Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.
Odgovori

06 lis 2006, 19:39

.Sve te njihove bljeskove malih umova i srca , koliko god se oni činili neobični, treba duboko pohraniti u srcima jer su nam oni smjerokazi TKO mi stvarno jesmo...a nismo ovo što nam materijalni život nastoji nametnuti!!!

Suzaks - slicno i ja razmisljam... :kiss

07 lis 2006, 14:41

evo, mi se malo javljamo - dobila anketu iz vrtića da se istražuje tlo za osnivanje udruge roditelja djece s autizmom u osijeku, pa se veselim :proljece

07 lis 2006, 20:10

Ah evo i mene, nije nam loše, ja sam svoga ove jeseni zatrpala s raznim aktivnostima, pa sam evo i sama zatrpana umorom.

Mislim da mu takve akcije jako dobro čine, jer je rastezanja njegovih posebnih nekorisnih vještina cijelo ljeto više bilo dosta.

p.s. pošto sam nesposobna nije mi upalilo sa starim sunny april, ali neće mene tehnika za... pa sam mu smjestila i ukinula razmak i postala sunnyapril, tako i tako najviše ovdje pišem, pa me valjda zainteresirani poznaju!

07 lis 2006, 21:03

sunnyapril je napisao/la:Ah evo i mene, nije nam loše, ja sam svoga ove jeseni zatrpala s raznim aktivnostima, pa sam evo i sama zatrpana umorom.

Mislim da mu takve akcije jako dobro čine, jer je rastezanja njegovih posebnih nekorisnih vještina cijelo ljeto više bilo dosta.

p.s. pošto sam nesposobna nije mi upalilo sa starim sunny april, ali neće mene tehnika za... pa sam mu smjestila i ukinula razmak i postala sunnyapril, tako i tako najviše ovdje pišem, pa me valjda zainteresirani poznaju!

E za razmak se nisam sjetila!!!!
Morala sam promijeniti ime!!

07 lis 2006, 21:03

Maremy je napisao/la:
sunnyapril je napisao/la:Ah evo i mene, nije nam loše, ja sam svoga ove jeseni zatrpala s raznim aktivnostima, pa sam evo i sama zatrpana umorom.

E za razmak se nisam sjetila!!!!
Morala sam promijeniti ime!!

feblu

18 stu 2006, 19:25

Svi su se ušutjeli, samo da prijavim da je kod nas super- ide na aktivnosti koje voli, samopouzdanje naraslo, u školi ga odmah drugačije doživljavaju.
Ima li netko iskustava sa davanjem cinka, sumpora, bioenergijom?

Re: Aspergerov sindrom

19 stu 2006, 08:32

misulenac je napisao/la:Moj Mišulenac ima problema sa senzornom integracijom i to mu je velika prepreka u uključivanju u uobičajene aktivnosti u vrtiću kakav je naš (blizu 30 djece u grupi).
On je većinu vremena jednostavno preplavljen svom silom podražaja oko njega i u pokušajima da ih preradi i posloži prođu mimo njega i prilike za druženje.On od drveća ne vidi šumu.Uz to ,on ima i nekakav otpor i strah prema svemu što je njemu novo i neisprobano , i dok druga djeca vide nešto primamljivo i zabavno , njega koči nekakva pretjerana doza opreznosti i nesigurnosti.
Drugim ljudima je teško shvatiti da takvo njegovo ponašanje većinom ne znači da on nešto ne želi raditi, i jasno mi je kako su ga tete u vrtiću vjerojatno smatrale nezainteresiranim, nemotiviranim, lijenim i sl.Kao dvogodišnjaku,trebalo mu je do
ih mjesec dana da krene s toboganom.Na početku je bilo i suza ,deračine i sl. a poslije je u tome uživao i nije se dao skinuti s njega.Tete u vrtiću niti imaju previše vremena .a na žalost ni volje da se bakću s takvim "mušicama".Sistem je takav-ponuđeno ti je,a ako nećeš- tko ti je kriv. </b>Što se tiče dileme oko toga jesu li oni svjesni svoje različitosti i kako to utječe na njih,moram reći da u našem slučaju nemamo baš do
a iskustva.
Mišulenac je sa svoje nepune 4 godine skužio da tu nešto ne štima,da se on ne uklapa, ne druži,ne sudjeluje kao druga djeca.
Što je drugima lako , prirodno, spontano , njemu je teško, nerazumljivo ,a često i zastrašujuće.Njegovo odbijanje i povlačenje je shvaćeno kao mrzovolja ili nedruželjubivost.
Eh,da je to doista tako,bila bi to druga priča, ali on želi kontakt ,želi djecu,želi druženje a sam to ne može ostvariti i tu nastaje kratak spoj.[b]Smatra se da djeca sama moraju doći do toga da se priključe skupini druge djece i uključe se u igru poštujući nepisane zakone grupe.Mišulenac to sam ne može,njemu je potrebna pomoć,smišljena ,ciljana ,sistematska,svakodnevna aktivnost u malim koracima uz puno ponavljanja
.Nažalost ,on takvu pomoć nije dobio i ljut je na djecu iz grupe , a najviše na sebe,što se nije uklopio onako kako želi i osjeća nelagodu i nepripadnost.Još jedna je stvar koja ga izdvaja ,a to je njegova "prevelika" potreba za fizičkim kontaktom.
On je jako topao i velika maza,stalno plazi po nama,grli,ljubi,stišće,vješa se na nas.Takav je i s drugom djecom,pogotovo kad je nečim ushićen,kad nekome nešto objašnjava,kad ga netko sluša,o
ati pažnju,on ih hvata za ruke ,vuče, grli,trese,stišće,unosi se u lice.Većina djece to izbjegava.Često se dogodi da ga odgurnu.To je za njega pogubno. <i></i>

misulinec, prvo da pozdravim tebe i tvog decka a onda odma da te pitam dali u vrticu tete koriste pecs za komunikaciju sa tvojim sinom.
ono sta je najvaznije je da on mora tocno znati sta ce se tog dana desavati u vrticu i prije svake promjene on mora biti o tome obavijesten tj na svojoj shemi da skine sliku koja prikazuje tu aktivnost i nece biti nikakvih problema .
on se itekako moze lipo uklopiti kad se posloze sve kockice a najvaznije za njega je da ima kontrolu nad svim dogadajima, da nista nije iznenada i neplanirano i da on zna u svakom trenutku sta se desava i sta ce se desiti.

re

20 stu 2006, 09:54

sunnyapril je napisao/la:Svi su se ušutjeli, samo da prijavim da je kod nas super- ide na aktivnosti koje voli, samopouzdanje naraslo, u školi ga odmah drugačije doživljavaju.
Ima li netko iskustava sa davanjem cinka, sumpora, bioenergijom?

Mene zanima dali netko zna da se u Hr djeca autisticnog spektra lijece sa DAN protokolom kao i u Americi. Ovdje u Italiji ima puno roditelja koji su prihvatili DAN a ima samo dva ili tri lijecnika u cijelij zemlji. Dali netko zna lijecnike u Hr koji se bave time.
Da pojasnim za one koje ne znaju radi se o dijeti bez kazeina i glutena sa punp vitaminskih integratora.
Hvala
feblu

24 vel 2007, 20:37

samo da spomenem neke osobe koje su imali aspergersov syndrom: Einstein,Newton i Leonardo de Vinci ;-)

25 vel 2007, 01:12

Pisala sam vec na drugom topicu o svom sinu i o bezbroj dilema u kojima se trenutno nalazimo i, po preporuci dragih osoba ovdje na forumu , odlucili smo traziti pomoc kod dr Sever ( idemo za mjesec dana).
Ipak, ubija me to iscekivanje, bojim se da se i previse nadam od tog naseg susreta ( cula sam da je dobra ali nemoze rijesiti radikalno nase probleme) .
Trenutno mi je najvaznije da me netko saslusa, shvati i ne osuduje.

Primjecujem kako iz dana u dan raste njegova napetost i odbojnost prema skoli. Taj cvrcak tek je krenuo u skolu a vec me pita kad ce i on napokon dobiti gripu pa da nemora otici u skolu.
:cry:
Neznam da li se radi o ADHD-u, Aspergerovom sindromi ili necem sasvim trecem ali pronasla sam velike slicnosti sa postom o misulencu (tako bi voljela da mi se javi ako je tu negdje jos prisutna)
Da je "poseban" primjetila sam sa 2,5 g. kad je krenuo u vrtic. Do onda bio je samo preaktivno i prebrbljivo dijete koje je svih zabavljao svojim pricama( sve prodavacice su bile njime naprosto odusevljene )
Sve sto mogu reci da sam primjetila dok je bio beba je to da je stalno bio u pokretu ,nervozan i zahtjevao je konstanu paznju ( za razliku od drugih koji su spokojno lezali ili sjedili u svojim kolicama)
a bio je tu jos jedan neobican detalj.
Kad bi ga uspaljivala na rukama (samo je tako uspio zaspati) i pocela pjevati on bi na odredene pjesme poceo plakati ( sve koje su ukljucivale zivotinje ) a da nikad ga nismo nicim strasili niti je mogao jos znati previse o njima ( imao je oko godinu dana).

Osim toga sve je super funkcioniralo sve do polaska u vrtic.

Moram napomenuti da mu je teta bila njemu jako poznata i draga teta ( bliska prijateljica) i da su se trudile svim silama ga uklopiti u novu sredinu ali...jednostavno nije islo...

Ostalo je sve kao i sa Misulencom....
Silna potreba za fizickim kontaktom...
Stalno je ljubio tete,gdje god bi stigao, znao im je ljubiti neprestano ruke,noge,lice a drugu bi djecu tako cvrsto grlio i tresao da su ga poceli izbjegavati.Kod kuce bi iskazivao agresiju i destruktivnost a u vrticu strahovit strah od svega sto je bilo novo ( voznje kombijem,odlazak u kazaliste,setnje, druzenja a posebno priredba od kojih i dan danas ima fobiju )
U dvoristu je bio uvjek jako oprezan i nesiguran i najvise je volio blizinu i sigurnost odraslih ( jako se trudio slusati i ugoditi tetama)

Vracam se na sadasnost ( dalo bi se napisati stranice i stranice o neprilagodenosti i posebnosti mojeg cvrcka ali.... )

Razrednica je jako zadovoljna sa njme, suraduje, slusa,nije bezobrazan samo treba sa njime malo poraditi na pisanju jer mu ide malo teze...
TAKAV JE ON NA NASTAVI, takav je bio i u vrticu, ima poseban odnos sa bilo kojim autoritetom ( stalno joj je za petama i mora biti u blizini i kad je na velikom odmoru )
Koliko god ga hvalila i bodrila, njegovo samopostovanje je na nuli ( neki dan mi je rekao kako mi ne vjeruje kad ga hvalim jer on ZNA da nije dobar u skoli i kako drugi bolje citaju i pisu od njega )
Toliko mu nedostaju prijatelji a svojim ih ponasanjem odvraca od sebe ( zeli se dokazati kako je on jak i ne plasi se niceg pa je agresivan ili grub u igri, preglasan je u govoru, nestrpljiv, ne priznaje poraz pa ne sudjeluje u natjecateljskih igrama,stalno ih tuzaka uciteljici jer se "TO NESMIJE" , funkcionira samo kad se igra u dvoje.
Inace nikad ne place, nevjerojatno je ponosan i kad se udari, vice unaprijed NIJE MI NISTA. Kad je povrijeden reagira ili agresivno ili se povlaci u sebe ( najcesce onda samo tupo gleda crtice)
Ima jos puuuno,puno toga ali za sada mislim da je i vama dosta
VEEEliki pozdrav

29 ruj 2009, 09:11

podižem ovaj topic jer tražim roditelje djece s aspergerom, nova iskustva, škole...

koliko vidim sve je to kod nas velika banana,

u stvari bih voljela naperaviti neki kružok, kako roditelja, tako i djece - pretpostvaljam da se s vašima nitko ne druži kao ni s mojim, pa zašto se ne bi družili zajedno? :D

29 ruj 2009, 09:50

Ovdje imaš roditelja ali i odraslih s aspergerom koji pišu o tomehttp://autizam.pforum.biz/forum.htm
Odgovori