Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.
27 lis 2010, 18:26
nadice, svaka čast
27 lis 2010, 22:05
martina mama je napisao/la:Nama su i do sada na Centru za soc skrb trazili potvrdu o muzevim primanjima sve dok on nije odbio dostaviti podatke pozivajuci se na tajnost. Kasnije su uvazavali samo usmenu inf o rasponu primanja. Tipa vece ili manje od deset tisuca kn. Zaista je taj podatak nepotreban, a zadire u privatnost.
Tako smo i mi!
I jednostavno su prestali tražit!
Ali , Nadice -
Mislim ako je invalidnina neoporeziva naknada , vezana uz zdrastveno stanje djeteta, roditeljski prihodi apsolutno nemaju veze ikakove sa njom!
I ne mogu shvatiti - jel to oni rade s nekom navadom ili s razlogom?
27 lis 2010, 22:32
Mi smo nedavno ( poradi promjene prebivališta) prešli u drugi CZSS i tek smo sada ( po prvi puta ) morali dati papirnato o prihodima ( i MM od poslodavca i ja svoju kopiju prošlogodišnjeg privremenog poreznog rješenja) - do sada je bilo ono "okvirno" i usmeno...
S time da smo i ranije u usmenom iskazu bili iskreni i rekli stvarne prihode...
Već mi je pun kufer svih tih pravno birokratskih zavrzlama... prepustila sam MMu da se s tim bakće.. ja više NE MOGU ...
I baš kako bosancero napisa
Brizni roditelj brine se za dijete i pruza mu svu mogucu pomoc i dijete napreduje te ne zaostaje puno za svojom dobnom skupinom zahvaljujuci prije svega trudu i radu roditelja te s time gubi pravo na osobnu invalidninu i pravo na djeciji doplatak.Tako da ovo što su nam oduzeli invalidninu ( odnosno tek budu - još nemamo rješenje) doživljavam ko pravu pljusku.
28 lis 2010, 00:01
Irena, ja jednostavno nemogu vjerovati da čitam ovu rečenicu...
28 lis 2010, 09:13
Ja potpisujem ovu ireninu recenicu u potpunosti. Mi smo vise puta dozivjeli pitanja da zasto se ne lijecimo u drzavnim ustanovama i da smo sigurno platili da nam lijecnici napisu preporuke za pojacanu njegu. Jednom sam ja bila pukla na to i izgadila soc radnika da neka ga bude sram jer su se prema nama odnosili kao prema onima koji mogu platiti i koji za nistq traze novce od centra. Da, vjerojatno bismo da smo ostali na lijecenju u st bolnici, danas imali dijete kojemu se ne bi mogla osporiti invalidnina. To provjeravanje primanja ja tumacim kao osnovu da nam se prije uskrate prava nego onima losijeg imovinskog stanja. Ionako sve ide u smjeru smanjivanja soc davanja.
Nego, moze li mi netko pojasniti sto nam nosi novi zakon o radu. Sto hoce reci nova formulacija o radu na cetiri sata? Sve mi to mirise na kupus. Jesmo li i dalje zasticeni od otkaza? Nadice, ti to pratis. Daj pojasni ono zdravo seljacki.
28 lis 2010, 11:19
te nove promjene čuvaju kao zmija noge

a nažalost, moja udruga se ne obaviještava o nekim prijedlozima - naime, mi nismo državna udruga nego udruga roditelja, mi smo oni koji se bune
28 lis 2010, 12:56
nadicab je napisao/la:te nove promjene čuvaju kao zmija noge

a nažalost, moja udruga se ne obaviještava o nekim prijedlozima - naime, mi nismo državna udruga nego udruga roditelja, mi smo oni koji se bune

Postoji okvirni prijedlog za razmatranje zakona o socijalnoj skrbi. Ako ima zelje mogu ga postaviti.
28 lis 2010, 13:42
Ja bih ga vrlo rado vidjela
28 lis 2010, 15:01
"nakošena" rečenica je bosancerova a ja je istakla jer je pogodio u sridu baš našu trenutnu situaciju.
Bosancero - ako imaš neki draft prijedloga novog zakona o soc.skrbi ajd stavi...
28 lis 2010, 15:24
IRENA je napisao/la:"nakošena" rečenica je bosancerova a ja je istakla jer je pogodio u sridu baš našu trenutnu situaciju.
Bosancero - ako imaš neki draft prijedloga novog zakona o soc.skrbi ajd stavi...
Trenutno sam doma. Pocetak bronhitisa, temperatura 37,5. Ali cim ozdravim postavit cu ga. Nadam se da nije drzavna tajna. Ovako ukratko postoji cijeli niz novina od kojih su najbitnije imovinski cenzus i inkluzivni dodatak kao zamjena za osobnu invalidninu i dodatak za tudju pomoc i njegu. Ono sto me je ostavilo zalosnim je mogucnost ako osoba ima imovinu da dobije pozajmicu za koju jamci sa svojom imovinom. Vrlo velika mogucnost je da osoba ostane bez stana koji uzima centar za socijalnu skrb t postane beskucnik koji onda ima pravo na pomoc. I jos je novina da osnivaci centara za socijalnu skrb postaju jedinice regionalne i lokalne samouprave.
28 lis 2010, 15:33
Ok - samo ti ozdravi - kad stigneš - stavi.
Pa ne bi trebala bit državna tajna - ipak bi trebala - kako ono vele - "šira društvena rasprava prije donošenja ovako važnog pravnog akta "
28 lis 2010, 16:21
ah, novi zakon o soc. skrbi ipak imam i ja, ali nemam o Zakonu o radu.
Irena, šaljem ti mailom
28 lis 2010, 16:24
nadicab - može i meni? Pošaljem ti mail na pp
28 lis 2010, 16:30
nadicab je napisao/la:ah, novi zakon o soc. skrbi ipak imam i ja, ali nemam o Zakonu o radu.
Irena, šaljem ti mailom

Eh , Nadice moja .. pa kaj te briga kaj nemaš o Zakonu o radu... kao da će ta dva biti uskladjena... sve će se to " uskladjivati u hodu" ... " u trku" čak ..
Bit će to jedna fajn milozvučna, uskladjena melodija...
A mi ćemo "plesati" od ministarstva do ministarstva , od Zavoda do Zavoda, od referenta do referenta...od šaltera do šaltera...
PS čim rabim puno smajlića znači da sam bez texta...
31 lis 2010, 00:50
http://www.nacional.hr/clanak/94125/pomozite-samohranoj-majci-koja-ima-tesko-bolesnog-sinabaš me dirnuo ovaj tekst pogotovo jer me mali podsjeća na Denisa
Gdje je ovdje država i njezine institucije???
31 lis 2010, 13:06
Kad vidim ovakve primjere - onda si i sama pomislim da tražim kruha preko pogače .
01 stu 2010, 12:00
uzas..uzas..mali moze u toplice,ali mama ne moze doplatiti za sebe..moze dobiti kolica ali mama opet mora doplatiti..pa zar drzava ne bi mogla u ovakvim slucajevima smisliti nesto pametnije
01 stu 2010, 14:06
ovo što je problem po meni najveći, jeste da majku nitko, pa čak niti soc. radnica kojoj je to u opisu radnog mjesta nije uputila majku u njena prava.
Daklem, majka ima pravo biti s djetetom bez plaćanja u toplicama ... Postoje mogućnosti kako nabaviti odgovarajuća kolica, itd.
01 stu 2010, 15:18
to da ju soc.radnica nije uputila u njezina prava nije nikakvo cudo...zastrasujuce i tuzno je, ali cudno nije jer ja jos ne znam nekog kome je soc.radnik pomogao u ostvarivanju prava i to samoinicijativno..a to je prezalosno..uvijek moramo sami saznati sto nam pripada pa onda to traziti i jos se k tome i svadati da bi to ostvarili..i moramo jako dobro znati gdje to u zakonu pise..
02 stu 2010, 08:33
da grozno kako država zataji...ima grupa na fejsu koja pomaže njima ...pa se učlanite...
02 stu 2010, 13:09
lulamae je napisao/la:to da ju soc.radnica nije uputila u njezina prava nije nikakvo cudo...zastrasujuce i tuzno je, ali cudno nije jer ja jos ne znam nekog kome je soc.radnik pomogao u ostvarivanju prava i to samoinicijativno..a to je prezalosno..uvijek moramo sami saznati sto nam pripada pa onda to traziti i jos se k tome i svadati da bi to ostvarili..i moramo jako dobro znati gdje to u zakonu pise..
Na žalčost, uglavnom je tako. Ja sam valjda jedina sretnica da nas je dopala soc. radnica koja samoinicijativno pomaže i kad ne tražim.

Hvala Bogu da u sustavu ipak postoje i takvi ljudi, samo je šteta što ih je premalo.
02 stu 2010, 20:57
Mammamia je napisao/la:lulamae je napisao/la:to da ju soc.radnica nije uputila u njezina prava nije nikakvo cudo...zastrasujuce i tuzno je, ali cudno nije jer ja jos ne znam nekog kome je soc.radnik pomogao u ostvarivanju prava i to samoinicijativno..a to je prezalosno..uvijek moramo sami saznati sto nam pripada pa onda to traziti i jos se k tome i svadati da bi to ostvarili..i moramo jako dobro znati gdje to u zakonu pise..
Na žalčost, uglavnom je tako. Ja sam valjda jedina sretnica da nas je dopala soc. radnica koja samoinicijativno pomaže i kad ne tražim.

Hvala Bogu da u sustavu ipak postoje i takvi ljudi, samo je šteta što ih je premalo.

Hocu i ja jednu takvu.
03 stu 2010, 22:28
http://danas.net.hr/hrvatska/page/2010/08/27/0519006.htmla zašto ovoj majci nije rečeno da se prijavi kao njegovateljica na što ima pravo?
I opet je zakazao CZSS
04 stu 2010, 00:14

joj vec mi je muka od ove nase drzave..stvarno mije vec zlo u zelucu od svega slicnoga..stalno se ponavlja jedno te isto...
04 stu 2010, 10:38
Kad je već tako, može li se nekako saznati tko je napisao članak pa toj osobi reći da javi majci da traži status njegovateljice? Mislim, ne može žena čitav život skupljati pomoć, potrošit će živce i snagu koji joj trebaju za sina.