Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.
Odgovori

Re: ekvinovarus

25 svi 2010, 18:14

nadicab je napisao/la:naša fizio iz Klaićeve je pristalica tog maleckog reza tetiva jer da se time postižu brži i bolji rezultati (tračale smo Đapića prošli tjedan)

stalno se vracam na ovu recenicu.....

25 svi 2010, 20:41

dosla sam te samo zagrliti :hug
ne kuzim se u sve ovo oko gipsanja i rezanja tetive, ali tocno mogu zamisliti kako ti je :hug i kakvi ti se osjecaji i strahovi i pitanja mijesaju pri pomisli na operaciju, anesteziju, hospitalizaciju... i uvijek je to tesko, a mogu misliti kako je tek s malenom bebicom :mali :hug.
kad barem s druge strane bne bi bio taj zid sutnje, joj joj... :/

drzite se, mislimo na vas :kiss

25 svi 2010, 21:00

Uf Plusicka :hug
pisala sam sada jednoj prijateljici koja je ortoped, pa ce mi mozda nesto vise odgovoriti :dunno

25 svi 2010, 21:01

:kiss :kiss :kiss :kiss :kiss :kiss :kiss :kiss :kiss :kiss

25 svi 2010, 22:22

Nisam danas vidila onu zenu i nisam je uspjela pitati nista. Valjda je sutra nadjem. :kiss

25 svi 2010, 22:41

Plusic nadam se da ce sve zavrstiti sto je moguce bolje I bezbolnije za malog misa I za vas :hug

Neznam jel to spada u totalno drugo podrucje, ali mozda da probate kontaktirati dr.Brozicevic u Selce?
OT je I totalno druga situacija, ali cisto da vidis zasto to predlazem.
Moj tata je imao velikih problema sa koljenom, jedva je hodao I dr kod nas u bolnici su preporucili operaciju jer mu je hrskavica bila totalno istrosena.
U Selcu su mu izvadili krv, nesto sa njom napravili (ovo pisem kao totalni laik I nepoznavatelj tih postupaka) I nakon toga neke stanice koje su dobili injekcijom nekoliko puta ubrizgavali u koljeno.
Nakon toga mu je koljeno I dan danas, nakon godine dana ko novo.
A poceti stav doktora je bio iskljucivo operacija.
Mozda da ju probas kontaktirati, nemas kaj izgubiti :dunno
U svakom slucaju zelim vam da sto prije dobijete odgovore koje trazite :kiss

25 svi 2010, 23:17

Plusić našim su prijateljima kad im je djetetu dijagnosticirano da mu se tetive skraćuju i da mora na operaciju osim vašeg doktora (za kojeg svi kažu da je vrhunski stručnjak ali jako loš u kontaktu s roditeljima) preporučili Kliniku za ortopediju Lovran, probaj nazvati kod njih. Prijatelji su pregled obavili u Zagrebu jer je jedan od ortopeda iz Lovrana tu imao dogovorenu ordinaciju, pretpostavljam privatno i čovjek im je sve lijepo objasnio.
:hug

25 svi 2010, 23:55

a joj plusic
Svakako probajte dobiti jos jedno misljenje. :hug

26 svi 2010, 00:23

Plusic, draga, tek sad ovo vidim :(
Jako mi je žao zbog svega. :hug

26 svi 2010, 09:12

Draga moja tek sam jutros uhvatila vremena da pročitam što si sve pisala :grligrli
Taj dr. može biti kakav god hoće i doista se nadam da je vrhunski stručnjak, ali ti moraš dobiti sve info. koje te zanimaju, jer je to tvoja bebica. I možda doista ne bi bilo loše da stupiš s još nekim ortopedom u kontakt, pa i da pošalješ papire u Sloveniju nekome. DAnas se sve može preko neta...
Drži se i ljubi ga...vibram za sve apsolutno sve najbolje :hug

26 svi 2010, 09:24

:hug :hug

26 svi 2010, 12:54

Stalno mislim što da napišem; a ustvari bih te željela čuti :kiss

26 svi 2010, 13:28

samo nazovi draga :kiss

26 svi 2010, 21:59

plusic žao mi je što kroz sve ovo morate prolaziti, sve bi to vjerujem nekako pregrmili, ali ovaj zid šutnje i neznanja...
Uprite sve snage da ga srušite. :hug Imate pravo znat što,kako i zašto.

Sve mislim i jednostavno ne mogu shvatit tu njihovu šutnju i hladnoću :ne

26 svi 2010, 23:04

Plusic, nasla sam na jednom slovenskom forumu dvije majke cije bebe su imale ekvinovarus. Obje su se bebe ljecile po toj istoj Ponseti metodi na ortopedskoj klinici u Ljubljani. Jedna je izbjegla operaciju, druga nije. Koliko vidim sve rade isto kao tvoj doktor na Salati, jedino sto se u oba slucajeva prvi gipsic stavljao vec par dana nakon rodjenja i sto se nakon opreacije jos isti dan ide doma.

Ovo je strucnjak za Ponseti u Slo., cak je neke strucne clanke pisao na tu temu:
Ortopedska klinika
Tel.: (01) 522 41 74
prof.dr. Vane Antolič , dr.med., višji svetnik
(01) 522 41 74

27 svi 2010, 09:04

Hvala ti tanja :kiss
Mi nazalost nismo krenuli tako rano jer su mi u Vinogradskoj rekli da nema zurbe, da tek sa mjesec dana na kontroli sa pedijatricom se konzultiram pa da stignem do treceg mjeseca zivota bebe otici do ortopeda :protest
sreca da nisam slusala i da sam se narucila na prvi slobodni termin kod Djapica (taj tjedan ga bas nije bilo, pa su me narucili za iduci - Romen je tada imao 3tjedna).
Prvi gips smo stavili sa tocno 4tjedna starosti.

On je rekao da mu je bolje rezultate pokazalo zarezivanje :dunno
Pricala sam sa jos jednim doktorom sa Salate, on je rekao da je to zahvat koji traje 20tak minuta, da se radi zbog produljivanja tetive (kod skracenih tetiva kako ne bi dijete kasnije hodalo na prstima) i da najbolje rezultate daje ako se radi kod djeteta starosti 3- 6mjeseci.

Nakon toga sam malo mirnija i vjerujem da ne bi rezao da ne treba.
Znam dva primjera gdje nije rezao.

Ono sto me jedino buni, nije nikada rekao da je R. tezi slucaj, stavise uvijek je bio opusten i cak i u pocetnoj dijagnozi djelovao vrlo optimistican.
Zato me sad buni zasto rezanje .....

Ali odlucila sam vjerovati mu :dada

27 svi 2010, 09:44

Plusic ja vjerujem da doktor zna razlog zasto rezanje. I trebas mu vjerovati. Jedina greska je sto vam nije sve ljepo objasnio. To nije profesionalno,ali eto postoje situacije u zivotu kad se s necim ne mozemo boriti. Raspitaj se kod nekog drugog doktora o samom zahvatu, koliko traje, da li boli, kakve posljedice moze imati.... Nadji neku privatnu kliniku i samo odi po te informacije.
I vjeruj mi i onog trena kada ti kazu da je to bezazleni rutinski zahvat, neces se prestati brinuti, jer je to tvoja beba i to je normalno, to je majcinski. Zato skupi snage u sebi i reci ja sam jaka i preguracu to. Ja sam sve prosla kada je K vadio krajnike, to je stvarno rutinski zahvat ali sam se ja brinula kao da je ne znam sta. I proslo je, i sve ce proci. Samo nadji snage da preguras. Tvoj sincic je vec pokazao da je dobra i hrabra beba i da sve to divno podnosi, pa vjeruj da ce tako i ovo. :kiss

27 svi 2010, 15:45

trazim po internetu ;)
evo sto sam nasla :
Treatment for clubfoot should begin almost immediately to have the best chance for a successful outcome without the need for surgery. Over the past 10 to 15 years, more and more success has been achieved in correcting clubfeet without the need for surgery. The clubfoot treatment method that is becoming the standard in the U.S. and worldwide is known as the Ponseti Method [4]. Foot manipulations differ subtly from the Kite casting method which prevailed during the late 20th century. Although described by Dr. Ignacio Ponseti in the 1950s, it did not reach a wider audience until it was re-popularized around 2000 by Dr. John Herzenberg in the USA and in Europe and Africa by NHS surgeon Steve Mannion while working in Africa. Parents of children with clubfeet using the Internet [5] also helped the Ponseti gain wider attention. The Ponseti method, if correctly done, is successful in >95% of cases [6] in correcting clubfeet using non- or minimal-surgical techniques. Typical clubfoot cases usually require 5 casts over 4 weeks. Atypical clubfeet and complex clubfeet may require a larger number of casts. Approximately 80% of infants require an Achilles tenotomy (microscopic incision in the tendon requiring only local anesthetic and no stitches) performed in a clinic toward the end of the serial casting.

http://en.wikipedia.org/wiki/Club_foot# ... eti_Method
Zadnja izmjena: Plusic; 27 svi 2010, 15:52; ukupno mijenjano 1 put/a.

27 svi 2010, 15:46

danas sam bila kod pedijatrice po uputnicu za bolnicu, razgovarala tako malo sa sestrom i ona mi je rekla da vjerujem u doktora, da zna i ona da je grozan prema roditeljima, odn. da mu nedostaje komunikacijske sposobnosti, ali da je strucnjak i da budemo bezbrizni.....

27 svi 2010, 15:55

nakon sto sam procitala ovo, opet se pitam gdje se zurimo za zarezivanjem :dunno

Pes equinovarus congenitus
Pedes equinovari congeniti
Malpozicijski ekvinovarus nastaje zbog lošeg položaja u maternici, obino se lako lijei
konzervativno i ne ostavlja nikakve posljedice.
Malformacijski (genetska greška) ostavlja trajne posljedice, lijei se i konzervativno i
operacijski, esto potkoljenica ostaje kra a. Ima tendenciju pogoršavanja s vremenom. Nikada
se ne ide odmah operacijski nago ga se prvo priprema konzervativno.
Konzervativno lijeenje mora poeti odmah nakon poroda. Poinje se redresmanima, to su
neoperacijski postupci kojima se rastežu strukture koje su skra ene : Ahilove tetive, tetive
iznad medijalnog maleola.
Subluksacija navikularne kosti prema talusu i prvoj metatarzalnoj kosti: došlo je do smika
kuboida i kalkaneusa.
Prvo se rješava komponenta varusa i aduktusa. Gipsevi se mijenjaju svakih 7-10 dana. Nakon
toga ide se u popravljanje ekvinusa, u dorzifleksiju stopala.
Redresmani se rade prema potrebi. Kod malpozicijskog tipa 5-7 gipseva obino bude
dovoljno.
Kod malformacijskog se na taj nain postigne 70% uspjeha, dijete je uhvatilo 4-5 mjeseci i
ide se na operaciju.
Gips izmice – moraju i i skroz do prepona, koljena pod 90°. Ako bi bile kra e, dijete bi
izvuklo nožicu. Za cirkulaciju je najopasniji prvi gips, može se razviti edem, a kontrolira se
peko prsti a. Kod prvog gipsa majku i dijete treba zadržati jedan dan u bolnici.
Operacijsko lijeenje – nakon 4, 5 ili 6 mjeseci. Radi se Z plastika na tetivi, produlji se tetiva,
otvori se ahura gornjeg i donjeg zgloba (stražnje otpuštanje). Mogu se produžavati i 3 tetive
ispod medijalnog zgloba. Treba osloboditi glavu talusa i reponirati navikularnu kost (žice).
Sve se radi u blijedoj stazi – Esmarch.
Nakon toga se stavlja gipsana imobilizacija. Mogu i su recidivi. Nakon toga svejedno noga
može biti tanja i kra a, ali može ugaziti na taban.

http://www.medicina.hr/studenti/download/ORTOPEDIJA.pdf

27 svi 2010, 15:59

Plusic je napisao/la:evo ovako pise :
Klinicki nalaz kukova uredan. Palmen i Ortolani negativni.
UZV kukova bez patoloskih osobitosti.
Lijevo stopalo krace i visestruko uvrnuto - prirodjeni ekvinovarus lijevog stopala. "mekano-tvrdog tipa" manipulacijom se korigira do 0.

DG : Pes equinovarus sin. congenita Q 66.0

Kontrola na Salati 7 Klinika za ortopediju s uputnicom - gipsaona radi postavljanja prvog gipsa metodom po Ponsetiju.

sad sam opet gledala njegov prvi nalaz.....
iz njega se, kao ni iz ostalih 5 koje imamo sa salate, nista ne moze iscitati :/

27 svi 2010, 16:22

evo ovdje je super objasnjeno... ovo je jedan od onih filmica sta sam stavljala jos na pocetku ali se ovaj nije mogao otvoriti.
sada kad sam ga pogledala sve mi je puno jasnije.....
http://www.youtube.com/watch?v=qEow5L6ZYfQ

27 svi 2010, 16:58

moram priznati da je ovaj filmić vrlo optimističan :dada

draga još jedan, makar virtualni :hug :grligrli

27 svi 2010, 20:56

plusic evo link s jednog foruma, tu ima dosta mama bebica s ekvinovarusom i njihova iskustva. Možda ti pomogne...
http://www.forum.hr/showthread.php?t=188225

27 svi 2010, 21:34

Hvala ti :)
nazalost na toj temi nema slucaja kao moj (ili na srecu :))

27 svi 2010, 22:04

Mislila sam, koliko tamo ima beba s ekvinovarusom da ćeš možda naći nešto korisno...
šaljem ti veliki :hug :kiss

27 svi 2010, 22:12

:kiss

27 svi 2010, 22:41

Jedino što mogu je da te :grligrli
Pratim i čitam sve što stavljaš i jako vjerujem da će biti sve o.k s nogicom, tvoj Roman je velika velika velika hrabrica, a i njegova mama i tata su hrabri ljudi puni ljubavi prema svojoj dječici

29 svi 2010, 12:07

Plusic evo imam ti informacije od mame cija je beba isla na rezanje tetiva. Isto su bili kod doktora Djapica. Njen sin je imao 8 mjeseci i nisu mu dali nikakvu anesteziju. Sam zahvat traje par minuta i nije bolan. Njen maleni je plakao poslje zahvata kada su mu namjestali nogu za novi gips, to ga je bolilo. Nisu ostajali u bolnici, ali su se na papirima vodili kao da su u bolnici- znaci cisto papiri. Al odmah su isli kuci. Njen savjet je da sa sobom poneses cepice protiv bolova, ona ih je dala malenom i pomogli su. E sad ako ce vam raditi pod lokalnom anestezijom njega nebi nista trebalo boliti. Kasnije djete nije imalo nikakve bolove niti probleme. Oziljak je jako malen i sad se vise i ne vidi.
Inace doktor joj je rekao da je zahvat laksi i bezbolniji sto je beba manja jer manje bebe imaju mekse tetive. Znaci velika prednost ti je sto je R jos tako mali.
Ona isto kaze da je taj doktor sutljiv ali isto tako da je najbolji strucnjak.
I jos mi je rekla da su bili tu kada su bebi od 2 mjeseca rezali tetive a beba je spavala- nije ni osjetila.
Nadam se da ce ti sada biti bar mrvicu lakse. :kiss

29 svi 2010, 12:15

Carlito ne mogu ti se dovoljno zahvaliti na ovim informacijama :kiss :kiss :kiss :kiss :kiss
Odgovori