Sada je: 11 lip 2026, 17:46.

Školarci 2011/2012.

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: Školarci 2011/2012.

PostPostao/la martina mama » 23 ožu 2012, 00:16

Doma raspredamo i cerecimo tu situaciju sa skolom. Mene pere osjecaj krivnje da sam uvijek bila prefina pa nisam rekla u lice bas sve sto mislim, a mislim da je to sto marta ima u skoli, cisto iznurivanje. Sreca i bog da je marta takva kakva je, pomalo naivna, al ipak bere ona sve pa nikad nije odbila raditi. Radila je kad je trebalo i kad nije.
Sutra cekamo testiranje kod prof stancic na erf-u. Valjda se nece sloziti s bagrom iz skole. Konacno imam osjecaj da radimo nesto dobro za martu. Drzite fige!!
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 23 ožu 2012, 09:49

martina mama je napisao/la:Doma raspredamo i cerecimo tu situaciju sa skolom. Mene pere osjecaj krivnje da sam uvijek bila prefina pa nisam rekla u lice bas sve sto mislim, a mislim da je to sto marta ima u skoli, cisto iznurivanje. Sreca i bog da je marta takva kakva je, pomalo naivna, al ipak bere ona sve pa nikad nije odbila raditi. Radila je kad je trebalo i kad nije.
Sutra cekamo testiranje kod prof stancic na erf-u. Valjda se nece sloziti s bagrom iz skole. Konacno imam osjecaj da radimo nesto dobro za martu. Drzite fige!!

o, da, itekako poznati osjećaj :/
Ali, neke ljude nemreš promijeniti i ja sam rekla da sam dovoljno mudra da znam izabrati bitke koje mogu pobijediti.
Ja sam jako zadovoljna s 5. razredom, pogotovo kada ga usporedim s nižim razredima. Profesori koji cijene i trude se oko Denisa - te predmete Denis jako voli. One druge ne baš, ali i to je život.
Baš smo se neki dan sjetili - Denis je cijelo 1. polugodište 1. razreda se budio pjevajući uvodnu pjesmu iz "Dobro jutro, Hrvatska" jer se jako veselio školi. A onda je naglo prestao.
To je ono što škola radi svoj djeci - ubija im njihovu prirodnu znatiželju i želju za učenjem :ajme
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la martina mama » 23 ožu 2012, 22:41

Evo nas na putu za doma. Zadovoljni smo jer smo dobili potvrdu da nismo ludi. Prof stancic je martu kroz razgovor, unaprijed pripremljena pitanja i zadatke istestirala i zakljucila da marta zna i moze sve ako joj se omoguci da znanje pokaze na primjeren nacin. Objasnila nam je kako izgkedaju testovi za martu i kako se rade. Ne treba guliti sto slicnih zadataka, nego iz testa probrati samo po jedan od svakog tipa zadataka. Tako je test od pedeset bodova prekrojila u test od deset, uzevsi samo tipicne zadatke. Marta joj je citala jednu pjesmu i lijepo objasnila znacenje, rijeci. Napisala je sastav o Uskrsu u nasem domu nakon sto je napravila umnu mapu. Razumijevanje teksta su odradile usmeno. Marta je trebala dati ocjene svojim uciteljicama. Ocjenu je dobila profa iz engleskog i asistentica. Ostali nisu dobili ocjenu.
Sve u svemu, nismo ludi i za sada marti u skolI treba drasticno smanjiti pritisak. Napisat ce detaljne upute sto i kako. Javim kad stignu.
Za uciteljicu nema sanse da razumije i prihvati, al za strucnu sluzbu nam je vazno da nisu porekli da se radi krivo i da treba mijenjati pristup. Sve u svemu nase tople preporuke za prof stancic. Zna svoj posao.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IRENA » 23 ožu 2012, 22:53

odlično
čuvajte se na putu.. sretno :mah
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la martina mama » 24 ožu 2012, 17:42

Nadice, ne mogu editirati onaj tvoj post u kojem si citirala obavezu provodjenja individualnog pristupa. Odakle si kopirala tekst? Treba mi da ga strucnoj sluzbi nakacim u razgovoru. Please, otkrij izvor.:-)
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nora28 » 25 ožu 2012, 11:00

Ne treba guliti sto slicnih zadataka, nego iz testa probrati samo po jedan od svakog tipa zadataka

martina mama, super sto ste uspjeli, mislim da bi ovo gore (ne bas jedan ali par zadataka svakog tipa) trebalo vaziti i za vecinu djece jer nakon tridestak zadataka vise nije u pitanju ni znanje ni brzina vec starta lov na greske. zna se dogoditi da E. rijesi dvadesetak zadataka sve po redu a zatim joj ostane par koje uopce ne stigne ni procitati a kamoli rijesiti. znaci, nije u pitanju neznanje vec zadataka ima previse.
bas me zanima kako ce se vasa uciteljica sad postaviti. sva sreca da je trpite jos samo koji mjesec.
E. 2001.
L. 2012.
nora28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la martina mama » 25 ožu 2012, 13:57

Uciteljica ce poludjeti, ali to vise nije moj problem. Sa nama je prekinula svaki razgovor. Sad razgovaramo samo preko strucne sluzbe. Njihova je briga kako ce reagirati.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 26 ožu 2012, 10:07

mmama, evo ti nekoliko dobrih linkova
što je IOOP
IDEM forum
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la martina mama » 26 ožu 2012, 20:02

Hvala, idem vidjeti:-)
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la martina mama » 29 ožu 2012, 21:43

Pitanje o asistentu, da li vasi asistenti zapisuju kako je dijete funkcioniralo na kojem satu, kako je radilo, kako je rjesavalo testove i obrazlozenje rezultata testova? Sto je pogrijesilo i eventualni komentar nastavnika na ocjenu. Marta, naime zapamti samo ocjenu, po biljeznicama zakljucujem kako je radila, ali uciteljica ne dozvoljava asistentu da napise bilo kakvu informaciju osim cisto tehnickih, a to je sto je za domaci, sto treba donijeti i koliko je bodova imala. Za svaki test bih morala odlaziti u skolu i traziti uvid u test i eventualno objasnjenje uciteljice. Kad dodjemo u peti, mogu komodno dati otkaz i prijaviti se za martinog asistenta.
Vidim da je idem izdao brosuru o uputama za rad asistenata. Ima li tko od vas istu i sto u njoj pise? Ima li negdje napismeno da asistent moze zapisati uciteljev komentar i sto je dijete pogrijesilo?
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IRENA » 29 ožu 2012, 23:03

Kod nas komunikacijska funkcionira od samog ( pra) početka - zapisuje se sve i svašta - pa tako i kako je prošao test, koliko bodova , gdje je zapelo, zabilješke iz usmenog ispitivanja tipa " profesor je pretiho pitao pa Jan nije čuo - ali je prof. skužio da je pretih i pojačao ton pa je krenulo".. Ponekad dobijem i doma test pa ga vratim... vidim gdje je zapelo pa poradim s Janom ... jest da smo mi po prilagođenom pa je možda u tom pogledu lakše..
Koliko sam čula na našim roditeljskim sastancima u petom razredu - testovi fakat ne bi trebali ići doma jer se čuvaju kao učenikova šk. dokumentacija .. čak je bilo slučajeva da se doma test "prepravljao".. tako da razumijem tu odluku - ali ne vidim problem da asistent slobodno zapiše svoja zapažanja ( pa to je i uloga komunikacijske i uloga asistenta ) ..a i učitelj( profesor) se slobodno tu može upisati sa svojim primjedbama ...Naše komunikacijske ( sa svim asistentima) u ovih 5 godina su "javne" - dostupne i učitelju/profesoru, asistentu, roditelju i djetetu - Jan je sam ispunjavao svoju komunikacijsku neki dan kad je naša asistentica bila opravdano odsutna - naravno da je sam sebe nahvalio u nebesa ( PIŠE jAN : 4. sat PRI : Jan je bio dobar, STVAAARNO dobar! )
To "ograničavanje" što se zapisuje u komunikacijsku mi nije jasno - pa asistent ne mora ništa zapisati pa naknadno ti poslati mail i napisati svašta :dunno
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la martina mama » 29 ožu 2012, 23:18

Sjetila sam se ja nekih tvojih postova od prije, al kod nas je uciteljica jako ljuta i ne zeli s nama razgovarati jer smo ukljucili strucnu sluzbu da marti skrate testove, otisli na erf gdje nam je potvrdjeno da smo u pravu. Uciteljica nam je, bijesna sto smo se drznuli predloziti da struka da svoje misljenje, otjerala staru asistenticu, a sad ovoj novoj ne da da nista napise, ni kaze. Pisala idemu da mi kazu kako je to zamisljeno pa cu u strucnu sluzbu na dogovor. Ne zelim vise ulaziti u rasprave jer ovs igra igre koje nisu za javnost.
Moj zakljucak je da je tastina i neznanje gadna kombinacija. Srecom, mi smo pismeni i imamo vas:-)
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la martina mama » 29 ožu 2012, 23:30

I, Irena, ne pada mi napamet traziti testove na uvid doma. Nervira me sto ova ne slusa nista. Jucer je marta prvi put napisala sastav u cijelosti u skoli. Za to sam otisla na razgovor s uciteljicom, uzevsi bolovanje, da joj pokazem kako to marta moze napraviti uz umnu mapu. Najavila nam je siru temu, iako po ind pristupu imamo pravo na najavu uze i marta je uspjela napisati sastav kOji ima glavu i rep, iskoristila je pridjeve, personifikacije.... sve sto se trazi. Dobila je cetvorku s obrazlozenjem da joj je uciteljica malo pomogla.
Marta kaze da ju je na satu vratila da dopise opis ljudi u proljece. To bi kao bila pomoc. Ja sad moram u skolu da bih vidjela sto je napisala. Kome uopce vjerovati? Uciteljici, koja silno zeli istaknuti svoju ulogu, a da se u cetiri godine nije sjetila pitati kako to marta doma napise sastav, a u skoli ne. Ne znam sto reci. Necu ici na razgovor, a s druge strane, velika je stvar da je Marta pokazala da moze, kad joj se omoguci da se pripremi. Bas mi je zao.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IRENA » 30 ožu 2012, 00:04

sad sam malo zbunjena : Marta je napisala sastav sa glavom i repom, koristila pridjeve i personifikacije.. prethodno si bila kod učiteljice .. pokazala kako funkcioniraju kod Marte mentalne mape .. učiteljica sugerirala da nadopuni sastavak .. Marta dobila 4 .. Ja u ovom slučaju ne razaznajem problem.. :dunno
Da li je bilo drugih učenika koji su dobili 4 zbog toga jer je bilo potrebe za intervencijom učiteljice .. da li je neki drugi učenik dobio 5 , a imao je intervenciju učiteljice ??
Koju si drugačiju vrstu pomoći očekivala od učiteljice, a koja bi rezultirala 5icom kod Marte ?
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la martina mama » 30 ožu 2012, 00:33

Mene ta njena ocjena ne dira. Cetiri je super, ali jedina inf koja je do mene dosla je od marte, a ta je da je dobila cetvorku zato sto joj je uciteljica pomogla. Prema martinom svjedocenju, marta je napisala sastav uz pomoc umne mape. Donijela ga uciteljici i ova je rekla da jos malo opise ljude. Marta se vrati, ubaci to sto trazi i vrati. Za to dobije cetvorku s objasnjenjem da je uciteljica rekla da je cetiri zato sto joj je ova pomogla.
Ja ne mislim da to treba biti petica, ali djetetu koje treba pomoc i koje prvi put sastav zavrsi na satu, dati takvo objasnjenje, sto da ja marti kazem da treba poboljsati?
Po meni je ovo govor jednog povrijedjenog ega koje ne moze u prvi plan staviti djeteov usPjeh. Da, super da si zavrsila sastav, ali drugi put u sastav ukljuci to, to i to i dobiti ces peticu.
U naputku u ocjenjivanju djece s pp, izricito stoji da se djecu s pp ne smije ocjenjivati u usporedbi s ostatkom koji nije na individ pristupu, vec da se mora ocjenjivati pomak bas tog djeteta.
Sad bih ja nekom morala tumaciti sto to hoce reci. Taman posla. Dosta sam tumacila. Nije se primilo.
Ovdje je u pitanju njena ideja koja nije dals rezultate cetiri godine i defektologicina, uz koju rezultati stizu. Cisti ego i sto ja sad da marti kazem. Srecom, mi se dogovorile unaprijed da je petica sastav s glavom i repom i da mi imamo svoj sustav vrednovanja koji se pocesto ne podudara s ovim skolskim, al sta cemo!!
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la martina mama » 30 ožu 2012, 00:51

I da, ne daji joj verbalne upute sto treba napraviti u sastavu, nego ju vrati na umnu mapu da razradi tu ideju, kad vec po njoj pise sastav. Umna mapa nije nesto sto ja nacrtam pa marta po tom pise, vec je njena kreacija na verbalnu uputu, ako me tko kuzi sto hocu reci.
Krv smo pljunuli za sastav da ga moze napisati, ako si slozi pricu na umnoj mapi. Onda opet, verbalna uputa i daj to malo prosiri.
Tesko mi je objadniti taj rad i oko cega ja drvim. A, drvim oko toga da marta moze, ako radi na njoj primjeren nacin. Briga me za ocjenu, al, daj objasni djetetu sto joj je dalje za raditi. Ja njoj iz sastava koje doma pise, ne dam pet ako dogovor nije ispostovan do zadnjeg slova. Uvijek joj jasno kazem sto treba poboljsti i cega se drzala i cega nije. U skoli ocekujem isto. Konkretno!!!
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 30 ožu 2012, 09:35

U naputku u ocjenjivanju djece s pp, izricito stoji da se djecu s pp ne smije ocjenjivati u usporedbi s ostatkom koji nije na individ pristupu, vec da se mora ocjenjivati pomak bas tog djeteta.

jedna naša profesorica se NE drži toga nego tumači to što je Denis po redovnom programu da ga ona mora ispitivati i ocjenjivati kao i svu drugu djecu :roll Pa posljedično dobije 2 :ajme On se srećom ne uzrujava, pa onda niti ja.
Danas po drugi put odgovara medijsku kulturu i morali smo s njim bubati definicije koje njemu idu najteže:
"Mediji su sredstvo prijenosa informacije posrednim putem.
Mediji mogu biti vizualni, auditivni i audio-vizualni ..."
On se polomi dok to ne izgovori.
Srećom, zadnji dan škole :yess
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la martina mama » 30 ožu 2012, 09:52

Da, cesto se drvi s tom usporedbom sa djecom bez poteskoca, no mene ne dira ta ocjena i bih li joj ja dala vecu ili manju ocjenu, nego to da djetetu nije jasno sto nije dobro napravilo. No, iscrpila sam sve snage pojasnjavati martina prava. Dalje guram strucnu sluzbu iako mi je njihov stav mlak. Vaznije im je to da s uciteljicom i dalje piju kavu, nego to da sada dolazi jos jedna generacija prvasica u kojoj ce zasigurno biti koje dijete slicno mom, koje ce isto kao marta trpiti upiranje prstom u njegove ili njene poteskoce, kojemu ce se nabijati na nos svaka pomoc i umanjivati pozitivan pomak na racun iste. Za martu je gotovo. Idemo dalje, nadajuci se da ce od tih profesora biti pokoji koji kuzi sto je to individualni pristup.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la martina mama » 31 ožu 2012, 19:12

Bila u skoli vidjeti sastav. Zadovoljna sam da je marta ispostovala sve nase dogovore. Uviteljicino objadnjenje ocjene je da njoj ne moze dati pet kad ju je vratila da prosiri jednu jedinu recenicu. Pala mi je napamet Nadica i njen stav da neki ljudi ne mogu uciti. Nije vazna ocjena, vazna je poruka, kao sto uopce nisu vazne martine petice koje dobije iznurivanjem u n iteracija u rjesavanju testova. Dijete je svaki put dobilo negativnu poruku. Izdrzat cemo jos ova dva mjeseca i zdravo djaci!!! Idemo dalje za iste pare, ne ocekujuci vise razumijevanja, vec znajuci da smo mi jedini koji marti mozemo odrzati samopouzdanje, kaliti se na drugim poljima i ici kroz zivot s idejom da je dan lijep ako smo ispunili svoje ciljeve, nevezane uz skolu. Jako sam umorna. Hvala sto me slusate!!
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nora28 » 01 tra 2012, 15:34

Dobila je cetvorku s obrazlozenjem da joj je uciteljica malo pomogla

martina mama, vasa uciteljica, kojoj je ego debelo povrijedjen, nije kompjuterski program koji ocjenjuje ispite po vec unaprijed programiranom bodovanju. nije to bio ni ispit iz matematike gdje je ocjenjivanje objektivno i gdje se trazi ustvari tocan postupak i konacno rjesenje zadatka. zbroje se bodovi i zna se koliko bodova nosi neku ocjenu. u ovakvim slucajevima gdje se mora napisati neki sastav ili bilo sto sto ne ukljucuje striktno bodovanje vasa uciteljica moze biti subjektivna do mile volje. i ako joj se cefne moze marti za ogromni trud dati i trojku, ona ce naci razlog zasto joj je dala tu ocjenu. sigurno joj ne bi ruka otpala da joj je dala peticu. ne poklonjenu vec zasluzenu, koja moze djelovati jos vise poticajno i pozitivno na martu. ali na zalost mislim da nece. isto to se moze dogadjati i kod usmenog ispitivanja. ne moze se pobjeci od subjektivnog ma koliko se trudili. puno toga ovisi isključivo o nastavniku.
i dogodine, kad nase cure budu u petom razredu, mozda ce se naci ne jedna vec tri ili pet takvih.
i zato se mi pridrzavamo ovoga:
Srecom, mi se dogovorile unaprijed da je petica sastav s glavom i repom i da mi imamo svoj sustav vrednovanja

da ne ispalimo na zivce :dada
E. 2001.
L. 2012.
nora28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la martina mama » 01 tra 2012, 22:16

Ne bih bila otisla za cetvorku, nego me zanimalo sto je marta napravila. Nitko nju ne moze ocijeniti bolje od mene tako da mene ti uciteljicini komentari ne diraju. Htjela sam se uvjeriti da ju je marta dobro razumjela, a poruka je da sastav mora napisati bez njene intervencije. Ruku na srce, to pisanje sastava po shemi je bez veze. Marta je imala krasnu ideju i lijepo ju je prezentirala. Sastav je imao glavu i rep, sve ostale elemente i bez te uciteljicine intervencije. Usudim se reci ds tu ims malo ega i ljubomore sto je marta, kad joj se dala prilika, pokazala da moze. Ja uciteljicu gorzno nerviram jer sam sve sto sam imala i mislila rekla u lice. To njoj nije bas leglo pa ju sad uzasno nervira sto se pokazalo da je sistem rada kod kuce dao rezultate.
Ja bih u sve ove godine jako rado bila prihvatila sve njene savjete, ali sam umjesto savjeta, samo slusala sto marta ne moze. Nikad, bas nikad, nisam dobila savjet da nesto napravimo da marta moze. Sve sto marta moze je rezultat rada kod kuce. I da ne mislite da sam pametna. Ne, nisam, ali smo za martu uvijek trazili strucnjake koji ce nam pokazati kako marta nesto moze. To sto ne moze, to i budala moze konstatirati. Nije neka folozofija. Filozofija je pokazati da moze. A, kad vidim, ni to nije filozofija, samo treba znati kako.
Bit ce toga jos. Moram se ufurati jos u ovaj nadicin film da ne bijem bitke koje su unaprijed izgubljene. Doma drzimo ovaj smjer i ocjenama iz skole ne pridajemo znacenje. Pet, cetiri, tri.,.svejedno!!!
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IRENA » 01 tra 2012, 22:18

nora28 je puuuno bolje pojasnila i napisala što i ja mislim:
ocjena nije ( i ne može uvijek biti) maksimalno objektivna ( usporedba sa matematikom i sastavkom iz HRV ili slikom iz LIK)
formiranje takve ocjene čak i nije uvijek vezano uz kriterije za samog učenika već i za ocjenjivanje u zajednici učenika ( primjer - učenik A je nosio test/sastavak na ocjenu - vraćen za nadopune .. Učenik B je isto nosio - učiteljica se može naći u grdoj situaciji ako učeniku A i učeniku B ne uzme isto " bodova" temeljem toga vraćanja na nadopunu..
i zilijun malih stvari koje mogu utjecati i utječu...
Ovo se ne odnosi samo na posebne školarce .. čak se ne odnosi samo na djecu niti samo na školovanje...
Zato je zaista bitno imati taj svoj sustav - kao što svi mi u svakodnevnom životu imamo sustav ( ili bi trebali imati - da se poštedimo dijela stresa) da ZNAMO je nešto što smo se (iznimno) potrudili može biti neprepoznato/neprimjećeno/ namjerno zapostavljeno od ocjenjivača /učitelja / šefa .. .. ali MI ZNAMO da smo se trudili i da smo uspjeli ..
I onda imamo razloga biti zadovoljni sobom .. i idemo dalje.. I ne " ispalimo na žifce" ...
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la martina mama » 01 tra 2012, 22:24

Iskreno, gade mi se ljudi koji uopce pokusaju sebi pripisati zasluge za tudji uspjeh. Ja sebe ne smartam zasluznom za martin napredak. Uvijek sam govorila da je marta odlican materijal za rad i u tome je moja sreca. Sav napredak, sva postignuca, svi padovi su samo njeni. I uopce nije vazno sto ja mislim o uciteljici, vazno je sto marta misli, a marta ne misli bas najbolje.
Mi jedanaest godina radimo s polovinom, tamarom... Nikad, bas nikad nitko od njih nije svoje zasluge stavio u prvi plan. U skoli je obratno. Velike su tastine u pitanju, svi se hvale martom kao velikim uspjehom, a s druge strane joj ne zele ostvariti minimum uvjeta da se pokaze i odrzi pozitivan stav o sebi.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MAJA Skopje » 02 tra 2012, 09:25

Nisam bila tu cjeli tjedan, a vi ste se babe bas raspisale. ;)
Martina mama evo objasnit cu ti jednu situaciju koja se tice dvoje zdravih djece iz J. odeljenja. Radi se test matematike na pocetku godine. Viktor uradi neku sitnu gresku na testu i kad uciteljica predaje test kaze ovo: Viktore bas steta , nije 5. (zbog stvarno sitne greske). Mogla je stavit 5- ako nista drugo. A drugom djetetu pr. zove se Nikola koji ima cjelu zadacu pogresnu kaze evo ti 5- al sledeceg puta pazi vise. Mislim :shock
Ovo ti pricam da znas da jebani skolski sistem nije idealan i da uciteljice uvjek su imale omiljenu i neomiljenu djecu i da prave katastrofalne greske u ocjenivanju. To se ne desava samo kad ocjenuju djecu sa pp. Ja kad se nesto iznerviram u vezi njene reakcije se Jovanom (recimo zadnji put je bio prosli tjedan kad je moje djete diglo ruku da ide na nastavu u prirodu) ona mu je spustila ruku. Mozes mislit????
I rekla znas tamo nema plakanja nema mame i tate. A mi smo cjeli zadnji tjedan objasnjavali i radovali se nastavi u prirodi on se sav srecan prijavio. I mozes mislit mene kad mi je to rekao. Mislim da je uciteljica bila tu zadavila bih je golim rukama. Ovo cisto da ti opisem koji sam bjes osjecala. I onda se setim da mi je pre par dana druga majka jednog decka iz oddeljenja pozalila na slicnoj situaciji ali odnosilo se na neko takmicenje iz matematike. I onda shvatim da ona nije takva samo prema J nego i prema drugoj djeci.
Sta mislis koliko je djece Martina uciteljica kad su pisali taj famozni sastav nepravedno ocjenila ili ,,unistila" svojim komentarom.
Cure iz MK koje me poznaju kazu da previse cutim, jer u biti nisam osoba koja suti. Al za dobrobit mog djetata ipak nemogu promeneti cjeli skolski sustav i promenit nastavnicu kojoj je ovo predposlednja generacija. Prosla je ona sito i reseto sa roditeljima.
Ali ne ostanem joj duzna posaljem joj mog muza koji fino stalozeno (za razliku od mene) kaze ono sto se treba reci.
Tata ide i na roditeljski sad u utorak, a ovo je vanredni roditeljki u vezi nastave u prirodi.
Ja neidem. :mrgreen
Potrebna je jedna minuta da donesete odluku koja moze da vam promeni ostatak zivota, ali potreban je celi zivot da otkrijete dali je ta odluka bila pravi izbor.
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la martina mama » 02 tra 2012, 15:05

Prozvakala sam ovu, kao i niz prije ove.
Irena, ovo sto tvrdis za vezu ocjene i eventualne korekcije se ne moze primijeniti jednako na ucenika s add- om i rjesenjem o individualizaciji i onoga bez rjesenja. Jer da je tako, onda marta ne bi imala pravo ni na to da ju uciteljica vrati za zadatak koji je preskocila u testu koji ima striktan broj bodova jer druge djake ne vraca i ne napominje, a martu napomene i vrati i to joj ne utjece na ocjenu. Ocjenjivanje djece na individ pristupu je sasvim drugi fah.
Objasnjenje za ocjenu ne smije biti: zato sto sam ti ja pomogla.
Ne pada mi napamet ulaziti u raspravu s uciteljicom o tome, ali to striktno pise u naputku o ocjrnjivanju ucenika s rjesenjem.
Majo, mene ne brine da li je uviteljicin stav prema drugoj djeci jednak kao i prema marti. Ne raspravljam s drugima martine ocjene ni ocjenjivanje jer mi je to bedasto, a i prenosi se do uciteljice pa stvarno ne bih htjela biti upletena u cakule.
Meni je, kao sto irena kaze, najvaznije da je marta uspjela. Ostalo je na dusu drugima.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la martina mama » 02 tra 2012, 15:06

Irena, ovo sto tvrdis za vezu ocjene i eventualne korekcije se ne moze primijeniti jednako na ucenika s add- om i rjesenjem o individualizaciji i onoga bez rjesenja. Jer da je tako, onda marta ne bi imala pravo ni na to da ju uciteljica vrati za zadatak koji je preskocila u testu koji ima striktan broj bodova jer druge djake ne vraca i ne napominje, a martu napomene i vrati i to joj ne utjece na ocjenu. Ocjenjivanje djece na individ pristupu je sasvim drugi fah.
Ne pada mi napamet ulaziti u raspravu s uciteljicom o tome, ali to striktno pise u naputku o ocjrnjivanju ucenika s rjesenjem.
Majo, mene ne brine da li je uviteljicin stav prema drugoj djeci jednak kao i prema marti. Ne raspravljam s drugima martine ocjene ni ocjenjivanje jer mi je to bedasto, a i prenosi se do uciteljice pa stvarno ne bih htjela biti upletena u cakule.
Meni je, kao sto irena kaze, najvaznije da je marta uspjela. Ostalo je na dusu drugima.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la martina mama » 02 tra 2012, 15:30

martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MAJA Skopje » 02 tra 2012, 16:04

Majo, mene ne brine da li je uviteljicin stav prema drugoj djeci jednak kao i prema marti.

Epa vidi sad i ti moras shvatiti da u tom odeljenju ne uci samo Marta nego i drugi djaci. I mene itekako interesira dali je uciteljica takva samo prema Jovanu ili i prema drugoj djeci. Jer ako se tako odnosi samo prema mom djetetu onda joj mogu pozvat komisiju za diskriminaciju. (ovo mislim na ono sto mu je spustila ruku)
Mi imamo odlicnu komunikaciju (mislim na roditelje iz oddeljenja) megjusobno. To je itekako bitno ako zelimo da se izborimo za nasu djecu bez razliku dali su oni sa pp ili ne. ;)

Meni je, kao sto irena kaze, najvaznije da je marta uspjela

Epa onda neshvatam u cemu je problem. :dunno
Ti zelis promeniti uciteljin stav prema Marti (mislim u vezi nacina ocjenivanja, njenih prava i slicno). To ne mozes. Jer je uciteljica takva kakva je. :/
Potrebna je jedna minuta da donesete odluku koja moze da vam promeni ostatak zivota, ali potreban je celi zivot da otkrijete dali je ta odluka bila pravi izbor.
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la martina mama » 02 tra 2012, 16:19

Inspekcija mi je zadnja opcija. Njih inspekcija samo osramoti, ali male vajde od sile. Obicno se sve nastavi po starom kad inspekcija ode. Osim toga, ja zaista ne mislim da je marta zakinuta u svim segmentima. Neke stvari uciteljica radi dobro, a to su ove koje ona razumije. Ono sto ne razumije, ne radi dobro. Da smo htjeli slati inspekciju, trebali smo to napraviti ranije. Sad mi je bez veze i zlocesto slati joj za ova zadnja dva mjeseca. Idemo dalje.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IRENA » 02 tra 2012, 16:33

mmama - ma sve je to lijepo napisano u uputama za ocjenjivanje učenika " s rješenjem" .. no taj "učenik s rješenjem" je dio razrednog kolektiva i posebice kad su ovako manji ( do 4. razreda) djeca ostala baš i ne kontaju u čem je kvaka .. pa i upisali smo klince u mainstream škole da ne budu izolirani i zanavjek " oni posebni i drugačiji" .. ne kuže ostali klinci da je Marta " sa rješenjem" .. ma zapravo i ne trebaju kužiti ...za njih je Marta njihova razredna prijateljica ( da ne napišem drugarica :--) - to ja za Maju pišem ) ..
Eh sada kako da učiteljica to izvede da poštuje svaki ibogi dan i sa svakim zadatkom ( bilo testom, bilo usmenim ispitivanjem bilo ocjenjivanjem sastavka ili slike) sa uputama o ocjenjivanju a da ostali ne rogobore i ne osjete se zakinuti .. ne znam - zato i nije taj posao lak ..i treba biti pravi maher za tako nešto izvesti...ne snalaze se svi baš savršeno u tome...
( tu uopće ne pišem o Martinoj učiteljici - već opet iz nekog svog razmišljanja iz niza situacija koje su mi se dogodile ili bi se mogle dogoditi )
Jedan primjer - po svom rješenju i čak u dogovoru sa prof iz Hrv Jan ne bi trebao raditi sve lektire - ali on ih radi sve - zašto - tako da kad je na redu lektira ostalim petašima - onda i on izvadi svoju ( kakvu takvu) .. jer je lektira... ja bih radje da radimo jednu al kako spada ..
Naravno da je i razlika u tome što je Jan po prilagođenom a Marta po individualiziranom .. lakše je kad je obim smanjen ..
I ono što je još činjenica - da naši klinci ( i mi s njima) ulažemo iznimno puno napora da bi se "približili" standardima za ostale - i da onda mane sustava i pogreške u koracima onih u prvoj liniji doživljavamo daleko teže.. To je ona razlika izmedju integracije i inkluzije - na djelu !
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.