Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.
Odgovori

16 srp 2007, 16:43

soma je napisao/la:Danijela je jako dobra zena i jako se trudi da na ove prostore donese sta bilo o autizmu i nacinima njegovog tretmana, buduci da na Balkanu svi jos uvijek ove metode smatraju gluposcu. To, doduse, ni na Zapadu nije naucno prihvacen metod, ali brojnoj djeci pomaze, pa mozda bas vase dijete bude jedno od njih. Zasto ne probati? Tim prije, sto im ni dijeta, ni vitamini ne mogu skoditi. Ja samo kazem da detoksikacija moze biti opasna, dovesto do toga da otkazu bubrezi ili jetra, te da za taj proces ipak mora biti nadlezan lijecnik. Ali do tada ce svaki roditelj koji krene sa dijetom vec i sam znati kud i kako. Danijela ce, u svakom slucaju, mnogo moci da pomogne informacijama. I da vas usmjeri na nekog ko moze pomoci ako ne krene kako biste zeljeli...

Srdacan pozdrav,
ja se potpuno slazem sa Vama. Ja sam jedan od roditelja koji vode decu kod Danijele Helc (vec 10-ak meseci) i potpuno sam upucen u njenu nezgodnu situaciju. Jedno je sigurno - ona zena nije neki "indijanac", ona je bukvalno don Kihot u Srbiji.
Svako dobro.

16 srp 2007, 16:50

Ddabilly je napisao/la:anni, sve ovo što i ti pišeš. ona je po struci neuropsihijatar, radila je godinama u americi i specijalizirala se za autizam. kad se vvratila u srbiju, ponudili su joj da radi u zastupništvu za greatplains laboratorij, a samim autizmom se preko 20 g bavi. isto je rekla da je prvvo i najvažnije izliječiti crijevnu floru,crijeva, jučer smo mi doveli i klince i imali i individualne razgovore tko je htio pa nas je malo savjetovala, jer, kako znate, svi su naši klinci međusobno jako različiti i posebni.
ona vodi liječenje u konzultaciji s tim amerom, dr. shawom. nemam sad njen mail ili adresu u bg, ali naša je mama našla preko neta tu mogućnost, znači može se i tako pokušati. mi smo skužili da nam je povoljnije da nam ona povremeno dođe, platimo joj pa onda možemo mailom konzultacije, upute, ona kaže koje bi se pretrage trebale obaviti i sl., preporuči suplemente, terapiju...ne stignem sad više. npr. očitala je nalaze koje su dobile te mame i z amerike (testova o kojima sam govorila)

Srdacan pozdrav,
ja sam jedan od roditelja koji dete vodi kod logopeda Danijele Helc, imamo vrlo pozitivna iskustva. Evo vam link ka njenom sajtu:
http://www.unionhealth.co.yu/logoped.html

16 srp 2007, 17:48

marjel, dobrodošao :mah baš mi je drago da se širi kružok za razmjenu iskustava...
mi još nismo slali ništa na testiranje, čekamo kitove iz amerike. ali smo počeli davati gregoru b12 (metilkobalamin), vidim da je malo nabrijaniji nego inače (a i inače je na gasu non stop). polako ukidamo mlijeko/mliječen proizvode i gluten...uzeli smo i onaj 5htp ili tako nekako, prema preporuci, jer moj sin je jedan od onih koje nikad nasititi. još smo na početku.ali gibamo :)

16 srp 2007, 19:12

marjel je napisao/la:
andrij je napisao/la:Evo mi smo odradili pretragu u Analizi - Split.

Nalaz na Candidu kod djeteta je - pozitivan...

Srdacan pozdrav,
kod naseg sina Vlade (4 godine, pdd => prozimajuca razvojna disfazija) nije nadjena Candida ovde kod nas u Srbiji, iako smo isli u poznatu laboratoriju, ali je zato u USA GreatPlains Lab (kod dr.Shaw-a) nadjena u velikoj kolicini. Ispitivanje u GPLabs je mnogo osetljivije. Candida se trazi po by-product-u seceru (kad valjda umiru Candide) koji se zove Arabinose.
Iako me niste nista pitali, nudim se da razmenimo iskustva.
Svako dobro,

hi, jel Vas maleni na dijeti? Sto se candide tice tu ste potpuno u pravu, svaki autist koji ima sindrom poroznog crijeva 8 a ima ih jako puno) , ima i problem candide. ona je "stanovnik" naseg crijeva ali kada dodje do disbioze onda ona zna i te kako velike probleme raditi i jako cesto negativan nalaz ne pokazuje stvarnu sliku crijevne sluznice.
mi isto dajemo nistatin i uz to jos jedan preparat i probiotik i uz sve to jos smo u procesu detoxikacije.

pozdrav

17 srp 2007, 11:03

hi, jel Vas maleni na dijeti? Sto se candide tice tu ste potpuno u pravu, svaki autist koji ima sindrom poroznog crijeva 8 a ima ih jako puno) , ima i problem candide. ona je "stanovnik" naseg crijeva ali kada dodje do disbioze onda ona zna i te kako velike probleme raditi i jako cesto negativan nalaz ne pokazuje stvarnu sliku crijevne sluznice.
mi isto dajemo nistatin i uz to jos jedan preparat i probiotik i uz sve to jos smo u procesu detoxikacije.

pozdrav

Hi back :-)
Nas Vlada je u 10-om mesecu 2006. dosao sa samo 4 reci kod log.Danijele Helc i dijagnozom PDD ili autizam. Sad je vec zasigurno da nije autizam, vec da je neka pervarzivna (prozimajuca) razvojna disfazija (ako zelite pogledajte, vec sam o tome malkice juce pisao drugima).

Da, nas sin je na casein-free dieti, nekim cudom nam ne smeta gluten (sto naravski mnooogo olaksava stvar). Nasa logopedica Danijela Helc (Unionhealth)se pre svega oslanja na knjigu dr. William Shaw-a:
Biological Treatments for Autism and PDD.
On vodi vec ranije ovde pomenutu laboratoriju Great Plains Laboratory, kao i kompaniju za proizvodnju/prodaju suplemenata New Beginnings Nutritionals.
Elem, mi tu knjigu bistrimo, jer i sama Danijela (buduci da je ipak samo logoped) na mnoga pitanja ne zna odgovor => tako da mi (a i ona) se cesto savetujemo sa timom dr.Shaw-a. Tamo smo slali i urin i krv na razne analize (na peptide, organic acid test, test na teske metale iz kose, test stolice na Candidu...) tako da nam oni dosta pomazu savetima. Za neke stvari (i pored velikog iskustva) prosto ni oni nisu sigurni pa nam odgovore: "this may be beneficial, try it".
Sve u svemu, povremeno radimo i neke analize ovde u Beogradu sami (krvna slika, Ca, Fe, Zn...) pa po rezultatima doziramo davanje suplemenata.
Nas sin je bio prva 4 meseca na Nistatinu uz dodatak Culturele probiotika, tad je napravljen glavni proboj i napredak. Die-off reakcije nije bilo jer smo postepeno uvodili Nistatin. Pored toga mu dajemo suplemente Ca, Mg, TMG Powder - Trimethylglycine u kombinaciji sa folnom kiselinom, vitamin C, vitamin B6, Cod Liver Oil, povremeno Zn...
Posle preporucljiva 4 pocetna meseca Nistatina - koristimo razne antifungicide - prirodne agense koje rotiramo na cca nedelju dana (grapefruit seed extract , Candex, Candida Clear od neke firme http://www.NowFoods.com).
Dosta smo nekako (kao verovatno i svi) prinudjeni da se snalazimo i sami odlucujemo. Mada dok nismo pronasli Danijelu - bili smo u potpunom mraku.... sad smo bar u nekom maglovitom danu... Tako das u ovih 10-ak meseci smo stekli odredjena skromna ali korisna iskustva. Dakle, da mnogo sad ne duzim, to bi bilo ukratko to.

Da se vratim na vas, a koja je vasa situacija? vi ste tek skoro poceli?
U toj knjizi pise da detoksifikacija od glutena traje oko 8-12 meseci, a od kazeina oko 3-4 (po mom secanju). Tad je zapravo (posle 4 casein-free meseca) nama bio prvi znacajan nagli skok u razvoju... mada ih je bilo dosad jos 2, taj prvi je bio najveci...

Srdacan pozdrav :-)

17 srp 2007, 11:13

mi smo na dijeti od decembra 2005, a detoxikaciju sa Dmsa radimo od augusta 2006 ( skoro vec godinu dana) moj sin isto tako dobiva neke vitamine i suplemente, uz mlijeko i gluten izbacili smo jos toga podosta ( zbog alergija ), redovito kontroliramo stolicu i urin i imamo vidan napredak. elementi autizma kao sto su : agresija, stereotipije, repetativno ponasanje se je drasticno smanjilo, dobro se je integrirao, socijalizacija se je vidno poboljsala, moze reci i do 7 rijeci u recenici ( U infinitivu), sebe jos uvijek osovljava u vecini slucajeva svojim imenom, cesto jos uvijek govori dosta nerazumljivo ali sve u svemu je unazad 1,5 godina jako napredovao iako se jos uvijek razlkikuje od svojih vrsnjaka koji nemaju taj poremecaj.
Jel vam gluten nije bio pozitivan u nalazu peptida?

Pozdrav

17 srp 2007, 11:16

Ddabilly je napisao/la:marjel, dobrodošao :mah baš mi je drago da se širi kružok za razmjenu iskustava...
mi još nismo slali ništa na testiranje, čekamo kitove iz amerike. ali smo počeli davati gregoru b12 (metilkobalamin), vidim da je malo nabrijaniji nego inače (a i inače je na gasu non stop). polako ukidamo mlijeko/mliječen proizvode i gluten...uzeli smo i onaj 5htp ili tako nekako, prema preporuci, jer moj sin je jedan od onih koje nikad nasititi. još smo na početku.ali gibamo :)

Pozdrav i hvala na dobrodoslici, :-)
mi dobismo generalnu preporuku da se ne ukida u isto vreme casein i gluten => vec prvo casein (jer se on brze cisti) pa tek posle 4 meseca i gluten (ako postoji potreba)... to je kod nas upalilo jer se kasnije testom utvrdilo da nam samo casein smeta.
Ta preporuka kazu vazi i za one kojima smeta i jedno i drugo, jer je naravno preporucljivo dijetu uvoditi u fazama. Dr.Shaw predlaze 4 faze.
Jel vas sin hiper-aktivan?
svako dobro

17 srp 2007, 11:28

hi, pa nije kod njega bila tako jako izrazena hiperaktivnost kolika je bila agresija i autoagresija...on je nama znao prstima oci kopati ( bez razloga), i sebe je tukao, i jako cesto je imao tzv: histericne napade, ali kako kazem to se je u toj mjeri smanjilo da je gotovo zanemarivo, eto npr. danas: prolije ujutro nehotice sok koji je pio za dorucak, skoci odmah na noge, uzme krpu , brise i kaze oprosti mama i pocne plakati( bojao se da cu ga naruziti), kada je obrisao, odnese krpu u vec masinu, uzme novu casu , obrise suze i sve je bilo opet u redu. Prije godinu i pol da se je to desilo poceo bi histerizirati i udarati sebe, pa onda i mene.
Koji elementi autizma su izrazeni kod vaseg sina i sta se je sve smanjilo ili nestalo pod utjecajem biomedicine i dijete?

Sta se candide tice, mi smo poceli davati tek nistatin kako smo poceli da ciscenjem metala, jer se kaze da napustanjem metala, dolazi do napustanja candide( nama je to i nalaz potvrdio) bilo je candide kao u prici.

pozdrav

17 srp 2007, 15:23

[quote="marjel
mi dobismo generalnu preporuku da se ne ukida u isto vreme casein i gluten => vec prvo casein (jer se on brze cisti) pa tek posle 4 meseca i gluten (ako postoji potreba)... to je kod nas upalilo jer se kasnije testom utvrdilo da nam samo casein smeta.
Ta preporuka kazu vazi i za one kojima smeta i jedno i drugo, jer je naravno preporucljivo dijetu uvoditi u fazama. Dr.Shaw predlaze 4 faze.
svako dobro[/quote]

Marjel, da poželim i ja dobrodošlicu na ovom divnom forumu, i da pitam koliko puta nedeljno imate logopedski tretman? Da li ste u ABA programu i koliko sati nedeljno?

Da, gluten nam je bio u dozvoljenim granicama...

18 srp 2007, 09:55

Anni je napisao/la:mi smo na dijeti od decembra 2005, a detoxikaciju sa Dmsa radimo od augusta 2006 ( skoro vec godinu dana) moj sin isto tako dobiva neke vitamine i suplemente, uz mlijeko i gluten izbacili smo jos toga podosta ( zbog alergija ), redovito kontroliramo stolicu i urin i imamo vidan napredak. elementi autizma kao sto su : agresija, stereotipije, repetativno ponasanje se je drasticno smanjilo, dobro se je integrirao, socijalizacija se je vidno poboljsala, moze reci i do 7 rijeci u recenici ( U infinitivu), sebe jos uvijek osovljava u vecini slucajeva svojim imenom, cesto jos uvijek govori dosta nerazumljivo ali sve u svemu je unazad 1,5 godina jako napredovao iako se jos uvijek razlkikuje od svojih vrsnjaka koji nemaju taj poremecaj.
Jel vam gluten nije bio pozitivan u nalazu peptida?

Pozdrav

Da, gluten nam je bio u dozvoljenim granicama...
Vas napredak je zaista sjajan, bas mi je drago, svaki napredak je velika radost i ohrabrenje... pa sad kolko na Bog da i nauka pomognu...

18 srp 2007, 10:03

mama1969 je napisao/la:[quote="marjel
svako dobro

Marjel, da poželim i ja dobrodošlicu na ovom divnom forumu, i da pitam koliko puta nedeljno imate logopedski tretman? Da li ste u ABA programu i koliko sati nedeljno?[/quote]

Hvala lepo, i meni je drago sto napokon s nekim na ove teme ne moram da se dopisujem samo na engleskom jeziku. :-)
Nas sincic ide 5 puta nedeljno po 3 sata u grupu (3-4 dece, kod Danijele Helc u Unionhealth), a dok jos nije bio za grupni rad (prvih 4-5 meseci), isli smo isto 5 puta sedmicno na 1 cas individualno... Rekose nam da je preporuka da se radi 4-6 sati dnevno sa detetom, tako da ga i mi kuci koristimo svaku priliku da na razne nacine ga nesto ucimo ili propitujemo (mada kod kuce ne prihvata nista ako podseca na logopedski rad, tako da se trudimo na druge nacine, ja uglavnom kroz igru, a zena na neki svoj nacin). Sad smo od skora dodali jos jednu kariku: posto Danijela Helc ima i privatan vrtic za obicnu decu, a mojoj zeni je proslo porodiljsko za drugo dete, vodimo ga ujutro na 3 sata u taj obican vrtic pa onda jos 3 sata na grupni rad kod logopeda.
Svako dobro

18 srp 2007, 10:12

Marjel, ide li vas mali u vrtic i koje terapije dobiva i sta se je sve kod Vas reduciralo ili nestalo od kada ste na dijeti i biomedicini? Ima li povisene vrijednosti na teske metale?
I dajete li mu Vit. B12 ( jako je vazan za mozak)?

I gluten bas i nije tako zdrav, ja bih i njega ukinula.

Pozdrav

18 srp 2007, 10:15

Anni je napisao/la:hi, pa nije kod njega bila tako jako izrazena hiperaktivnost kolika je bila agresija i autoagresija...on je nama znao prstima oci kopati ( bez razloga), i sebe je tukao, i jako cesto je imao tzv: histericne napade, ali kako kazem to se je u toj mjeri smanjilo da je gotovo zanemarivo, eto npr. danas: prolije ujutro nehotice sok koji je pio za dorucak, skoci odmah na noge, uzme krpu , brise i kaze oprosti mama i pocne plakati( bojao se da cu ga naruziti), kada je obrisao, odnese krpu u vec masinu, uzme novu casu , obrise suze i sve je bilo opet u redu. Prije godinu i pol da se je to desilo poceo bi histerizirati i udarati sebe, pa onda i mene.
Koji elementi autizma su izrazeni kod vaseg sina i sta se je sve smanjilo ili nestalo pod utjecajem biomedicine i dijete?

Sta se candide tice, mi smo poceli davati tek nistatin kako smo poceli da ciscenjem metala, jer se kaze da napustanjem metala, dolazi do napustanja candide( nama je to i nalaz potvrdio) bilo je candide kao u prici.

pozdrav

Pozdrav,
u knjizi dr.William Shaw-a pise (po mom secanju) da se kod mnoge dece to smanjilo ili prestalo uzimanje Ca. Kolko sam ukapirao sad vam je taj problem prestao... Dal vi dajete vasem detetu Ca? Ako ne uzima mleko, koje su vam alternative za Ca?
Svako dobro

18 srp 2007, 10:23

moj sin dobiva od samog pocetka dijete calcium 1000 mg ( 1x dnevno) sa vit D, dobiva zatim Vit b complex ( super B), zatim Vit B12, Vit. A, Mg, riblje ulje, Zink, Msm, nystatin i jednom tjedno DMSA ( detoxikacija) i dajemo i DMG ( Vit B5 trebalo bi ubrzati razvoj govora, ali moze izazvati hiperaktivitet ako se predozira).

pozdrav

Idemo u vrtic, nemamo teske metale, brojni su napretci...

18 srp 2007, 11:06

Anni je napisao/la:Marjel, ide li vas mali u vrtic i koje terapije dobiva i sta se je sve kod Vas reduciralo ili nestalo od kada ste na dijeti i biomedicini? Ima li povisene vrijednosti na teske metale?
I dajete li mu Vit. B12 ( jako je vazan za mozak)?

I gluten bas i nije tako zdrav, ja bih i njega ukinula.

Pozdrav

Pozdrav Anni,
na deo vasih pitanja sam odgovorio vec mama1969, pa ga paste-ujem: ;-)
Nas sincic ide 5 puta nedeljno po 3 sata u grupu (3-4 dece, kod Danijele Helc u Unionhealth), a dok jos nije bio za grupni rad (prvih 4-5 meseci, tj od 10-og meseca 2006 do cca 3-eg 2007), isli smo isto 5 puta sedmicno na 1 cas individualno... Rekose nam da je preporuka da se radi 4-6 sati dnevno sa detetom, tako da ga i mi kuci koristimo svaku priliku (kao verovatno i svako) da na razne nacine ga nesto ucimo ili propitujemo (mada kod kuce ne prihvata nista sto podseca na logopedski rad, tako da se trudimo na druge nacine, uglavnom kroz igru). Sad smo od skora dodali jos jednu kariku: posto Danijela Helc ima i privatan vrtic za obicnu decu, a mojoj zeni je proslo porodiljsko za drugo dete pa mora da radi, vodimo ga ujutro na 3 sata u taj obican vrtic pa onda na jos 3 sata grupnog rad kod logopeda.

To bas ne prihvata cesto sa odusevljenjem, pretpostavljamo da ga mrzi da uci... ne znamo tacno jer se on vrlo sturo samo-objasnjava.
Test na teske metale je kolko-tolko u granicama normale.
Kod naseg sina je bilo izrazena povucenost u sebe i ponavljajuce radnje, nezainteresovanost za igru sa drugom decom, neprestano gledanje crtaca, ponekad samo-udaranje u glavu, udaranje i drugih, 3-5 reci (da, ne, auto... sad se ne secam, imam zapisano)... hteo je samo sa nama roditeljima da ima kontakt, poprilicna neosteljivost na fizicki bol, nerazumevanje onog sta mu pricamo => samo ako mu se pricalo vrlo polako i birane reci => tad bi odgovarao sa da/ne.
Mislim da B12 (nisam sad siguran, pogledacu kod kuce) ima u Cod Liver Oil, a to mu dajemo, a ako nisam upravu => nabavicemo ga.

On sada u pune 4 godine (a posle 10-ak meseci svakodnevnog rada sa logopedom i uzimanja antifungicida i raznih suplemenata) koristi preko 100 reci, povezuje uglavnom 2-3, ne bira ni padez niti koristi predloge (na, u, iz, pod...) ni veznike, sebe uzima u 3-em licu, zeli da proba da se igra i sa drugom decom (mada je to vrlo jednostavno, neka jurnjava, gurkanje, dodavanje...) mada uglavnom mora biti po njegovom. Sa mnom (ocem) se najcesce igra sa dinosaurusima, krokodilima i tigrovima - oni se jure ruse, biju... samo da je akcija... mozda nije najbolje resenje ali sam bar poprilicno prebacio igru i desavanja sa nas dvojice na igracke - ranije bi se nas dvojica rvali, jurcali...
E da, skoro svake nedelje ga vodimo u crkvu na pricest, buduci da smo pravoslavni vernici, verujemo da kombinacija nauke i duhovnosti je za nas dobar put.
Eto tolko, verujem da sam drugima napisao jos neki podatak, pa da ne zatrpavam forum ponavljanjima (ako vas ne mrzi), vi pregledajte moje ranije odgovore. Umem ja da oduzim, a ne bi, pa se malo protiv toga borim... ;-)
Svako dobro

Dodatak na prosli odgovor: Aba program, 3h/radni dan

18 srp 2007, 11:12

mama1969 je napisao/la:[quote="marjel
svako dobro

Marjel, da poželim i ja dobrodošlicu na ovom divnom forumu, i da pitam koliko puta nedeljno imate logopedski tretman? Da li ste u ABA programu i koliko sati nedeljno?[/quote]

Svasta vam ja napisah, ali ne odgovorih sto me pitaste ;-)
dakle
- da, jesmo u ABA programu
- idemo svaki radni dan na 3h grupnog rada

18 srp 2007, 11:21

Anni je napisao/la:moj sin dobiva od samog pocetka dijete calcium 1000 mg ( 1x dnevno) sa vit D, dobiva zatim Vit b complex ( super B), zatim Vit B12, Vit. A, Mg, riblje ulje, Zink, Msm, nystatin i jednom tjedno DMSA ( detoxikacija) i dajemo i DMG ( Vit B5 trebalo bi ubrzati razvoj govora, ali moze izazvati hiperaktivitet ako se predozira).

pozdrav

Hvala na info, to za B5 nisam znao, pitacu amere da i mi uvedemo vit D. Nego sta vam je to dmsa i msm?

18 srp 2007, 13:03

Dmsa je sredstvo kojima se cisti organizam od teskih metala, isto takvu funkciju ima Msm ( naci cete dosta informacija preko googla).
Pstoji nekoliko Sema po kojima se organizam oslobadja od teskih metala i isto tako nekoliko faza. nas se je doktor odlucio za " njezniju" fazu, moj sin dobiva kapsule jedan dan preko vikenda, taj dan ne dobiva nikakve minerale i mora puno piti jer se veci dio izlucuje preko bubrega. Isto tako sa metalima i gljivice napustaju organizam ( jer su metali vezani za gljivice), pa se onda zaproavo organizam na taj nacin oslobadaj i jednog i drugog. Proces detoxikacije se radi po nalazima i naravno nikako ne bez pratnje strucnog ljecnika.

I Vas maleni fino napreduje, mozete li Vi taj napredak povezati sa pocetkom dijete i biomedicine ili mislite da je to doslo samo po sebi?

pozdrav

19 srp 2007, 11:43

[quote="Anni"]Dmsa je sredstvo kojima se cisti organizam od teskih metala, isto takvu funkciju ima Msm ( naci cete dosta informacija preko googla).
Pstoji nekoliko Sema po kojima se organizam oslobadja od teskih metala i isto tako nekoliko faza. nas se je doktor odlucio za " njezniju" fazu, moj sin dobiva kapsule jedan dan preko vikenda, taj dan ne dobiva nikakve minerale i mora puno piti jer se veci dio izlucuje preko bubrega. Isto tako sa metalima i gljivice napustaju organizam ( jer su metali vezani za gljivice), pa se onda zaproavo organizam na taj nacin oslobadaj i jednog i drugog. Proces detoxikacije se radi po nalazima i naravno nikako ne bez pratnje strucnog ljecnika.uote]

Ovo je faza sa kojom se pocinje nakon sto se organizam, tj crijeva djeteta dobro oporave kroz dijetu i suplemente. Najbolji test za prisustvo metala radi se u Parizu http://www.labbio.net, jer pokazuje prisustvo metala u organizmu. Test iz kose nije toliko precizan, jer metali mogu biti prisutni, a da se ne izbacuju kroz kosu.
Medjutim, ovo je i najopasnija faza u tretmanu, jer moze dovesti do nezeljenih komplikacija, narocito ako dijete ima neki prikriveni zdravstveni problem. Ova faza bi OBAVEZNO trebala biti pod nadzorom ljekara, pravog ljekara i po mogucnosti nutricioniste i zahtijeva cestu kontrolu. Postoji velika mogucnost da usljed nepreciznog doziranja vitamina i minerala tokom detox faze dodje do zastoja bubrega ili jetre.
A zabiljezeno je i nekoliko smrtnih slucajeva.
Zato samo OPREZNO s tim i uz DOKTORA

19 srp 2007, 13:28

Izvinjavam se što upadam u diskusiju o detoksikaciji, imam pitanje za Annie i Marjel (a i druge koji mozda znaju).Isključila bih "vrlo voljeno" kravlje mleko i videh na sajtu http://www.nbnus.net finu zamenu - krompirovo mleko DariFree Potato Milk (koje ima kalcijuma koliko i kravlje mleko). E sada cena je 9$ (a troškovi isporuke 65$). Da li ima preko nekog drugog sajta (ili distributera) da se nabavi povoljnije?
Marjel da li se može nabavljati direktno preko Danijele Helc?

19 srp 2007, 14:08

ja Vam na to pitanje ne mogu odgovoriti, samo Vam mogu reci da smo mi maknuli kravlje mlijeko, zatim smo od sojinog samo davali jogurt, al smo primjetili da postaje nemirniji poslije njega, pa smo i to ukinuli...sada koristim samo rizino mlijeko za soseve i krumpir, dajemo calcium i nema nikakve druge potrebe za nadoknadom. Koliko je staro Vase dijete i zasto biste Vi njemu to davali?

pozdrav

19 srp 2007, 14:42

Lekar je preporučio zbog Candide (prožimajuća razvojna disfazija) da prekinemo sa kravljim mlekom. On nam nije "preporučio" krompirovo mleko sa gore-navedenog sajta, ali je rekao da je OK, može ga piti kao zamenu, jer malecki inače voli mleko. Pogotovu što uz ovo mleko ne mora uzimati Ca.

19 srp 2007, 15:11

hi, mali vam je oko cetiri godine star zar ne? jeste li radili kakve pretrage i jeste li na dijeti? Ima li puno candide? ja svom dajem bijeli luk, on djeluje protiv candide.

19 srp 2007, 16:52

soma je napisao/la:
Anni je napisao/la:Dmsa je sredstvo kojima se cisti organizam od teskih metala, isto takvu funkciju ima Msm ( naci cete dosta informacija preko googla).
Pstoji nekoliko Sema po kojima se organizam oslobadja od teskih metala i isto tako nekoliko faza. nas se je doktor odlucio za " njezniju" fazu, moj sin dobiva kapsule jedan dan preko vikenda, taj dan ne dobiva nikakve minerale i mora puno piti jer se veci dio izlucuje preko bubrega. Isto tako sa metalima i gljivice napustaju organizam ( jer su metali vezani za gljivice), pa se onda zaproavo organizam na taj nacin oslobadaj i jednog i drugog. Proces detoxikacije se radi po nalazima i naravno nikako ne bez pratnje strucnog ljecnika.uote]

Ovo je faza sa kojom se pocinje nakon sto se organizam, tj crijeva djeteta dobro oporave kroz dijetu i suplemente. Najbolji test za prisustvo metala radi se u Parizu http://www.labbio.net, jer pokazuje prisustvo metala u organizmu. Test iz kose nije toliko precizan, jer metali mogu biti prisutni, a da se ne izbacuju kroz kosu.
Medjutim, ovo je i najopasnija faza u tretmanu, jer moze dovesti do nezeljenih komplikacija, narocito ako dijete ima neki prikriveni zdravstveni problem. Ova faza bi OBAVEZNO trebala biti pod nadzorom ljekara, pravog ljekara i po mogucnosti nutricioniste i zahtijeva cestu kontrolu. Postoji velika mogucnost da usljed nepreciznog doziranja vitamina i minerala tokom detox faze dodje do zastoja bubrega ili jetre.
A zabiljezeno je i nekoliko smrtnih slucajeva.
Zato samo OPREZNO s tim i uz DOKTORA

Hvala vam sto ste mi pojasnili ozbiljnost toga, porazgovaracu sa zenom da i mi u Parizu odradimo teske metale... sigurno u tu pricu ne bi uletali sami - dovoljno ste bili jasni, pa ako imamo metale, nasli bi nekog lekara... ne mora biti iz Srbije, mozete nam i vi nekog preporuciti tu u Hrv...
svako dobro

19 srp 2007, 17:27

hi, i sto je jako vazno , metali se izvode tek kada se je sluznica crijeva oporavila, kada je imunitet se popravio . Ja mislim da svaki DAN lijecnik radi na toj bazi i da neke velike razlkike u njihovom radu nema...pozdrav

20 srp 2007, 08:46

Anni je napisao/la:? jeste li radili kakve pretrage i jeste li na dijeti? Ima li puno candide? ja svom dajem bijeli luk, on djeluje protiv candide.

Nismo još na dijeti, ali uskoro počinjemo. Radili smo uglavnom sve moguće pretrage, jedino je pronađena Candida (u većim količinama). Kak dajete svom sinu luk? Ili sok od grejpfurta? Moj neće ni da čuje...

20 srp 2007, 10:04

Kak dajete svom sinu luk? Ili sok od grejpfurta? Moj neće ni da čuje...[/quote]
Kupite mu u kapsulama, pa pomijesajte u hranu. Bijeli luk moze odlicno uz makarone, krompir...
Grape seed extract mozete poruciti kod Kirkman.com. Mislim da imaju i bijeli luk. Sve im je GC, yeast free.
Imate i ostale dobre proizvode.
Pokusajte na http://www.kirkman.com, pa sa lijeve strane ima product list ili slicno...
Pregledajte, nacicete svasta

20 srp 2007, 10:53

mama1969 je napisao/la:
Anni je napisao/la:? jeste li radili kakve pretrage i jeste li na dijeti? Ima li puno candide? ja svom dajem bijeli luk, on djeluje protiv candide.

Nismo još na dijeti, ali uskoro počinjemo. Radili smo uglavnom sve moguće pretrage, jedino je pronađena Candida (u većim količinama). Kak dajete svom sinu luk? Ili sok od grejpfurta? Moj neće ni da čuje...

hi, ja svom sinu nasjeckam bijeli luk na sitno, stavim u zlicu i na to nalijem maslinovog ulja i on to proguta i onda pije soka iza toga.
Mama 1969,
sto su Vam pokazale pretrage? Ima li Vas sin intoleranciju na gluten i mllijeko i koje alergije ima? Jeste li radili pretrage u USA ili Parizu?
I dajete li mu probiotik?
Pozdrav

23 srp 2007, 12:06

Anni je napisao/la:? Mama 1969,
sto su Vam pokazale pretrage? Ima li Vas sin intoleranciju na gluten i mllijeko i koje alergije ima? Jeste li radili pretrage u USA ili Parizu?
I dajete li mu probiotik?
Pozdrav

On nikada nije imao alergije, a pretrage ćemo tek uraditi u Parizu. Bez obzira na intoleranciju (koju ćemo proveriti) potrebna je redukcija određene hrane i zbog Candide (znači bez slakiša, testa, mleka). Svi ovi proizvodi hrane Candidu. Probiotik redovno uzimamo (1 kapsula dnevno).

23 srp 2007, 12:14

Hi, candida je vrlo rado povecana kod autizma tj. autista koji imaju problem poroznog crijeva, zna napraviti ruzne probleme, zna se ugnjezdit u crijeva, tesko ju je izolirati, tesko je se rijesiti i u fazi odumiranja producira neurotoxine koji sa ostatkom metala u tijelu mogu dovesti i do novog trovanja i u krajnjem slucaju do epi napada, tako da sa njom treba jako oprezno postupati...mi smo poceli davati nistatin tek kada smo poceli sa odstranjivanjem metala.

Pozdrav
Odgovori