15 sij 2009, 15:33
15 sij 2009, 20:45
Članak 179.
(1) Za osiguranika koji pravo na naknadu plaće za vrijeme bolovanja ostvaruje na teret sredstava nositelja obveznoga zdravstvenog osiguranja obveznik doprinosa te obveznik obračunavanja i obveznik plaćanja jest Hrvatski zavod za obvezno zdravstveno osiguranje.
(2) Za osiguranika koji pravo na naknadu plaće za vrijeme bolovanja ostvaruje na teret sredstava državnog proračuna, prema posebnom propisu, obveznik doprinosa jest Republika Hrvatska, putem ministarstva mjerodavnog za obitelj a obveznik obračunavanja i plaćanja jest ministarstvo mjerodavno za obitelj.
(3) Za osiguranika koji pravo na naknadu plaće za vrijeme bolovanja ostvaruje na teret sredstava zdravstvenog osiguranja zaštite zdravlja na radu obveznik doprinosa te obveznik obračunavanja i plaćanja doprinosa jest Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu.
(4) Za osiguranika koji pravo na naknadu plaće ostvaruje na teret sredstava mirovinskog osiguranja na temelju generacijske solidarnosti obveznik doprinosa te obveznik obračunavanja i obveznik plaćanja doprinosa jest Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.
(5) Za osiguranika koji ostvaruje pravo na plaćeni dopust ili na rad s polovicom punoga radnog vremena poradi njege djeteta s teškoćama u razvoju, te po toj osnovi ostvaruje pravo na naknadu plaće na teret sredstava socijalne skrbi, obveznik doprinosa te obveznik obračunavanja i plaćanja doprinosa jest mjerodavni centar za socijalnu skrb koji je osiguraniku utvrdio to pravo, odnosno drugo tijelo javne uprave koje osiguraniku isplaćuje naknadu plaće po toj osnovi.
Članak 180.
Doprinos se obračunava na osnovicu prema mjesečnoj osnovici iz članka 181. ovoga Zakona, i to doprinos za mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje (za osiguranika tog osiguranja).
Članak 181.
Mjesečna osnovica za obračun doprinosa jest iznos naknade plaće za određeni mjesec.
Članak 182.
(1) Obveza doprinosa prema naknadi plaće obračunava se za svaki mjesec za koji se ostvaruje pravo i dospijeva na naplatu istodobno s isplatom naknade plaće osiguraniku ili istodobno s povratom naknade plaće poslodavcu.
(2) O vrsti i iznosu obveze doprinosa, osnovici prema kojoj su doprinosi obračunani, razdoblju na koje se obveza odnosi i o drugim podacima koje utvrdi, obveznik obračunavanja sastavlja obračunsku ispravu za svakoga osiguranika te sastavlja izvješće i dostavlja ga Poreznoj upravi. Način i rok te oblik i sadržaj izvješća propisat će ministar financija.
15 sij 2009, 23:10
15 sij 2009, 23:32
16 sij 2009, 00:06
16 sij 2009, 00:14
16 sij 2009, 02:43
16 sij 2009, 02:49
Ukoliko roditelj nije u 2. stupu - na iznos naknade koja se isplacuje roditelju djeteta s tezim smetnjama u razvoju - ne obracunavaju se doprinosi za mirovinsko osiguranje.
16 sij 2009, 10:35
Lidija je napisao/la:Sorry malo sam umorna, malo sam u drugim pricama, gdje zapravo tocno pise ovo kvotano. Ili je to to sto nas u ovim gornjim clancima nema. Ili nisu uskladili Zakone.
16 sij 2009, 10:43
Lidija je napisao/la:Racuna se ovak:
bruto placa iliti placa se podijeli na dva dijela
prvi poslodavcev dio je jasan no onaj drugi ide ovak
-umanje taj brutto dio za 20% (mirovinskih)
-onda ga umanje za porez i prirez koji bi placali da je sve to jedna suma ili da normalno radimo
- e sad je ostala osnovica iliti naknada koju mi dobijemo , a na nju se kakti placa mirovinski - odnosno 15% ne uplate, a 5% uplate u II stup (oni koji nisu u drugom stupu, malkice stariji od mene nemaju nikakvu mirovinsku uplatu)
- dakle mi na ruke dobijemo upravo onoliko koliko bi dobili da radimo puno radno vrijeme, ali samo na mjesecnom nivou - na godisnjem bi mozda i povratili dio poreza i prireza za koji su nam umanjili naknadu
16 sij 2009, 11:20
16 sij 2009, 12:12

18 sij 2009, 07:46
nemesis je napisao/la:Danas pristiglo od gđe Ane Tomašković (emisija Normalan život):
POŠTOVANA GOSPOĐO MIRJANA,
sličnih sam pisama dobila jako puno, zato u ponedjeljak 19.1. i imam emisiju na ovu temu. Kako će mi (barem se nadam da će se odazvati) gostovati predstavnici različitih institucija, molim Vas da se svakako javite u emisiju i svjedočite o svojim problemima ili, ako se bojite da nećete uspjeti doći na red, ostavite mi svoj broj telefona, pa će vas direktno iz režije nazvati, pa onda imate prednost.
Mogu li Vam ja ikako u čemu još pomoći, slobodno mi pišite ili nazovite na
099 634 72 16.
Srdačno Vas pozdravljam ,Ana Tomašković, urednica i voditeljica emisije NORMALAN ŽIVOT.
18 sij 2009, 12:45
Lidija je napisao/la:...
- dakle mi na ruke dobijemo upravo onoliko koliko bi dobili da radimo puno radno vrijeme, ali samo na mjesecnom nivou - na godisnjem bi mozda i povratili dio poreza i prireza za koji su nam umanjili naknadu
(ovisi da li sam bila na godišnjem) .
18 sij 2009, 13:01
)18 sij 2009, 13:03
18 sij 2009, 17:39
Lidija je napisao/la:U cemu grijesim ?
18 sij 2009, 20:28
Otocanka je napisao/la:Na bruto iznos koji firma pošalje CZSS-u, oduzmu 5 % II mirovinski, a onda mi "okinu" 15% i 25% poreza.
Otocanka je napisao/la:Na bruto koji mi obračunava firma, zbog uplate onih 15% I mirovinskog (+ 5% i porezna olakšica), iznos za obračun poreza mi ne prelazi onu "veću granicu" tako da mi se uzima samo 15 %.
Otocanka je napisao/la:Nemam pojoma da li sam ja to ispravno računala ili su mi se slučajno brojke poklopile.
, tako da cu kasnije sloziti pricu do kraja...
18 sij 2009, 22:30
Imge je napisao/la:Otocanka je napisao/la:Na bruto iznos koji firma pošalje CZSS-u, oduzmu 5 % II mirovinski, a onda mi "okinu" 15% i 25% poreza.
moraju oduzeti i 15% za 1. stup (to ne kontam jel ti oduzmu ili ne, ali svakako trebaju) i 5% za drugi stup, minus cijeli odbitak (najcesece je to za vas 3240,00 kn)[/b] i onda koja je vec stopa i porezna grupa - ide sistem 15 i 25% ako je potrebno... plus prirez naravno.
19 sij 2009, 02:48

19 sij 2009, 11:59

19 sij 2009, 12:10

19 sij 2009, 12:20
, ali, kazem - ne bih u to uvlacila godisnji porez jer on ne ovisi samo o ovoj placi nego i o niz drugih olaksica ili primitaka pa slijedom toga - ono sto je za tebe pravilo, nece biti pravilo za nekog drugog tko ima sasvim drugaciju pricu, vise ili manje djece, kredit za stan, uplacene premije osiguranja, etc. etc...
vjeruj mi. gledajmo placu na mjesecnoj razini, a godisnja je nesto sasvim drugo.
19 sij 2009, 12:21
19 sij 2009, 12:25
19 sij 2009, 12:33
19 sij 2009, 12:40
19 sij 2009, 13:44
19 sij 2009, 16:52

19 sij 2009, 19:25