Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.
Tema je zaključana

Re: VJEŽBAČI 2010 - II

13 svi 2010, 10:03

:/ Papire sam predavala u Hzzo u Glini, i nakon par dana su nas zvali da dođemo na komisiju :conf :conf

Javim danas kako je prošlo :/

13 svi 2010, 11:23

Tak sam i napisala, a u biti niti ne lazem jer bez obzira na neurorizicnost on je motoricki oduvijek u sirim granicama normale, varira izmedju donje i gornje granice, a ovo o cemu ja brijem je po mom dr kozmetika. Za sada ni ne ocekujem nista od njih u vrticu a to je njima jedino bitno. U biti ocekujem da nas ne prime :lol

13 svi 2010, 11:33

Una&Tin - jeste vi produžili porodiljni ili =

13 svi 2010, 11:36

Jesu, pisale su cure, Una&Tin je dobila 6 mjeseci, a Roka 12 mjeseci i to sve bez ikakve komisije, tak da ne znam zasto ovi vas gnjave :conf

13 svi 2010, 11:39

Morat ću kada se vratim prslistati ovu temu od početka. Ni ja neznam zašto moramo ić kod njih, javim sve.

13 svi 2010, 13:16

cure stavila sam par filmića pa gledajte i očekujem ocjene i mišljenja stručnog žirija :D

Kiss svakako nam javi kaj je bilo na komisiji

13 svi 2010, 15:36

Kiss, ma ne boj se komisije, i mi smo bile, a moja mala je ozbiljniji slučaj, to oni tak nasumce neke zovu, neke ne. Tak bezveze, malo te ispitaju kaj dijete može, kaj ne i to je to. Ja bila s malom, ali nije nju niko ni dirnul, mene je žena ispitivala i malo pogledala papire. Dobile smo do treće godine. Sigurno buš dobila bar nešto, ako imaš preporuke.

13 svi 2010, 19:57

Sad sam isla gledati Tina, isti je tata, ne mozes ga fulati :)
Ja odmah padnem cim su mu obje noge prema unutra dok puze, a jedino mi se cini da nekako cesce kvrci prste na desnoj nozi dok stoji i
ono nekad ima siroku bazu kad se ustaje. Bas cu malo promatrati Tomine prstice dok stoji. I da, fascinirao me hod na koljenima.
Inace vidi se da je stariji od Tome, kod nas su cucnjevi daleko od vasih. A i nekako je nespretniji jos u nekim pokretima.
I utjesilo me sto mu isto zna zaplesati guza kad brzo puze, bas kao kod Tome. :dada

I mene bas zanima sto ce reci pravi strucni ziri ;)

Za jacanje zdjelice me zanimaju ti cucnjevi na stranu koje spominjes. Daj pls snimi ili opisi da vidim da li i mi to radimo.
Ono sjedenje na mojoj nozi i igranje radimo.

13 svi 2010, 21:01

Produženje 6 mjeseci....

Jel sad trebam i predavat u centar za socijalnu skrb ili šta?

13 svi 2010, 21:09

Kiss papire sada predaj na mirovinsko kako bi još dobila uvećani dječji doplatak od 830 kn. Trebaš to rješenje koje si dobila, presliku osobnih oba roditelja, potvrdu oba roditelja da su u radnom odnosu i njihov formular koji ispuniš i presliku kartice tekućeg računa na koji ćeš primati naknadu.
Ovaj formular imaš na stranici od HZMO-a . Budem poslje potražila link na taj formular pa ga možeš isprintat i doma u miru ispunit. Na njemu ti i piše koje još dokumente moraš priložit.

13 svi 2010, 21:23

Jel mi možemo tražiti taj doplatak iako nemamo pravo na ovaj obićni doplatak?

I jel sad ovih 6 mjeseci dobivamo kao i do sada porodiljni ili? Ja sam zaposlena, i dobivala sam između 1600 i 1800 kn.
I glupo pitanje, ali jel nama u 5om mjesecu sjeda porodljini za 5 ili 4 mj?

Rješenje su nam rekli poslat doma :) Nadam se da će ga poslat na adresu koju sam navela na zahtjevu, jer mi se zdravstveno vodi na drugoj :/
Zadnja izmjena: kiss; 13 svi 2010, 22:20; ukupno mijenjano 1 put/a.

13 svi 2010, 22:08

E cure, evo maleni je zalegao sa tatom, pa evo opširnije. S obzirom da ste vi gotovo sve na vježbama u Zg, ja bi vas molila vaše mišljenje.

Trenutno stanje sa Adrijanom je ovo (po mome):
Puže pravilno, kada se posjeda više ide na desnu stranu. Isto tako iz sjedećeg u puzanje, više preko desne strane i noge. Nakon što se prebaci preko lijeve, lijeva ostane pod guzom neko vrijeme. Igračke hvala sa obje ruke, podiže se u stajaći položaj međutim desno stopalo je prema van.

Zadnji nalaz neuropedijatrice (nakrivljeno ne razumijem) :
budan, miran, relaksiran, ima slogove, zauzme samostalno sjedeći položaj, sjedi ravnih leđa i ispruženih nogu, ima obrane, puže, posjedne se, ustaje nepravilnim iskorakom. Stoji na prstima, u vertikalnoj suspenziji reklinacija glavice, još opstotoničko izvijanje. Hvat pinceta. Grasp stopala+, tonus na donjim ekstremitetima+.

Nakon što je teta koja ga vježba vidila nalaz, nije nam preporučila ništa. Rekla je samo da dođemo za 3 tjedna da vidi kako će to izgledati. Bili smo neki dan. Rekla je da vježbamo iskorak, i kada sjedi da mu skvrčim nogicu u koljenu i stišćem stopalo o podlogu.

Danas na komisiji doktorica koja ga je gledala kaže da ona i dalje vidi asimetriju (što naša neuroped.nije spominjala), da ne valja okret jer nogica u koljenu ostane ispružena, da se desnom stranom više služi, ali da je u hvatanju lijeva ruka bolja :conf :conf

Dobili smo produženje za 6 mjeseci, i moramo donijeti nalaze od neuroped. i fizijatra :conf Uz sve to na kontrolu kod neuropedijatra trebamo doći sa nalazom eeg-a, a uopće neznam na koji način Adrijana uspavat tamo. Ima tko iskustva?

13 svi 2010, 23:05

Kiss prvo, pravo na uvećani DD imaju svi čija djeca imaju smetnje u razvoju bez obzira na primanja. Drugo porodiljni radi njege djeteta sa smetnjama u razvoju se plaća 2196 kn mjesecno + 830 sa mirovinskog. Mislim da je ovaj prvi iznos kod svih isti bez obzira na primanja koja si imala na redovnom porodiljnom.

Na EEG-u se ne brini sigurno ćeš ga uspjet uspavat jer ako je moj Tin spavao 25 minuta ( a inače spava u kolicima 2 puta po 15 minuta. Ranije smo ga digli, nismo mu dali da spava u autu i u čekaoni. Kad smo došli na red dala sam mu bocu mlijeka i tako mi je na rukama zaspao. kApicu mu stavili prije nego li sam mu počela davati bocicu i sve je prošlo super a isto sam isterorizirala curke na forumu. Dijete može spavati u bilo kojoj pozi, ništa ne smeta. Možeš i kodat s njim na ramenu.

Kaj se nalaza tiče to će ti Roka najbolje prevesti, ja se ne bi upuštala u to ali ovako na prvi pogled mi se ne čini ništa zabrinjavajuće.

Mmačak čim snimim novu vježbu bočnog čučnja stavit ću filmić, ali još se nekako borim sa tom vježbom, tako da još kamera u ruci nema šanse. A najčešće vježbamo ujutro i prijepodne dok nema Une jer je bolesno ljubomorna, pogotovo kad uzmem kameru pa snimam samo njega. Toliko se gura da i nju snimim i slikam da će me živu pojest :angry
U stavri na toj vježbi me mali svaki put zezne i umjesto da čučne sa laganom rotacijom na stranu i uzme igračku s poda se lijepo sjedne , uzme i nastavi puzat. Ljenčina. A upravo zbog široke baze moramo inzistirat na tim čučnjevima. Široki iskorak je inače puno bolji kad ga radi na malom stoliču pa nogicu(stopalo) postavi ispod stola. Onda baza nije toliko široka. Ali kod njega je već iduća faza na redu. On je sad u hodanju i iskorak radi tako na brzinu samo da može ići dalje.
Hodanje na koljenima je super usavršio sa ovom malom stolicom ( naravno Uninom i svaki put su drame, vjerojatno ju zato mali tak i voli ).
Danas je bio u jaslicama , malo smo išli škicnut tete. Naravno da je uletio ko manijak. Samo sam ga za kapuljaču držala, on je sve prehodao, oduševljen prostorijom, djecom i igračkama. Užicao je dva krekera i napolitanku. Poludio kad sam ga stavila natrag u kolica i u suzama smo izašli van. Brijem da da sam ga ostavila da ne bi ni primjetio da me nema :place :/

Roka zaboravila sam prije pitet. Kakva je to inekcija za debljanje??? :conf

13 svi 2010, 23:31

Kiss evo link na tiskanicu

http://www.mirovinsko.hr/UserDocsImages ... br.1.7.pdf

13 svi 2010, 23:38

Puno hvala

13 svi 2010, 23:41

kiss je napisao/la:Puno hvala

Una jel stavim Da i u pitanje Jel ima dijete oštećenje zdravlja? i Jel ima teže oštećenje zdravlja?

I jesu ti priznali rješenje sa Hzzo ili si trebala i iz Centra za socijalnu skrb?

14 svi 2010, 10:43

Kiss, bas sad gledam ove tvoje nalaze i sto te zbunjuje i cini mi se da je to tipicno razilazenje neuropedijatara i fizijatara. Ja bi rekla da ti je ova doktorica na komisiji fizijatrica :p . Ono sto sam ja primjetila je da su neuropedijatri sirih pogleda na motoricki razvoj djeteta i njima je skoro sve dobro, dok fizijatri inzistiraju da sve bude streberski savrseno. Moj neuropedijatar smatra da se svako dijete razvija individualno i da na "sitnice" ne treba tako strogo gledati, dok se kod fizijatra to sve mora ispravljati. Npr. T dok puze nema uvijek skroz otvorenu sakicu i kod fizijatra je to odmah primjeceno kao problem, a neuropedijatar to nece niti spomenuti kao problem i isto tako su mi rekle 2 vrlo iskusne fizioterapeutice (jedna od njih uci sve ove nase u HR jer mi nemamo verificiranog bobath predavaca i trenera), njima je vazno da se oslanja na korjen i onda nije vazno kako su prsti :conf. Ima jos puno takvih primjera na kojima sam ja izgradila svoj stav o razlicitom gledanju fizijatra i neuropedijatra. E sad, meni se jedan dan cini da su jedni u pravu, a drugi dan drugi, tako da ni sama ne znam kojima da vjerujem. Kad mi je sve crno onda se zovem na fizijatre, a kad sam cool onda se slazem s neuropedijatrima. :roll Uglavnom u ovom prvom slucaju vise vjezbam s njim (npr danas i jucer) pa bi to trebalo valjda biti bolje. :lol

Ja bi na tvom mjestu otisla do neuropedijatra i pitala ga za sve ove probleme koje ti je navela zena u komisiji. I nekako bi mu se pozalila na tetu vjezbalicu koja te nakon njegovog nalaza posalje doma da sama vjezbas. Mislim da to nema smisla, ne raditi zato da vjezbas, a u biti ne znati sto je najvaznije vjezbati. :dunno Ti si jos mlada (barem mi se tako cini), ali moras ih malo stroze postrojiti (a jos uvijek fino) i neka ti odgovore na sve probleme koji te muce jer najgore je imati razlicita misljenja i onda sam balansirati medju njima. I neka te ne narucuju za 3 tjedna kad dodjes na vjezbe jer to nije u domeni fizioterapeuta nego u domeni neuropedijatra da odredi koliko ces cesto vjezbati, barem ja tako mislim. On je njima blagi slucaj pa im se neda. :ne

I da, ima i tu na forumu strucnjaka pa mozda mozes staviti filmice i dobiti na njih komentare, pa ti mozda pomognu da slozis neko svoje misljenje o problemu. Meni je barem to pomoglo.

Za EEG ne znam, radili smo ga sa 2 tjedna pa ga je tada bilo lakse uspavati. No i meni su rekli da ga se ranije probudi i dodje u vrijeme spavanja i da onda klinci zaspu bez problema :dunno . I mi cemo to morati uskoro obaviti prije zivog cjepiva.

U 5. mjesecu dobivamo porodilni za 4. mjesec :)

14 svi 2010, 13:29

Evi i ja sam se napokon dokopala kompjutera, nemam vremena za nikaj.

Kiss, super da si dobila produženje, možeš raditi i na 4 sata ako ti tako odgovara, pa dobiš više novaca.
Kaj se tiće nalaza, hvat pincete- je normalni hvat palcem i kažiprstom za tu dob, dakle nikaj patološko. Grasp stopala, tj refleks hvatanja stopala je još malo prisutan ali i to je prisutno do 12 mj starosti, dodaj si još Adrijanu i korigiranu dob. A glavica u reklinaciji ( zabačena je straga, a trebala bi biti u ravnini s trupom u tom pokusu posjedanja), opistotonus ( izvijanje) stajanje na prstićima i povišen tonus u nogama- sve je to odraz povišenog tonusa, ali NIŠTA ZABRINJAVAJUĆE.I nema tri križića nego jedan znači da je blago. Vježbaj iskorak, stopalo kako su ti pokazali, posjedaj ga preko ljeve nogice, nema veze kaj zaostaje. Promatraj da li se podjednako služi s obje ručice, ako ne stimuliraj koju koristi manje. Ne vodaj ga za ručice, ne stavljaj u hodalicu. I to je to. Nema mjesta panici.

Una i Tin djeca su ti preslatka. Ja ću se složiti s tetama s Goljaka, sve super, još malo slaba zdjelica, vidi se to po w sjedu ,malo širok u nekim radnjama. Uz vježbe i hod to će se ojačati. Kasnije uključiti u neki sport, i tko će se uopće sjetiti da je Tin bio vježbač. Ja se nadam da se ti više ne brineš kaj bu bilo s Tinom, stvarno nemaš za to razloga. 50% djece s 12 mj učini 3 samostalna koraka. Prema tome i zdrave muči ravnoteža, široki hod, slaba zdjelica. I blago tebi kaj Tin toliko jede. Ono nije injekcija nego energetski napitak, ima okus čokoladnog mlijeka, obogaćen svim i svaćim, namjenjen mršavcima različite etiologije . Jelena ga naravno neće piti. :/

ono dijete o kojem sam pisala je zaista izuzetno motorički spretna curica. Ne znači ako netko ima povremeno palac u šaci, malo skvrčene prste na rukama dok puže ili na nogama dok stoji, malo povišen tonus u stopalu, da je to nešto prestrašno. Naravno da ako se tako nešto uoči, napisat će se u nalazu, i reći da se to popravlja. Nije da fizijatri paničare, nego je njihovo da prepisuju vježbe, pa ako vidi da se ima nekaj za ispraviti onda to i kažu. I naravno da će kod dva doktora dijete imati različite nalaze, kod svakog je nekaj drugo radilo, i da ga vide u isto vrijeme opet bi se razlikovao jer bi svatko nekaj drugo uočio. Ali se ne bi razlikovali u bitnim stvarima, nego u sitnicama. Netko će napisati hiper, drugi normo tonus, jer je takav bio kad ga je vidio. Ali da ima hipertonus sa tri križića, ne bi nitko napisao normotonus. I znam da vas sve to buni, i da je meni lako kad sve to kužim. Ali zati ne uspjevam staviti filmić da vidite Jelenu :lol . I najgore kaj se može desiti Tomi, Tinu, Tinči, Adrijanu i Jeleni je nespretnost i loše držanje. A Maji želim da dođe do toga. A i to se onda dalje kroz djetinjstvo vježba i smanji na najmanju moguću mjeru. Zato pustite nalaze, hiper i hipotonuse, vježbajte bez pretjerivanja, i uživajte u produženom porodiljnom.

14 svi 2010, 13:43

Mi smo jučer bili na vježbama običnim, a danas idemo na Vojtu. Sve kaj Jelena radi je odlično,ii kod fizijatra paničara tj. super stručnjaka koji sve uoči.( naš dr. P). Dobili smo za dalje vježbati klečanje, i lagano prebacivanje težine s jednog na drugo koljeno. Povremneo kleči pravilno s ravnim trupom i nogama, kao slovo L, neki puta ta ravnina nije baš ravna, ali s obzirom da je to početak i to je dozvoljeno. Dakle moram ju samo ravnati, i ljuljati ljevo-desno. A za 3 tj ako bude ok, idemo na veliki iskorak. Mali iskorak, to je ono o čemu smo pisali da rade Tin i Jelena, a radio Tinča dok je bio u toj fazi-je dobar. Meni se sviđa ovaj polagani tempo, jer joj daje vremena da se još ojača zdjelica. Inače kad je ušla u sobu za vježbe, djete je bilo presretno, u raju s novim igračkama, nije znala kud bu prije, pa je ko eustahije brzić jurcala od jedne do druge, brzo i spretno se posjedala, podizala u četveronožni, brbljala, smijala se. Predstava za mamine kritične oči ( ipak sam ja fizijatar :mrgreen ). Eto bila je kao djevojčica s bazena. Na plivanju nam je bilo super, ako imate mogućnosti, vremena i novaca preporučam.

14 svi 2010, 16:01

Super da je strogi doktor zadovoljan sa svime sto Jelena radi i super da uzivate na plivanju.
Nama je to prekomplicirano (i fali nam kronicno vremena) a i nadam se da ce ovo ljeto uzivati na moru 2 mjeseca pa ce se valjda izgustati u moru, ako mu ne bude prehladno.

MM je bio na HZZO i donjeo mi neki papir na kojem pise zahtjev za priznavanje prava na dopust za njegu djeteta s tezim smetnjama u razvoju. Je li to to? Kaj trebam na one crte i neki tekst tipa molbe pisati?
Ja mislila da ce to biti formular s hrpom pitanja, a kad ono nema nista nego osnovni podaci i 12 crta na koje valjda ide neki tekst :conf

Rjesenje o prethodnom pravu je njihovo rjesenje o porodilnjom dopustu ili nesto drugo?
Sad moram opet kopati po dokumentima jer to naravno nisam nasla, a u tom ormaru je totalni kaos :angry

14 svi 2010, 16:16

Ja mislim da kod mene nije pisalo tako već nešto tipa Zahtjev za produženje porodiljnog dopusta zbog težih razvojnih smetnji.

Samo kod mene nije bilo tih 12 crta za teks :conf

Cure, u album pod razno sam stavila snimku Adrijana kako puže i vidi se ta noga sa kojom to izvodi.

14 svi 2010, 16:22

bok cure
evo mi smo danas bili na pregledu kod fizijatra.
ono što mi je na nalazu odmah upalo u oči jest: mišićno tonus normoton, :joy rekla je da lijepo sjedi.
evo ostatka:
miran, zainteresiran za osobe i igračke. samostalno se posjeda, u sjedećem usvojio prednje i laterlane obrane. prelazi u side sitting te četveronožni. pravilno puzi.
uz vlastito pridržavanje zauzima klečeći. šira osnova.

i dalje na vježbe 1x tjedno još 2 mj a onda kontrola

izričito nam je zabranjeno stajanje još mjesec dana. meni je rekla da ga mogu ispravljati ali da je najbolje da se izbjegava stajanje.

una&tin- pogledala sam filmiće i vidim da nam je puzanje dosta slično. meni se iskorak čini dosta dobar, tj iz mog kuta gledanja super dobar. hodanje na koljenima ide super. w sjed nam je isti. :roll ostalo mi se isto čini dobro. istina jest da ima to sa hodanjem i prstima

UNA&TIN je napisao/la:pravo na uvećani DD imaju svi čija djeca imaju smetnje u razvoju bez obzira na primanja
jel i mi imamo pravo onda na tu naknadu!?

14 svi 2010, 18:30

Cure, u album pod razno sam stavila snimku Adrijana kako puže i vidi se ta noga sa kojom to izvodi.

Kiss, stavila si u krivi album pa ti cure nece moci vidjeti :)
To je album od ljetnica, a imamo i na vjezbacima svoj album, poslala sam ti login i password :)

Uglavnom ja sam ga vidjela, puze krivo kao i moj Toma, samo mu lijeva noga ide prema van, a ovo sto kvrci nogicu mi je slicno onome sto radi Tin od nevenere.
Inace je presladak, bomboncic :srca Toliko od mene nestrucne, vidjet cemo sto ce reci nasa stroga fizijatrica :D

14 svi 2010, 19:24

Aaaa...evo stavljam u vježbače..hvala

Edit:Stavila sam :) Probat ću ga večeras uhvatiti kako se diže.

Edit: Uhvatila sam ga i stavila

14 svi 2010, 22:35

Mamin mačak ma napiši na te crte nekaj u stilu da Toma ima oštećenje motorike zbog krvarenja i ishemije, da vježbate od rođenja te da su mu je i dalje potrebna medicinska gimnastika i zato moliš produženje. To ionako nitko ne čita. Da prethodno rješenje je njihivi o porodiljnom.

Nevenera drago mi je da je fizijatrica zadovoljna, i da je nalaz dobar. Drago mi je da su i baka i tm prihvatili i spuštaju ga. Bolje je tako, mora mu još ojačati zdjelica, nije on još za nogice spreman. Znam da je koma to spuštanje :hug

14 svi 2010, 22:47

OK, budem onda tako nesto napisala, valjda se jos znam literalno izrazavati :/

Kiss, pogledala sam i podizanje, po meni nije tako strasno cim se ne dize s obje noge paralelno.
A nista, vjezbati iskorak, tako ti je i receno, zar ne.

T se sad mozda mrvicu bolje dize, ali nije daleko, a na njegov iskorak svi kazu da je OK :conf, ukljucujuci i fizijatra :lol Najveci kriticari su nam definitivno forumske mame, zato sad vrijedno vjezbamo da mozemo pokazati i neki naprijedak mjesec dana kasnije (u odnosu na zadnje snimke) :lol.

A puzanje mu je fakat kao da gledam Tomu zrcalno simetricno, no Toma sad ima i nekih svjetlih trenutaka pa puze ispravno no cim se ja ponadam da je to to, evo ga opet. Bas mu treba poticaja, cim manje vjezbamo nekaj se pokvari, a kad smo vrijedni odmah se vidi napredak. Cak sam primjetila da mu je kad vise vjezbamo npr i palac rjedje u saci :conf Danas ga cijeli dan gnjavim i nisam mu ni jednom izvlacila palac :dada.

14 svi 2010, 22:53

Kiss puzanje je dobro, osim tog stopala koje okreći prema u nutra. Dizanje loše,vježbaj iskorak. A prije toga ja bi vježbala klečanje. Da bi iskorak bio pravilniji mora moći tu guzu još malo dignuti u zrak, tj. kada ga gledaš iz profila trup mora biti ravan, a Adrijanu još uvijek visi guza, pa se više nategne rukama gore. Probat ću snimiti tu vježbu pa staviti da vidiš.Pokušaj ga zadržati u klečečem položaju jednu nogu stavi ispred njegovih koljena drugu iza peta, jednom rukom primi guzu, drugom prsa i ispravi ga, mora izgledati kao slovo L kada ga gledaš iz profila, trup ravan .

Mi smo danas bili na Vojti. Jelena se baš jako uzrujala, užasno je vrištala, bacala se , ritala, jedva sam odradila vježbe pred dr. Jadna, čekali smo neko vrijeme, u čekaonici je baš bila vesela, puzala, natezala nekog malog dečka ( profesorica ih je odma oženila, ali meni se zet baš ne sviđa, tj. mama i tata :lol ). Nekako mi se puno bolji izbor čini tu na našem videu. I onda katastrofa. Kad smo došli doma bila je mirna i pokunjena kao mali miš, nosala sam ju neko vrijeme i tješila. Onda je malo puzala po podu i svako malo išla k meni, mazila se i zvala me MAMA. :joy Napokon, tatače već 3 mj, a mm samo cvate, kao mama nije bitna samo njezina cica :roll . Ali naravno razveselilo je i njega.

14 svi 2010, 23:23

Roka čestitama na mamakanju nakon tri mjeseca tatakanja :mah
A za ovo plakanje znaš već isama, nije joj bio dan i dobro. Bit će bolje doma :mrgreen

Kiss u onu kućicu pišeš "DA" pod dijete sa težim smetnjama u razvoju jer će ti tako pisati i na ovom rješenju koje ćeš dobiti iz HZZO-a. Ako ti ga ne pošalju kroz mjesec dana svakako ih zovi ili odi tam jer su malo spori sa poštom dok ih ne podsjetiš. Moj muž je otišao nakon mjesec i pol, pa je nakon 3 dana došlo u pošti. Znači poslali su taman kad je otišao pitat šta je s tim.

Mmačak moj muž je tih 12 crtica ispunio tako što mu je teta na HZZO-u diktirala sta da napiše :lol Šteta što tvoj muž nije iskoristio šarm pa se ne bi ti trebala sad literarno izražavat. Uglavnom napisao je vrlo jednostavno " tražim njegu djeteta sa težim smetnjama u razvoju zbog svakodnevnog provođenja razvojne gimnaste kod kuće. Dokumenatcija u prilogu ". TAk nekak :/

Nevenera i ti imaš pravo na ovu naknadu sa HZMO-a ali tek kad dobiš riješenje sa HZZO-a o produljenju porodiljnog za njegu djeteta. S time da odmah predaj na mirovinsko ( čim dobiš rješenje sa zdravstvenog) jer tu naknadu dobivaš od datuma kad si predala papire u mirovinsko ( naravno ako ti priznaju pravo). Što znači da isplate sve zaostatke za ono vrijeme koliko je njima trebalo da to riješe .

14 svi 2010, 23:39

Kiss sad sam skicnula Adrijana. Dizanje je još malo nezrelo ali nije loše po mom mišljenju. Tin se znao i gore podizat ali vidi se da mu fali vježba iskoraka. Svakako poslušaj savjet curka i dogovori češće vježbe ( dva puta mjesecno je OK, ali po 45 MINUTA !!!) . Sjećam se da te ona tvoja odpilavala doma već nakon 15-tak minuta. Sad imaš riješenje i ne daj se doma dok ne prođe tvoja minutaža. Menise Adrijan čini super. Presladak je i ima bogatu motoriku ali ga malo treba još usmjerit. Znači po mom mišljenju forsirat iskorak dok još nije počeo koračat jer kasnije ga nećeš moći zadržat u tom položaju. Probaj mu dat malu stolicu da ju gura na koljenima ( pogledaj kakvu Tin ima za tu vježbu) jer kotačići im prebrzo idu ili se izokreću. Ove male stolice su super jer nisu previsoke, može si nekaj stavit na nju ( igračku) i gurat, jedino što ne idu po tepihu pa moraš pazit da se ne prevrne na rubu tepiha.

Posjeda se na desnu, morat ćeš forsat lijevu. To si zadaj baš svaki dan po par puta da skuzi da može i preko lijeve. Stopalo kod puzanja mu stoji slično ko Tomino samo kod Tome je desno stopalo na van, ali to ti je upravo zato kaj se i posjeda preko desne noge. Možda kad ga isforsiraš posjedanje preko lijeve možda se i to stopalo malo ispravi. Jer ustvari, da bi se posjeo preko desne noge mora izbacit lijevo stopalo na van i pomoću njega se odgurne na guzu. To je moje zdravo seljačko razmišljanje, ne mora biti da je tak, ali ja sam i kod Tina dosta razmišljala svojom nekom teorijom koja možda nije medicinski potkrijepljena ali često je upalilo.

Tin je danas prehodao opet pola parka. Držim ga samo za majicu ali kad se jako žuri zgrči šakice i palac lijeve ruke je unutra. Predpostavljam da kad stvori sigurnost na nogama da će opustiti ruke. Ponekad su koraci malo ukočeni ( kao da ima dvije letve a ne noge ) ali uglavnom su lijepi koraci sa savinutim koljenima. Kad se ne žuri onda lijepo to odradi. Probat ću ga snimit sa mužem sutra pa stavim filmić :mah

14 svi 2010, 23:46

Cure moje puno vam hvala na savjetima. Od sutra krećemo po vašim naputcima.

Što se tiće vježbi, razočarana sam totalka. Naime mi dobijemo uputnicu za 10 vježbi, odemo na 3 i ona kaže njemu ne treba više :conf

I tako opet.

Sa zadnjom uputnicom smo bili samo 6 dana na vježbama. :conf

Ona kaže da njemu nisu potrebne neke velike vježbe, i da nema potrebe donositi ga. A što se tiće vježbi, kaže da je gužva i da nebi stigla izvježbati svu djecu da svako vježba 45 minuta.
Tema je zaključana