Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.
Tema je zaključana

Re: Školarci 2010/2011.

29 ruj 2010, 12:58

uuuuuuuuuuuu, bravo Jovane :klanja

01 lis 2010, 08:37

MAJA Skopje je napisao/la:Plus jucer odbranio penal tako da su mu se svi divili. Kaze jedan decko (koji vazi za najveceg frajera u razredu) ne mogu da verujem Jovane sutra ima da te castim zvakace.

Svaka čast!
Super za Jovana. Ja još neznam kako čemo mi sa tjelsnim. Nestpretan je jako i več je ronio po betonu i nosić i lice ožiljano ... ali prošlo bez suza :mrgreen

01 lis 2010, 08:49

nadicab je napisao/la:mi trebamo još odraditi sastanak oko IOPP-a.

Nadice, več par dana hoču pitati kakav to sastanak trebate odraditi i nikako da stignem. Tko? Učiteljica, stručni tim i roditelj? Ili nešto drugo?
Ja sam jutros dobila obrazac IOOP za hrvatski, matematiku i prirodu i društvo. Na njemu su navedene jake strane učenika, te područja koja treba razviti. Zatim, za svaki predmet za mjesec rujan koja su područja, teme obrađivali, koje su zadaće učenika, navedene su strategije i postupci podrške (metode, postupci prilagodbe/individualizacije ) i koje su zadaće ostvarene ( razina postignuća ).

Dobili smo to na uvid i trebamo potpisati.
Da li je i kod vas tako?

01 lis 2010, 12:13

ne, kod nas nije tako po PS-u :/
Ja moram naganjati školu da se sastanemo učiteljica/e, defektologica i ja. Onda ja objasnim kakko Denis funkcionira, pa svi skupa definiramo kako će se on ispitivati itd.
A kako u međuvremenu ja krv ispišam da on što bolje funkcionira, uglavnom se zaključi da on jako dobro funkcionira i ništa se ne napravi/pridržava onog što se dogovorimo.
Tako npr. ja velim da je njemu dovoljno da nauči 1 kiticu pjesmice, a učitelica inzistira da on nauči sve, ali npr ne mora odmah za sutra znati, nego tek za nekoliko dana. Pri tome ona ne razmišlja da svaki dan mi imamo neku novu zadaću, da jedva stižemo biti u tempu, a kamoli učiti 5 kitica napamet. Naravski da treba znati i neke pjesmice iz engleskog, iz njemačkog ...
On MORA znati napamet imena rijeka, planina i jezera jer ih ne može pronaći na krati i pročitati ih odatle. On dobiva potpuno iste testove kao i druga djeca, samo mu se eventualno daje više vremena.
Po meni, uopće se ne uzima u obzir koliko on ima problema :ne Ja bih sve njih poslala na Goljak da vide kako funkcioniraju djeca s pp-om (a tamo ih dosta ide po redovnom programu).

03 lis 2010, 21:34

I ja sam se bas mislila sta to nadica hoce reci s ovim akronimom. Ja do sada nikad nisam vidjela kako izgleda plan individ pristupa za martu. S uciteljicom sam vodila rasprave oko skracivanja kontrolnih i tu je ona ostala pri svome. Za skolski i domaco rad, marta kuci dovrsava ono sto nije stigla u skoli i jos cijeli domaci. Prvi razred i prvo polugodiste drugog smo muku mucili sa stizanjem. Onda sam ja odlucila da se kuci nece raditi vise od dva i po sata dnevno i da ce marta jedan dan u tjednu odmarati od skolskih obaveza. Tako sam ju pocela slati u skolu sa nefovrsenim domacim radom. Koliko stigne, super. Mi tu imamo osnove za raspravu jer je marti umor okidac za napade. Uciteljuca nikad nije nista rekla dok joj ja nisam dosla s idejom da marta mora dobijati domace koji su joj dostizni, a ne da stalno trci za nedostiznim ciljevima. Tu sam trazila da se ukljuci i psihologica, a osnova mi je bio nalaz julije vlahinsky u kojemu je naglasen martin problem sa samopouzdanjem. Postigla sam to da uciteljica skrati domace, da prihvati da mi najbolje znamo kako marta moze savladati gradivo. Uciteljica se s nama konzultira i ideje cak koristi za ostale djake. Mogu reci da sam zadovoljna. Sto pise u papirima, ne znam, nit me briga. Uciteljica me time ne zamara. Strucna sluzba stoji po strani, a marta sada oma vremena i za druge stvari.

05 lis 2010, 14:49

Moramo se pohvaliti jednostavno moramo. Najbolje uradjeni test is zapoznavanje okolisa. Kaze uciteljica da ovakve odgovore nije videla. :joy
Pohvalen pred cjelim razredom i plus pred drugim.

05 lis 2010, 20:32

MAJA Skopje je napisao/la:Moramo se pohvaliti jednostavno moramo. Najbolje uradjeni test is zapoznavanje okolisa. Kaze uciteljica da ovakve odgovore nije videla. :joy
Pohvalen pred cjelim razredom i plus pred drugim.

Bravo Jovane :kiss

05 lis 2010, 21:26

Jovane :1

05 lis 2010, 22:48

BRAVO JOVANE!!!!!!!! :dada

06 lis 2010, 07:12

Bravo :srca

06 lis 2010, 18:52

Bravo :srca

14 lis 2010, 15:03

cure, otvorila sam topic o posebnoj djeci na skolarcima

svratite ako imate vremena

21 lis 2010, 09:20

Mene zanima, kakva je situacija u drugim skolama po pitanju skolskih izleta i skole u prirodi, kad se radi o slabije pokretnoj djeci?
Nasi sutra idu na Bundek pjeske, i Antun ce ici normalno s njima.
Sljedeci tjedan idu na izlet u Kostajnicu, ali ravnatelj je sugerirao uciteljici da A. ne ide, jer ce se tamo hodati i kroz sumu i po neravnim terenima.
Ja ovaj put nisam inzistirala da on ipak ide, jer mi se, izmedju ostalog, cinilo da bi mu mozda dobro dosao jedan dan doma (posljednjih nekoliko dana mi izgleda jako umorno i iscrpljeno). Ali moram priznati da me ipak pogodio njihov stav, i ne bih htjela da to postane stalna praksa.
U svibnju ce razred vjerojatno ici na 5 dana na Sljeme. Uciteljica je sugerirala da A. dodje tamo na dan-dva. Ali ja bih ipak htjela (ako asistent bude mogao) da on tamo bude citavo vrijeme, pa makar izostao s koje setnje i ostao u domu kartati s asistentom.
Znam da je do tad jos puno vremena, ali moram bar nacelno uobliciti svoj stav, inace me takve situacije zateknu i ne znam ni sama kako da reagiram.

21 lis 2010, 09:54

Eh da, jos jedno pitanje.
Toncek u skoli sjedi u skolskoj klupi koja mu je prevelika, i stolica je previsoka, a bilo bi vazno da sjedi u na stolici i u klupi adekvatne visine, i da se po mogucnosti radna ploha moze nakositi.
Znate li odakle da pocnemo pitati i traziti da se za njega mozda nabavi prilagodjeni namjestaj?

21 lis 2010, 13:19

škola treba tražiti od gradskog ureda da odobri nabavku odgovarajućeg stola i stolice. Mi smo to tražili tj. bili smo među prvima, pa su onda i drugi roditelji tako stiskali svoju školu. Danas je to uobičajena procedura ali se čeka (mi čekali cijelo 1. polugodište).
Mi smo tražili i gradski ured je odobrio i laptop za Denisa :up
Ako imaš dodatnih pitanja, zvrcni me

23 lis 2010, 12:20

Iz JL http://www.jutarnji.hr/mirela-zgomba--nisu-me-zeljeli-na-faksu-jer-sam-gluha--ali-nisam-odustala-i-sada-radim-u-skoli/897036/

Sve se može - samo treba biti uporan. i imati snage i snage i snage....za izdurat

12 stu 2010, 10:41

Da se i mi malo prijavimo. Marta je nekako radom uspjela prikriti svoje poteskoce i gura punom parom, spremna je svaki dan svaki predmet. Uhvatili smo ritam i guramo. Ja se najvise borim s pripremom rada i materijalima da ne bude dosadno. Svakodnevno se zgrazavam nad pojmovima koje moraju usvojiti i trosim gomilu energije da ne lupa napamet nego da uci s razumijevanjem. Rado bih ministra pozvala na kavu i predlozila mu svoju zamisao skole u kojoj se uci s radoscu, razumijevanjem i bez pritiska. Otkad je uveden novi pravilnik, puno je vise pismenih radova, ali su cjeline manje pa nam to pase jer radimo bez zabusavanja. Jedna je stvar koja me posebno brine, a to je martina neopisiva ambicija. Ne samo da hoce nauciti sve, nego hoce i bez greske. Ona kao da si stalno postavlja ciljeve koji su joj tesko dostizni tako da se mora bas zgaziti za njihovo ostvarenje. To je njena priroda, a mi se trudimo malo omeksati situaciju, baciti u valcer kad god je prilika za to. Imam puno primjera. Od matematike za koju me grebe da smialjam zadatke u kojima treba logicki razmisljati do ucenja kajkavskih pjesmica napamet. Lomi se, ali ne odustaje. Uz to je krenula na rolanje i bori se da rola kao tata. Ostvarila je nevjerojatan napredak. Ipak, cijena svega je da cesce ima napade. Kod nje su bas povezani sa stresom. Tesko joj padaju, ali se brzo oporavi i gura dalje. Ta njena zelja da bude bolja od same sebe je i dar i veliki kamen spoticanja. Ja bas nemam izbora osim da ju pratim na njenom putu.

12 stu 2010, 11:12

Svaka čast Marta na ogromnoj volji :srca
uf, da je nama pola od te volje...

12 stu 2010, 14:48

Marta :srca
nego kakve imate napadaje, parcijalne ili grande? Jeste li mijenjali terapiju? Mi idemo sada u utorak na konzultaciju kod prof Bošnjak oko terapije, pa se bojim da će povećati dozu ili mijenjati je, a već sada je dovoljno usporen :/

12 stu 2010, 15:54

Imamo parcijalne napade. Ma, zapravo nesto vrlo cudno. Hladnoca, tres i strah. Cesto uz prehladu. Moze biti i viroza, ali ja mislim da su to bili napadi. Sad smo na lamictalu i trileptalu. Neuroped kaze da nisu napadi, a ja vise nisam sigurna. Sad smo se malo oporavili uz pomoc homeopatije i cuvamo se slinavog nosa. Ostavljam ju doma na najmanju prehladu jer joj to odnosi energiju i pogorsava stanje.

12 stu 2010, 15:59

Nama je dr resic mislila skidati lamictal, ali je odustala. Lagano nam pubertet kuca na vrata i ja osobno nisam sklona eksperimentima. Na kraju je i ona odustala.

12 stu 2010, 21:22

Martina mama kad pre stigosmo do puberteta. :)
Ovo sto pises o njenim ambicijama je stvarno njena narav. Svaka joj cast. Takva je od malena. :proljece
E sad da ja napisem nesto o mom "ambicioznom" djecaku. Opet je test iz zapoznavanje okolisa najbolji bio. E sad matematiku vjezbamo puno al nismo imali testove (samo jedan do sad i jos im ga nije dala a radili su ga pre 3 tjedna :roll ). Al obavezno vikendom radimo zadace.
Evo sto se danas desilo. Imali su cas likovnog i trebali su nacrtat omiljeno mesto u nasoj opstini Centar. I on je "nacrtao" kako je znao i umeo.
Kad sam ga uzela iz skole bio je jako tuzan i nije mogao da se pomiri sa cinjenicom da njegov crtez nije uzet za konkurs. Ono sto je mene taklo (inace iskreno boli me uvo za konkurs) je sledeca recenica. Mamo ja sam se jako trudio, a ona nije uzela moj crtez. Kaze nikad ama bas nikad ne odabere moj crtez. Zasto moj crtez ne valja??? I onda sledi moje objasnjavanje kako smo svi mi razliciti da je neko najbolji u okolisu, u matematici u crtanju. I kazem sine to ti nije tvoj fah lepo sto si se trudo . Lep ti je crtez ,al nije za konkurs. Al njega je jako to pogodilo. Jako je odgovoran sto se tice skole i pravi scene tipa ne daj boze da se zaboravi knjiga ili sveska. Mislim da emotivno je jako nazad i tesko kontrolira emocije jos uvjek prilicno burno reagira. Sta mislite dali da konsultiram strucnu osobu??? Koga psihologa???? Ajde me malo prosvetlite.
I evo cisto informativno da napisem njegova fina motorica u pogledu pisanja je odlicna. Nemate pojma koji lep rukopis ima. Poslikat cu iz njegove sveske pa da se cudite kako jedno djete sa takvim poteskocama i koje i dan danas ima problem da precrta kvadrat pise najlepse na svetu. :dada

13 stu 2010, 11:06

Misljinja sam da je darovitost u bilo kojem smislu danas precijenjena stvar. U skoli se jako puno govori o darovitosti i darovitost se opcenito naglasava kao neka pozitivna osobina. U nasem skolskom sustavu postoji dodatan rad s darovitom djecom i sustav akceleracije. Vise o tome moze nadica. E sad, dobro je da darovita djeca dobiju priliku za daljnji razvoj, ali se u opcoj atmoaferi djece bez mane, i roditelja koji samo govore o djecjoj pameti, rad s darovitom djecom sveo na masovku. U nasem razredu na dodatnu iz matwmatike ide desetak djece. Ma, da je razred kojim slucajem i iznadprosjecan, ne moze pola razreda biti darovito. Na sta se to sve svodi. Zapravo na to da jedan rjesava zadatke, a drugi ih prepisuju. Realno je da u razredu bude jedan ili dva iznadprosjecno intelugentna djaka. Ostalima tu nije mjesto. U sustavu u kojem je stvar prestiza da ti dijete ide na dodatnu, zapravo pate zaista darovita djeca. Tako imate situaciju da ona ne bivaju prepoznata, a jednako kao i ovi s pp zasluzuju dodatni rad.
Mi doma nismo nikad razgovarali o darovitosti sve dok marta nije pocela pitati da za sto je oba darovita. To je prica koju je donijela iz skole jer se tamo datobitost jako naglasava. Mi smo dpna to rijesili odgovorom da je ona darovita za rad. I zaista je veliki radnik. No, rad se danas ne cijeni kao primjerice talent. Davno smo uveli samoocjenjivanje. Ocjenjujemo ulozeni trud i rezultat. Sto se tice crtanja, tu sam angazirala svog prijatelja koji je akademski kipar da s martom radi i ukazuje joj na to da je ljepota umjetnickog rada u oku oromatraca. Da ne postoji ucenje crtanja, nego da je crtez unutrasnji dozivljaj crtaca i da je ljepota zapravo u njegovoj originalnosti, a ne u tehnici crtanja i tome koliko taj crtez izgleda realno. Vodim ju na izlozbe umjetnika i studenata akademije. Danas kad umhetnicki rad moze biti dva jaja jedan do drugoga, nije ni djetetu tesko shvatiti da je bitna poruka i ideja. To sto u skoli jos uvijek uce kako crtati psa i ribu, mi smo ostavili sa strane i imamo svoje vidjenje. Eto, majo, pravac muzej, galerija.

13 stu 2010, 18:11

To sto u skoli jos uvijek uce kako crtati psa i ribu, mi smo ostavili sa strane i imamo svoje vidjenje

martinamama :mah imamo i mi svoje viđenje ali ocjene u imeniku su ipak ocjene i tako Eva kojoj je crtanje malo je reći sve u životu iz likovnog dobiva trojke, baš prave, poticajne :( . Te trojke postigle su učinak da je likovni, za koji sam ja smatrala da če joj biti jedan od najdražih jer tu može pokazati sve što voli i zna, biti jedan od najgorih predmeta i svaki put je zaboli trbuh kad ima taj sat :dunno

13 stu 2010, 18:55

Nasa uciteljica kuzi stvar, podrzava ovakav stav i jako cijeni trud. U nasoj skoli ima djevojcica koja jr slijepa. Pricala mi njena mama kako je u petom razredu dobila jedinicu iz likovnog jer nije dobro nacrtala pissacu masinu. Mama je digla halabuku u skoli. To je bilo prvi i zadnji put da se to dogodilo.

13 stu 2010, 20:15

Hm jedna mama sa kojom sam jako dobra i cija cura uci sa Jovanom u oddeljenju kaze da sam peosetljiva kao i moj sin. A jako smo si bliske pa si mozemo rec. Kaze Jovan je najbolji iz okolisa, ova moja i ne stigne napisat sve na zadatku, a ti se sad zamaras sto mu nisu uzeli crtez za konkurs. Ma uopste se ne radi o tome. Al eto dobro je cuti i misljenje sa strane. Meni je krivo kad je on rekao mama pa ja sam se jako trudio i da kad bi ste videli njegov crtez i sta to je to on nacrtao je previse za nekoga sa njegovim mogucnostima. I ovoj nasoj djeci i ne samoj nasoj nego svima treba poticaj i paznja. Bar kazem dok su u ovim nizim razredima.
Eva 3 iz CRTANJA!!!!!
Ovo ne mogu verovat. Pa sta radis Lorena??? Pod hitno u skolu na razgovor. Kako je to moguce. ???? Pa ona je talenat za crtanje. Eto kako te ubiju u pojam. :/

14 stu 2010, 00:01

Da istina je da je svaka od nas slaba na slabosti svog djeteta. Zalosno je da se trud ne cijeni, da se cijeni samo ono sta je priroda dala. No, to je laksi put i svaka od nas u glavi to treba rasclaniti. Rad uvijek dodje na naplatu. Talenat dodje samo kad je u kombinaciji s radom. Pravi majstori znaju od netalentiranog napraviti zvijezdu samo za to treba puuuno strpljenja. I ja sam ponekad umorna uvjeravati svijet u to da bi se rad trebalo vise cijeniti. No, to je moje uvjerenje. Iako nam cesto bude zao sto nam se djeca toliko moraju truditi, to za njih i nije tako lose. Covjek koji se od malena nauci da mu nista ne pada s neba, na vrijeme stekne radne navike i na vrijeme nauci oslanjati se na rad. To je vazna lekcija za zivot. Da sad ne petljam svoje iskustvo darovitog djaka. Prisjetit cu se samo kako su moji nastavnici ibprofesori tepali mojoj nadarenosti. Sad sam sigurna da su mi pomogli da steknem iskrivljenu sliku o sebi i bahato vjerujem da sam über. Totalna pizdarija. Za svoje drugo dijete, najmanje sto prizeljkujem je darovitost. Za ovo prvo znam da je darovita za rad. Bar nece slusati lazne hvalospjeve o svojoj pameti.

14 stu 2010, 00:09

Ti majo, zaboravi konkurs. Nije to vazno. Prosle sam se godine i ja naplakala zbog toga sto marta nije plesala u plesnoj tocki u kojoj je plesao cijeli razred. Kad sam vidjela da je to ljudima izvan dometa, promijenila sam plocu. Sad ja ne dam da marta ove godine plese. Nece ona tamo di ju primaju iz samilosti.
Lorena, ti podhitno u skolu. Koja trojka iz crteza? Nabij uciteljici na nos diskriminaciju djeteta, pravilnik o ocjenjivanju kad je rijec o odgojnim predmetima. Mozes ti to.

14 stu 2010, 12:25

hm, hm, ne mogu ja sugerirati nastavnici koju ocjenu ce dati, nije u pitanju crtanje vec nekakav reljef koji su radili s glinemolom. Eva ga je napravila minijaturnog i valjda zbog toga zaslužila trojku :| Inace sam primjetila da sve sto rade ona napravi minijaturno. Nikako je nagovoriti da to sto radi napravi malo vece :roll Valjda se ravna po sebi, sitna Eva sitni radovi :lol

14 stu 2010, 21:46

Iako nastavnici nikad nisu odusevljeni kad je u pitanju rasprava o ocjenama, i to je dio o kojemu se moze i mora raspravljati. Nadtavnik mora i djetetu i roditelju obrazloziti ocjenu argumentirano. Dijete s posebnim potrebama mora biti nagradjeno pisebice za ulozen trud, cak i kad uspjeh izostane. Minijaturizacija ima veze sa dhetetovim stavom o sebi i sa vizuelnom percepcijom. Ako dijete ima papir velicine A3, a xrtez velicine dva puta dva centimetra, znaci da nije sitiaciju uspjelo prenijeti na prostor. Marta je isto tako sklona raditi minijature pa smo radili vjezbe za prostorno rasporedjivanje s natasom radas. Ucuteljica joj je posebno pojasnjavala sto zeli od nje, u pocetku joj skicirala velicinu i raspored. Danas vise ne radi minijature. Nikad ju nije kaznila losom ocjenom. Malo prosvrljaj pravilnik o ochenjivanju ucenika s posebnin potrebama. Naci ces argumente za razgovor. Mozda nije vizuelna percepcija nego samopouzdanje pa za to treba traziti pomoc skolskog psihologa. Premda se ocjena ne cini bitnom, nije nebitna.
Sad. Razgovor s uciteljicom ne treba poceti na noze, nego diplomatski da si dosla u interesu djeteta, a ne kritizirati uciteljicu. Obavezno se postaviti tako da pitas sta vi doma mozete napraviti, a na kraju traziti od uciteljice da vise vrednuje trud, a manje rezultat. Znam da nije lako. Mi smo imali ovakve rasprave s uciteljicom i nije bilo ugodno. No, nesto smo naucili. Isli smo korak naprjed i polako, kroz niz razgovora s makdimumom postovanja, dosli do cilja. Ako sutis, nece se nista promijeniti.
Tema je zaključana