Sada je: 12 kol 2026, 01:30.

VJEŽBAČI JURE DALJE U 2011.

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: VJEŽBAČI JURE DALJE U 2011.

PostPostao/la mrcinela » 29 svi 2011, 08:20

noemi2010 je napisao/la:Mrcinela sve to što nabrajaš u nas isto. Moja cura nezna ili šta li je već s tim u snu rotacijama, isto vazda panika i ljutnja jer joj ruka zapne i sa trbuha na leđa nikako, ja je malo tu i tamo rotiram kad se da, a neda mi se više ništa da se s njom radit eventualno iz zezancije onako.. teta na Goljaku je rekla ma pusti sve to, ona je pametna s vremenom će ona to radit svjesno pa će znat iako nešto nije usvojila baš kako treba... ona kvrči prste to kad sjedi stalno, čak više nego prije, da li je to još više potaknuto hodanjem nemam pojma, vidim kad je na nogama da se tako pomaže u balansu, baš ono kontam kako ih stiska i opušta, nitko mi nije ništa rekao ni uvezi toga na Goljaku... neznam ni kako bi to vježbala osim kad ono staviš dijete da čuči pa joj gurat prstiće prema gore ali ja nju više s ničim ne gnjavim eto neznam jesam sad pošla u drugu krajnost ali ništa neradim...
Eventualno malo s rukicama, crtamo s obje ruke i sl...

ma valjda će to na svoje, mislim kad je dijete već prohodalo i to fino stvarno hoda da se ne treba brinut.... kod nas su rukice super, nabavili super igračaka didaktičkih pa se fino izvježbao..razne kockice, slagalice i sl., a mislim da je najviše naučio papajući i naganjujući male komadiće :D
slika
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la noemi2010 » 29 svi 2011, 22:59

Pa eto malena se još gega ko patkica, stopala idu prema unutra kad gazi, ja joj stalno drzim cipele na nogama radi toga.. kvrči prste iskreno ni nezna šta bi s time, oni mi gore na Goljaku nisu ništa rekli da je to strašno, ja sam pustila malenu sad malo bez vjezbi kontam ako je prohodala ''izvukla se''... ruke ne vjezbam osim malo joj rukicu masiram, istezem prstiče, i nastojim radit tako neke sitnice u igri s njome da koristi pravilno palac, njoj jednostavno je kazipst glavni na toj ruci oni bi sve s njime a ja joj palac onako uvijek postavljam eto u pravilne polozaje, valjda će se kako sazrijeva i taj palac fino upisat. Svi su je nahvalili na Goljaku kako je bistra, pa onda nekako gledam to će se kako ona raste i ti detalji rjesavat. Jedva čekam da more zatopli da je vodim da pliva, to je super za sve mišiće i da se igra u pjesku i sa kamenčićima. E ljudi moji kako je čudno ne vjezbat, ja vidim kad ona se ide penjat uza skale, da samo korača desnom nogom, lijevu nemoze baš tako dignut visoko i koraknut, zaboravila sam njih pitat uvezi toga, doktorica me naručila u 9 mj. ponovo na Goljak kao moraju je pratit, a ja bi radije samo pregled nego opet tamo 10 dana stala...
noemi2010
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la martina mama » 29 svi 2011, 23:27

Noemi, mi otvorili sezonu kupanja. Marta se kupa ima vec mjesec dana, ali ema nije bas odusevljena hladnim morem. U subotu je mocila nogice i setala po plicaku. Obozava plaze s kamencicima pa se igra i baca ih u more.

Ne znam tko mi je uz nick zakacio i ovo samo moru virujen, ali nije daleko od istine. Sto puta bih odselila iz splita, ali sto cu kad volim more. Mi i zimi najcesce idemo na bacvice jer je more velika blagodat koju mozemo obilato koristiti.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nevenera » 30 svi 2011, 07:29

noemi - i mi smo tako, i prstići i stopala točno kako kažeš, nakon nekih 2-3 mj "hodanja" su se prsti prestali grčiti, a noge su onako.... jedna je još malo prema unutra. a stopala su totalno ravna.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la MaminMacak » 30 svi 2011, 08:19

Noemi, koraca po stepenicama desnom nogom kad se drzi lijevom rukom. Primi ju za desnu ruku pa ces vidjeti da li ce poceti koracati lijevom. Ako ne pocne sama mozes ju malo motivirati. No to ti svakako ovisi o tome za koju stranu se drzi. Za naizmjenicno je jos puno premala.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Tanja77 » 30 svi 2011, 09:48

Evo i nas da se malo javimo. Kao prvo Mrcelina čestitke na prohodavanju. Ako je pravilno usvojio sve do sada onda ne vjerujem da je to okretanje preko ruke nekakvi problem, vjerovatno kao što je Fantasy rekla malo je lijen u snu.
Floribunda čestitke na usvojenom dječaku, super mi je kad čujem tako nešto. Jako mi je drago zbog roditelja a i zbog djeteta koje je dobilo priliku živjeti u obitelji. Vjerovatno mu je potrebno još vremena da se socijalizira a to je i dob kad se javlja strah od nepoznatih osoba tako da vjerujem da to nije neki problem.
Kod nas standardno opet su se zaredale neke viroze tako da u zadnje vrijeme malo manje vježbamo. Mi se još nismo okupali ali se nadam da ćemo i mi ubrzo, čekamo da se more još malo stopli.
Pozdrav svima ostalima!
Tanja77
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la noemi2010 » 01 lip 2011, 09:11

Drage moje za kupanje sve odgađam jer sljedeći tjedan idemo na putovanje pa me sve frka da se ne prehladi... more 22 nesto mi to sve hladno... ali definitivno uskoro planiram... inače jako uživamo stalno smo vani na igralistu i po glavnim šetnicama gdje nema auta da je mogu pustit da pada i diže se, ima obrane perfa (prednje) vazda se fino dočekuje na ruke nekad mi se čini da im je to bolje nego zdrave djece.. sestra mi nekad kaže da su njezini na glavu padali vječno a ja se onda mislim mozda ih je trebalo vjezbat hehehe... crni humor :)

Uglavnom cure čestitam na svim napredcima, nama je još lijeva lošija ruka, i dalje listam s njome skidam naljepnice sa ormara, stavljamo magnete i sl... valjda će sve proć i neće joj ostat posljedice toplo se nadam... cure šaljem vam puno poljubaca!!!! :kiss
noemi2010
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nevenera » 10 lip 2011, 14:44

mi smo bili na pregledu kod fizijatrice, kotrola za 6-7 mj a nalaz je ok, osim što je mišićni tonus lakše snižeš i ima lakši metatarsoadductus bill dok hoda - ravna stopala valjda :dunno
i tako, idemo dalje
cure svima :kiss
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la noemi2010 » 18 lip 2011, 12:27

Drage moje da vas pozdravim :mah

Mi se kupamo svaki dan, jedino se mislim da li su one croksice dobre za naše male vježbače? Malenoj su stopala i dalje prema unutra i stopala ravna, inače nosimo Frodove sa ulošcima ali na plaži odma plače po kamenjima kad je bosa... Imate savjet?

Inače stanje je nepromjenjeno i sa rukicama ali i dalje pomalo tokom dana zabijamo čavlićem slažemo one puzzlice drvene za finu motoriku... kako još uvijek nema kliješta hvat ja joj stisnem onako palčić u korijenu i sama joj pokazujem kliješta hvat, nisam više u komi niti se jako brinem, ohladila sam od brige :)

Idete li na more? Da li tko dolazi u Dbk?
noemi2010
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la alexandra » 18 lip 2011, 14:00

ja ne bi kroksice i ne bi obraćala pažnju zbog cendranja na kamenčiće. ako je bocka, neka puzi. naravno da bi bilo idealno da hoda bosa.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la Djeni » 18 lip 2011, 19:12

nama je more još uvijek hladno, LAnci poplave usnice, pa cekamo da zatopli. Ja crocs ne bi nosila na moru, neka puzi po kamencicima.
Lamia 18.09.1997
Lana 27.08.2003.
Leila 18.08.2009
Djeni
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la noemi2010 » 18 lip 2011, 23:41

E da ali ona neće da puzi već jedno vrijeme ni pod razno... nego samo stane i mama mama mama i pruzi ruke u vis da je uzmem... pa sam već mislila taj sat vremena da joj nesto obujem, a i sama sam svjesna da je bolje da po kamenjima hoda bosa... meni su jako ravna stopala, nisam baš ko curica vjezbala i baš me muče leđa vjerojatno posljedica ravnih stopala, spremna sam da i ona ima isti problem, a valja joj neće ostat prema unutra stopala...

Inače baš nemogu niđe na netu nabasat s čime se fino igrat za razvoj kliješta hvata jer ga ona baš nema, ili to jednostavno sazrijevanjem dođe kasnije ako se već prirodno nije razvio?
noemi2010
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la noemi2010 » 18 lip 2011, 23:44

Djeni je napisao/la:nama je more još uvijek hladno, LAnci poplave usnice, pa cekamo da zatopli. Ja crocs ne bi nosila na moru, neka puzi po kamencicima.

Jucer je bilo čini mi se toplije nego danas, ja je malo uvalim u more ali mozda 5 minuta po par puta jako je sretna kad vidi more, samo viče Mo, Mo... e što se govora tiče, čitala sam da je uskoro povezano palac u šaci, razvoj fine odnosno kašnjenje sa govorom, ona sve što govori je u slogovima, npr, Mali mrav je Ma Ma, ja sam Ma Ma, Tata je Tata ali je i čaša tata, a za Ba Ba ima ja mislim 10 stvari koje tako zove... neznam jeli bi uopće trebalo što utjecat na to ili što već ona ima 15 mj?
noemi2010
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la alexandra » 20 lip 2011, 01:38

govor je vrhunac motorike, zato klinci koji kasne motorički često kasne i s govorom. bitno je da ona govori, kako-tako, a još je bitnije da te sve razumije. tek kad prohoda ful samostalno i kad joj mozak ne bude okupiran motoričkim radnjama onda procjenjuj razvoj govora. ako tada bude bitno zaostajala, ili ako se govor ne bude razvijao, potraži stručni savjet.

ovo što traži da je nosiš na plaži je čista razmaženost na koju ja ne bi obraćala puno pažnje. malo će se derat pa će ili otpuzat ili odhodat po kamenčićima.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la noemi2010 » 20 lip 2011, 11:38

Da Alexandra čista razmaženost imaš pravo, jučer se već malo mučila i malo hodala iako šnjuha i pravi face kao da je tužna :)

Baš čitajući na netu nalazim da te cipelice sa uloškom nisu se pokazale uopće rješenje za ravna stopala kod beba i tog valgusa kod beba. Njoj su dijagnosticirali taj valgus prema unutra iako ja više ne vježbam s njom jer ni neznam šta bi vježbala po pitanju toga kad su je ocjenile tete na Goljaku kao zdravo dijete... Iako je dr. rekla da moramo opet doć u 9 mj. i rekla je da vidi da su joj stopala prema unutra što i ja vidim. Trudit ću se da hoda po kamenjima kad je odvedem na plažu možda to barem malo pomogne.

Inače stvarno sada uživam maximalno idemo i u parkić da se igra uz plažu i nevjerojatno je to čudno ovako živit nevježbat baš se još i ja sama nalazim u svemu... Još uvijek se nađem kako mislim jeli trebam pustit ta stopala tako dok te malo iskrivljene prste na rukama kako naginju na stranu nediram više, ali i dalje ih vidim nemogu da nevidim... ali dobro valjda će i to s vremenom izić...

Kako ste vi ostali ? Vidim nejavlja se puno mama, jeli moguće da se smanjio broj vježbača ili nove mame neznaju za ovaj forum...
noemi2010
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la alexandra » 20 lip 2011, 18:22

noemi, u naše davno doba vježbanja je bilo pravilo da što više boravi bosa pa i doma na parketu, bez šlapica, bez cipelica. ona i danas po doma hoda u abs čarapama, u školi je u kroksicama. desno stopalo joj je išlo u valgus cijelo vrijeme, ali se ispravilo. dva mjeseca na moru je non stop bosa, po kamenju, stijenama, betonu. za hodanje je imala ciciban ili naturino, bilo je bitno da ima fiksiranu petu i zglob. izbjegli smo ortopedske cipele, uloške i nema spuštena stopala, a budući je bila hipotona, to je dobar uspjeh.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la nevenera » 20 lip 2011, 19:19

bok cure
mi se kupamo. tin ne želi bos hodat pa onda koristi medveđi hod. doma je bos totalno.

noemi2010 je napisao/la:Vidim nejavlja se puno mama, jeli moguće da se smanjio broj vježbača ili nove mame neznaju za ovaj forum...
ja se nadam se smanjio broj vježbača
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la noemi2010 » 22 lip 2011, 12:56

Ma da i ja nju držim bosu ali eto na Goljaku su rekli što više obuvena sa tim cipelicama sa uloškom radi stopala radi tog hoda prema unutra i široke baze... Ajme mozda si je i teška ima 16 kg, mamin bucko... Imate li facebook, ako je tko aktivan može PP...
noemi2010
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Djeni » 23 lip 2011, 13:18

ja sam na faceu vec odavno. Ja bih je po plazi drzala bosu, doma joj stavi cipele sa uloškom. Koliko se sjecam LAni je noga isla unutra pa smo stavljali cipele obratno, desnu na lijevu,lijevu na desnu. Joj vise sam sve pozaboravljala :ajme
Lamia 18.09.1997
Lana 27.08.2003.
Leila 18.08.2009
Djeni
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Floribunda » 06 kol 2011, 08:33

bog!! mi bili na prvim vjezbicama,M. je plaka da je to strahota bila gledati ga vjezbamo doma svaki dan,vise puta dnevno,zapravo tokom ciloga dana ja barem neku od vjezbica s njim radim...nego on se iiz potrbusnog polozaja sjedne,i to nam je zabranjeno,mislim da je rekla da se to zove hiptonija..ali ni mi jasno,jer on je potrbusnom polozaju,digne se u puzeci,na bok i sjedne...barem je sija...vise ne drzi glavu non stop doli,vjezbvam mu glavu da dize,visoko hvatanej,sve moze...cak od kad vjezbam s njime lipo uspravno sidi...neznam iz kog polouaja bi se treba sisti,vjezbam ga iz lezeceg onako preko ruke na bok,ali jos uvik ne ide,ali on stalno kad god je na podu on se stalno tako posjeda,cim ga vidim skacem da mu zabranim,a neki put ne uspijem,oce li mu sto bit????puzi na neki svoj nacin i svugdin ga je po kuci...stalno polira plocice!!!eto ako ima kakav videic na You tubu ili negdin da malo cirnem!!!inace smo mislili da cemo na vjezbe 1x tjedno a rekla je da nije potribno ipak 2....pa mislim da nije lose onda.... idemo vjezbati....
Mala Flor 2011
Mali Flor 2010
Floribunda
rodila srcem

PostPostao/la mrcinela » 10 kol 2011, 08:53

hej!!!

mi već neko vrijeme ne vježbamo, bilo sve 5, a sad primjetim kad trči da desnu stranu (koja je bila hiper) drži ukočenu a lijevom maše :conf
slika
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Tanja77 » 10 kol 2011, 09:54

Bog svim vježbačima! Ljeto je pa svi slabo pišemo. Mi smo bili kod mojih na Hvaru. Jerko je super, puno pliva i sad nam je to glavna vježba, na početku se malo bojao plivati u dubinu a sad sam bez problema s rukavićima ide i pliva. Inače stanje nam je nepromjenjeno, malo je stabilniji. Hod je na dane, koji put je stvarno dobar da se čak skoro i ne primjeti, a čim je malo više umoran vuče nogu i hoda ajme. Također se i brzo umori tako da na veće daljine još uvijek moramo i kolica nositi sa sobom. Ali sve u svemu dobro je i guramo naprijed. Na jesen kreće u vrtić, nadam se da će se dobro uklopit, inače voli bit s djecom tako da se nadam da neće biti problema.
Floribunda ne znam zbog čega vam je zabranjeno da se posjeda iz potrbušnog položaja. Tako se većina djece i počinje posjedati dignu se u pužeći položaj pa se preko boka posjedaju, mi smo čak i vježbali takvo posjedanje. Vjerovatno to on radi nepravilno pa iz tog razloga. Inače hipotonija je smanjeni tonus mišića. Vježbom se to da ispraviti, kasnije ga uključiš u neki sport i s vremenom to sve dođe na svoje.
Mrcelina ne znam ti za trčanje možda se ta strana ipak nije uspjela skroz ispraviti pa se sad opet javljaju ti krivi obrasci. Imate li kontrolu kod fizijatra pa da se posavjetuješ?
Šta ima kod ostalih vježbača?
Svima veliki pozdrav!
Tanja77
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la noemi2010 » 10 kol 2011, 21:27

Evo da se i ja javim i :mah .. Navratim, virnem ima li sta nova.. u nas sve isto 10.10 smo na kotroli u Zg.. malo vjezbam tu rukicu, ali eto vidit ćemo sad u Zg šta kazu... većinom se igramo i uzivamo u moru... pozdrav svima!!!
noemi2010
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la martina mama » 11 kol 2011, 23:36

Mrcinela, to se sad javljaju sitnice koje se u hodu ne vide. Probajte u hodu vise mahati rukama. Forsiraj stranu kojom manje mase. U trcanju probajte usporiti. Cisto da uspije sve poloviti. Ici ce to ako ste hod doveli do petice. :-)
floribunda, premalo si pisala o kvaliteti pokreta koje dijete izvodi. Nije bitno samo sto moze, nego kako moze, radi li pravilno to sto radi. Inace, moja mladja curica koja nije bila vjezbac, podizanje u sjedeci iz lezeceg savladala iza godinu dana. Naravno da sjedenje ide ranije iz potrbusnog. Ako se iz potrbusnog posjeda pravilno, nema razloga za zabrane. ovo iz lezeceg treba vjezbati preko obje ruke.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Fantasy » 23 kol 2011, 23:18

Da i mi bar pozdravimo staru ekipu! Drago mi je da ste manje-više dobro! Mi se borimo oko motorike, tek počinjemo vježbe za iskorak. Sve mi se čini sporo, jer pužemo punih 11 mjeseci i ni to još nije baš za pokaz. Jedina lijepa vijest je da je konačno počela nešt brbljati, sa 2.god. i 8 mjeseci. Već sam se stvarno zabrinjavala. Još smo na pojedinim riječima, ali svaki dan padne neka nova, a mi se čudimo :). Ima to doduše i lošu stranu- mi joj velimo sjedni, a ona veli "nećeš", pa onda zahtijeva "monte, monte", a ja se više ne mogu praviti da ne kužim, ali samo nek ona meni brblja, nema mi slađeg od dječjeg govora. Pozdrav svim marljivim sadašnjim i ex vježbačima!
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la martina mama » 24 kol 2011, 00:57

Bravo za brbljavce!!!
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Tanja77 » 24 kol 2011, 09:22

Fantasy drago mi je da je malena počela pričati, rekla sam ti ja već i prije nije ništa alarmantno ako dijete pokazuje da razumje što se govori. Sve je to individualno, evo npr. mali od moje rodice i mala od prijateljice su vršnjaci i on je već prije od dvije godine dosta toga pričao i svi su govorili kako super govori dok ona do treće godine je pričala samo po koju riječ. Danas imaju 6 godina, ona priča stvarno sve super, čisto, pune rečenice, jednako kao i odrasli, dok on još ne izgovara pojedina slova i sad ide u vrtiću kod logopeda. Tako da ti to ništa ne znači. Kod motorike te svari znaju jako sporo ić ali i mali pomaci su veliki uspjesi, a problem je vjerovatno i u nama jer očekujemo da sve to ide puno brže. Tako se i meni čini da mi već godinu dana stojimo na mjestu, još ne ide samostalno uz stepenice, ne zna skočiti s obje noge, vrtiti pedale na bicikli(doduše to još i ne očekujem da zna, kad ni ove prve dvije stavke nije savladao, nego me okolina pritiska za njegovo stanje bilo bi dobro da vozi biciklu). Znam da će i to sve s vremenom doć i sretna sam dokle smo i sad dogurali, samo se treba naoružati strpljenjem i vježbati i dalje.
Tanja77
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la noemi2010 » 24 kol 2011, 20:50

A kad se očekuje da mogu sami uz stepenice i niz? Moja malena ima 17 mj. nemoze ni jedno a niti hodat na koljenima, mislila sam da će to doć ali stvarno nema stabilnosti za to... Mozda i zbog toga jer je bucka a mozda je zbog rupice u glavi... Inače svasta govori, sve tepanje ali ponavlja sve sto ja kazem samo jos ne spaja riječi...
noemi2010
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la martina mama » 25 kol 2011, 00:03

Noemi, ni moja mladja, sasvim zdrava od sedamnaest mjeseci ne moze sama niz stube. Uza stube ide za ruku, a niz stube isto, ali zapravo se baca na stubu na koju bi trebala sici. Ja to od nje uopce ne ocekujem.
Apropos komentara drugih na to sta bi dijete trebalo, moram samo reci da bi mi filtriranje takvih komentara bilo jako puno pomoglo. Od toga sto mi dijete moze i ne moze, do socijalnih relacija. Uh, na temelju sasvim dobronamjernih komentara, ja sam furala autizam, potpuni nedostatak empatije, neodgoj... Svasta nesto. Srecom, moj muz je hladnije glave pa bi sve te moje konstrukcije srusio u trenu. Nastojim slusati svoj glas kad god je to moguce.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la noemi2010 » 25 kol 2011, 09:25

E da skroz te razumijem, ma joj e koliko samo sretnem na plaži vršnjaka naših curica i mame mi kazu da jos nista ne pričaju samo mama, tata i papa.. ja se ono mislim ja bi do sada bila na sto pregleda da samo to kaze... i takoder vidim da su i te bebe nestabilne padaju po plićaku i sl.
Jako pozitivno na mene djeluje ljeto jer vidim i drugu djecu da nisu supermeni kako se očekuje ... :)
Jako se veselim pregledu kod dr. Žućka, imam par pitanja, nebih je htjela dat u jaslice dok nisam sigurna da netrebam vise pazit neke stvari... palac i dalje ide u ruku mozete li vi to vjerovat, nekad se stvarno pitam kako mu se da više...
noemi2010
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.