu bila više potrebna asistentica... tako da je više na njega bila "orijentirana" , ali je onda pod odmorom se uključivala medju ostale tako da su je ubrzo svi prihvatili kao "svoju"...O mjestu sjedenja su se učiteljica i asistentica dogovarale iz dana u dan - oni su ionako stalno preslagivali učionicu prema postulatima "korak po korak" pedagogije..pa su u hodu rješavali kako i gdje sjedi Jan, gdje asistentica ... Isprva je jako bitno ( bar po mom iskustvu) da se usaglase asistentica i učiteljica : da usaglase najbolju kombinaciju koja je od koristi i Marti a koja ne ometa ili koja previše ne "remeti" ritam cijelog razreda.Naravno da je pri tome bitno da se uzme u obzir udaljenost od ploče i Martine poteškoće vida...
No da skratim ( a ovo je samo na brzaka , hm :kima ) : kad budete imali imenicu koja dolazi za asistenta - predlažem jedan zajednički , iskreni i otvoreni razgovor o strahovima i očekivanjima svih strana ... i onda dalje graditi....
Isprva će biti puno " traženja" i uskladjivanja .. a to morate zajednički .. u uspjeh ne sumnjam... :kiss

20 sij 2010, 00:33

irena, hvala ti za ovaj "na brzaka" odgovor. ma, da mi nije vas naprednih, ne bismo mi nikad stigli do asistenta. :mah

20 sij 2010, 20:27

sjedenje iza nikako ne dolazi u obzir, samo je 1. klupa jedina opcija.
Kod nas je da asistentica sjedi do Denisa, ali malkice sa strane, u 1. redu. Sa strane da ne smeta asistentica i Denisova visoka stolica drugoj djeci.
Mi nemamo sreće s komunikacijskim tekama, nijedna asistentica to nije prihvatila - kako sam ja uvijek dolazila po njega u školu, onda smo u razgovoru prenijele većinu toga. Osim toga, ja ne znam kada vaša asitentica uhvati vrijeme da detaljno napiše jer je ona stalno angažirana oko Denisa. Možda druga djeca nisu toliko ovisna o asistentu? Ona također za vrijeme odmora potiče Denisa da se druži s drugom djecom, ali ona je uvijek u pozadini

20 sij 2010, 22:28

hvala. Danas sam malo popricala s uciteljicom. dogovorit cemo da marta sjedi naprijed i da ostane sa stipanom. uglavnom se slazemo oko strategije o pomoci marti. uciteljica prihvaca ideju da asistenta uvede kao pomoc cijelom razredu. slaze se da treba i dalje poticati martinu samostalnost i njenu socjalizaciju i da asistent ne smije biti izolator. sutra idem u strucnu sluzbu. eto, dobar start.

22 sij 2010, 11:05

jucer sam bila na dogovoru u strucnoj sluzbi. prije sam napravila popis stvari za koje mislim da bi asistent marti mogao pomoci. razgovor je bio konstruktivan. kako je ovo tek pocetak rada s asistentima, tako i strucna sluzba nije bas upucena u to na koji bi nacin sve asistent mogao pomoci djeci koja su ga dobila. tako su zapravo prihvatili sve sto sam ja napisala i rekla pa sam time jako zadovoljna. s uciteljicom sam se dogovorila da ce ona s njima razgovarati o pomoci marti za vrijeme nastave, a ja da obuhvatim segmente koji su nama vazni za rad kod kuce.
nazalost, ovaj projekt krece s ogranicenom kolicinom novaca koje je grad izdvojio za tu namjenu. zbog toga su formirali kriterij da za sada asistenta (tj. pomocnika u nastavi) dobiju samo djeca koja po svemu spadaju u redovnu skolu. kriterij je da dijete ima neki oblik fizickog invaliditeta (CP, sljepoca, mentalnu retardaciju nisu smatrali oblikom ivaliditeta) te im je pomocnik prvenstveno namijenjen za pruzanje pomoci u kretanju. ovo je kvaka da ne moraju ulagati u edukaciju pomocnika. sreca je da ce izbor pomocnika spustiti na skole. nasa skola ce regrutirati dvije osobe koje imaju padagosko obrazovanje. za sada mi nisu mogli reci ime prije nego se savjetuju s ravnateljem, ali cu uskoro znati tocno tko je ta osoba. s njom cemo zajedno s uciteiljicom i njima iz strucne razraditi plan rada s martom.
nazalost, u ovom krugu nisu upala brojna djeca kojima je asistent nuznost za opstanak u redovnoj skoli. tako nisu upali downici, ADHD-ovci pa ce ti roditelji i dalje morati asistente placati i educirati sami, a to su zapravo roditelji koji su najvise gurali ovaj projekt buduci da im skolovanje djece ovisi o postojanju asistenata.
no pocetak je uvijek takav da upadne mali broj djece (za sada samo 15). mozda je i bolje da nisu zagrizli vise jer je to veliki posao, a ja nisam sigurna da ga ekipa koja je na projektu radila u ovoj fazi moze dobro odraditi. ovako su otvorili gradsku vrecu, a ostalo spustili na skole.
pohvalno je da je nakon silnog otpora, grad ipak priznao da nasa djeca postoje, imaju pravo na skolovanje i pomoc lokalne zajednice u realizaciji kvalitetnijeg zivota.

24 sij 2010, 08:23

Znam da će ići polako ali dobro je da se ipak nešto pomaklo. Ove godine 15 znači da bi slijedeće moglo biti više, nadam se :kiss

25 sij 2010, 10:53

baš tako :dada
Super da je Marta dobila asistenta iako sam ja dobila dojam da se ona jako dobro snalazi sama - piše, čita, hoda ... Kako i na koji način će njoj asistent pomagati?

25 sij 2010, 14:10

asistent ce nam popunjavati rupe, prepisivati do kraja ono sto marta ne moze, pomoci joj procitati zadatke na testovima, pomoci joj organizirati papir pri prepisivanju s ploce, voditi komunikacijsku biljeznicu da kod kuce imamo vise informacija iz skole. uciteljica ce voditi taj dio da dozira tocno koliko ce asistent pomagati da martu ne koci u razvoju samostalnosti.
znam da smo do sada sve uspijevali i bez asistenta, ali vjeruj mi da je tu puno uciteljicinog angazmana, medjusobne koordinacije, kao i pomoci martinog prijatelja iz klupe.

27 sij 2010, 15:51

Evo malo da pohvalim, razgovarala sam sa gosp. Natasom i poslat ce nam Silabus tablicu, vjezbenicu i cd-ove, posto kupujemo sve, bit ce nam po snizenoj cijeni :dada (naravno da sam spomenula veze i poznanstva s Martom i njenom mamom ;) jer je tablica zadnja na stanju dok se ne naprave druge!)

27 sij 2010, 17:38

Nora ako nije tajna koliko ce te sve to kostati?????
Kako je moguce da mi narucimo ??? Isto me interesira kako je moguce narucit samo oblike iz Numicona????

27 sij 2010, 20:43

Majo :mah doci ce nas oko 300 kn s postarinom s tim da ce nam poslati zadnju tablicu mnozenja (vec je koristena ali meni ne smeta pa je snizena). Nove su jos u izradi, valjda ce uskoro biti gotove. Ne znam da li salju izvan hr ali kad dobiju nove mogu ti ja naruciti na svoju adresu pa poslatit tebi. Za Numicon pitaj Dinkic ;)
bas gledam danas na tv-u prilog o nasem paraolimpijcu Španji koji je osvojio zlatnu medalju u plivanju i to ne samo jednu ali ta je valjda najvaznija, u Švedskoj. I mislim se koliko sekundi mediji posvete tome. Mislim da medalju nije dobio danas ni jucer ali sve jedno, vaznije je svaku vecer gledati sto je A. Gotovac rucao danas nego govoriti o nekome tko moze nadahnuti dosta ljudi. medju njima i nasu djecu. Taj dečko se sigurno trudi mnogo više od ljudi koji se bave sportom a nemaju invaliditet. Skupusila sam tu svasta ali se nadam da ste me skuzile. ne pljujem po medijima, samo me neke stvari rastuze. I pitala bih mame iz Zadra ima li zainteresiranih za plivanje na bazenu, čini mi se da bi bilo bolje da pokusamo naći trenera koji bi imao volje i želje raditi sa djecom sa pp, nekako i se čini da E. nije za grupu di su sva djeca fizicki zdrava. :|

29 sij 2010, 10:09

Isto me interesira kako je moguce narucit samo oblike iz Numicona????

Majo, na site http://www.numicon.com ima lista njihovih proizvoda i tamo ces naci samo oblike u kutiji, njih 80 komada. Mi narucujemo intrenetom i placamo kreditnom karticom.

29 sij 2010, 12:36

Dinkić, numicon je isključivo na engleskom ili imaju i mogućnost prijevoda...?

29 sij 2010, 18:19

Dinkic aj mi malo pomogni. Koji bi kit trebao za nas. Mi smo do sad ucili zbiranje i oduzimanje do 10 . Sad cemo pocet do 20. Sledece godine nas ceka i teza varijanta tablice mnozenja. Sto bi bilo zgodno da narucimo. Gledam i citam na sajtu al evo ipak od vas koji vec to koristite nije na odmet mala pomoc.

29 sij 2010, 19:59

dali mi može netko reči dali bi ovo bilo dosta za mog sina do škole...on je sad 5,5 god
1st Steps with Numicon in the Nursery

>> Designed for pre-school settings 1st Steps with Numicon in the Nursery Kit gives children a sound start to their maths understanding, and boosts practitioners’ maths subject knowledge

View full product description >>

i ovo

1st Steps with Numicon - At Home Kit

>> This Kit is designed for parents and carers of pre-school children aged 3 - 5 and introduces early ideas about number and arithmet

i ako nije dosta što bi još moglo pomoći....?
hvala...... :mah

30 sij 2010, 06:21

i ja sam zainteresirana za numicom... moram si pregledati njihovu stranicu pa da vidim što bi bilo za predškolce, ako budem imala pitanja javim se... :kiss

30 sij 2010, 18:27

uffff, naši su u petak učili množenje pribrojnika u zagradi ... veli asistentica da nikome nije jasno jer em je u udžbeniku to loše objašnjeno, em oni imaju novu učiteljicu kojima su oni prva djeca, pa ona ne zna kako da im to ispredaje ...
Probat ću mu to uz pomoć numicona objasniti

01 vel 2010, 11:35

Nadice jel ima Numicon u Zg da se kupi???

01 vel 2010, 11:37

Maja, mm ti donosi numicon da ga vidiš i eventualno kupiš ovaj osnovni dio s oblicima. Pitala sam za cijenu - 50 €, pa ako ti paše ...

01 vel 2010, 11:39

Nadice pa ti si FENOMEEEEN!!!! :kiss

02 vel 2010, 23:04

1st Steps with Numicon in the Nursery
>> Designed for pre-school settings 1st Steps with Numicon in the Nursery Kit gives children a sound start to their maths understanding, and boosts practitioners’ maths subject knowledge
i ovo
1st Steps with Numicon - At Home Kit
>> This Kit is designed for parents and carers of pre-school children aged 3 - 5 and introduces early ideas about number and arithmet

Da li i kada nešto koristiti iz mog iskustva ovisi i o djetetu, što ono zna i što se želi. Mi smo radili količinu jako puno kroz FU, 3-4 godine i tako nam je Numicon pomogao da bolje radi zbrajanje, oduzimanje i brojeve preko 5, preko 10, preko 20 i do 100.

Naš prvi kit godinu i pol prije škole je bio Numicon Firm Foundation kit, u njemu smo imali i oblike, čepiće, ploču, čarobnu vrečicu,...materijal s uputama. Taj kit su nam savjetovali naši u UK centru za Down sindrom. Tada upute baš nisu bile neke, bile su dosta šture, no sada su baš super i puno ideja je dano u uputama.
Ja sada za školarce, ako žele sve imati, nabavljam Kit 1, uz još neke dodatke jer sam Kit 2 nema isto sve nego se može dodavati. Kit 2 ima upute oko množenja i dijeljenja pa mi je zato super.

Najpraktičniji dio je sam set od 80 oblika (1-5 i 10 po 10 komada i 6-9 po 5 komada) i ako dijete zna količinu onda je ovo i dovoljno za rad.

Ovi početni kitovi nisu loši za ako dijete još nezna količinu i ako nema drugih načina učenja.

Na cijenu koju vidite na web stranici kad se kupuje morate računati prijevoz koji nije baš jeftin, od 60 – 120 Eura ovisno o težini i količini.

02 vel 2010, 23:10

Numicon se može kupiti samo u UK, preko http://www.numicon.com ili preko Down syndrome centra u Portsmouthu.
Majo, Nadici sam dala jednu kutiju s oblicima od mojih nabavki za nase roditelje djece s Down sindromom, kad je vec bila prilika da vam se ponese. Nabavila sam jednu kolicinu i s roditeljima se dogovaram kome je sada najnuznije da ga ima. Unutar HZDS roditelji dobivaju na koristenje materijale i ne placaju ih osim ako ne zele imati bas materijale za sebe. Kako vec imamo uhodanu proceduru tako najcesce idu preko HZDS sve nabavke bez obzira tko placa. To mi je sve malo vise posla no kako su djeca super prihvatila Numicon onda me jako veseli i nekako sve stignem.
Odgovori