Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.
04 ožu 2006, 10:50
Domi......bas sam negdje sa 6mj.i ja P pocela hraniti sa kasicama.....hipp vocne kasice(ima na dohrani tablica kada koje voce pa pogledaj malo,za nas vrijedi isto kao i za ostale),banana i jabuka(isto je u pocetku bilo kasice po svuda,treba vremena da se priviknu na novi okus,nemoj odustati,ako D popapa 2 zlice ,pa 2 zlice i to je nesto....drugi dan ce popapati 3 i tak dalje...),a davala sam joj i mrkvicu sa malo krumpira.<
><
><
>edit....morala podlijati meso <
><
>tina....Boze ,sad kad si pitala sta raditi sa L.vidim da sam sve zaboravila,a bilo je samo prije 2god. <
><
>Fizioterapija i dalje,logopedija.....orofacijalne vjezbice,da jezik neide van i sl.<
>Neznam jeste li bili kod okuliste,endokrinologa radi stitnjace(napraviti uzv stitnjace i hormone jer znaju imati problema s tim)...<
>Puno pjesmica,pricica,jednostavne slikovnice.....<
>Jel L.samostalno sjedi,puze,...?U kojoj je fazi?<
><
> <i>Edited by: Ana28 at: 4/3/06 9:56<
></i>
04 ožu 2006, 14:18
Je Ana, i ja se drzim Hippa, Borna je prezivio na njemu svojih prvih godinu dana (doduse i na nekim juznoafrickim i talijanskim kasicama kada smo bili u Libiji) i nakon godinu dana je poceo jesti normalno s nama... <
><
>upravo je D stamanio trecinu jabukice i cini mi se da mu je pasalo - tak' da super! <
><
><
><
><
><
><
><i></i>
04 ožu 2006, 16:14
E,pa vidis DomiM bas super!Bus se ti i malo poskijala cini se meni.Joj,blago vam se i ja bi malo...uzivajte!<
><
> <i></i>
04 ožu 2006, 16:47
ANA...<
><
>Lucija je prosjedila s 6.mj.( samostalno se posjedala s 8 mj). a propuzala s 13.mj. (pravilno puzanje) do tad je puzila potrbuš ke. Na nogice se hoće dizati ali smo dobili instrukcije da joj ne damo da još samo puže Lucija nema još zubi, da li ima to kakve veze s DS?<
><
>DOMIMAMA...<
>Jer mi možes reći kako se šalje slika, hvala.<
><
> <
> <i></i>
04 ožu 2006, 21:17
tina.....kod djece sa ds-om sve je sporije pa tako i rast prvih zubica iako nije i nemora biti pravilo.No,za usporedbu...Petra je prve zubice dobila sa 14mj.Ja sam vec mislila da ce mi dijete biti krezubo..kad jedan dan izbila odmah 2 zuba odjednom.I to su joj prvo izasle trojke <
><
>Izbiti ce i Luciji zubici!Bolje da ona
zo prati ovaj motoricki razvoj.<
>Sa srcekom sve ok? <i></i>
04 ožu 2006, 23:51
vis' ovo sa zubicima je i mene zanimalo... jerbo Domi je trenutno u fazi da kada ciki u jednom trenutku zagrize
adavicu i povuce se unatrag, pa je provuce kroz desni, sto zna zaboliti, a da jos ima i zube, bilo bi mi... <
><
>tina - otvoris si account na
http://www.photobucket.com<
>pa tamo uploadiras slicke s kompa (po mogucnosti ih prvo smanjis na cca 300x360), i onda kada pises post kliknes lijevo na image i u lajnu skopiras url - i voila!<
><
>ili posaljes meni slicku/e na
babanroga@yahoo.com i ja to drage volje obavim umjesto tebe! <
> <
><
><
><
><
><
><
><i></i>
05 ožu 2006, 00:08
Tina i Lucija do
o nam dosle.<
>Velika pusa Luciji od imenjakinje kojoj je prvi zub izasao sa 14 mj, a sada sa 33mj joj izlazi zadnji i to trojka. __________________Lucija 26.05.2003.<i></i>
05 ožu 2006, 00:37
<
><
>Domimama...<
>skužila sam da nisam poslala sliku pa šaljem ponovno ako i ova nije uspjela šaljem ti na mail. <i>Edited by: tina75 at: 5/3/06 12:47<
></i>
05 ožu 2006, 00:43
uspjela je, ali bi je bilo zgodno smanjiti...<
>u photobucketu imas opciju pod da iznad slike kliknes edit, pa ti ispod ponudi resize-iranje - kliknes na resize 50% i mislim da ce onda biti ok!<
>samo editiraj ovaj zadnji post!<
><
> <
><
>edit: ma med medeni je Luce! <
>kako prekrasna boja okica!! sive?! <
><
><
><
><
><
><
><i>Edited by: DomiMama at: 4/3/06 23:47<
></i>
05 ožu 2006, 01:10
Irena kaze:"Prije cca 5 godina sam preko Akademije za razvojnu rehabilitaciju prisustvovala tecaju (informativnom) koji se zvao "Cjeloviti pristup logopedskoj terapiji - priprema tijela za logopedsku terapiju". Predavac je bila gđa. Susanne Codoni iz Logopedskog centra u Baselu.Tada sam i ja prvi puta cula za Castillo-Moralesa (koji se bas posebice bavio DSom).Codoni je razvila svoju metodu ( a baziranu i na Castillu) koja se naziva K.O.S.T. (njemacka kratica tak da pojma nemam sto tocno znaci ali u slob.interpretaciji "na tijelo orijentirana govorna terapija" ) i ukljucuje elemente: taktilna stimulacija,vi
acije,kraniosakralnu terapiju,masaze,CORE vjezbe,Bobatha,Vojtu,Domanna,Castilla..."<
><
>K.O.S.T. je doslovno na tijelo orijentirana govorna terapija (koerper orientiert schprahe terapie - ne znam jesam li tocno pogodila spelling jer njemacki nisam bas strucna u pisanju ali to je to)<
>U Korculi mi je jedna fizioterapeutkinja iz Kalosa rekla da oni to primjenjuju i pokazala mi, usput, vjezbe za stopala koje stimuliraju govor, malo mi je nespretno to opisat, trebala bi vam pokazat...Ako bas budete htjele mogu pokusat pa kako uspije. __________________Lucija 26.05.2003.<i></i>
05 ožu 2006, 01:11
Glede zuba...<
>Jan docekao prvi rockas krezub..potom zubi izbijali u "hrpama" bez uma i razuma...Na kraju svi mlijecni bili savrseni...<
>Sa 5 godina klima se jedinica desno dolje, ja nazovem sveki "dal se Jan negdje lupio?", bacim zenu u totalni bed i onda skuzim da vec iza mlijecnih jedinica izbijaju nove jedinice dolje...(o tom sam vec pisala pa da se ne ponavljam)..<
>Sada je vlasnik 6 trajnih zubica....<
>Po literaturi ... izbijaju im kasnije i u nepravilnom slijedu...No i tu su jako "varijabilni" - jedno je statistika (nasa dika,sto pozelis to naslika) a drugo svaki kikac ponaosob... JAN 8.12.99. VITO 13.3.2003.<i></i>
05 ožu 2006, 01:23
Meni je jedna zubarka (supatnica iz bolnicke sobe) rekla da Daunici imaju u pravilu do
e zube, a da ih oni nazivaju "bacvastima"... <
><
>eh, Irena, pa moras se ponavljati, ima nas koji nismo uspjeli pohvatati bas sve tvoje postove!!! <
><
><
><
><
><
><
><i></i>
05 ožu 2006, 01:24
[img noborder]i38.photobucket.com/album...8.jpg[/img]<
><
>Ana...<
>Sa srčekom je sve OK, dosad nije imala nikakvih zdravstvenih problema. Utješila si me za zubiće jer sam i ja već pomislila da će biti krezubica. <
><
>Domimama...<
>hvala za upute za slanje slike, sama ne bi nikad uspjela. Moja Lucija je isto već s 5 mj. počela stavljati sve živo i neživo u usta i imala sve simptome za izbijanje zubića a ja sam se od tada svaki mj.nadala da će izbiti koji ali eto dočekali smo i 14.mj.krezubi. <
><
>Lulu...<
>Pozdrav našoj maloj imenjakinji! <
><
>Evo to je moja Lucija! <i></i>
05 ožu 2006, 01:35
Evo ja probala i slikicu stavit onako kako Domimama zna pa da vidimo...<
>i45.photobucket.com/album...mmkruh.jpg __________________Lucija 26.05.2003.<i>Edited by: Lulu at: 5/3/06 0:37<
></i>
05 ožu 2006, 01:42
Domimama:"da li toga ima kupiti kod nas? gdje? kako se to zove?<
>Domi cica, ali svejedno drzi veliku vecinu vremena jezik izmedju usnica, onak' da malo viri van, pa mi se cini da bi mi ovo bilo korisno!"<
><
>To su nepcane ili palatalne plocice. Nasa drica koja je sudjelovala ma tom seminaru (dr Vida Culic) je na tom predavanju rekla da to kod nas primjenjuju ortodonti ali samo za ljude koji imaju ono visoko ili suplje nepce pa tesko govore, ali ne za Downice. A jos ovi u svedskoj na te standardne stavljeju te rupice i sl. koje dodatno stimuliraju jezik, bas specijalno za DS klince. <
> __________________Lucija 26.05.2003.<i></i>
05 ožu 2006, 01:42
Opet ja sa svojom slikom, sorry društvo nisam je znala smanjiti pa je ispala đinovska. <
><
> <i></i>
05 ožu 2006, 01:44
<
>jel vako? __________________Lucija 26.05.2003.<i>Edited by: Lulu at: 8/3/06 23:16<
></i>
05 ožu 2006, 01:47
Imenjakinja nam je preslatka.<
>Za sliku nema veze, i ovo si super svladala, mi nismo ni to nego smo koristili uslugu Domimame, inace nas ne bi gledali __________________Lucija 26.05.2003.<i></i>
05 ožu 2006, 01:49
Jo,joj sto je slatka mala Lucija <
><
>tina...jel ste u Zg?Gdje si rodila? <i></i>
05 ožu 2006, 02:05
Quote:samo za ljude koji imaju ono visoko ili suplje nepce pa tesko govore, ali ne za Downice. <
><
>znaci, u prijevodu - nema kod nas?!:"> <
>Ana, da li si ti u Italiji sada? da li mozes, molim te, pogledati da li imaju tamo tako nesto, pa mi uzeti? thanks!<
> <
><
><
><
><
><
><
><i></i>
05 ožu 2006, 02:14
Neznam di da pitam....vjerojatno to ide prek pedijatra... <
>Ak ima za kupiti u apoteci...no frks.<
><
>Il treno per Genova <i></i>
05 ožu 2006, 02:18
pitat cu ja ortodonticu i frendicinu mamu logopedicu, pa buju valjda nekaj znale, pa ti javim!<
><
>nego, io non parlo l' Italiano, ma parlo Inglese...<
>valjda tak' nekak ide... gledala ja Izlog strasti, puno bolje mi idu meksicke sapunice i spanjolski! <
><
><
><
><
><
><
><i></i>
05 ožu 2006, 02:19
Da kod nas nema, iako je ta drica u Korculi rekla da bi u praksi to ortodonti mogli davat i Downicima ali..hm... trebali bi mi vrsit neki pritisak ili preko udruga ili nesto sl.<
>Mislim da ne mozes to samo tako kupit, to bi se trebalo raditi po otisku, kao za zube ili proteze. __________________Lucija 26.05.2003.<i></i>
05 ožu 2006, 02:23
Domi.....najbolji ti je ljetni tecaj Carolije! <
>Pitaj,pitaj....a ja cu ti kupiti ak se kupiti dade.<
>Idem sad al mi bas lijepo ovak pisuckati.... ovak bum zgledala sutra kad me P zbudi.<
><
>I kad se vratim u Zg.onda cu ti kopirati neke knjige na engl.o downu.<
><
>I zadnju za kraj....primjetih da nas se u zadnje dosta skupilo tu na GP pa bi u proljece mogli opaliti kakav down tulum <i></i>
05 ožu 2006, 02:26
Quote:I zadnju za kraj....primjetih da nas se u zadnje dosta skupilo tu na GP pa bi u proljece mogli opaliti kakav down tulum <
><
>jep! i ja razmisljala o tome! a i imamo prikladnu vikendicu za isto, pa tamo negdje u 5-tom, 6-tom mj... ma, dogovorit cemo se!!!<
><
>a da li se taj ljetni tecaj odrzava svake godine ili je to bila one - time - thing? <
><
><
><
><
><
><
><i></i>
05 ožu 2006, 02:28
ana to bi onda trebalo 21.3. na svjetski dan Downica, ove god. se 1. put obiljezava __________________Lucija 26.05.2003.<i></i>
05 ožu 2006, 02:32
eh... mi u to vrijeme na skijanju! <
><
><
><
><
><
><
><i></i>
05 ožu 2006, 02:35
Eh,ni nas u Zg.u to vrijeme!<
><
>Domi....ma ona talijanska sapunica kaj ide svako ljeto <
><
> <i></i>
05 ožu 2006, 02:38
skoro! <
><
>onaj link kraj kojeg ti pise URL (ispod slike prvi) - klikni na njega, pa CTRL+C, pa odi natrag na post, pa klikni na lijevoj strani image, pa u tu lajnu klikni i stisni CTRL+V... i to je to! <
><
><
><
><
><
><
><i></i>
05 ožu 2006, 02:41
Nisam tako mislila:"> <
> __________________Lucija 26.05.2003.<i></i>