martina mama je napisao/la:Nora, ja imam srv i nemamo invalidninu. Djecji su nam bili ukinuli dok sam bila na porodiljnom. Kad sam dobila rjesenje za srv, predali ga za djecji i dobili.
Srv mozes imati samo ako su oba roditelja zaposlena na puno radno vrijeme i za stalno. Za oblacenje su i nas skinuli sa invalidnine. Zalili se sa nalazom fizijatra i radnog terapeuta. Kazu da samo to nije dovoljno. NismO imali snage gurati do kraja. U medjuvremenu smo savladali i oblacenje pa sad i stvarno nemamo pravo.
Jeste li se raspitali imate li pravo na naknadu za njegu, ako nemate invalidninu?
nora28, u Pravilniku o uvjetima i postupku stjedanja prava na rad u skraćenom radnom vremenu radi pojačane brige i njege djeteta su pobrojane dijagnoze sa šiframa na koje se ima pravo na SRV.
Za
martinu mamu i druge, nama su na Socijalnoj skrbi rekli, s obzirom da na Benedikovu dijagnozu (astma) imamo pravo na SRV (koji ne možemo koristiti jer mm već koristi za Amadeja) najjednostavniji način za stjecanje dječjeg doplatka je da se preda zahtjev za dječji doplatak s povijesti bolesti u kojem je navedena dijagnoza, onda oni po službenoj dužnosti šalju na CZSS zahtjev za vještačenje, ili se skupljaju svi papiri (rodni list, potvrda o ostvarenom prihodu u zadnja tri mjeseca za oba roditelja, medicinska dokumentacija - o primarnoj bolesti - nalazi ofralmologa - nalaz otorinolaringologa - nalaz psihologa i nalaz defektologa odgovarajućeg usmjerenja) + Zahtjev za ostvarivanjem prava djeteta s poteškoćama u razvoju (formular koji dobiješ kod njih).
Evo koja su prava u formularu navedena (traži se valjda u zavisnosti od dijagnoze):
1. Doplatak za pomoć i njegu
2. Osobna invalidnina
3. Status roditelja njegovatelja
4. srkb izvan vlastite obitelji organizirana kao:
a) stalni smještaj
b) tjedni smještaj
c) privremeni smještaj
d) cjelodnevni boravak
e) poludnevni boravak
f) privremeni boravak
5. integracija
6. Pomoć i njega u kući organizirana kao:
a) patronaža - stručni i defektološki tretman
b) organizranje prehrane
c) obavljanje kućanskih poslova
Ima na ovom PDF-u (na vrhu stranice) dosta korisnih informacija i linkova, a pretražite i stranice Ministarsva zdravstva i socijalne skrbi.