Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.
Tema je zaključana

Re: Downici III

13 ožu 2009, 17:14

J a vaše dijete zaista nemogu učiti govoriti,

Pa ovo nije normalno!! Pitaj ovu logopedicu kako to da drugi logopedi znaju raditi s djecom s DSom a samo ona nezna?? Kako ju nije sramota...

A postoje vise knjiga o tome kako raditi osim tog principa "dramatizacije"... Classroom Language Skills for Children with Down Syndrome, Early Communication Skills for Children with Down Syndrome.... itd

Kada sam bila prosli tjedan s logopedicom dala mi je popis stvari da radim s ainom da poticem komunikaciju - copy/paste sam dole stavila, nemam sada vremena to prevesti nazalost, sorry...

COMMUNICATIVE TEMPTATIONS
(from Wetherby & Prizant, 1990)

1. Eat a desired food item in front of the child without offering any to the child.

2.* Activate a wind-up toy, let it deactivate and hand it to the child.

3.* Give the child four blocks to drop in a box, one at a time (or use some other action that the child will repeat, such as stacking the blocks or dropping the blocks on the floor), then immediately give the child a small animal figure to drop in the box.

4.* Look through a few books with the child.

5.* Open a jar of bubbles, blow bubbles, then close the jar tightly and give the closed jar to the child.

6.* Initiate a familiar and an unfamiliar social game with the child until the child expresses pleasure, then stop the game and wait.

7.* Blow up a balloon and slowly deflate it, then hand the deflated balloon to the child or hold the deflated balloon up to your mouth and wait.

8. Hold a food item or toy that the child dislikes near the child to offer it.

9.* Place a desired food item or toy in a clear container that the child cannot open while the child is watching, then put the container in front of the child and wait.

10. Place the child’s hand in a cold, wet or sticky substance such as jello, pudding or paste.

11. Roll a ball to the child. After the child returns the ball three times, immediately roll a different toy to the child.

12. Engage the child in putting together a puzzle. After the child has put in three pieces, offer the child a piece that does not fit.

13. Engage the child in an activity with a substance that can be easily spilled (or dropped, broken, torn, etc). Suddenly spill some of the substance on the table or floor in front of the child and wait.

14.* Put an object that makes noise in an opaque bag or container and shake it. Hold up the container and wait.

15. Give the child the materials for an activity of interest that necessitates the use of an instrument for completion (e.g. piece of paper to draw on or cut, bowl of pudding or soup). Hold the instrument out of the child’s reach and wait.

16. Engage the child in an activity of interest that necessitates the use of an instrument for completion (e.g. pen, crayon, scissors, stapler, wand for blowing bubbles, spoon). Have a third person come over and take the instrument, go sit on the distant side of the room while holding the instrument within the child’s sight, and wait.

17.* Wave and say “bye” to an object upon removing it from the table or play area. Repeat this for a second and then a third situation, and do nothing when removing an object from a fourth situation. These four trials should be presented following four consecutive temptations above.

18. Hide a stuffed animal under the table. Knock, and then bring out the animal. Have the animal greet the child the first time. Repeat this for a second and a third time, and do nothing when bringing out the animal the fourth time. These four trials should also be interspersed with temptations above when presented.
_____________________________________________________________________________________
*Included in the Communication and Symbolic Behaviour Scales (Wetherby & Prizant, 1990)

13 ožu 2009, 18:01

Hvala aina,ma šta da ti pričam,Sl.Brod je jako čudna sredina ima puno bogatuna ali i sirotinje,samo što se ovi prvi puno više ističu i dolaze do izražaja,i naravno vode svoju politiku i stvaraju krivu i lažnu sliku stanja i života,razvoja,jer naizgled onome tko nezna naš grad djeluje kao da je sve ok.,a nije.Doktori su mahom na vodećim političkim pozicijama,odatle vjetar puše.Ljudi koji su na pozicijama drže se svojih fotelja i nedozvoljavaju nikome a kamoli mladim ljudima sa proširenim vidicima i željnima znanja i rada da pokažu što znaju,da se slučajno nebi nešto promjenilo,jer bi to značilo više posla i napora bez veze za istu plaću.Ovaj grad i ljudi koji bi mogli nešto poduzeti su totalno truli,uspavani,lijeni da bilo što prihvate,a kamoli da promjene svoje mišljenje koje su njegovali 30-50 godina. :angry

Hvala na copy/paste,ne trebaš prevoditi,služim se engleskim,puno toga je Mia već usvojila i prelazimo na malo kompliciranije radnje,ali je bilo lijepo se podsjetiti,super mi je ovaj način rada kroz igru. :srca
Zadnja izmjena: swanmia; 14 ožu 2009, 00:05; ukupno mijenjano 1 put/a.

13 ožu 2009, 19:28

necu komentirat... otvorit cu novi topic :shock: :conf

13 ožu 2009, 22:11

:dada

19 ožu 2009, 18:25

Ej društvo, upravo gledamo emisiju o downićima pa smo potegnuli topic na vrh. Poprilična minutaža, svaka čast. Svaka čast R. Zuberu. :srca

20 ožu 2009, 12:47

Bilo je jos i u Dobro jutro Hrvatska, bit ce i u dnevniku podnevnom i ,.....

Ipak je sutra dan osoba s Down sindromom pa je to vec postalo uobicajeno.

20 ožu 2009, 17:28

Zar nema predavanje o Sy Down i predstavljanje knjige u HLK 23.3.09. u 12 sati?

20 ožu 2009, 17:37

U pondjeljak je i predstavljanje knjige o DS koju su napisali strucnjaci i predavanja su cijelo popodne, u HLK od 12.00h do mislim skoro 18.00h. Predavanja su namijenjena vise lijecnicima i strucnjacima. Roditelji mogu poslusat no mi se svaki dan susrecemo s potrebama nase djece i vec smo puno toga naucili, a i odlazimo kod nekih od tih strucnjaka pa nije problem ako stogod i preskocimo i odemo uzivati s nasom djecom u druzenju u City centru ili ,...

Sutra je dan nase djece odnosno osoba s DSom, jer je odabran zbog simbolike, na 21. paru kromosoma imaju nasa djeca 3 kromosoma, a ne 2, pa je zato 21.3.
Sutra je subota pa tko bi dosao na predavanja, a sutra je ipak na nekim mjestima vazniji prvi dan proljeca nego dan nase djece pa je zato sve u ponedjeljak.
No nije bitno koji je dan jer su dogadjanja bila i tijekom ovog tjedna, a bit ce i slijedeci tjedan.

20 ožu 2009, 20:38

Dinkić, hvala.
Vidjela sam plakat s programom predavanja danas u SUVAG-u pa mi se učinilo da je za šire narodne mase.

20 ožu 2009, 21:22

Slobodan sam primjetiti kako je posveceno poprilicno prostora na HTV-u o nasoj djeci.Svaki pomak veseli. Svima nama zelim da sutrasnji dan provedemo u veselju i zadovoljstvu.

20 ožu 2009, 23:19

MaMi, da moze doci tko god zeli, kotizacija je mislim 50 kuna. Predavanja koja slijede nakon uvodnog predstavljanja knjige su vezana uz DS i medicinu iskljucivo tako da je to ipak uza grupa ljudi koju bi to zanimalo. Plus je i sto se knjiga moze kupiti po povoljnijoj cijeni. Knjiga je veliki pomak u odnosu na onu koja postoji od prof Zergolen. Mene je osobno ta knjiga bacala u ocaj kao i vecinu nasih roditelja koji su je znali dobivati kad su im se djeca radjala. Moram priznat da nakon simpozija u Splitu 2004. bas nisam ljubitelj ovih predavanja jer se samo prica o bolestima koje nasa djeca mogu imati. Kad mi nesto treba (meni ili drugim roditeljima) onda nazovem nasu Irenu ili prekopam po knjigama koje sam nabavila iz USA, a osnovno smo stavili i u nas prirucnik. Ponekad su ta predavanja i rezulat samo sakupljanja literature pa cesto i dosta stare. Knjiga je pomak malo i u tom pogledu iako nije jednostavno sakupiti toliko autora i da svi uspiju biti na istoj razini.

21 ožu 2009, 04:28

Silno navijam da mi ovaj mali Ovan konacno krene bilo kada iza ponoci - kak bi bilo lijepo da se mali braco rodi na prvog dana proljeca I Medunarodni Dan osobe s DSom :)

21 ožu 2009, 12:31

Aina, navijamo za malog Ovna :cheer
A svima vama i velikima i malima sretan poseban dan 21.3. :proljece :proljece :proljece

21 ožu 2009, 15:46

cestitke sa sjevera stize svim slavljenicima i njihovoj rodbini i prijateljima :joy :joy :joy :joy

21 ožu 2009, 17:41

Najljepše čestitke svim našim malim i velikim anđelima i njihovim roditeljima! :srca

21 ožu 2009, 18:39

Mi smo večeras kod kuće napravili mali party uz pjesme Luke Nižetića i Vinka Cocu i guštamo i plešemo!!! :nana :party

21 ožu 2009, 19:11

I od mene najljepše čestitke svim slavljenicima,njihovoj brači i mamama i tatama :sve

21 ožu 2009, 23:51

Aina, i mi zelimo ostvarenje zelje, jos ima vremena do ponoci (kod vas).

23 ožu 2009, 04:37

Nazalost jucerasnji dan je dosao i prosao bez pomaka; danas isto tako...
s Ainom intenzivno vjezbam pojam "Ne". ali bezuspjesno :angry
ova doktorica ovdje mi kaze da svako dijete od 16 mj, s DSom ili ne, treba razumijeti i slusati roditeljski "ne". :roll:
razumije aina da nesto nesmije kada se kaze "ne" ali napravi neki vragolasti smijesak i NAMJERNO napravi (baci casu, povuce stolnjak sa stola, itd) pa me gleda i ceka moju reakciju. a ja uvijek isto reagiram - smireno spustim ju dole na pod ili stavim ju u kut, kazem cvrsto "ne" i okrenem leda. ona izbaci donju usnu, pusti dvije krokodilske suze, vidi da ne pali, i onda se nasmije :naughty i okrene se i odpuze drugim poslom... uff...

23 ožu 2009, 07:45

Raspored danasnjih dogadjanja u Zagrebu mozete vidjeti na:

http://www.zajednica-down.hr

24 ožu 2009, 00:25

Jan i ja ( majka) proveli nas dan ( subota) izletom u Bec ... poveo me moj sin jer je na likovnom natjecaju HGB ( Hrvatska glazbena mladez) osvojio II. nagradu ( od preko 250 radova djece od vrticke do srednjoskolske dobi) ..
U Becu smo imali cilj : Hause der musik - i tamo smo se ludo proveli .... ( kuca - muzej je mraaak!- pravi interaktivni muzej : 99% eksponata je za diranje i probanje...mozes "virutualno" dirigirati beckom filharmonijom ( i pretrpit njihovu kritiku ak si bio fals dirigent :D , mozes u jednoj od soba uzivati u otkucajima majcinog srca kako si ih cuo u maminoj tibici, mozes oslusnuti zvuk guzve u New Yorku i Bankoku ... mozes se naci usred cijevi nekih orgulja... a mozes i sam ( pokretima ) stvarati muziku buducnosti... mozes osjetiti kako je Bethoven gubio sluh... mozes odsvirati na ogroooomnom bubnju ,.. ma ludilo... Jan je 4 kata prosao bar 4 puta.... ( noge me ubijaju danas :roll: ) ..
U Becu je bilo vrlo vjetrovito i hladno al smo sve to izdurali ... naravno ... pohasali smo si i becki snicl... i kupili Mozart kuglice kojima je Jan pocastio razred danas...
Sve bi bilo savrseno da ja danas ( tek) nisam skuzila da sam zgubila :oops: novcanik sa fajn love i vozackom dozvolom, osobnom kartom i AM cardom.... no ... kaj se moze .. malo UP malo DOWN... u zbroju smo UP i to je jedino bitno...

24 ožu 2009, 17:17

Danas na TVu, HRT1 Hrvatska uzivo u 17.35h, OTV u 18.00h, NOVA TV u 18.00 h.

24 ožu 2009, 17:18

Danas na TVu, HRT1 Hrvatska uzivo u 17.35h, OTV u 18.00h, NOVA TV u 18.30 h.

25 ožu 2009, 19:33

Sutra 26.03.2009. u Cakovcu bit ce prezentacija "Integracija djece i mladih s Down sindromom" u 18 sati u Čakovcu u Dvorani sindikata, Trg Republike 1 i bit ce pokazan dokumentarni film Djeca ljubavi.

30 ožu 2009, 18:42

Irena.....cestitke Janu na nagradi,a zao mi je za novcanik.Al cuj....kolko toga nam se mota po glavi nije ni cudo da nam se dogadjaju takve stvari.Ajde nedaj Boze veceg zla i idemo dalje! :zivili

Dinka :mah uvijek u turbo pogonu.pozdrav!

31 ožu 2009, 19:38

Drage sve, javljam da je Aina dobila svoga brata i da je apsolutno fascinirana s njim. Naucili smo ju da ga moze gladiti po nogicama - mi kazemo "dragi dragi" pa onda ona odmah ispruzi ruku i gladi nogu. Slatki su oboje. Mali se rodio sa 4777gr / 56cm pa je porod bio prilicno traumatican za oboje, zapeo mu rame i ozlijedio je zivce, pa nas ceka fizioterapija i masaza za to ispraviti, ali kazu doktori da nece biti trajnih posljedica. Nije debel, nego jednostavno jak, izlgeda kao beba od 2 mj vec! :sumo pozdrav svima!

31 ožu 2009, 23:45

Dobrodosao Ainin brate ! :zivili
Brzi oporavak zelimo mami i VELIKOM braci ...sretno :srca :srca :srca

01 tra 2009, 09:26

Bas sam ovih dana mislila na Vas i pitala se jeli brat stigao.
Dobrodosao!!!!!!!
Brz oporavak i uzivajte uz njih dvoje.

01 tra 2009, 12:10

Aina, čestitam :zivili ALi, to je golijat od sina :klanja. Jesi li jako popucala?

01 tra 2009, 15:16

Aina cestitam od srca :zivili Dogodine kupi torbu i salji ga u skolu :lol
Tema je zaključana