Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.
30 ruj 2008, 09:30
ive3 je napisao/la:da li autizam ima veze s autoimunoscu?
vjerovatno ima ,a dali je to sve
od prvih zapisanih podataka o autizmu (prije više od 100 god.) često se u simptomima opisuju problemi sa prehranom i probavom što mnogi lječnici zanemaruju... -
tam je napisao/la:Ova upala koja nastaje kao posljedica se da detektirati (jer nastaje gomilanje bakterija i gljiva),
koliko sam ja razumjela za neke znaju ,ali za neke ne -jer neke promjene trebale bi uzrokovat njima poznati čindbenici,ali ih oni ne nalaze...
zna te li nešto o rubeoli?-ovo mi je rekla pedijatrica i novijeg je datuma-mora da je negdje objavljeno kad ona to kaže,a drži se klasike...
30 ruj 2008, 11:00
kod naseg sina su virusi bili negativni( kontrolirali smo EBV, Cytomegalie i herpes) , al su vec u 8 mjesecu njegovog zivota nadjene u krvi Borrelie iako nije do tada imao ubod krpelja. neke studije pokazuju da djeca sa trostrukim cjepivom uz zivu dobivaju i visoke"( za njihov ne razvijen imunitet) doze uzrocnike teskih bolesti. Mozda cijeli skolop nesretnih okolnosti unisti njihova crijeva.
I sta je imuno oboljenje? Zbog cega se u nekoj dobi zivota nas imuni sistem okrene protiv nas? pa za to isto postoji neki razlog
30 ruj 2008, 15:41
Anni je napisao/la:kod naseg sina su virusi bili negativni( kontrolirali smo EBV, Cytomegalie i herpes) , al su vec u 8 mjesecu njegovog zivota nadjene u krvi Borrelie iako nije do tada imao ubod krpelja. neke studije pokazuju da djeca sa trostrukim cjepivom uz zivu dobivaju i visoke"( za njihov ne razvijen imunitet) doze uzrocnike teskih bolesti. Mozda cijeli skolop nesretnih okolnosti unisti njihova crijeva.
I sta je imuno oboljenje? Zbog cega se u nekoj dobi zivota nas imuni sistem okrene protiv nas? pa za to isto postoji neki razlog
Mislim da je upravo to, cijeli sklop događaja. A zašto nastaju neka imunološka , tj. autoimuna oboljenja se još uvijek ne zna. Neka imaju genetsku osnovu, ali se u većini pravi uzrok ne zna.
Za rubeolu se zbog tih povišenih titara postoji teorija da bi unošenje MMR cjepiva mogla izazvati kroničnu infekciju rubeolom koja je neurotropni virus...
30 ruj 2008, 16:43
ja za razliku od mnogih mislim da je problem u jednoj stvari kod svih...svi su toliko različiti, ali će te svima naći bar tri zajedničke točke...
sva naša djeca imaju čudan razvoju ....mišljenja sam da njihove razvojne smetnje moraju imat podlogu i ja ne mislim da je podloga okoliš,hrana,cjepivo,voda i sl.-već je problem odgovora organizma na sve to skupa (nešto u samom organizmu ne štima)...kao što nemaju vizualno ,kongitivno i druge odgovarajuće odgovore na podražaje iz okoline tako nemaju ispravan odgovor na hranu ,cjepivo,ali i dr.normalne stvari za nas bez tog problema...koji je PRAVI problem????
izgleda da taj po meni jedinstven problem kod različite djece tuče različito ....zašto???
30 ruj 2008, 17:04
Glori, a sta je po Tvom mieljenju razlog kod hrpe djece alergicara( djeca koja se mentalno sasvim u redu razvijaju) ili kod hiperaktivaca ili kod sve rasirenijeg neurodermitisa kod djece?Ja ipak vjerujem da mi jos nismo evolucijom dorasli za sve cime smo izlozeni. Zamislite samo kolika zracenja dobijemo zbog bez zicnih telefona, mobitela, modema itd To je samo jedna od " mogucnosti" koji utjecu na nase zdravlje.
30 ruj 2008, 18:12
to je samo moje mišljenje koje je možda daleko od stvarnosti,a možda je i stvarnost....
evo ako je problem samo u smeću kako je moja djevojčica na sve to imala odličan imunološki odgovor,a on nije....smeće može potaknit,ali šta je potaknilo tilo na takav odgovor?
30 ruj 2008, 18:16
a što se tiče evolucije pa svi moji predci odgojeni su na puri i mliku...dali u kini ima autizma pošto su svi na riži...
može djeci sve to smetat,ali našto drugo je uzrok...
01 lis 2008, 09:03
A molim te lijepo kako se može znati uzrok kada su kliničke slike svega onog što trpaju u autizam i autistični spektar toliko različite, jedno dijete ima problem s govorom, drugo s drugim oblikom komunikacije, treće s motorikom, četvrto s prehranom i ajde reci kaoko onda otkriti uzrok. jedno dijete je bilo u urednoj trudnoći i porodu, drugo u rizičnoj....Mođa bi prvo trebalo napraviti reda u redoslijedu dijagnoza jedan korak jedna dijagnoza )definicija, epiedemiologija, klinilčka slika, terapija), a ne sve to ttrpati u jedan koš....Očito je moderna medicina ne zakazala već nemoćna da dade odgovore na naša pitanja i onda se čude što tražimo pomoć kod kojekavih alternativaca, bioenergetičara i slično...
Glori je napisao/la:a što se tiče evolucije pa svi moji predci odgojeni su na puri i mliku...dali u kini ima autizma pošto su svi na riži...
može djeci sve to smetat,ali našto drugo je uzrok...
01 lis 2008, 10:28
problem i je što su djeca slabo "obrađena"-pogotovo tu kod nas...a što se učinit za pronalaženje uzroka nije problem u širini spektra i druge bolesti udaraju na više centara pa im se zna uzrok...
problem jekad ja moram otić na svoju ruku radit neke pretrage,a stanje je pokriveno u opisu bolesti-tada bi se to trebalo sistematski pregledavat,a ne gubit vrijeme na čekanje dva krvna testa iz kojih se u večini slučajeva ništa ne da iščitat...
problem je nezainteresiranost struke...
01 lis 2008, 11:16
Glori je napisao/la:problem i je što su djeca slabo "obrađena"-pogotovo tu kod nas...a što se učinit za pronalaženje uzroka nije problem u širini spektra i druge bolesti udaraju na više centara pa im se zna uzrok...
problem jekad ja moram otić na svoju ruku radit neke pretrage,a stanje je pokriveno u opisu bolesti-tada bi se to trebalo sistematski pregledavat,a ne gubit vrijeme na čekanje dva krvna testa iz kojih se u večini slučajeva ništa ne da iščitat...
problem je nezainteresiranost struke...
nije nezainteresiranost vec nemocnost da se rijesi (ako gledamo svijet). u pitanju je mozak a ne crijeva. zato i jest smijesna izjava u jednoj dokumentarnoj emisiji kada su prikazivali kibernetiku i kako ce u slijedecih 20 godina biti sposobni 'kopirati kompletan ljudski mozak i pohraniti u racunalo te raditi androide identicne covjeku'.... glupost. da malo pogledaju autizme ili ta granicna stanja autizma onda bi shvatili koju glupost govore.
pred neki dan sam pregledavao snimke malog od rodjenja pa naovamo (digitalizirao sam analogne kasete da ih se rijesim) i lijepo se na njima vidi da je u biti isti, tj. osnova njegovog problema je ista bez obzira sto mi radili, on ima svoje zelje i prioritete i mi cemo ga nauciti sto je nama bitno i on ce se ponasati po obrascima koje mu naturavamo, to vise nije upitno kod moga, ali ono istinsko u dubini sto on zeli i sto je njemu prioritet ce uvijek biti tu negdje, to je pravi on, a ponasanje po sablonama i 'moras biti ovakav' nije ON!
zice su u mozgu spojene kako su spojene i tu nema vise velikog mijenjanja, pitanje je samo kako 'obraditi' postojeci autisticni mozak da se ponasa kao mozak neautisticne osobe. neke osobe uspiju to zatomiti i 'glumiti' ali u biti oni su 'autisti'
dakle ponavljam, nije problem nezainteresiranosti struke generalno u svijetu, vec je problem nezainteresiranosti u hrvatskoj da bolje pristupi problemu i pomogne osobama s autizmom da se bolje uklope u drustvo.
01 lis 2008, 12:04
ive a koji je to problem u mozgu kad si siguran da je mozak....
i kako je kod anni drukčije nego li kad je lupao sa ladicama....
01 lis 2008, 12:09
Da Ive, samo sto se na mozak ne moze istim tempom djelovati u bilo kojoj zivotnoj dobi i bas zbog toga je vazno da se krene sa osgovarajucim terapijama na vrijeme...a nazalost gotovo posvuda se bas kod takve djece izgubi jako puno vremena zbog nesigurnosti i ne znanja ljecnika i lose definicije autizma. I koliko god da se dijete izvuce ..jos uvijek jedan dio vremena mu ostaje pecat autizma..ja to vidim po svome sinu...mada je njegov hendikep sveden samo na problem govora ( koji uopce vise nije tako los kao sto je bio)...njegov se nekadasnja dijagnoza jos uvijek rado spomene i to bas u situacijama kada ne bi trebala.
Koliki bi njegov hendikep bio da smo se zadovoljili samo jedan sat tjedno logopedija i jedan sat tjedno ergo terapija mislim da je bolje i ne spominjati.Logopedica koja ga " uci govoru" je na moju primjedbu kako mali ima jos velikih problema sa prepozicijama ...malo duze razmisljala i onda mi rekla" u pravu ste i dobro da ste mi na to skrenuli paznju, ja to mogu sada sa njim ciljano vjezbati". Pravilan izgovor slova F( uvijek je F izgovarao kao H) ga nije naucila logopedica nego ga je naucila njegova mama.
I nazalost i ovdje u Njemackoj se sa svakim deficitom radi po gotovo istom planu i terpautima nije vazno dal pred sobom imaju down ili autizam ili nesto trece. Ako se roditelj ne " razleti" na sve strane moze se upotrijebiti ona nasa stara" pisi kuci , propalo je" A o problemu metabolizma i utjecaja na mozak i ponasanje ne treba vise spominjati. . Kod nas je to pomoglo jako puno i da treba jos 100 puta bi isla na taj nacin ga ljeciti. Jedino cega se ja bojim i pitam je to : hoce li on ikada dovesti crijeva u tu formu da moze " normalno" konzumirati hranu bez vecih posljedica?
Pozdrav
01 lis 2008, 12:39
stomak ima više neurona nego li mozak,ali ja neću tvrdit ni da je stomak- niti da je mozak..nešto treće po mom mišljenju izaziva nered u cjelom organizmu,jer i mozak bi se spojio kako treba da ne postoji smetnja...
kod neke djece je popravljivo-što bi trebalo značit da se problem može otklonit,a također je problem vidljiv i fizičke je naravi....
možda ovisi i o stupnju i vremenu "zaraženosti"-pa se kod nekih ne može otklonit,ali opet bi problem trebao postat vidljiv..
kod svih je problem komunikacija i socijalizacija,a 80% ima problema sa upalama i alergijama...ako problem kreće iz mozga trebala bi bar neka pretraga pokazat kod svih isti problem...
01 lis 2008, 14:25
vi obe niste procitale ono bitno sto sam napisao, samo se vatate recenice je li mozak ovakav ili onakav... ma nazovi ga kako oces, ja govorim o istinskom autisti a ne o konkretnoj osobi, bit je ovo (ponavljam):
-
nije problem nezainteresiranosti struke generalno u svijetu, vec je problem nezainteresiranosti u hrvatskoj da bolje pristupi problemu i pomogne osobama s autizmom da se bolje uklope u drustvo.
-
01 lis 2008, 14:30
Glori je napisao/la:kod svih je problem komunikacija i socijalizacija,a 80% ima problema sa upalama i alergijama...ako problem kreće iz mozga trebala bi bar neka pretraga pokazat kod svih isti problem...
pa zar nije dokazano da se kod autiste za odredjenu radnju aktiviraju sasvim drugi dijelovi mozga nego kod ostalih ljudi? i onda kazes 'ako krece iz mozga' ?
01 lis 2008, 14:43
Anni je napisao/la:A o problemu metabolizma i utjecaja na mozak i ponasanje ne treba vise spominjati. . Kod nas je to pomoglo jako puno i da treba jos 100 puta bi isla na taj nacin ga ljeciti. Jedino cega se ja bojim i pitam je to : hoce li on ikada dovesti crijeva u tu formu da moze " normalno" konzumirati hranu bez vecih posljedica?
Pozdrav
ja samo isticem da nama to nema utjecaja... eto pisao sam o zgodi na blagajni prije neki dan i bacanju kinder jaja.... jucer je sam nosio kune i kinder jaje i platio, ja sam samo stajao 2-3 metra dalje i pratio ga da li ce sve odraditi po ps-u.... popodne mrtav umoran ali je strpljivo cekao u cekaonici u banci preko 15 minuta i cak odgovorio jednoj baki par pitanja.... sad bih trebao biti zabrinut da li je onaj dan kada je napravio incident nesto lose pojeo u vrticu i zbog toga bio nervozan?
i mi smo ovo ljeto kada smo prekidali dijetu strepili kako ce se ponasati i sto ce biti ali nista nije losiji nego kada je bio na dijeti. dok ne probas nikada ni neces biti sigurna. jednostavno imas 'good day' i 'bad day' pa i mi sami smo neke dane dobre volje a neke dane lose volje, zasto djeca s pp moraju uvijek biti dobre volje a ostaloj dijeci se tolerira ispad?!? neko je vec pisao o ovome...
01 lis 2008, 14:46
Glori je napisao/la: 80% ima problema sa upalama i alergijama.
Odakle ti ovaj podatak,jesu li rađena neka istraživanja?Od recimo 10-ero djece koje znam samo jedno ima problema s upalama i alergijama -moja ih isto nema.
01 lis 2008, 14:54
Glede mozga ,mogli bi tu sad svi napisati ,onaj tko je radio EEG,MR,CT kakvi su nalazi i zanima me da li je tko od vas vodio dijete na onu modernu MR (Tesla3) u Klaićevoj-samo je jedna u Hr -stigla nedavno?
01 lis 2008, 15:06
mi smo radili i EEG 3x (b.o.), CT:b.o., MR mozga koja je minimalno odstupala od normale samo u frontalnom režnju, ali ne bitno. Tu modernu MR ima i centar za mozak na Šalati u Zagrebu. I vjeruj nismo ništa pametniji nego ranije. I što sad?
pepita je napisao/la:Glede mozga ,mogli bi tu sad svi napisati ,onaj tko je radio EEG,MR,CT kakvi su nalazi i zanima me da li je tko od vas vodio dijete na onu modernu MR (Tesla3) u Klaićevoj-samo je jedna u Hr -stigla nedavno?
01 lis 2008, 15:17
marijanama je napisao/la: Tu modernu MR ima i centar za mozak na Šalati u Zagrebu. I vjeruj nismo ništa pametniji nego ranije. I što sad?
Ako naša djeca imaju MCD takav aparat ih može pokazati dok ovi stariji ne.
01 lis 2008, 15:58
Ako je Vaš MCD ono što ja mislim onda Vam mogu reći da se ta dg više ne upotrebljava, sada je modernija varijanta Dysfunkcio CNS.
pepita je napisao/la:marijanama je napisao/la: Tu modernu MR ima i centar za mozak na Šalati u Zagrebu. I vjeruj nismo ništa pametniji nego ranije. I što sad?
Ako naša djeca imaju MCD takav aparat ih može pokazati dok ovi stariji ne.
01 lis 2008, 16:09
Možda više ljudi zna za MCD i još uvijek se koristi ali bitno je da je to jedno te isto.Ja kad pričam s npr. neuropedijatrom i ona kaže MCD.
01 lis 2008, 16:46
I sada si prevedite tu MCD dijagnozu i dobijete minimalna cerebralna disfunkcija-i koliko ste pametniji ,a da o liječenju i ne govorimo.
pepita je napisao/la:Možda više ljudi zna za MCD i još uvijek se koristi ali bitno je da je to jedno te isto.Ja kad pričam s npr. neuropedijatrom i ona kaže MCD.
01 lis 2008, 17:19
Fizičko oštečenje mozga
Ozljeda nezrelog mozga može dovesti do lakših ili težih poremećaja razvoja djeteta.
MCD lakši-CP teži.
Minimalna cerebralna disfunkcija je izraz kojeg koristimo u opisivanju djece uredne ili nadprosječne inteligencije sa dobno neprimjerenim ponašanjem (nepažljivost, impulsivnost, hiperaktivnost). Češće se javlja u dječaka nego u djevojčica. To je često dijete koje je u dojenačko doba bilo "teško " dijete, plakalo je, bilo je razdražljivo, "bojalo" se svega, izvijalo pri kupanju i hranjenju, nije se dalo umiriti. U starijoj dobi su to djeca koja su ili suviše mirna ili su u stalnom pokretu, ne mogu se smiriti, radije trče nego hodaju, sklona su nezgodama. Kretnje su im često nekoordinirane, nespretni su, ravnoteža im je loša. Ne mogu igrati nogomet, bacati ili hvatati loptu.
Imaju probleme s kontrolom olovke pri pisanju (jako pritišću vrhom olovke po papiru), ne mogu rezati papir po crti ili bojati unutar označenog polja.
Krivo pišu slova (često naopako kao sliku u zrcalu), teško se služe zemljopisnom kartom. Shvaćanje vremena, udaljenosti, prostora, veličine, boje i oblika im predstavlja problem. Pažnja im je kratkotrajna, često uz probleme pamćenja što može izazvati probleme u školi. Impulsivni su, i skloni djelovati bez razmišljanja. Teško ih je disciplinirati jer su neosjetljivi na kazne.To dijete može biti razredni "klaun" ili vrlo povučeno, a u adolescentnom dobu mogu postati antisocijalni.
Važno je prepoznati minimalnu cerebralnu disfunkciju već u malog djeteta jer se uz pomoć interdisciplinarnog tima, koji se sastoji od roditelja udruženih sa stručnjacima (liječnici specijalisti, psiholog, defektolog - rehabilitator, logoped, radni terapeut, fizioterapeut), dijete uči strpljenju potrebnom u izvođenju zadataka, samozbrinjavanju u dnevnim aktivnostima (osobna higijena, oblačenje, svlačenje, vezivanje vezica, kopčanje i slično), aktivnostima u kojima se koristi papir i olovka, spretnosti i finim pokretima potrebnim za dob. S djetetom se sistematski radi sve dok postoji potreba, a u školskom uzrastu se u rad tima uključuju i učitelji i nastavnici škole koju pohađa.
Po meni između mcd-a i autizma ima jako puno sličnosti.
Već sam ovdje negdje pisala šta o tome misli prof.Jure Martinović -bivši djelatnik centra za autizam .
01 lis 2008, 17:32
Zašto se još uvijek nezna pravi uzrok autizma ?
Zato jer bi puno koštao bolnice(rodilišta ,ginekologe)diljem svijeta.
01 lis 2008, 17:36
od svih tih simptoma koja si Pepita nabrojala ja ne mogu svome sinu ni njegovom nekadasnjem autizmu niti 5 % prepisati niti u dojenackoj dobi niti u djecjoj dobi.On je imao strahove i probleme sa motorikom al to je premalo cinjenica da bi se povukla neka paralela.
01 lis 2008, 17:46
Kod nekih veča oštečenja ,kod nekih manja.Ovo su neki od simptoma a činjenica je da naša djeca nemaju iste simptome-samo se neki podudaraju.Dakle dovoljno je 5 %
01 lis 2008, 17:57
dobro , ako se mozak obnavlja ( mora se obnavljati) kod djece ...kako onda protumaciti da postoje djeca sa autizmom koja dobivaju jako puno terapija i godinama stagniraju ili nazaduju ili tek polako napreduju, a s druge strane onda postoje djeca sa autizmom koja puno brze idu naprijed. ne pricam to napamet nego iz stanja djece koje srecem vec mjesecima od kada idemo na tomaris terapiju( ta djeca imaju uredan EEG i MRT)
01 lis 2008, 18:20
Ja ovdje pišem o onom šta ja mislim ,zato i jesmo tu da razmjenjujemo svoja mišljenja i možda zajedno nađemo neki način.
Već sam napisala da svako dijete može imati jednu težinu oštečenja,svi imaju neke zajedničke simptome s toga nekome za nešto može pomoći tomatis,dok neko drugo dijete nema jedan od tih simptoma koje ima ovo prvo.Znam isto tako da ima djece s autizmom koji imaju i motoričkih problema manjih , večih i teških.
01 lis 2008, 18:49
Slažem se s Anni
Anni je napisao/la:od svih tih simptoma koja si Pepita nabrojala ja ne mogu svome sinu ni njegovom nekadasnjem autizmu niti 5 % prepisati niti u dojenackoj dobi niti u djecjoj dobi.On je imao strahove i probleme sa motorikom al to je premalo cinjenica da bi se povukla neka paralela.