Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.
Odgovori

Re: naknada od HZZO-a

29 stu 2011, 00:13

Ja sam danas konačno vidjela obrazac koji moja tvrtka šalje u hzzo. Tamo je vidljiv ukupni iznos plaće i piše da hzzo isplaćuje 50 % tog ukupnog iznosa. Zašto je dio koji mi tvrtka isplaćuje nešto veća, a ova nešto manja, neznam. Zbroj jednog i drugog daje punu plaću.

29 stu 2011, 12:15

zakaj ti se ne sviđa?
To je neki njihov interni propis, donešen na osnovi ???? što se je promijenilo da su nam počeli tako isplaćivati i da li bi nam trebali vratiti zaostatke?

29 stu 2011, 23:55

Ja sam razumjela da ce od 1.4. Iduce godine hzzo isplacivati 50% iznosa kOji zaradis u firmi. Kazem da meni sve stima ako oduzmemo prijevoz. Tada je dio od hzzoa jednak onome od firme.
Zasto je tebi manji dio od hzzo-a? Ista firma, a druga situacija. Ovisi li o visini primanja? Ja sam na inzenjer 1 bodovima otisla na dopust za njegu djeteta i mogu biti sretna dok mi jos ne smanje placu jer mi sad placa ispada debelo iz razreda (citaj drugi, a placa za peti razred) . Ti vjerojatno imas visi razred od mene. Mozda je u tom kvaka da iznad nekog iznosa Obracun poreza i davanja ide drugacije nego meni. Nagadjam u cem je kvaka.

30 stu 2011, 12:17

ne. meni je uvijek bila poprilična razlika između ta dva davanja :/ Veseli me nova situacija :yess, rekli su da će uplatiti razliku za 3 mjeseca u 12. mjesecu (evo mi Božićnice :yess )
ja sam 6. platni razred, ali možda imamo vrlo slične plaće jer nam se raspon iznosa podosta preklapa

30 stu 2011, 13:13

Znači Nadice uspjela si ih uvjeriti da griješe? Jel si nabavila negdje taj pravilnik i ja bih ga trebala, ako mi možeš dati link molim te?
Meni je žena u računovodstvu rekla da sam ovaj mjesec dobila manje od HZZO-a jer to ovisi o broju sati. Sad mi pak nije jasno otkud tolika razlika u satima, kad sam odradila identičan broj sati i u 9. i u 10. mjesecu, a ona mi je na listu stavila prošli mjesec 88 sati, a ovaj 84 sata, a kak je ona došla do tog broja, stvarno ne kužim :dunno . Moram ju opet ići gnjaviti, ali ovaj put se hoću oboružati još tim pravilnikom. S tim da kad sam prije porodiljnog uvijek dobivala identičnu plaću bez obzira na mjesece i broje sati i sve ostale faktore.

I pitanje: Jel vi dobivate i obračunsku listu po kojoj HZZO isplaćuje ili samo ovu od plaće u firmi?

30 stu 2011, 14:07

Samo od firme.

30 stu 2011, 14:10

Ja sam sad iskopala svoje rješenje o srv i zvala HZZO da mi provjerim jesam li dobro shvatila- da trebam istu cifru dobivati od jednih i drugih i kažu da da. U petak idem to na poslu još raščistiti i nadam se da ću izboriti povrat razlike, u HZZO-u su rekli da imam pravo na nju.

Evo kako glasi članak 3 iz mog rješenja:
"Za vrijeme korištenja prava iz točke 2. korisnik ima pravo na novčanu naknadu obračunatu u visini iznosa isplaćene plaće umanjene za obračunate i obustavljene doprinose za mirovinsko osiguranje, predujam poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak sukladno posebnim propisima, a koju je ostvario radeći taj mjesec u polovici punog radnog vremena, a sve prema ovjerenoj ispravi poslodavca o isplaćenoj plaći."

30 stu 2011, 23:06

A, ja vec muzu najavila da ce mi smanjiti naknadu i da propadamo. :-) da, moguce je da nam se place i ne razlikuju previse. Iako su u dvanaestom uveli tesku stednju, valjda ce biti i kakva bozicnica od mrskog mi kapitste. A vi kojima je iznos bio razlicit, obavezno zatrazite povrat sredstava. To su vasi novci.

30 stu 2011, 23:44

fantasy, bez obzira na to da li si na bolovanju ili ne, naknada je ista

01 pro 2011, 10:33

i cijela priča se temelji na izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama 34/11
Članak 24.a

(1) ...

(2) Zaposleni roditelj djeteta s težim smetnjama u razvoju (djeteta s težim tjelesnim ili mentalnim oštećenjem ili težom psihičkom bolesti) koji pravo iz članka 23. stavka 1. ovoga Zakona koristi kao pravo na rad s polovicom punog radnog vremena, sukladno članku 23. stavku 2. ovoga Zakona, ima pravo na novčanu naknadu obračunatu u visini iznosa isplaćene plaće umanjene za obračunate i obustavljene doprinose za mirovinsko osiguranje, predujam poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak sukladno posebnim propisima, a koju je ostvario radeći taj mjesec u polovici punog radnog vremena, a sve prema ovjerenoj ispravi poslodavca o isplaćenoj plaći.

01 pro 2011, 13:09

Da, pa to je taj članak iz mog rješenja, nadam se da će moja knjigovotkinja to shvatiti isto tako.

08 pro 2011, 15:17

Pitala sam na poslu u vezi obračuna naknade po novim izmjenama i dopunama Zakona i kolega na obračunu mi je rekao neka se obratim pravnoj službi u hzzo-u jer on nije obaviješten, a koliko mu se čini da nije u primjeni Pravilnik koji bi trebao definirati razradu tog zakona :( . Maltene se uvrijedio što sumnjam u njegove radne sposobnosti. :basnecu
Ne bi li firma trebala riješit način obračuna naknade s hzzo-om s obzirom da se isplata vrši temeljem dostavljenih podataka iz firme, a ja sam se u firmi požalila...ili stvarno moram to direktno rješavati u hzzo-u. :/

08 pro 2011, 15:22

A čuj, tutni mu pod nos ovaj članak gore koji je Nadica navela, a prije slobodno i zvrcni u HZZO pa nek ti oni vele kakvo je sadašnje stanje. Ja sam napravila i jedno i drugo, a naša žena je još onda isto zvala HZZO (ja sam bila kraj nje kad je zvala) i rekli su joj da HZZO isplaćuje iznos jednak onom koji isplati poslodavac i amen. I Ima da dopiše razliku koju su meni dužni samo za prošli mjesec jer sam tek počela sa SRV. Kaj se on ima vrijeđati, tvoj novac je u pitanju, ne njegov!

08 pro 2011, 23:00

firmi se nista ne mijenja jer ona izracunava placu na isti nacin. HZZO obracunava na gore citirani nacin. ja sam zvala HZZO i s njima to rjesavala

08 pro 2011, 23:54

Istina je da firma ne mijenja svoj dio obračuna, ali oni šalju svaki mjesec neki obrazac na HZZO i onda bi HZZO trebao provjeriti jel to ispravno ispunjeno, samo kaj to očito zaborave napraviti pošto je više nas dobilo pogrešne iznose.

13 pro 2011, 12:21

Bila jučer na hzzo i lijepo su me otpravili jer navodno nije donešen Pravilnik o provedbi Zakona (ovaj novi tj. izmjene i dopune Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama), pa tako oni postupaju po starom. Namaju navodno ni upute ni novi obrazac obračuna plaće pa se tako mogu slikati. Kak ste vi to riješile? Jeste se žalile pismeno na hzzo?

13 pro 2011, 13:24

evo ti broj tlf 01 235 9547, gđa Vranješ u HZZO-u

14 pro 2011, 00:28

Dotična gđa rješava pitanja na republičkom nivou (nisam iz zgb :( )?

14 pro 2011, 10:25

ovima iz svog HZZO-a veli da oni nazovu dotičnu gospođu.
A ako nikako drugačije ne ide,, uvijek možeš dignuti na viši nivo preko dopisa udruge - jesi li član koje udruge?

14 pro 2011, 19:21

Nisam član udruge, ko nas hoće ? :mrgreen

15 pro 2011, 10:17

moja udruga prima sve roditelje kojima treba pomoć :mrgreen

27 sij 2012, 10:59

Jel' netko zna zašto ovaj mjesec toliko kasne sa isplatom drugog dijela plaće za SRV? Inače je 23/24-tog u mjesecu.

27 sij 2012, 12:39

Sorry na upadu. Kasne sve uplate jer je 6.1 bio neradan dan, pa se sve pomaknulo i isplata je počela kasnije.

27 sij 2012, 12:39

a jel netko dobio 200 kn od grada? Mi nismo već 2. mjesec za redom :da?

27 sij 2012, 13:38

ja sam jucer dobila 200kn...

27 sij 2012, 14:25

I ja sam jučer dobila 200kn.

27 sij 2012, 15:08

i ja jučer, nadice.
možda tebi sjeda na tekući a ni ne znaš :p :mrgreen

27 sij 2012, 16:07

može pitanje? kakvih 200 kn?ko na to ima pravo?

27 sij 2012, 17:15

http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=6752

28 sij 2012, 00:12

Je li vama uplacen drugi dio place od hzzo-a? Ja se danas iznenadila da na racunu nema nicega.
Odgovori