Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.
Tema je zaključana

Re: VJEZBACI 2009 - X.PUT

07 sij 2010, 20:03

zaboravih se pohvaliti da su nam nogice u ustima. :mrgreen:
i sada se cesto i planski okrece s trbuha na ledja. :zivili

i nesto sam razmisljala nevenera, kako to tin ne dize noge na ledjima a okrece se na trbuh?
znam da postoje razliciti stilovi, ne znam niti kakvi su, ali T prvo digne nogice pa se okrene na stranu i onda to zavrsi okretom

07 sij 2010, 20:27

MaminMacak je napisao/la:zaboravih se pohvaliti da su nam nogice u ustima. :mrgreen:
i sada se cesto i planski okrece s trbuha na ledja. :zivili

:5

tin kad se okreće, mi to moram naglasiti - nismo vježbali, onda se on okrene na bok, malo se izvije, maše rukama i okrene se, izvuče ruku. nogice su mu ispružene. i uopće ih ne doživljava.

kad je na podu i igra se na leđima diže ih u zrak no ne obraća pažnju na njih. :dunno

valjda će doći i tih 5 min. vidim da je na hvaru bilo bolje. više se tj češće okretao. a otkako je u ZD nije se nego jednom okrenuo s trbuha na leđa. :/

07 sij 2010, 20:30

mamin mačak pa to su užasne vijesti. Mi ostali šokirani. A ti totalno flegma. Šaljem ti pozitivnu vibru i nadu da češ brzo skinuti gips.

Kaj se tiče nevenere i naš Tin nije držao noge ali ih je digao samo u trenutku kad bi se okretao. Sad ih stalno drži gore ali sjećam se da je imao fazu kad nije.

07 sij 2010, 20:36

ma ustvari sam htjela pitati Mamabinu: Jesi ti tražila produljenje porodiljnog? Ak jesi daj napiši kaj si trebala sve napraviti jer nisam vidjela da si pisala o tome.
Ja sam se sad već svakakvih priča naslušala. Te da produžuju na samo 3 mjeseca, te da uopće ne produžuju na ove naše dijagnoze itd... Ne znam, ali ono što sam sigurna je da ću se boriti da dobijem bar 6 mjeseci jer nema šanse da ga ostavim u jaslicama dok čvrsto ne prohoda. I sad se vidi čim par dana slabije vježbamo katastrofa je ali zato kad ga drilamo odlično napreduje što ste svi i primjetili.

07 sij 2010, 21:13

UnaiTin, ja sam se vec sflegmirala, a sta cu :dunno

Nevenera, mozda i bolje da ne radi to precesto ako se pritom izvije. Samo vi i dalje dizite nogice :mase

07 sij 2010, 21:59

Joj Maminmačak. razveselila sam se kada sam vidjela da si nam se vratila, i onda me izbediraš s rukom.Kaj ti je puklo, jel fractura radii loco typico ( ili ti fraktura radijusa-palčane kosti na tipičnom mjestu), pretpostavljam da nema pomaka ili su te " naravnali" kada si u gipsu. A joj, šaljem vibre za što brži oporavak.

Nevenera, pisala si da na Hvaru nije imao platnenih pelena, da li se onda okretao da je podizao nogice. Nogica bi ipak trebala ići prva pa onda trup i ruka. Da za sada ne optužimo platnene za sve, ali možda ako mu gaće dođu do pola bedra ga to smeta, Jeleni je smetalo. A možda ipak radi nepravilo, ali i ako je nepravilno nemoj se bedirati, da se to ispraviti, glavno da ima inicijatve i da je sam u to krenuo.Samo puno vježbaj podizanje nogica, nosi ga u kiflici, glupo je da ti pokušamo opisati kako da vježbaš rotaciju, puno bolje da ti to fizio pokaže.

Una i Tin-svečano obečavam da ću sutra nazvati HZZO u Samobor i pitati za produžetak. Kako sam pisala nekim mamama čiju djecu vježba moja fizio. nisu odobrili.Meni je logično kak ti je Žučko rekao da je rano za predati papire, meni je isto i Polovina rekao. U 4 mj se kod djeteta svašta izdešava, a opet ako te odbiju, pa žalba, a vrijeme ode. Ali imamo pravo na godišnji od ove godine, pa možemo tako dobiti na vremenu ako nas odbiju.

08 sij 2010, 09:35

kako zasad nismo vježbali okrete, to bi tek trebali početi, ja sam ga puštala tj puštam ga da radi kako zna. ne mogu ga ispraviti jer ne znam kako pa da ne pogoršam sve.

maminmačak- ne mogu ni zamisliti kako ti je sad vježbati s tom rukom. :/

08 sij 2010, 12:04

Evo nazvala sam u HZZO, i prvo me spoje s nekom doktoricom , ljubazna žena, ali prekine mi se veza i nikaj ne uspijem saznati. Nakon toga zovem ponovno i dobijem drugu ženu, a znam i koju, šiziku kod koje sam nosila papire za drugih 6 mj porodiljnog, i izderava se ona na mene da trebam što hitnije doći, da ona vidi koja je dokumentacija potrebna i da to trebam predati. No svakako idući tj idem tamo, pa ću otići do te doktorice, koja mi se prva javila, i kod nje sve saznati.Uglavnom bar sigurno znamo da se to rješava preko HZZO_a a ne preko centra za socijalnu skrb. Eto idući tj više informacija, ako kaj saznate u međuvremenu javite.

08 sij 2010, 13:27

da...definitivno se to rješava preko HZZO-a potrebni su pregledi neuropedijatra i fizijatra i naravno mišljenje pedijatra. HZZO preuzima papire koje bi trebala pripremiti pedijatrica. Ne izlazi nikakva komisija niti se ide na komisiju već HZZO pregledava papire i na osnovu dijagnoze daje svoje rješenje. Tako mi je rekao i Žučko i moja pedica ali kak u praksi uvjek nekaj iskrsne nenadano nikad ne znaš kaj te čeka dok ne kreneš.

Također koliko sam čula neke dijagnoze imaju pravo i na onih 830kn a to ide preko centra za soc.skrb pa ne znam u kojem momentu se ide tamo i tko sve ima pravo na to.
Moja frendica ima blizanke mjesec dana ranije rođene i neurorizične. Ona ima problem jer ne zna po kojoj osnovici će ići nakon godine dana obzirom ionako ima pravo biti doma do treće godine ali sa pišljivih 1600 kn a mi ćemo ( ako dobijemo produljenje) imati 2000 kn. Mislim da to uopće nije u redu ali izgleda da je nažalost tako. Ona isto čupa informacije sa svih strana ali još ništa konkretno nije saznala a male imaju tek 5 mjeseci tak da je rano za predavanje papire.
Ma užas! A na netu nemreš ništa konkretno pročitat osim foruma i nekih situacija od prije dvije godine kad su djelili produljenje šakom i kapom, pa kad su to ljudi počeli zloporabiti naravno da su u HZZO-u postrožili pravila.

08 sij 2010, 14:49

Ja nisam tražila produljenje porodiljnog, Polovina ja rekla kad bude imala 9 mj. a ona je tada već ustajala na noge i hodala ustranu pa nije bilo potrebe...

08 sij 2010, 16:21

Vidiš a meni je dr.Polovina ( sin) rekao mj. dana ranije.Jelena će 23.1. imati 9 mj., do tada ću skupiti nalaze od fizijatra i neuropedijatra, i zamoliti pedicu da mi napiše to kaj treba.Na moju žalost, ja se više ne bojim da neću dobiti produženje, ona niti sjedi niti se postavlja u četveronožni niti na ispružene ručice, tako da nemaju kaj fantazirati.Ali glupo je da se to predaje 3 mj ranije, možda neko dijete i propuže u 9 mj., ali tko ti garantira da će prohodati do godine dana i da neće i dalje trebati vježbati.
Ja sam negdje pročitala, isto mislim na nekom forumu ( jer kako kažeš stranice od HZZO-a su bezveze, pol informacija fali, a kada ih zoveš, javi se neka živčana baba, pa te otepe) o toj naknadi od 830 kn, iako je to tamo pisalo da je to dječiji doplatak, na koji se ima pravo bez obzira na visinu plaće roditelja. Ali opet, koje dg, to nije pisalo. U Samoboru ipak nije takva gužva kakva je u Zagrebu, po tim ustanovama, tako da mislim da ću ja ipak idući tj doći do neke konkretne informacije.

Mamabina-kaj su ti rekli za daljnje vježbanje, jel ostaje onih 2 sata dnevno?

Kiss kako ide s novim vježbama?

08 sij 2010, 19:40

imam novi gips koji mi labavije stoji i sad me strah uopce vjezbati s njim nego cuvam tu ruku
a ispod mi je sve pocrvenilo i svrbilo me od kontaktnog dermatitisa, sad je labavije pa to mogu namazati kremom
ma vrtim se u krug jer claritine protiv svrbeza ne smijem piti zbog dojenja ...

uglavnom toma odlucio uzeti stvar u svoje ruke i sad se dize u cetveronozni polozaj, ne jos do kraja, ali trudi se :zivili

08 sij 2010, 23:01

Juupiiii , Toma majstore. :joy :joy
Vidiš kakva je on mamina dobrica, mama nemre, a on radi sam. Pravi dečko.Super, baš mi je drago.
A ti se maži kremicom, i vibram da te što prije prestane svrbiti.

08 sij 2010, 23:20

mi za produljenje nemamo šanse, tj financijski to ne možemo podnijeti pa nećemo ni tražiti. :place

toma je pravi dečko!

tin zadnja 2 dana ne radi ništa. ne kužim. samo leži na leđima i ništa. kad vježbamo ide no ono okretanje se sve rjeđe ponavlja. ne znam što radim krivo. :ne svi uvjeti su isti.

08 sij 2010, 23:43

Evo da vam malo pomognem oko produženja porodiljnog, potrebna vam je medicinska dokumentacija vezana za bolest djeteta (fizijatar,neuropedijatar i još ako imate šta), rodni list djeteta, ugovor o radnom odnosu za oba roditelja i treba na HZZO popunit nekakvi formular, bolje je vam je predat bar dva, tri mjeseca prije jer se dosta čeka na rješenje pa da vam se ne desi da vam dođe vrijeme da se vratite radit a rješenje vam još nije stiglo što se meni desilo pa sam morala otvarat bolovanje. Za onih 830 kn. to vam također ide preko HZZO-a, to je dječji doplatak na kojeg imate pravo ako vam se ovo rješenje odobri. Nadam se da sam vam pomogla, inače i mi smo vježbači, moj će mali sad u treći mjesec 2 godine, prošli smo i mi sve te vježbe o kojima vi pišete, sad vježbamo stajanje i hodanje.

09 sij 2010, 14:47

tanja77, dobro nam dosla!

roka, ma uzasno me svrbi, a kremicom ne mogu sve dohvatiti. cak i ovaj dio koji je vec 24h izvan gipsa je jos skroz crven.
ja to necu izdrzati 3 tjedna, nema sanse :ne ma necu vise jadikovati, barem ne ovdje, bas sam razmazena :mah

09 sij 2010, 16:09

Tanja, puno ti hvala na korisnim informacijama, i dobro nam došla :mah
Ako imaš vremena, napiši nam malo o svom sinu, gdje ste vježbali, koje su vam dijagnoze, kada je propuzao,sjedio,kada se počeo dizati na nogice itd..

Maminmačak ja sam davno, kroz par godina, imala alergiju na sunce i grozno me svrbilo, a ne smiješ se češkati, tada sam mislila rađe da me boli i peče nego svrbi. Znam da je baš neugodan osjećaj. Treba i kremi da počne djelovati. A ako ti baš ne bude prošlo daj se ipak posavjetuj s dr. opće prakse o nekom antihistaminiku, koji može uz dojenje.A tješi se, 1/4 vremena nošenja gipsa si već odvalila :mrgreen Uživaj kak Toma diže malu slatku guzu u zrak, i manje će svrbiti.

09 sij 2010, 16:15

Uživaj kak Toma diže malu slatku guzu u zrak, i manje će svrbiti.

tako je, kad razmislim koji pravi problemi sve prolaze kroz ovaj topic, moj problem je nula, zato cemo to ovime zakljuciti ;)

09 sij 2010, 16:27

Ma sve mislim na kojem topicu da ti odgovorim, pa ću na ovom našem. Ma tebe sada ta ruka muči radi vježbanja Tome,i handlinga djeteta, i sigurno da ti je problem. Pročitala sam na topicu o gipsu kaj si pisala, i mislim da je bolje da imaš gips, strpiš se i zarasti će. Ne bi ti mirovala da nemaš gips, i kaj da se to pomakne, pa krivo zaraste, pa da se desi da ti se smanji opseg pokreta u zglobu, pa tvoja dugotrajna rehabilitacija...Otuširat se možeš i sa gipsom, ruku digneš u zrak i M te opere ;) , ako je prljav, omotaj neku gazu oko njega. :kiss
Zadnja izmjena: roka470; 09 sij 2010, 21:00; ukupno mijenjano 1 put/a.

09 sij 2010, 18:41

Evo Roka da ti odgovorim, mi smo dosta kasno počeli tek kad je Jerko imao 8 mjeseci jer smo do tada mislili da je sve u redu. Porod lagan, apgar 10/10, izašao treći dan iz bolnice, na pregledima kod pedijatra navodno sve u redu. Tek u dobi od šest, sedam mjeseci smo primjetili da slabije koristi lijevu ruku i još nije počeo sjediti pa smo krenuli sa pretragama koje su pokazale da ima oštećenje desne strane mozga, dosta cista i šupljina uzrokovane infarktom koji mu se dogodio najvjerovatnije još prije rođenja ali to nije niko primjetio. Dijagnoze hemiparetski obrazac lijevo i hipotonija, tada smo počeli intezivno vježbat, okrenuli smo se na sve strane, tu nas je u Splitu jedna fizoterapeutica vježbala svaki dan dok se nismo uključili na Goljak gdje sad idemo svako 4 mjeseca po 10 dana. Sad idemo jedanput tjedno u bolnicu na fizikalnu, te jedan put tjedno na radnu i dolazi nam patronaža kući. Pošto smo kasnije krenuli i rezultati su došli kasnije posjeo se sa 14,5 mjeseci, puzao sa 11 vojnički i to jako dugo sve do 18 mjeseci kad je napokon krenuo četvornožno, negdje sa 16 je počeo se odizati na noge s desnim iskorakom i hodati uz namještaj i evo tek sad nedavno sa 22 mjeseca diže se i sa lijevim iskorakom i počeo je raditi prve samostalne korake.

09 sij 2010, 22:39

Tanja-drago mi je da Jerko hoda, i da se trud isplatio, i da ste ipak na vrijeme počeli vježbati. Znam kako ti je bilo mjesecima i kroz šta si prolazila.Nadam se da ćeš nam pomoći još kojim savjetom, budući da ste vi iskusni vježbači. :srca

10 sij 2010, 00:53

Tanja drago mi je da si naišla. Veseli me kad se javi netko tko je nedavno prošao sve ono što mi sada prolazimo jer onda smo sigurni da se taj trud isplati.

Svejedno mislim da su u Zagrebu najrigoroznije komisije i da će se neki od nas vjerojatno namučiti da dobe spomenuto rješenje ali borit ćemo se i zubima ako treba samo da našim bebama omogućimo najbolju njegu.
Za ovih 830kn nitko nema blage veze (pedijatri i ostali doktori) a ja sam si i mislila da to ide samo po sebi ako dobiješ rješenje za produljenje.

Mamin mačak strašno mi je zbog tvoje ruke. Ja sam zdrava pa sam nervozna a mogu si misliti kak je tebi. Dvoje djece a jedna ruka - koma!. Ali mislim da roka ima pravo da odeš po neku djelotvorniju kremicu bez obzira na dojenje jer ima tih nekih kortikosteroidnih krema koje ne ulaze u velikoj mjeri u mlijeko a i osim toga koliko se i manjih beba mazalo sa takvim kremama jer su i same alergične. Moja Una je na takvoj jednog blagoj kremi već od svojeg 10.-og mjeseca. Ne koristimo je često ali ipak se troši. Gle , između dva zla trebaš izabrati ono manje. BArem da ti malo olakša, ne trebaš ju stalno koristiti(kremu).
Također ti čestitam odnosno Tomi za nogice u ustima i podizanje u četveronožni! :zivili

Nevenera mene tvoj Tin podsječa na mog Tina. Tako i on, odjednom mu dođe pa danima nikakvih pomaka pa onda bum preokret , pa par stepenica unazad, pa opet stagnacija i tako. Mali crnogorac ( ili dalmatinac) Mi svog zovemo crnogorac!

10 sij 2010, 10:27

Tanja dobro nam došla, žao mi je zbog kašnjenja ali ipak polako dolazite kraju, to je ono što su meni jednom pričali fizijatri, prva tri mjeseca su ključna i ako se tada počne sve ide skoro bez kašnjenja, ali ovi naši pedijatri sve razvuku, puno im hvala...
Roka rekla je profa do sat na dan ali ako je i manje nije grijeh tako da mi oko pola sata pa dalje ako ide...ma laganica...

10 sij 2010, 11:06

Una&Tin za tih 830 kn. ne ide ti to samo po sebi to isto dodatno trebaš tražiti preko HZZO-a. Na šalteru za dječje doplatke doneseš rješenje, u Narodnim novinama uzmeš formular za dječji i to ispuniš, traže još neke dokumete fotokopiju osobne roditelja i ne znam je li još šta, pitajte. Ako ti je rješenje pozitivno dobit ćeš. Mada se to dosta postrožilo ja isto mislim da bi vam trebalo odobrit bar godinu dana, krvarenja i nisu baš mala stvar, ja znam ljude kojima se odobrilo i za banalnije stvari, samo vi skupite nalaze i tražite.

10 sij 2010, 12:53

Tanja77, vi ste sada stvarno blizu cilja i to je najvaznije, a ne mogu niti zamisliti kroz sto si sve prosla :hug.
Sreca u nesreci je da smo mi zavrsili u zaraznoj i tamo radili ponovni uzv glave i na temelju toga na vrijeme poceli
s vjezbama. Inace po uzv glave iz rodilista (Petrova), nebi mi jos uvijek vjezbali i sad bi se valjda nasli u slicnoj
situaciji kao i vi sa 6-7 mjeseci. Oni su meni u rodilistu za krvarenje 2. stupnja i ishemiju rekli da je sve u redu
i da ne trebam brinuti, stvarno da nekog strpas u top!

Ja se jos nadam da mi necemo trebati traziti produzeni porodilni, no odlucit cu jos kad bude imao 9 mjeseci.
Za sada ne razmisljam o tome, samo sam se pretvorila u uho i slusam vas :zivili

Jucer se vise nije dizao u cetveronozni, valjda je zakljucio da mu nejde kako je on zamislio i sad je malo odustao.
Zato je nozni palac stalno u ustima, smjesan je, doji i onda malo svoj palac, malo moju cicu :lol

Antihistaminik kaze dr opce prakse da ne smijem ni jedan, no pitat cu jos pedijatricu, ona mi je tu relevantnija jer
joj vjerujem i sigurno se vise puta nasla u situaciji da treba djetetu mladjem od godine dana prepisati tako nesto.
Jos jedna noc je iza mene, stvarno sam si napravila tablicu i krizam dane :(
A kremicu s kortikosteroidima imam, neku najblazu varijantu, ali ne mogu sve doseci s kremom :(
Izumila sam sama i neke stapice od leda jer mi led ublazi svrab, u plasticnoj vrecici zaledim vodu u obliku stapica i
onda si s time pomognem, to za sada najbolje djeluje :dada.

A roka, bome si stroga :zivili . Ma ima tu sigurno dosta i psihosomatike, tako da moze biti da je vezano s vjezbanjem.
Bila sam jednom davno na autogenom treningu pa sam sada i to izvukla iz rukava, valjda ce sve to skupa pomoci.

A od vjezbanja vidim nece biti nista dok ne skinem gips. Jucer ga je mm vjezbao 10 minuta uz utakmicu,
a kad je moja mama krenula, sva se iznerviram kad vidim greske koje radi, a ne mogu joj pokazati kako treba.
Ako s njima uspije kvalitetno odvjezbati pola sata dnevno bit ce super, pa jos 2x tjedno s K, tjesi me jedino sto
je inace dobar, mada mi naravno nije draga ta pauza, ali sta cu. :dunno

10 sij 2010, 19:04

samo da vas pozdravim. Ništa novoga kod nas, danas slabo vježbali jer smo išli u goste. Tanja hvala na informacijama. Znam da ne ide samo po sebi nego se treba posebno zatražiti ali bi trebali dobiti ako dobijemo produljenje.

P.S. Također pozdravljam kolegicu sa autogenog treninga i mi smo prije deset godina išli kod Jadranke. :mase

10 sij 2010, 19:08

Mislim.... ja tu vama pišem kad iza leđa čujem Unin glas :" Tinča stoji!" :conf

Ne, ne nije se digao na noge. Moja Una ga je lijepo primila ispod pazuha i podigla na nogice. :strah

Meni ne treba svekriva i druga vesela rodbina kad imam "kćerkicu" doma koja jedva čeka da on prohoda!!! :angry

10 sij 2010, 22:10

Maminmačak listala sam malo u farmakoterapijskom priručniku, preporuča se izbjegavanje antihistaminika, jer se dosta izlučuju u mlijeku, iako im nije poznato štetno djelovanje, možda se smije Dimidril, njega ne preporučuju obavezno izbjegavati.Kortikosteroidi se smiju piti, tako da se smiju i mazati, tako da možeš uzeti i neku jaču kremu. Ali ovo s ledom ti je dobra fora.
Bit će Toma dobro, kada njega dohvati Karolina 2x tj., ma neće tebi trebati produženje.

Una i Tin djetetu se može oprostiti, kad ona ionako ne razumije zakaj braco ne smije na noge, a o veseloj rodbini nema smisla trošiti slova i riječi.

Mi sutra idemo na vježbe. Pokušali smo u ovih par dana snimiti " the best of", od Jelenine motorike, potrošili kazetu i nikaj spektakularnog nismo ulovili. Kad ugasim kameru, radi lijepo( pivotiranje, visoke dohvate), dok ja upalim neće više.Isto smo pokušavali snimiti, da li će možda dignuti malo guzu u svojoj omiljenoj pozi na ispruženim ručicama :mrgreen ,ali nije.Htjela sam da doktor može procijeniti što bolje, jer će se ona samo derati u ambulanti.Tak da sam se živcirala ovih par dana. A sada sam prestala, kaj je , tu je.

10 sij 2010, 23:04

nema dimidrila za kupiti, on se navodno moze. ili ga mozda samo kod nas vise ne uvoze?

puno ti hvala sto listas prirucnike zbog mene, bas si :srca

no imam ja uvijek jos neko pitanje za tebe u rukavu :D - koliko dugo mogu mazati ovaj lagani kortikosteroid (mislim elakom s lekobazom, najmanji postotak sto mjesaju u apoteci)? jer treba izdrzati 3 tjedna, a inace ga ne prakticiram mazati duze od 7 dana.

una i tin, jesi probala umjesto kortikosteroida uni mazati parfenac kremu? ona je navodno neutralna, mada treba i to provjeriti.
meni se pokazala jako dobra, a tek sam ju nedavno otkrila ...

sutra ujutro u 9h stize baka koja jos moze sjediti na podu i slusa na edukaciju, pa bumo vidjeli kako ce to ici ;)

11 sij 2010, 09:47

Ne znam za dimidril, valjda ga onda više ne uvoze, kako to baš ne spada usko u moju domenu.ako je nekom bilo potrebno obično smo pisali Claritine ili Rinolan, odnosno kaj nam je magistra naručila u ljekarnu.Kortikosteroidi lokalno se preporučuju 1-3 tj, ne duže. Ako ti pomaže možeš mazati i 2 tj,imam jednu dobru prijateljicu dermatologicu pa je mogu pitati.

Tri puta hura za baku vježbalicu-hura. hura, hura. :cheer :cheer :cheer
Tema je zaključana