Sada je: 17 tra 2026, 11:53.

ŠKOLARCI 2012/2013.

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: ŠKOLARCI 2012/2013.

PostPostao/la martina mama » 10 ruj 2012, 10:19

I, da, Nadice, jesu li Denisu inicijalni testovi skraceni?
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 10 ruj 2012, 12:31

lektiru je Denis diktirao, ja pisala na laptop.
tehnicki je radio asistent, a Denis komandirao. Bitno je da ucestvuje.
Mi sada odjednom nemamo niti jednog asistenta od slijedeceg tjedna :nesvist Novi asistent nastupa tek u 11. mjesecu jer po ovome treba biti min 3 mjeseca na burzi. Ove godine smo u najlosijoj poziciji od svih dosadasnjih :ajme
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la martina mama » 10 ruj 2012, 12:51

Hvala ti puno!!!
Uh, bez asistenta tri mjeseca. :-( nama jos grad placa asistenta. Dokle ce, ne zna se.
Koliko ima tehnickog crtanja? Vidim da je knjiga s masu teorije. Praksa?
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 10 ruj 2012, 22:18

Denis je trebao znati teoriju kotiranja i vrsta crta.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Plava » 10 ruj 2012, 23:41

Kakva iskustva imate sa izletima, danas smo saznali da netko mora ići sa Domijem ako želimo da ide na izlet.. :/ pa kaj bu mama išla s njim na izlet..?
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
"Ništa nije poput razgovora s nekim tko je u istom položaju!"
Rođendani moje djece- dani anđela
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la martina mama » 11 ruj 2012, 00:14

Plava, nas nitko nije trazio da idemo u pratnju na izlete prije nego smo imali asistenta. To nam je, doduse, uciteljica nabila na nos kad smo s od nje trazili ono sto je ona smatrala pretjerivanjem. Ne daj se zbuniti. Strucna sluzba, kuc, kuc, ima li mozda problema.

Za nas dobre vijesti. Profa iz povijesti je danas za Martu pripremila organizator za prvu lekciju!!! Nije li to divno????? Mene je bacila s nogu. Prvi put je netko za nastavu pripremio nesto da Marta ne mora cijeli sat zapisivati. Marta je dosla sva ponosna sa sata. Zapamtila kisu toga. Sutra imamo samo baciti glanc!!! Kako zivot moze biti jednostavan kad ti ga drugi takvim ucine!!!
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la martina mama » 11 ruj 2012, 00:23

Sto se tice izleta i mama u pratnji, znam da je Nora pratila svoju kci na izlete. Nije to tako rijedak zahtjev.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IRENA » 11 ruj 2012, 10:21

Ja sam pratila Jana na izletima u vrtiću, u školi je išao asistent.
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la DomiMama » 11 ruj 2012, 13:03

Dominik je isao sam na sve izlete... zivjele tete :drink !!
Srecica Borna 5.3.2004.
BAOKULJG Dominik 6.9.2005.
Ljetnica Marta 18.6.2012.
"Važno je znati da neki procesi ne mogu biti uspješni ako se ne potrudimo oko njih. Ne možemo biti tolerantni na daljinu. Ne možemo biti humani, ako nismo s ljudima koji trebaju našu humanost." Beppa Joseph
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Plava » 12 ruj 2012, 07:33

Jučer je učiteljica provjeravala jel je što upamtio od onog što su učili u petak i što je dobio za zadaću...i naravno puno je zapamtio :joy ..A i jučer j eprvi put išao u matićni razred na tjelesni i vjeronauk..sve je prošlo super.. :joy
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 13 ruj 2012, 23:36

matematika inicijalni prosao :znoj, a veli da je imao tremu tak da mu je bilo sila na wc :lol
sutra inicijalni iz hrvatskog :nesvist :ajme
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la † zmijac » 14 ruj 2012, 09:36

Jel se to meni samo čini ili su ove godine odmah krenuli opako :strah ?
Prvi tjedan su već imali inicijalne , a sad već kreću i ispitivanja novog gradiva :roll
Nama stalno ponavljaju u školi da ih sa novim pristupom ( stožim , bez 100 ponavaljanja zadaća i sl ) pripremaju za 5. razred- a kaj im to rade u 5. razredu? :dunno
A sad ozbiljno: ove godine su ih ful pomješali u dijelu zgrade sa velikima i ja znam da maltretiranja ima i da je to nažalost "normalno"ali mi zatvaranje u Wc, špricanje i sl. nije šaljivo pa momentalno imam ideju da stojim u školi i vičem na sve "šaljive" klince .:baba
Meni bar vikanje nije problem :ajme
U školi to rješavaju tako da ih šalju psiholozima , zovu mame, upozoravaju- ali je činjenica da im baš puno nemogu napraviti - pogotovo ako nema potpore roditelja.
Ja sam još ona generacija koja je do 4-tog razreda sjedila sa rukama iz leđa i nije mi palo na pamet da odbrusim učiteljici.
Imali smo ih par u generaciji koji su bili " nestašni" ali oni su samo bili "frajeri" ne sjećam se da su baš gnjavili druge .
Jel sam ja stara i utopična ili je sve .....:bigno ?
nije više AKO,već KAD !
† zmijac
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la martina mama » 14 ruj 2012, 18:15

i mi smo neskraceni inicijalni prosli za neku trojku. defektologica dogovara razgovor s profom iz matematike. vidjet cemo sto predlaze.
marta i dalje vrijedno uci. ima toga, ali su joj ovi novi predmeti dragi.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 14 ruj 2012, 20:49

inicijalni iz matematike je dobio nesto laksi od ostatka razreda jer ne bi stigao sve rijesiti (nije i ovako stigao jer je on ipak sporiji u rjesavanju) tako da ije dobio mnozenej troznamenkastih brojeva nego dvoznamenkastog s troznamenkastim.
Naravno, naravno, da test nije bio uvecan :ajme
a danas sam saznala da on vec cijelu godinu sjedi iza ledja profesora tako da ga vecina ne vidi kada se on zeli javiti, pa ga na fini nacin izignoriraju. :gaah
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la martina mama » 15 ruj 2012, 00:18

A, dobro, zbog cega sjedi iza ledja profesora? Sta ne sjedi u prvoj klupi? Di to dodje iza ledja profesora? Na ploci?
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 16 ruj 2012, 13:06

prva klupa sa strane, a katedra je duboko napred
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la nadicab » 20 ruj 2012, 10:45

počeo je kašljati, a danas se bunio i na glavobolju :/
nego, ne znam jel od povećanja doze antiepileptika ( a na toj dozi je cijelo ljeto), jako teško uči :gaah svi u obitelji imamo slomove živaca nakon što s njime radimo, a najteža kazna je učiti s njime :gaah :gaah
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la IRENA » 26 ruj 2012, 18:06

e ljudi - već par dana Jan i ja pjevamo " o igre li krasne" iz glazbenog .. no to je nekaj fakat za krepat. I čak mu nit ne ide loše( recimo) - trudi se - nakon milijun slušanja i pjevanja... sutra to treba otpjevati na glazbenom ... Dršte fige..
( Nesnalaženje u glazbi mu nije od 21. kromosoma već od ćaće :lol )
Ali zato pjeva punim srcem i s radošću - i Mozartu bi se svidjelo GARANT!
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la martina mama » 01 lis 2012, 00:30

Nastavnica iz matematike, koji je predmet na kojemu se najbolje vide sve martine poteskoce misli da je skracivanje testova prilagodjeni program, misli da asistent nema sto pomagati na testovima, misli....u totalno oprecnom smjeru od onoga sto nama treba. Sto da radimo?
Opet ista prica. Vise necemo mi tumaciti nasravnicima sto je ind pristup. To prepustamo strucnoj sluzbi koja se ocito nije previse angazirala. Sto napraviti? Kako pogurati stvari da ne ispadnemo crne ovce, a da Mart uspije pokazati ono sto zna. Inicijalni je napisala u visoj srednjoj klasi, sto jw odlicno za dijete s rjesenjem, bez skracenja testa.
Nastavnica kaze da nije za MIOC. Ko da mi to sami ne znamo!!! Al, ovo je osnovna skola u kojojne bi trebalo gurati samo nadarene. Oni ce se ionako upisati u MIOC, al sto cemo s ovim ostalima? Nama je cilj da Marta nauci sto vise, a da ne izgubi motivaciju zbog neuspjeha u skoli.
Sto napraviti?
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la alexandra » 02 lis 2012, 17:18

martina mama je napisao/la: misli da je skracivanje testova prilagodjeni program, misli da asistent nema sto pomagati na testovima, misli....u totalno oprecnom smjeru od onoga sto nama treba.

onako iskreno, to joj ne morate vi objašnjavat nego stručne službe. ali oni će joj objasniti, a u njenoj glavi će i dalje ostati to što misli sada. dobro, neće moći spriječiti asistenta da pomaže, ali znaš što mislim.
čitajući o vašoj školi, o tome koliko marta voli ići i učiti, a i vi imate prilično visoka očekivanja i u kvalitetu znanja i u visinu ocjena, mislim da bi vam bilo najpametnije, ukoliko vam financije dopuštaju, da vidite kakav je izbor privatnih škola u st. ne mislim pri tome da su te škole "lakše" nego je lakše ostvariti komunikaciju s profesorima, razredi su mali, imaju puno više vremena.....marta bi imala više vremena, ne bi kaskala itd. itd. moj nećak s priličnim problemima cijelo školovanje odrađuje u privatnim školama. sad je gimnazijalac. ali ima ih 9 u razredu!!!! to je divota. odličan je učenik, uči, pamti, zna. u redovnoj školi bi ga pojeli. i klinci i nastavnici. :dunno
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la nadicab » 03 lis 2012, 15:54

Denis dobio 1 iz blic testa iz matematike. Ne moram reci da test nije bio povecan, da je asistent potrosio vrijeme za rjesavanje na prepisivanje uvecanog teksta, da Denis ne moze na brzinu rijesiti zadatke, nego da mu treba vremena .... ta jedinica mu je zapisana u imenik.
Mislim da cu se pretvoriti u lavicu i sve ih tamo zgromiti jer mi je dosta :baba
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la alexandra » 03 lis 2012, 18:50

:( :ajme
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la martina mama » 03 lis 2012, 21:10

Alex, je li osnovnjak bio Nandi? Koja je sad gimnazija u pitanju?
Postoje neki izgledi da preselimo u zg.
Ovu sk godinu moramo izgurati ovdje. U st je situacija slicna i jos gora u drugim skolama. Ima samo jedna privatna skola koja radi tek petu godinu. Razgovarala sam jos prije prvog razreda s ravnateljicom. Obecavala je svasta, ali mene nije oborila s nogu.
Privatne gomnazije u st su losije kvalitete. Ima samo jedna u koju bismo mozda mogli.
Radi marte mislim da se moramo maknuti. Ne mozemo sami gurati brda. Ne mogu reci da se defektologica ne trudi, al ima nekih koji su izvan njenog dohvata.
No, to sve nije razlog da mi odustanemo samo smo vise umorni od pregovora. Ipak, ostatak nastavnika je pokazao izniman interes za suradnju i to me veseli.

Bojim se jedino produzne iz matematike. No do toga ima jos borbe.

Za sada je dobila dvojku iz blica. Guramo na svim frontovima. Bit ce nesto i od nas.

Nadice, sve kuzim. Covjeku dodje da baci bombu, al nema nista od toga. Treba cuvati djecu i zivce.

Sad na kraju, u svim opcijama koje vrtimo, postoji i preseljenje u inozemstvo. Svako iskustvo kontakt s poznatima na podrucju Velike Britanije i Njemacke bi nam bilo znacajno buduci da su to regije u kojima mi muz ima izglede za dobiti posao. Proucavala sam malo britanski obrazovni sustav. Komplicirano. Sve ljude koje tamo znam, imaju zdravu djecu. Dinkic, jesi li ti ono u Londonu imala neke kontakte? Od koga dobiti pouzdanu informaciju o skolama koje integriraju djecu s poteskocama iz Martinog spektra?
Za Njemacku, vazi isto pitanje ako tko koga poznaje.

Na kraju pozdravljam mog omiljenog pjevaca Jana i zelim mu da uvijek i do kraja pusti svoj glas!!!
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MAJA Skopje » 04 lis 2012, 19:39

Martina mama pa ode ti u beli svet zeno. :lol
Ah ko ce posle ovde da kuka i da se zali na profesore. :p
Inace ja kao i svi ostali na ovom topicu borim se iz dana u dan. Jucer imala vanredni sastanak sa ravnateljicom skole.
Ne da mi se sad objasnjavati ali ukrato nastavnica moje djete diskriminira i ne da mu da ucestvuje u bitnim atkivnostima. I dete mi je zalosno i uvredjeno i tako sam i ja i ete guramo iz dana u dan. :liza
Potrebna je jedna minuta da donesete odluku koja moze da vam promeni ostatak zivota, ali potreban je celi zivot da otkrijete dali je ta odluka bila pravi izbor.
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la alexandra » 04 lis 2012, 19:48

martinamama, pitat ću koja je srednja.....a u zagrebu ih stvarno ima masa.
što se tiče britanije....za njemačku ne znam ništa....ne znam za martin spektar, znam za autizam. uglavnom, oni su prije nekoliko godina integrirali apsolutno svu djecu iz spektra. naravno, tu su napravili grešku na štetu djece, jer sva djeca iz spektra jednostavno nisu za redovnu školu, ma kako bi roditelji to željeli. neki imaju asistenta, neki ne, ali učitelji su maksimalno educirani. sad razmišljaju o vraćanju na staro, zbog djece, da se dio ipak vrati u posebne škole.
no, ako su napravili to s autističnim spektrom gotovo sam sigurna da za djecu kao marta ne bi trebalo biti nikakvih problema. njihov standard je 14 djece u razredu.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la MAJA Skopje » 04 lis 2012, 21:18

Inace sto se tice sistema obrazovanja Kanada je najbolja zemja po tom pitanju. Kod nas u MK puno parova koji imaju djecu sa pp su dobili iselljenicke vize i idu za Kanadu zbog djece. Kazu da je tamo najbolji sistem. Inace mi imamo blize rodjake u Kanadi ali nemaju djecu sa pp. Za Njemacku ako te bas interesira i stvarno se odlucis za preseljenje imam jako bliskog drugara koji je tamo profesor na Univerzitetu pa se mogu raspitat.
Potrebna je jedna minuta da donesete odluku koja moze da vam promeni ostatak zivota, ali potreban je celi zivot da otkrijete dali je ta odluka bila pravi izbor.
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la DomiMama » 04 lis 2012, 22:55

Svedska ima mrak sistem...
ovi roditelji su se preselili tamo iz Austrije (mama svedjanka, tata austrijanac) zbog malog vincenta koji ima ds...
http://christinamolin.wordpress.com/2012/08/06/school-start/

ima ih 19 u razredu sa 5 ucitelja...
3 djece s DS
Srecica Borna 5.3.2004.
BAOKULJG Dominik 6.9.2005.
Ljetnica Marta 18.6.2012.
"Važno je znati da neki procesi ne mogu biti uspješni ako se ne potrudimo oko njih. Ne možemo biti tolerantni na daljinu. Ne možemo biti humani, ako nismo s ljudima koji trebaju našu humanost." Beppa Joseph
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la martina mama » 05 lis 2012, 00:14

Ne selimo jos nigdje. Za sada je ipak zagreb prvo najizglednije odrediste. Znam za Svedsku. Pa Fortuna je o njihovom sustsvu pisala, no ograniceni smo na zemlje u kojima mi muz moze dobiti dobar posao.
Preko bare ne bismo za sada. Daleko nam je.
Za sada dobro zivimo i ovdje. Mene muci pitanje sto nakon skole. Velika muka i veliki trud da sutra Marta sjedi doma. Nas sustav je takav da cemo se iscrpiti dok zavrsi srednju, a s time i poteskocama u kombinaciji smo nigdje.
Kad bih mislila samo na sebe, onda se ne bih makla iz Splita. Znate vec koliko ja volim zivjeti ovdje. Al, dojam koji smo stekli brodeci kroz ovaj sustav je da ce nam Martu unistiti. Zbog toga mislim da moramo mijenjati sredinu i traziti neku u kojoj ce se vise gledati njen rad i trud, nego sve sto ne moze.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la alexandra » 05 lis 2012, 14:13

zašto misliš da će marta morati stat nakon gimnazije? vi ćete se iscrpiti, ona neće. upisat će ili neki privatni fax, veleučilište il kako se to sad već zove. ili nešto što se upisuje kao zanimanje, grafički dizajn ili šta je već bude zanimalo :dunno
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la Plava » 05 lis 2012, 23:51

večer, mi mo krenuli u 1.razred..za sada je sve super, ja sam oduševljena ućiteljicom - defektolgicom u školi.. Domi sjedi cijelu nastavu 4-5 sati i samo radi i radi i marljiv je ko mrav..započeli smo sa bojanjem, crtanjem -ravne, kose, zakrivljene i ine crte, raspoznavanjem boja, diskriminacija i sada smo na globalnmo čitanju, crtanju krugova i inih oblika tj predvježbi za pisanje slova , Domi se jako trudi i to je učiteljica primjetila. sretna sam. preko noći se promjenio..krenuo je i na folkolor gdje se je stvarno integrirao odmah u trenu.. :joy
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.