Sada je: 24 lip 2026, 09:31.

Vojta metoda vježbanja

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: Vojta metoda vježbanja

PostPostao/la medo » 27 kol 2008, 10:47

bok cure!
..i mi razmišljamo o Vojti,naravno ako nam doktori uopće odobre vježbanje (s obzirom da je Filip jako teško bolestan, sa mnogo dijagnoza....)
medo
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la vasilije » 22 tra 2009, 21:23

Za Martinu majku

Mi smo iz Crne Gore. Prije svega zelimo Marti da bude najbolji djak u skoli i najbolji sportista u sportu koji ona odabere. Svaka cast i vama zbog svog ulaganja, nade, vjere i ljubavi. Zamolila bih vas da me razumijete kao majka prvenstveno i da mi pomognete tako sto cete mi omoguciti da stupim u kontakt sa doktorom Svetislavom Polovinom. Naime, imam sina, 9 mjeseci , koji ima dijagnozu kvadriplegija spastika a pritom i ostecenje vida. Samim tim ne prati, ne guce, ne drzi igracke, nema osmijeha... Ima sitne napade-trzajeve, nema klasicne epi napade. Vec sedam mjeseci radimo vjezbe po Vojti svakodnevno cetiri puta. uzima terapiju eftil i sabril. Vjerujem da biste nam rado pomogli da mozete, ali ipak, stanje je ozbiljno i zato bih voljela da stupim u kontakt sa doktorom. Prate nas neurolozi Dimitrijevic i Martinovic u Beogradu, neurolozi u Podgorici, ali bismo voljeli da ucinite sve sto mozete da nas povezete sa doktorom Polovinom. Molim vas da mi sto prije odgovorite. Bez obzira na sve, necu odustajati od vjezbanja po Vojti. Treba mi savjet da li treba jos neke vjezbe ukljuciti. Zato bi mi mnogo znacio pregled kod doktora.
vasilije
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la martina mama » 23 tra 2009, 12:37

vasilije,
prema opisu poteskoca tvog djeteta, situacija je dosta ozbiljna. molit cu doktora da procita tvoj post. nazovi u ordinaciju na broj +385 1 3769001 i moli bas razgovor s doktorom. on ce ti zakazati pregled u najkracem mogucem roku. dobit ces jedno iskreno misljenje o mogucnostima rada sa svojim djetetom. buduci da dijete ima visestruke poteskoce, svakako preporucam i rad s defektologom i logopedom. u ordinaciji imaju defektologicu s kojom mi radimo vec sest godina i jako smo zadovoljni.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Tomijev i Larin tata » 24 tra 2009, 19:28

Pridruzujem se savjetu. Otidji definitivno. Ako nemas smjestaj u Zagrebu, Imas odmah sprat iznad klinike i finu gospodju koja iznajmljuje sobe, to mozes takodje zakazati preko Polovina ili direktno na +385 1 376 8726. Ili neki od ovih:

+385 91 540 1300 (soba)
+385 91 258 1972 (stan)
+385 99 227 7772 (stan)
+385 98 821 915 (stan)

Sretno vam bilo.
Tomijev i Larin tata
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la vasilije » 28 tra 2009, 20:23

Za Tominog tatu

Hvala na razumijevanju i toplim rijecima. Zelimo i mi vama svaku srecu, a Tomi posebno.
vasilije
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la medo » 29 tra 2009, 01:22

počeli smo s vojtom!!!! :cheer
medo
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Tomijev i Larin tata » 29 tra 2009, 18:23

Eto ga! Jos jednom sve najbolje. U Zagrebu nedeljom rade benzinske i rijetke pekare, ako se kad zadesite preko vikenda - kupuj subotom :mah
Tomijev i Larin tata
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la tratinčica1711 » 23 lip 2012, 16:02

postoji li neka stranica na netu s vojta vježbama?
Mi smo počeli prije 3 dana i sljedeći susret u bolnici je u srijedu. Do tada- ja vježbam 3 puta dnevno po 10 min. To bi bilo dobro da sam detaljno upamtila vježbe (plakao on, plakala ja) :ajme
F- 2009. :belji
L- 2012. :mali
tratinčica1711
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la noah » 23 lip 2012, 23:21

Probaj pitati svoju fizio. da li smiješ snimat sa kamerom ili mobačom dok ti vježbaju tvog malenog s tim da im naravno objasniš da bi snimala u svrhu lakšeg i jasnijeg vježbanja kod kuće!
N 18.08.2011.
T 23.01.2008.
Naše dvije zvijezde doputovale sa nebeskog svoda u mamino i tatino srce...
noah
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la plavooka12 » 24 lip 2012, 10:06

ne vjerujem da će ti slikice ili snimke pomoći, vježbe se mijenjaju kako se dijete nauči izmigoljiti iz položaja. Dakle, tir su osnovna položaja: leđa, bok i trbuh, ali s vremenom dijete nauči izvući se iz položaja pa se mijenja smjer pritiska, a to ne smiješ sama bez nadzora terapeuta.

dakle, ako nisi sigurna, naruči se ranije na vježbe, ako ideš kod Suzane, ona uvijek uspije negdje ugurati dijete, makar da vam samo pokaže što krivo radite ;)
plavooka12
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la noah » 24 lip 2012, 10:45

Imaš pravo plavooka, vojtu je teško doma vježbati,( nisam vidla da se radi o vojti)bobatha da ali vojtu kad ti i pokazu teško je točno izvesti vježbu,jer se može samo naštetiti, moja fizio smatra vezano za vojtu da ima više smisla vježbanje vojte samo dva put tjedno kod njih stručnjaka nego i roditelji kod kuće, da je za taj tip vježbi potrebno iskustvo i završen tečaj, a kamoli da mi od malo gledanja sa strane pohvatamo kako treba vježbati. Tako ona veli, da je na nama samo da ih držimo što više na tvrdoj podlozi i pravilno nosimo, i naravni potičemo kroz igru na puzanje iliti igranje ručicama i sl.a da su vježbe njihove, e sad ga ježi koga slušati meni ima smisla i ovo što kaže moja fizio.
N 18.08.2011.
T 23.01.2008.
noah
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la tratinčica1711 » 24 lip 2012, 11:15

Nisam u Zg, tako da idemo u opću bolnicu u moje gradu, od nedavno su uveli i završili tečaj vojte. Idemo 3 puta tjedno na intenzivno vježbanje. Prvi puta sam bila u čet, al budući da je sad sve pospajano, sljedeći termin je u sri, a do tada ja trebam s njim vježbati kod kuće. 3 puta na dan po 10 min. Ne forsiram ništa, samo malo dok ne pokopčam točno sve točke. Naručila sam se i privatno u utorak pa ću pitati da posnimam sve ili barem poslikam.
tratinčica1711
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nadicab » 24 lip 2012, 12:41

vojtu za svoje dijete moze nauciti roditelj uz uputstva iskusnog vojta terapeuta. Na kraju krajeva, svugdje u svijetu terapeuti poducavaju roditelje koji onda love trenutke dobrog raspolozenja djeteta da s. njime odrade bilo koji vid terapije.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la tratinčica1711 » 24 lip 2012, 16:35

Jasno mi je sve, samo sam pitala za link da vidim/ podsjetim radim li dobro buduci da sam prije 3 dana za to prvi put cula i vidjela. Vidim da nema, svejedno hvala.
tratinčica1711
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la martina mama » 25 lip 2012, 01:00

Ja isto mislim da Vojta nije nikakva posebna filozofija. Vjezbe kod terapeuta bi trebale biti edukacija roditelja. Nema tu filozofije. Treba ubrati i nauciti izvesti ono sto treba, naci tocke i savladati polozaje iz kojih se izvode vjezbe. Vrlo je lako skuziti jesi li vjezbu dobro odradio jer svaka vjezba ima za cilj dobiti odredjeni odgovor. Velim, nikakva filozofija i nema efekta ako se be radi vise puta dnevno
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la noah » 25 lip 2012, 10:33

Ma ova naša ft(fizioter) baš ima drugčiji pristup vježbanju. Mi smo vježbali sa starijim od 3 mj. starosti pa do prve god. i bili kod jedne ft. koja je vježbala po vojti,pa smo prešli drugom privat. ft. koji je vj. po bobathu, i ostali do prve god. na Goljaku po bobathu, oni su svi zahtjevali vježbu doma. Sa mlađim smo počeli vj. tek sa 9 mj. i dobili super preporuke za ovu ft. privatno ali ona ima skroz individualni i drukčiji pristup. Meni se do sada čine od svih ft,bacc. nekako najkvalitetniji pa čak bolji i od Goljaka, ali velim imaju drukčiji pristup. Žena je uz moje djete na prvom pregledu pregledala i moju motoriku, i čini mi se toliko detaljna, pregledavši ga, sve kako ga je opisala u motoričkom smislu, žena kao da poznaje djete, sve je prepoznala i dobre i loše stvari koje radi i zna, ali naravno stvari koje ja nisam mogla kao laik znati.
N 18.08.2011.
T 23.01.2008.
noah
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la martina mama » 26 lip 2012, 15:45

Svaka cast vasoj fizioterapeutkinji na temeljitom pristupu, ali nas zdravstveni sustav je prediromasan da bi zadovoljio stvarnu potrebu za vjezbom samo uz educirane terapeute. Dva puta tjedno je malo i tu se stvarno ne mogu sloziti. Sve ostalo mirise na kvalitetan pristup.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la noah » 27 lip 2012, 21:16

Evo baš sam s njom razgovarala zadnji put o tome,spomenula sam joj da ft podučava roditelja kako vježbati doma, no ona kaže da je to "stara škola" , da djete ne treba lošeg terapeuta, odnosno da je roditelj loš terapeut i da djete gubi rodirelja ako on postaje vježbač, da je naša uloga da ga mazimo i volimo, te da se s njim što više igramo poticajnih igara na tvrdoj podlozi i da s njim pravilno postupamo- baby handling, a da je ft tu da ga stručno i kvalitetno vježba, eto to je njihova filozofija, e sad kaj vi mislite o tome. Mm je gledao jedan dokumentarac na NG ( natio.giogra.)gdje u emisiji na tu temu govore skoro pa slično ko moja ft. da se ne smije previše nitko osim stručnih osoba petljati vježbanjem u motoriku djeteta. E sad da li moja ft prodaje toplu vodu ili je prethodnica nove ere ft i vježbanja motorike, mislim nove ere kod nas u Hrvatskoj???!!!
:dunno :ajme
N 18.08.2011.
T 23.01.2008.
noah
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la alexandra » 27 lip 2012, 21:35

noah, ja se na to mogu samo grohotom nasmijat. oprosti.
poštujem struku maksimalno.
ovisi o težini oštećenja.
tisuću faktora.
vani (u nekim zemljama) vjerojatno i istinito svakom djetet u svaki dan dolaze tri različita terapeuta i više puta dnevno ako treba.
kod nas - ako roditelj ne uzme stvar u svoje ruke, dijete nema nikakve šanse.
teško je izbalansirat i biti roditelj i terepeut, ali je svakako izvodivo.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la nadicab » 27 lip 2012, 21:43

potpisujem Alex. Vani definitivno mozes dobiti puuuuno vise terapija nego kod nas, ali NIGDJE na svijetu nema da roditelj je samo roditelj. Roditelj ce raditi i floor time, fizio, logopediju u skladu kako ga tapeut poduci. Naime, roditelj oze izabrati pravo vrijeme za odraditi neku terapiju, kada je dijete naspavano, sito i dobre volje, a ne kada terapeut moze. Vani ces imati mozda 1-2 x fizio, 1-3 x radnu terapiju, 1-3 x logopeda u tjedan dana, ali sto s ostalim danima? Npr to znaci da ce logoped tjedno raditi u tom slucaju max 3 sata tjedno, a tjedan ima 7x24 sata, roditelj stalno komunicira s djetetom pa ce svakako i primjenjivati naucene tehnike.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la noah » 27 lip 2012, 22:31

Mi smo kaj se tiče ove teme razgovarale o hipo i hiper toničarima, nismo ulazile dublje u razgovor kaj se tiče vježbe kod težih sindroma i drugih terapija poput logopedije, mislim da je ona govorila samo o vježbi djece sa distalnim sindromom. Budem ja s njom išla malo još u detaljniji razgovor na ovu temu sljedeći put na vježbama!
Alex, dapače samo recite što mislite, nemama ja kaj opraštati, što više mišljenja i pogleda da mi budu stvari jasnije...
N 18.08.2011.
T 23.01.2008.
noah
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la alexandra » 27 lip 2012, 23:06

i ako govorimo samo o motorici (dakle hipo, hiper ili parezama raznim) stvar je ista.
ja ne vjerujem da je djetetu dovoljan samo odlazak kod ft. a i ovo što nadica kaže, cijeli dan moraš pazit, ispravljat, radit, je veći dio kroz igru i dnevne aktivnosti, ali ne možeš ne biti terapeut i ne možeš izbjeći da dijete u nekom trenutku razvoja ne primjeti. ali od toga se ne stvaraju traume.
naravno, bilo bi divno da imamo platežne mogućnosti pa da ti terapeut odradi dva tri sata dnevno motorike, ali trenutno nas je malo takvih. a i kad plaćaš, nemoguće je organizirati, opet zbog ovog što nadica kaže. dijete ima svoj ritam i moraš hvatati vrijeme kad je naspavano, raspoloženo itd.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la noah » 27 lip 2012, 23:41

Hvala na mišljenju iliti odgovorima, mi kod nje idemo još jednom samo u subotu,pa onda idemo na more do 8 mj. ( točnije 13.08)kad ćemo ići kod fizijatra na Goljak, pa ćemo tamo vjerovatno nastaviti vježbanje. Maleni inače ima dg. lagani hipo, dg. od bacc.ft. Počeli smo vježbati pred mjesec dana na moju incijativu, ped. htjela čekati da napuni 11 mj. da vidi daljnji napredak. Nije mi propuzio pa ja išla privatno na vježbice kod ft. Nadam se da ovo nije prevelik razmak bez vježbanja ft? Oni misle da mogu slobodno na more pa kad se vratimo ćemo nastaviti sa vježbom, valjda nije velik razmak?? :dunno
Rekla je da će nam dati upute za igru s njim dok smo na moru, budem vidla u subotu.
N 18.08.2011.
T 23.01.2008.
noah
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la martina mama » 28 lip 2012, 02:14

Potpisujem alex, nadicu. Ta tvoja ko da zivi u Americi, a ne ti gdje zivi. Ja bih joj se isto slatko nasmijala i rekla da lupa bez pokrica. Zna li ona gdje zivi?
Nema struke koja ne voli maglu, al sto ovi koji se kod nas kao bave nasom djecom, vole sve zapakirati u celofan na cvjetice, zaista su umjetnici.
Najgore od svega je sto puno ljudi popusi tu pricu i zivi u uvjerenju da se nista nje moglo napraviti.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la noah » 28 lip 2012, 10:47

Evo da konačno kažem o kome se radi, Vlasta Varović, bacc.ft., sa Gračana, jedan među prvim ft bobath terapeuta u Hrvatskoj, vježba i vojtu, i ima 30 g.iskustva. Ne znam da li ste čuli za nju, žena mi baš ne izgleda neozbiljno i da želi zaraditi. Na forumu od Roda je preporučuju, i kod nje je stalno gužva, ima beba pa do osnovnoškolaraca, pa baš i nisu valjda svi oni bedasti kad tamo idu, vjerovatno ih je većina načitana, a možda ih većina ide tamo dok čekaju Goljak, stvarno neznam :dunno , ili imaju novčeka za privatno.
N 18.08.2011.
T 23.01.2008.
noah
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nadicab » 28 lip 2012, 11:23

mislim da znam o kome pričaš, ona je radila na Rebru.
Veoma je bitno da odrađuješ baby handling, a ako je u pitanju lagani distoni, onda ste dobro pokriveni
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la martina mama » 28 lip 2012, 14:33

Nisam uopce komentirala terapeutkinjinu strucnost. Rekla ti vec da mirise na dobro, al se s ovim stavom ne mogu sloziti. Da, mozda taj stav vrijedi za djecu koju treba samo malo pogurati, al kod nas je jednostavno neprimjenjiv na djecu s tezim ostecenjima. Njima jednostavno treba vise rada koji nas zdravstveni sustav ni blizu ne pokriva. Pokrivaju ga upravo roditelji i zato je duznost terapeuta uzeti u obzir situaciju oko sebe i educirati roditelje za rad kod kuce. Mi smo od prvog dana sve radili na taj nacin i danasnji rezultat velikim dijelom mozemo zahvaliti tom radu kod kuce.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la martina mama » 28 lip 2012, 14:38

Osim toga, ta prica se vrlo tanko moze progurati samo za zagreb. Ni jedan drugi grad u hr nema izbor ni blizu zagrebu, a ista smo drzava.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Leo_Mia » 15 lis 2012, 11:25

Pozdrav svima koji vježbaju Vojtu!

Nebi htjela komentirati sve s čim se slažem ili ne, napisat ću vam samo svoju priču, jedu od nogih priča.
Leonard ima ,između ostalih, a zbog krive procjene doktora na porodu, dijagnozu: "Paresis plexus brachialis mixta pp Klumpke Dejerine l. sin."
Njegova ručica je poslije poroda, a i dugo dugo nakon toga, izgledala kao prišivena ručica krpene lutke. Fizikalna th. počela je već drugi dan njegovog života u JIL-u. Kada sam čula koliko je teško oštećenje i kako će trebati puno odricanja i rada da se ručica osposobi max. 50 %, počela sam intezivno čitati i pitati što i kako i zašto. Da ne duljim...
Na Vojta th idemo u Klaićevu bolnicu već više od godinu dana i jako sam zadovoljna sa terapeutom i rezultatima.
Tamo sam dobila, i još uvijek dobivam, detaljnje informacij i upute o Vojti, zašto je ona jedan od najboljih terapija za teška oštećenja, što i kako ona pomaže i djeluje na organizam, zašto se mora raditi prema protokolu ( 4 x dnevno po 15tak minuta) koliko je važna pravilna obuka i potpora i kako je samo kod nas to još uvijek skoro pa nepoznanica, što ima novoga na njihovim tečajevima . Pitam puno, a toliko i dobivam. Shvatila sam bit i važnost pravilne i kontinuirane vježe. Vjerujem Vojti i vidim rezultate iz dana u dan!
Ispočetka nam je bilo strašno teško, snimla sam detaljno mobitelom sve što je fizio. radila i pričala. Doma sam se strašno mučila sa mišlju da ne radim dobro, da mučim djete, da ga boli, ali unatoč svim mojim strahovima ipak sam radila dobro, ipak je fizio. rekla da je zadovoljna sa našim zajedničkim radom.
Leo je iz dana u dan plakao i plakao, ja sam bila mokra od muke, jada, tuge, ljutnje na sve oko mene, no mislila sam samo na jedno.
Ja sam jedan veliki dio njegova oporavka i isto sam tako važna koliko i moj fizio. jer ja radim većinu vježbi. Od svih muka vježabanja, plaća i ostalog najveća mi je muka bila da ću ja biti najveći krivac za neoporavak ručice mog Lea, a to mi je bila nepodnošljiva misao.
Uz Vojta th. idemo i na klasičnu medicinsko razvojnu gimnastiku u Ivanić Grad, zbog toga što je neurorizično dijete. Bila sam svuda, platila sam svašta, i na kraju shvatila da imam sve što mi treba pod nosom. Nema novaca s kojim možete kupiti zdravlje, jer ponekad ono što kupujete ma kako skupo i razvikano bilo samo je još jedna od obmana kojom kupujete lažna uvjerenja.
Sada sa svojih 15 mjeseci Leo se više smije nego plače. Rasplaču ga samo vježe na trbuhu, ali i tu zna drijemati, šutiti, smijati se.
Majka je najbolji fizioterapeut svom djetetu jer ga smiri, jer mu uljeva povjerenje, jer su najbolji tim zauvijek vježbali ili ne.
Ima dana kada je sve nepodnošljivo i kada bi voljela da nestnem, ali alternativa je nepodnošljivo nepodnošljiva i zato se ustanem, sakupim , i krenem dalje!
Sve vide oči sudbine ..!
Leo_Mia
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Dobri andjeo » 14 kol 2014, 16:26

Ne rade vise ovi linkovi o vojti pa pliz ak ima neko vise o tome da stavi .
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 20 gostiju.