Sada je: 12 kol 2026, 22:35.
Moderator/ica: nadicab

bio je presretan jutros kad je nasao poklone 

nitko nas nije zvao..dobili smo pozivnicu za predstavu sutra i za petak za darivanje..

zapravo i trebamo tako razmišljati i ukazivati i tražiti promjene tamo gdje sistem ne funkcionira....i svi zajedno raditi na promjeni...iš,iš, iš crne misli
Plava je napisao/la:ja se bojim budućnosti, stalno razmišljam kako će Domi kad odraste, dali će se moći brinuti sam za sebe? dali će imati prijatelje? dali će ga uništiti predrasude drugih ljudi? dali će imati nekoga tko će ga zagrliti kad nas nebude? S kim će živjeti, dali će moči imati psa, dali li će završiti neku školu, pronači posao? Ili će biti smješten u neku ustanovu, sam i nesretan, bez prijateljske i obiteljske ljubavi i poštovanja..takve mi misli doslovno nedaju disati...Neznam što bi mu odgovorila da mi on sam postavi ta pitanja, vaša djeca ipak razumiju-tj pokazuju mentalnu sposobnost i lakše će reči "trebam" "molim" "Hvala" "upomoć"..
Najviše me muči što su naša djeca ta koju će život posebno izmučiti, neke prije a neke poslije...

Plava je napisao/la:ja se bojim budućnosti, stalno razmišljam kako će Domi kad odraste, dali će se moći brinuti sam za sebe? dali će imati prijatelje? dali će ga uništiti predrasude drugih ljudi? dali će imati nekoga tko će ga zagrliti kad nas nebude? S kim će živjeti, dali će moči imati psa, dali li će završiti neku školu, pronači posao? Ili će biti smješten u neku ustanovu, sam i nesretan, bez prijateljske i obiteljske ljubavi i poštovanja..takve mi misli doslovno nedaju disati...Neznam što bi mu odgovorila da mi on sam postavi ta pitanja, vaša djeca ipak razumiju-tj pokazuju mentalnu sposobnost i lakše će reči "trebam" "molim" "Hvala" "upomoć"..
Najviše me muči što su naša djeca ta koju će život posebno izmučiti, neke prije a neke poslije...
Dory je napisao/la:Ono što mene muči - zapravo najviše - je činjenica da ih ljudi koji djeluju i rade u "sistemu" (od czss - pa do liječnika) jednostavno u budućnosti vide u ustanovama..i onda si ja predočim sliku mog B. negdje u kutu, nakljukanog lijekovima, praznog pogleda i mogla bi plakati tri dana....Moja biološka djeca ga obožavaju i nebi SAD to nikako dozvolila (češće me pitaju možemo li ga posvojiti)...ali tko zna kako će biti kroz 10 g. kad odraste i on i kad moje cure osnuju svoje obitelji.Hoće li tada biti mjesta za njega u njihovim životima? ..Što bi bilo kad bi se meni nešto desilo, on nema ni tetu, ni baku, ni ujnu, nikoga osim mene....
I kao što Plava kaže - on ne zna reći - meni je tu dobro, oko mene su dobri ljudi, lijepo mi je s njima, tu se osjećam sretno...

glavno da ste sve obavili..

točno znam o čemu pričaš..i sama sam bila u jednom periodu u svom životu totalno bez samopouzdanja i vjere u sebe i sve oko sebe...kad bi me mm poslao da nešto obavim, došla bih do vrata i okrenula se - na povratku kući smišljala bih razlog zašto nisam obavila što sam trebala...jednostavno nisam imala snage pokucati, otvoriti vrata, pričati s ljudima....Kako sam to prelomila u sebi, ne znam...ni ja nisam visokoobrazovana (bila sam odlična gimnazijalka, 4 na prijemnom na faksu...usput sam posustala...željela bih ga završiti, možda i hoću s 50 g. - ne radi posla, nego radi sebe...)...
opet nova teta u vrtiću....- zbog loše gospodarske situacije - staroj teti otkaz, došla curica koja još nije diplomirala, pa je sad kao volonter....koma.......ova teta je bila baš super, volontirala je često s djecom s pp i baš se trudila oko moga B. uvijek je rekla da joj se zavukao pod kožu, odvojila je uvijek barem pola sata da samo s njim radi...već je jednom radila pa dobila otkaz, pa su ju natrag pozvali..i sad opet, a stvarno je ok. trudi se, nije ono - knjiška teta, nego inovativna i zabavna, volontirala je s djecom s pp..........uh, baš sam ljuta i žalosna......

ja se bojim budućnosti, stalno razmišljam kako će Domi kad odraste, da li će se moći brinuti sam za sebe? da li će imati prijatelje? dali će ga uništiti predrasude drugih ljudi? da li će imati nekoga tko će ga zagrliti kad nas nebude? S kim će živjeti,
) itd. ja sve pozitivno im odgovorim (uskoro, vrlo brzo), ne zato sto hocu im ulijevati nadu, nego zato sto nezelim da se prema njoj ponasaju drukcije nego sto bi inace se ponasali prema jednoj sestri bez PP. A moja taktika da se umirim u vezi s onim velikim zivotnim pitanjima je sto nonstop imam presing u glavi da moram jos djece roditi, pa onda valjda jedno od te silne djece ce nju paziti kroz zivot kada mene vise nema...
ali naravno to s radanjem ne ide ruku uz ruku s poslom, financijama, karijerom, itd.

ja isto nemogu baviti se udrugom, neidem više nikuda, moj život izvan obitelji i djece ne postoji, sve manje idem i u dućan, neidem na frizuru, na kavu, sa nikim se više ne viđam, a i nisam visoko školovana, možda sam čak postala i priglupa za neke stvari osim za djecu i kuću...kao osoba ne funkcioniram..razočarana sam u obitelj i prijatelje i nemam samopouzdanja....i kao takva nemogu se baviti udrugom..
Znam taj osjecaj, ja radim doma u kuci, tako da sam stvarno STALNO u kuci. i koliko mi to nekada pase, vidim i da gubim socijalne vjestine. jednostavno nemozes to samo tako lako vratiti, prvi korak je mozda rad u udruzi, ili bilo sto izvan kuce. moras udrugu gledati ne kao da ces se prvo osposobiti pa ONDA ici u udrugu, nego da je udruga tu i da tebi pomogne kad ti treba i da ces kroz taj kontakt vratiti dio sebe koji si izgubila. a da kao osoba ne funkcioniras ne vjerujem. ja nisam ovdje na forumu tako dugo kao neke od vas, ali sam bas kroz sve tvoje postove i iskustva puno naucila, pa se zahvalim tebi na tome i zelim ti reci da ocito itekeko funkcioniras!!! hvala ti!
Drage mame,sve mi imamo iste brige i kada čitam vaše postove kao da čitam svoje misli.Ali nedam mašti da razvija takve misli.Gledam svoju Gabicu u sretnoj budućnosti i znam da će se dok ona poraste još puno toga promijeniti na bolje.Oni su naši sretni anđeli i tako ih moramo i gledati.

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.