Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.
12 sij 2011, 00:44
Ja toliko zauzeta s raznim obavezama a vidim da su se svi raspisali

Kao prvo, Fancy imas moj naklon!

Stvarno si hrabra i jaka. Takva kakva jesi, ne sumnjam da ces naci super muskarca vrlo brzo. Sto se tice karijere tu sam u slicnoj situaciji kao Domimama, puno radim, cesto putujem i sve to zahvaljujuci najboljoj svekrvi na svijetu. Mama mi je isto super super zena, ali ne zivi u istom gradu pa mi nemoze biti stalno na ruku

Za razliku od vas, meni je na porodu sve islo dobro i s puno podrske i paznje od medicinskog osoblja tako da sam nakon prvog saznanja i soka sjela za comp i naoruzala se znanjem. S obzirom da Aina nije imala posebne zdravstvene poteskoce nakon poroda ja isto nemogu reci da mi je bilo jako tesko. Od drugih obitelji bez djece s PP mogu reci da trosim vise novaca i vremena na logopedicu i terapije i cesce idemo preventivno kod doktora ali to je to. Nece ti zivot biti posebno kompliciran radi nje, nemoj nista strepiti.
Na kraju ja se uvijek tijesim s tim da poznajem puno ljudi koji imaju djecu bez PP a ipak su nesretni radi drugih okolnosti ili drugih problema s svojom djecom. Nitko ne jamci da dijete rodeno bez PPa nece imati kasnije problema ili poteskoce. Vidim da smo postali puno plemetniji i bolji ljudi radi Aine, da imamo krasne prijatelje koji su uvijek uz nas, i da nasa djeca su radi nje puno suosjecajnija i borbena i jaka. Sve redom kliseji
najvece vrste, ali istina. Iskreno zalim te jadne ljude koji to nemogu vidjeti jer im je zivot siromasan. Ima i takvih oko mene, i naizmjence sam osvetoljubivo pa hladna prema njima. (Ali bi Fancy na tvom mjestu uzela najboljeg odvjetnika u gradu i pakleno udarila po dzepu govnaru).
Ja isto za koju godinu zelim jos jedno
12 sij 2011, 10:42
Ta prica da je nemoguce voditi normalan zivot ne pije vode ....znam primjere gdje je dijete trece ili cetvrto i gdje porodice najnormalnije zive... kao sto su i prije tog djetetea. Kod nas je situacija takva da ja ne radim... Kiaru sam rodila na trecoj godini Stomatologije ,preselila iz Banjaluke u Mostar i nisam je nastavila... Kiaru nisam dala u jaslice, radije sam cekala do njene 3. godine da krene odmah u vrticku grupu...Sad je napunila 3 godine i uskoro krece u vrtic,a ja u potragu za poslom u apoteci... i nadam se da cemo se snalaziti isto kao i svako ko ima dijete tog uzrasta...
12 sij 2011, 12:32
Heh, curke moje, znam ja da postoji sasvim normalan zivot i pored djeteta sa pp, samo doticni gospodin to ne konta

Naravno da ne smatram da mi je zivot unisten, niti da cu da postanem ocajna zena koja ce dqa bude ubijena u pojam. A, ne, ne moze kod mene

Problem je najveci u njegovoj glavi i to je to. Necemo vise da trosimo vrijeme i rijeci na osobe koje toga nisu vrijedne, zar nije bolje da pricamo o nasim klincima

Ja sam sigurna da ce to sve vremenom doci na svoje, i da cu imati ispunjen i srecan zivot, i to je to. Sad nije lako, jednom ce biti lakse, i sve superiska
Moja krofnica zadnjih dana nesto nervozna, pojma nemam sta joj je, bas cesto i puno place...a opet, kad je raspolozena, smije se cijeli dan, i tako na smjenu, pa je onda ljuta na mamu svoju kad nece da je nosi (a mama kicmu ne osjeca)

djecici...
12 sij 2011, 16:01
Razgovarala sam sa logopedom prije nekih mjesec dana kad smo bile. Ona mi je preporucila da je sto ranije upisem u vrtic, cim napuni godinu dana. Kaze da ce tako puno ranije da se osamostali, puno bolje da se uklopi u grupu, prohoda, progovori, i sve to...A i u sklopu vrtica ima pravo na 2 puta sedmicno logopeda,plus sto cemo jednom sedmicno ici na uputnicu, cini mi se OK. Medjutim, vidim da ste sve vi svoje klince dosta kasnije dale u vrtic, pa bih da cujem vase misljenje.
Nama je to jos dosta daleko, ali, posto su veeelikeee guzve, a ja nemam nikog da to malo pogura, pa da ide brze, trebala bih 5/6 mjeseci ranije da je upisem da bi mogla krenuti sa godinu dana.
Meni se cini da je malo rano, a opet, ne bi mi zene govorila bez razloga.
Misljenja, iskustva, 'ajmo svi
12 sij 2011, 18:36
Ovdje su jaslice cisto cuvanje djece... nema tu neki smislen program ... bar ono sto sam ja vidjela, grupa u koju je Kiara trebala su bili bas mali klinci, ona je najozbiljnija... pa smo njena logopedica, psiholog i ja zakljucili da bi je unazadili i govorno i ponasajno... bojali smo se da ce se poceti bebati... Tako da sam odlucila sacekati da moze preci u vrticku grupu...da sam morala na posao, vjerovatno bi ona ipak krenula u jaslice. Dosta pedijatara mi je savjetovalo da preskocimo jaslice, zbog losijeg imunog sistema...
A vrtic mi je najbitniji bas zbog socijalizacije... logpeda i sve ostale ima van vrtica...
13 sij 2011, 11:33
Mi bili kod logopedice....Kiara odusevila

Kaze da je za godinu dana cula ovo , ne bi bilo kasno... ,a tek sad....

I uzeli jos jedan termin privatno ...tako da sad imamo 2 puta logopeda, 2 puta radnu terapeuticu.... Fu... vrtic ....moj posao kad bude... jadna ja ,30 kila cu imati....
Zadnja izmjena:
bubamaric; 13 sij 2011, 11:52; ukupno mijenjano 1 put/a.
13 sij 2011, 11:39
Bravo! samo naprijed tako!
13 sij 2011, 15:47
Ma, Kiara je genije
Joj, jesam se nekidan ismijala, sve hocu da napisem, pa zaboravim. Objasnjavam ja kcerkicama moje sestre od tetke zasto beba i ja opet zivimo sa mojim roditeljima. I pokusala ja to da spustim na neki njima razumljiv nivo. I kazem da je moja beba malo drugacija nego druge bebe, i da ce imati kose okice i malo teze pricati, i da se njen tata prepao, i da smo mi sad tu. Kad ce starija koja ima 12 godina 'koja kretencina, pa sta se ima bojati djeteta', a mladja ce na to 'on bi mogao na svjetsko takmicenje u kretenizmu, sigurno bi osvojio pehar i zlatnu medalju'

Ja se valjala od smijeha...I opet pokusam objasniti kako on nije los, kako on bebu voli, ali, eto, mi ne zivimo zajedno, kad ce opet mladja 'ma, on se meni nikad nije svidjao, samo mi bilo zao da ti srusim snove'
Ljubite djecicu, bjezim rucati...
13 sij 2011, 19:37
Fancy, i noga u guzicu je korak naprijed. Ti si hrabra i prava majka. Stvari gledas pozitivno i na pravom si putu. Iskreno, divim se svim mamama koje guraju same. Cini mi se da bih ja takvu nogu u guzicu teze podnijela.
14 sij 2011, 23:55
Hhahaha....Mene klinci odusevljavaju svojim izvalama ♥
Mi naletile samo da vas pozdravimo i posaljemo cmokice djecici...
15 sij 2011, 09:32
Fancy, bas su sila necakinje

Moja jedna dobra prijateljica ima klinca komu je dijagnosticiran poremecaj autisticnog spektra. Kada se to desilo njen muz ih je ostavio i otisao od njih na mjesec dana jer mu je bilo "jako tesko". Ona bila sama i sva jadna nije znala gdje da pocinje s brigama. Nakon mjesec dana on se vratio i rekao da ce "pokusati". U sebi cijelo vrijeme mislim, koji kreten, kako bi mu ja dala nogu u guzicu da se pokusa vratiti nakon takve izdaje. Pokazao se kakav je i nemoze to promijeniti. Ali ona je krenula s njim dalje, i taj brak prezivljava (nekako). To mi je uvijek ostalo fascinantno i neobjasnjivo.
15 sij 2011, 21:01
Evi, i danas da se javimo mi najmanje curke...Danas smo smo skoknule kod moje sestre od tetke, ostajemo cijeli vikend, pa u ponedjeljak opet nastavljamo sa normalnim zivotom

Redovno vjezbamo, naredne sedmice imamo kontrolu kod fizijatra, javimo kako je proslo...
17 sij 2011, 23:19
LJUTA SAAAM

Danas odem u Centar za mentalno zdravlje da se raspitam kad i kao mozemo dobiti defektologa i logopeda, a ona sestra mi mrtva 'ladna kaze da sa RANOM INTERVENCIJOM POCINJU KADA DIJETE NAPUNI TRI GODINE
Sve sam joj po spisku htjela...
17 sij 2011, 23:20

i oni to zovu rana intervencija....
17 sij 2011, 23:40
Curka mi plakala, pa se nisam na FB oglasavala, oprosti...Jel' kod logopeda tog idemo sa uputnicom i koliko se ranije zakazuje
17 sij 2011, 23:41
Ne logopeda, defektologa...Sva sam zbrkana
18 sij 2011, 08:50
Ne znam ,jel treba uputnica... mislim da je meni dr iz porodicne napisala neku...jer smo bili na relaciji Mostar -Banjaluka. Zamoli pedijatricu da ti napise. Otidji kod njega ,otvoreno reci ,da zelis da bude ukljucena od pocetka, da znas da joj to treba i primice vas... razuman je i prati sta se desava po svijetu. I pitaj ga odmah da ti preporuci i logopeda.
19 sij 2011, 22:45
Procitala sam knjigu Kci cuvara uspomena. Doduse neznam nista o autorici i koliko je cijeli roman baziran na istinoj prici no dio oko borbe njihovih roditelja da nasa djeca idu u redovne skole jos tamo 1970., da rade, to me jako razveselio i neizmjerno sam im zahvalna na tim naporima jer da nisu oni to potakli nikad nebismo imali ni mi inkluziju u Hrvatskoj pa makar i 35-40 godina iza njih. Kako se spominje stvarno udruga roditelja koja postoji u USA mislim da je veliki dio iz svakodnevice nase djece stvarno u samoj knjizi. Toplo preporucam, nije cak ni skupa, paper book. Jos sada moram ponovo pogledati film. Sada ju cita MM i nasa asistentica. A u medicinskoj sestri koja postaje u jednoj snjeznoj noci sticajem okolnosti "majka" odbacene djevojcice s DSom od njenog oca naci ce se mislim svaka nasa mama.
20 sij 2011, 00:30
Dinkic, ko je autor knjige

Pisalo se vec negdje o tome, kad si pricala da ti je muz poklonio knjigu, ali sam smetnula gdje
20 sij 2011, 10:25
KĆI ČUVARA USPOMENA
THE MEMORY KEEPER'S DAUTHER
napisala Kim Edwards
20 sij 2011, 10:49
Moze mala pomoc... pocela sam praviti Kiari materijal... npr jednostavnu slagalicu djevojcice, za sad iz 3 dijela... Razne geometrijske oblike,jednostavne je usvojila....al jos uvijek je zbunjuje kad ih je dosta na papiru , razlicitih boja... dosta toga po idejama forumasice Fortune... Sad pokusavam naci , ilustracije nekih prica, pa da moze umetati slike koje nedostaju...ako me razumijete... ili okvire u crno bjeloj verziji -imaju tu Teletabisi ...pa onda svaki pojedinacno u boji ,da postavi na pravo mjesto...Ako neko ima slicnih materijala ili neki link gdje bih mogla skinuti te slicice....

plizz
Moram i ja potraziti knjigu, mada malo toga pronadjem u Mostaru...
Zadnja izmjena:
bubamaric; 20 sij 2011, 10:57; ukupno mijenjano 1 put/a.
20 sij 2011, 10:53
Ja sam isto vec par dana poprilicno nrnaspavana jer me knjiga vuce na citanje. Emocije koje me obuzimaju su od ljutnje, tuge do dubokog postovanja koje osjecam za zenu koja je isla srcem, a ne razumom za to vrijeme. Toplo ju preporucam svima koji imaju i nemaju djecu. Topla i dirljiva prica o ljudskoj dobroti i njenim granicama
20 sij 2011, 11:16
Samo pazite kada kupujete knjigu da ne kupite tvrdi uvez, on je skup, ovaj paper book je bas simbolika, jedna bolji sendvic, toliko kosta.
20 sij 2011, 11:24
Pročitala sam ranije, iz knjižnice. Dojmila me se. Sada je u Tisak izdanju 19.90 (Tisak, Konzum, itd.) piše se o tim izdanjima na čitaonici
20 sij 2011, 11:38
[quote="bubamaric"]Moze mala pomoc... pocela sam praviti Kiari materijal... npr jednostavnu slagalicu djevojcice, za sad iz 3 dijela... Razne geometrijske oblike,jednostavne je usvojila....al jos uvijek je zbunjuje kad ih je dosta na papiru , razlicitih boja... dosta toga po idejama forumasice Fortune... Sad pokusavam naci , ilustracije nekih prica, pa da moze umetati slike koje nedostaju...ako me razumijete... ili okvire u crno bjeloj verziji -imaju tu Teletabisi ...pa onda svaki pojedinacno u boji ,da postavi na pravo mjesto...Ako neko ima slicnih materijala ili neki link gdje bih mogla skinuti te slicice....

plizz[quote]
Kako radis po FU znas da ne puno stvari odjednom,a to primjenjuj i za sve ostalo. Fortunine materijale polako koristi jer su oni za razne dobi. Uvijek kreni od dvije stvari i kada je tu super onda ubacuj jos jednu novu. Ovo probaj i s tetom N. dogovoriti na slijedecem susretu. Price svedi na minimume, to isto teta N nesto ima kao primjere. Oblike, uspori malo, razrsatavaj ih kao u FU prvo, pa ih onda imenju polako i onda nnakon svega toga probaj s Fortuninim materijalom.
Isto tako pazi i kod boja, prvo dvije boje, pa onda polako dodaji novu. Za nju je to puno informacija i ne brzaj jer se oni onda zbune. Kada bude sigurna onda ce raditi koliko god hoces i bit ce super. Isto tako jako pazi da ne presakces neke stvari jer mi cesto roditelji u zelji da dijete sto vise toga nauci zelim puno, a onda zbog rupa koje imaju u nekim podrucjima (jer smo ih preskakali) imamo poslije problema.
Kroz FU isto mozes slagati uparivanja dijelova slika, pitaj tetu N. ako jos niste to radili. Slika mozes puno skuniti s Interneta, samo stavi upit i nacis ces ih kao u prici. Najbolje je jasne slike i SAMO jedna stvar ili zivotinja ili vec sto zelis na slici. U BMu ima slika kao u prici i mogu se cuda napraviti.
Ispocetka koristi materijale u boji jer oni daju djetetu dodatnu informaciju, a tek se poslije ide na crno bijelo koje su puno siromasnije i djetetu je to tesko.
U samoj FU postoje razine u usvajanju i neka ti to bude vodilja i za sve materijale izvan.
Ja to primjenjujem dan danas i s Filipom u skoli i svakom materijalu kojeg slazem.
20 sij 2011, 11:51
Mislim da cemo uskoro u Zd, zadnjih 6mj smo totalno zakazali sa FU iz nekih privatnih problema i situacija... tako da nisam sigurna gdje smo tu sad.
Al u principu ,drzim se onoga da prema cemu pruza bas jak otpor, da to jos nije za nju... Ostavim to na neko vrijeme i opet probam. Trenutno ona pokazuje interes za tim geometrijskim oblicima, 3 -4 osnovna i to voli da radi... Takodje ,prema sitnim predmetima, mozaik, provlacenje pertle kroz drvene pertle... na sta je prije plakala kad vidi na stolu. Slagilce iz 2 ili 3 dijela, takodje je zanimaju...Ono sto me jako veseli je da se igra na drugaciji nacin... igra se sa bebom, juce je nosala serpicu po kuci i govorila da "kufa"

Volim je vidjeti kako se igra kao svako drugo dijete... ne bi samo da je istreniram za vjezbe i vjezbe i samo vjezbe, volim je vidjeti da uziva u djetinjstvu...
Jedino sto jos nije razvila ljubav prema olovci i saranju...
20 sij 2011, 12:04
Neznam da li si vec uocila no ono sto je svladala u FU to tako lijepo i primjenjuje u svakodnevici i igra postaje sve mastovitija. Filip bas nije bio za slaganja svojih igracaka, no nakon nizova i legaci su bili slagani naveliko posebno u visine, pa drvene plcocice, pa je slagao gradove od plocica i legaca, a da ne govorim oko pravilnog slaganja i stavljanja svih stvari, recimo na pocetku nakon tjedana dana FU po prvi put je DVD kazeta slozena bas kako je trebalo. Mogla bih nabrajati unedogled.
Nije bas zgodno ni imati tako velike razmake izmedju vjezbanja s FU i novih stvari, nama se pokazalo najbolje bar svaka dva mjeseca, no znam da nije u vasem slucaju bilo moguce pa tako drugi put malo vise vremena posvetite upravo takvim stvarima da trazite sto dalje da znate ako se dogode ovako veliki razmaci.
20 sij 2011, 12:19
Desavalo se to, kad smo krenuli pocela je da radi premjestanje ...slozi na jednu stranu par stvari ,pa onda premjesti na drugu ... Iako pospremanje nam je i od strane radne teraputkinje uvijek na tapeti... sve sto ostavi bilo gdje u stanu mora i pospremiti... makar to i bila kutija puna slicica ,sto i nije lak posao.... Kiara je pocela sama slagati kocke u vis... onako u igri ih slozi, srusi , ponovo...
Da, sad je bio bas veliki razmak , znam da to nije bilo dobro...najveci problem je u stvari sto su nas drugi stvari toliko poremetilo, da nismo se mogli skoncentrisati i odraditi tih 45 minuta

Od iduceg susreta krecemo ispocetka, pa da nastavimo raditi onako kao prije...
20 sij 2011, 13:09
I htjela sam dodati ...za FU da je nepresusan izvor informacija, novih saznanja, ideja ... svaki put saznam toliko novih stvari... I tako mi je krivo sto nema terapeuta i kod nas. Tesko je sve uskladiti , odlaziti u drugi grad, finansijski to podnositi, plnirati jos jedno dijete... To su neke moje brige... valjda shvate i ovdje strucnjaci koliko je to kvalitetna metoda i obuce se za rad iste...