Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.
28 pro 2009, 23:06
dobro da je završilo kako je i trebalo, samo šteta živaca i vremena
28 pro 2009, 23:57
Dobro je, Nadice, da je tako dobro završilo.
A i meni si dala smjernice što nam je za činiti.
MM i ja smo se zaprepastili kada prije par mjeseci nismo mogli dići lovu od maloga koju mu štedimo u banci, na njegovo ime. Isto su nas uputili na CZSR. Kako nam lova nije trebala, ostavili smo je u banci, ogorčeni "zaštitom" dječjih prava tamo gdje ih ne treba štititi.
29 pro 2009, 09:03
Zakljucak??? Pametnije nista ne stavljati na dijete jer je to u njegovom interesu.
29 pro 2009, 10:29
ja sam nedavno dignula novce sa dječjih računa...i nitko me ništa nije pitao...
29 pro 2009, 13:51
Plava, ne pita do iznosa od 10 000 kn
29 pro 2009, 15:18
nadicab je napisao/la:Plava, ne pita do iznosa od 10 000 kn
da, to nisam znala
pa onda si ti po tome mogla svaki drugi dan dignuti 5 000 kn...ma to su obićne gluposti....
dobro je da si ipak uspjela riješiti problem...ma mislim...nisu ti dali da digneš novce za kolica...pa što onda Država nije platila ta kolica...pa da ti čuvaš novac do Denisove punoljetnosti....????
29 pro 2009, 16:58
eh, smiješ mjesečno dignuti 10 000 kn, ne dnevno
meni je to čak i pravnica u CZSS savjetovala da tako napravim i da se ne "gnjavim" s njima. Jedino što bih ja tako isplatila čovjeka tek za Uskrs
30 pro 2009, 19:28
Nigdje ne pise ta ''cifra''. U jeku ne dabanja djcje stednje do 5000 ili 10000 kn, MM podigao 150000 bez ikakve frke i primisli da to ne ide
Kao sto i tebi nebi ovi iz banke isplatili kad bi zaista postojao cvrsti propis. Nebi se usudili jer nebi smjeli. No, naravno, vjerojatno i kod njih postoji hijerarhija tko si šsto moze priustiti (unutar banke), pa se dio drzi ''propisa'' ko pijan plota, dio misli da je to propis koji je strog i obvezujuci, a dio ocito moze, smije ..... dakle, u stilu nase drzave
30 pro 2009, 22:26
da, ja sam se i sjetila tvoje priče, pa sam i išla na osobnu bankarušu, ali ni to nije išlo.
Baš zato što je to bila preporuka Ministarstva, na to sam se i pozivala kada sam pisala pismo.
Ti bokca, pa što sve mi mame ne trebamo znati: pravo, medicinu, defektologiju, logopediju, školsku pedagogiju, ... jesam li što ispustila iz vida?
I onda me svi pitaju: a što s mamama koje nemaju internet, koje ne znaju iskopati sve te zakone i pravilnike, što onda s njihovom djecom?
eeee, to je pitanje na koje se niti ne usuđujem izreći odgovor; zato nam je Gornja Bistra i prepuna djece kojima tamo nije ni mjesto (sve po savjetu stručnjaka i državnih službenika)
30 pro 2009, 22:29
nadicab je napisao/la:da, ja sam se i sjetila tvoje priče, pa sam i išla na osobnu bankarušu, ali ni to nije išlo.
Baš zato što je to bila preporuka Ministarstva, na to sam se i pozivala kada sam pisala pismo.
Ti bokca, pa što sve mi mame ne trebamo znati: pravo, medicinu, defektologiju, logopediju, školsku pedagogiju, ... jesam li što ispustila iz vida?
I onda me svi pitaju: a što s mamama koje nemaju internet, koje ne znaju iskopati sve te zakone i pravilnike, što onda s njihovom djecom?
eeee, to je pitanje na koje se niti ne usuđujem izreći odgovor; zato nam je Gornja Bistra i prepuna djece kojima tamo nije ni mjesto (sve po savjetu stručnjaka i državnih službenika)
ja znam jednu takvu mamu...njenu dijete nikada nije krenulo u školu i nitko se iz CZSS niti ne pita zašto...a ja mislila da je škola obavezna...a niti neidu nigdje na vježbe a mislim da niti neznaju točno što je njihovom djetetu...
01 sij 2010, 13:15
Plava je napisao/la:nadicab je napisao/la:da, ja sam se i sjetila tvoje priče, pa sam i išla na osobnu bankarušu, ali ni to nije išlo.
ja znam jednu takvu mamu...njenu dijete nikada nije krenulo u školu i nitko se iz CZSS niti ne pita zašto...a ja mislila da je škola obavezna...a niti neidu nigdje na vježbe a mislim da niti neznaju točno što je njihovom djetetu...
Bože strašno pa kako je to moguće u današnje vrijeme???
01 sij 2010, 23:54
uf jezim se (dosovno) od svega ovoga..
02 sij 2010, 16:45
nadicab je napisao/la:da, ja sam se i sjetila tvoje priče, pa sam i išla na osobnu bankarušu, ali ni to nije išlo.
Na žalost to kod nas tako funkcionira...

Umjesto da nas upoznaju s našim pravima i pravima naše djece čim se postavi dijagnoza, umjesto da nas upute kamo dalje, prepušteni smo sami sebi, nismo upoznati s mogućnostima, dobivamo krive i nepotpune informacije (ako ih uopće dobijemo) i mogu samo reći hvala dragom Bogu na našoj pedijatrici koja nam je neke stvari znala reći i na ovom forumu gdje sam naučila i saznala više nego od svih "mjerodavnih" zajedno.
Za ovo s novcima jednostavno nemam komentara, jer ono što imam reći na tu temu nije za javnost!

Hvala Bogu da ste to ipak uspjeli riješiti na virjeme!
21 lis 2010, 19:24
ne znam gdje bi ovo stavila..pa cu tu..
danas sam bila u czss..isla sam pitati za financ.pomoc..ali je ispalo da muz i ja imamo prevelika primanja da bi bilo sta dobili..ja sam na dopustu a on zaradi oko 3000kn..i to je too much..mislim,jasno mi je da ima puno obitelji koji stvarno jedva krpaju kraj s krajem ali sam mislila da ce mi barem pomoci nekaj za ortopedske cipele kaj sam sad platila 1000kn jer preko doznake ima pravo tek u 2.mj. a zima je tu, ne moze hodati u sandalama..rekla sam i da sam auto registrirala nedavno,a da auto glasi na dijete..to da se kvari non stop nisam ni spomenula i da moram stalno kupovati nove dijelove isto tako..ali zato kad ga zelim prodati,e onda ce oni odluciti
zapravo sam rekla da zivimo u jako malom stanu..a stvarno je premali..25 kvadrata..i da smo sada malo prosirili ali da nemamo dosta novaca da zavrsimo i da se mali u preseli u svoju sobu i da stvarno zivi u groznim uvjetima...mislim,nek dodu vidjet ak hoce..ali za nista od toga nema para..pa zar im je isplativije da mi daju socijalni stan ?? a kad god idemo na vjestacenje uvijek pitaju u kakvim uvjetima zivimo,gdje dijete spava,koliko imamo kvadrata itd..zasto to onda pitaju? ah...nekak bumo se vec snasli...samo kaj mi je bilo koma uopce ici traziti nekoga za tak nes..i onda jos dvije-tri babe u sobi slusaju sto ja imam za reci..da li uopce moram reci da su me to poslali u prijemni ured da pricam sve ispocetka pa onda tam odlucuju da li me uopce mogu poslati dalje...a ne kod nase socijalne radnice..
21 lis 2010, 19:43

na kraju se baš osjećaš bijedno, dovedu te u stanje da imaš osjećaj da tražiš kruha preko pogače
Dala bih ja njima naše troškove života, pa da vidim kako bi onda govorili da imamo dobre prihode.
Eto, spremam se platiti 2000 za MR, pojma nemam koliko će me doći pregled neurokirurga u Ljubljani ... trebamo nove ortoze - opet Ljubljana i to me dođe 700 €, o dodacima prehrani neću ...
I onda je komentar okoline - HdB da imate dobre plaće - haloo

a ne mogu dobiti niti kredit da kupim veći stan
21 lis 2010, 22:30
a slućajno ako još imaš dobrostojećeg člana obitelji onda svi misle kako je tebi lako a to što grcaš u dugovima nitko ne vidi i ne piti...samo gledaju "fasadu, a unutrašnjost kuće ne"...tužno je to sve....
21 lis 2010, 22:54
Meni je svaki kontakt sa CZSS ( a bilo je tamo i ima dobrih ljudi koji su nam htjeli pomoći) nekako izvor stresa i bijednog osjećaja...
I mi imamo dobru fasadu ... ( zamisli - u našem 5.životnom desetljeću smo ušli u vlastiti stan - ups zapravo je pod hipotekom pa zapravo jest naš samo uvjetno) pa samim time uvijek imam osjećaj da ih tražim kruha preko pogače...
Na nedavnom vještačenju moj Jan izgubio invalidninu ( koju je imao od 4. godine u polovičnom iznosu) jer "je predobar dounić" - jer ide u redovnu OŠ ( to mu je država sam tak omogućila) , jer je dobro habilitiran ( isto se sustav tu nakrvio bogovski), jer su mu roditelji s " dobrom fasadom" ...
21 lis 2010, 22:59
ni mi s cp nemamo pravo na invalidninu
21 lis 2010, 23:05
jooooooj...ljuta sam..
i da..taj osjecaj me pratio cijeli dan..taj uzasan osjecaj da moram nekog nes moljakati...
i oni bi htjeli da donesem jos racuna sto sam potrosila na adriana pa ce onda razmisliti da li ce mi nesto udijeliti..pa da imam novaca da mu kupuim to jos nes sto treba,ne bi onda ni bila kod njih..
21 lis 2010, 23:09
Strašno me nervira što moram čekati ovjeru doznake za cipele dva tjedna i onda još negdje tri tjedna za samu izradu cipela
22 lis 2010, 09:12
breg, pa kako nemate invalidninu na CP?
Eh, a nervira me i kada me npr novinari pitaju koliko novaca mjesečno trošim na Denisa? Ja kao vodim statistički ured ili šta li? Pa glumim Šukera i ne sjetim se reći sve, pa oni odmahnu i kažu: pa nije to tako puno, a država vam daje 2300 kn mjesečno za njega. A ja (kao i većina nas) na crno plaćam terapije + pomagala + sve ono što je svima nama svakodnevica.
A o gubicima plaće zbog bolovanja
A o izgubljenim živcima - neprocjenjivo
22 lis 2010, 14:54
Nadicab, imaš pp
25 lis 2010, 08:29
Uh, ne želim ni komentirati...

Izgleda da svih zanima samo ta fasada koja izvana izgleda ok pa misle da nam je lako. Još mi zanju nei reći "Blago ti se, bar možeš biti doma s djecom" A ne pitaju koliko ja zapravo želim raditi i bar se malo maknuti od svih ovih briga, makar i u brige drugog tipa...
25 lis 2010, 10:25
oooooooo, tih izjava kada bih iza 12 išla doma - Blago ti se, ti sada ideš doma, a ja još imam toliko posla
Mislim, kao da ja idem doma dupe odmarati, a ne čak teži (psihički) rad nego na poslu.
Svaka od nas bi dala sve blago ovog svijeta da njeno dijete nema tih poteškoća i da se ne moramo svi skupa boriti sa sustavom i okolinom
25 lis 2010, 12:34
Nadice, nažalost, mogu ti samo poslati

i

za podršku svim naporima koje činiš da svojoj djeci omogućiš, svakom na svoj način, postizanje njihovih maksimuma (a za koje bi ti država trebala dati barem duplu plaću jer nažalost, u njezinim službama nema previše onih koji su tako posvećeni svom pozivu - čast izuzecima!)

onima koji se usude davati takve komentare...
27 lis 2010, 10:18
nadicab je napisao/la:oooooooo, tih izjava kada bih iza 12 išla doma - Blago ti se, ti sada ideš doma, a ja još imam toliko posla
Mislim, kao da ja idem doma dupe odmarati, a ne čak teži (psihički) rad nego na poslu.
Svaka od nas bi dala sve blago ovog svijeta da njeno dijete nema tih poteškoća i da se ne moramo svi skupa boriti sa sustavom i okolinom

Kad sam dobio rjesenje o cetverosatnom radnom vremenu prije desetak godina a kako sam radio u firmi gdje sam bio placen iskljucivo po ucinku komentar drugih je bio blago tebi ti ces sad zaradjivati duplu placu. Moj odgovor je bio jako jednostavan. drage kolegice i kolege imate u domovima mnogo malih andjela koji zude za njegom, ljubavlju i toplim roditeljskim domom. Usvojite jedno dijete i vi cete imati duple place. Nakon toga muk.
27 lis 2010, 10:25
IRENA je napisao/la:Meni je svaki kontakt sa CZSS ( a bilo je tamo i ima dobrih ljudi koji su nam htjeli pomoći) nekako izvor stresa i bijednog osjećaja...
I mi imamo dobru fasadu ... ( zamisli - u našem 5.životnom desetljeću smo ušli u vlastiti stan - ups zapravo je pod hipotekom pa zapravo jest naš samo uvjetno) pa samim time uvijek imam osjećaj da ih tražim kruha preko pogače...
Na nedavnom vještačenju moj Jan izgubio invalidninu ( koju je imao od 4. godine u polovičnom iznosu) jer "je predobar dounić" - jer ide u redovnu OŠ ( to mu je država sam tak omogućila) , jer je dobro habilitiran ( isto se sustav tu nakrvio bogovski), jer su mu roditelji s " dobrom fasadom" ...
To je ono sto ja zovem kvaka 22 u nasoj populaciji. Brizni roditelj brine se za dijete i pruza mu svu mogucu pomoc i dijete napreduje te ne zaostaje puno za svojom dobnom skupinom zahvaljujuci prije svega trudu i radu roditelja te s time gubi pravo na osobnu invalidninu i pravo na djeciji doplatak. Kod roditelja koji se ne brinu za svoje dijete to dijete zaostaje u razvoju za svojom dobnom skupinom i onda dijete dobija osobnu invalidninu koja roditeljima sluzi za razne stvari poput alkohola ili drugih opijata. Znaci brines se za dijete te si onda kaznjen od sustava a ako se ne brines za dijete sustav te nagradjuje. Sto treba napraviti? Ono za sto se ja zalazem dugo vremena. Treba DS i druga stanja koja se sad nazivaju bolestima staviti pod stanja te samim time bez obzira na druge faktore treba imati pravo na naknade. No i tako je novi zakon u pripremi gdje se predvidja inkluzivni dodatak umjesto invalidnina. No predvidja se i imovinski cenzus.
27 lis 2010, 12:00
Potaknuta razgovorom na grupi podrške, poslala sam ovo pismo MZSS
Poštovani,
molimo Vaše očitovanje o zakonitosti i potrebi traženja i upisa podataka o primanjima obitelji djece s teškoćama u razvoju prilikom uzimanja socijalne anamneza pri prvostupanjskoj komisiji.
Smatramo da je takav podatak potpuno nepotreban i nezakonit jer je u većini poduzeća osobni dohodak poslovna tajna i zna se koje su kazne za kršenje njene tajnosti.
Za ostvarivanje prava iz socijalne skrbi za dijete s teškoćama u razvoju relevantna je samo medicinska i specijalistička dokumentacija koja se prilaže.
27 lis 2010, 14:39
Nama su i do sada na Centru za soc skrb trazili potvrdu o muzevim primanjima sve dok on nije odbio dostaviti podatke pozivajuci se na tajnost. Kasnije su uvazavali samo usmenu inf o rasponu primanja. Tipa vece ili manje od deset tisuca kn. Zaista je taj podatak nepotreban, a zadire u privatnost.
27 lis 2010, 14:44
nadice -

, nadajmo se da će se u dogledno vrijeme očitovati iz MZSS