Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.
Odgovori

Re: Povišica invalidnina!?

15 sij 2009, 15:33

Enđi
Potpuno si u pravu,meni dodje često puta da napišem pismo nekome u vladi,da ih pitam kako bi oni preživjeli od 2000 ili 2500 imaju četvero djece od kojih jedno ima zdravstvenih problema.Užas kamo sreće da je moja kćer zdrava,da nikad nevidjela ni jednu ustanovu,ali prisiljeni smo se i ponižavat za dobrobit svog djeteta.Strašno sam tužna. :cry:

15 sij 2009, 20:45

Dosla sam sa seminara, glava mi puca - doslovce :roll: .
Ne stignem sad vise, samo mala napomena, citiram:
"Detalnije uvjete za ostvarivanje prava zaposlenog i samozaposlenog roditelja djeteta s tezim smetnjama u razvoju treba, do 31. sijecnja 2009. godine, donosenjem posebnog Pravilnika, propisati ministar nadlezan za obitelj, uz suglasnost ministra nadleznog za zdravstvo."
znaci, cekamo pravilnik.

nadice, imam tumacenje za clanak 217. Zakona o doprinosima. nes tignem ga sad prepisati, budem.

Malo o uplati doprinosa - regulirano clankom 179., stavak 5., 180.-182. novog Zakona o doprinosima.

Članak 179.
(1) Za osiguranika koji pravo na naknadu plaće za vrijeme bolovanja ostvaruje na teret sredstava nositelja obveznoga zdravstvenog osiguranja obveznik doprinosa te obveznik obračunavanja i obveznik plaćanja jest Hrvatski zavod za obvezno zdravstveno osiguranje.
(2) Za osiguranika koji pravo na naknadu plaće za vrijeme bolovanja ostvaruje na teret sredstava državnog proračuna, prema posebnom propisu, obveznik doprinosa jest Republika Hrvatska, putem ministarstva mjerodavnog za obitelj a obveznik obračunavanja i plaćanja jest ministarstvo mjerodavno za obitelj.
(3) Za osiguranika koji pravo na naknadu plaće za vrijeme bolovanja ostvaruje na teret sredstava zdravstvenog osiguranja zaštite zdravlja na radu obveznik doprinosa te obveznik obračunavanja i plaćanja doprinosa jest Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu.
(4) Za osiguranika koji pravo na naknadu plaće ostvaruje na teret sredstava mirovinskog osiguranja na temelju generacijske solidarnosti obveznik doprinosa te obveznik obračunavanja i obveznik plaćanja doprinosa jest Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.
(5) Za osiguranika koji ostvaruje pravo na plaćeni dopust ili na rad s polovicom punoga radnog vremena poradi njege djeteta s teškoćama u razvoju, te po toj osnovi ostvaruje pravo na naknadu plaće na teret sredstava socijalne skrbi, obveznik doprinosa te obveznik obračunavanja i plaćanja doprinosa jest mjerodavni centar za socijalnu skrb koji je osiguraniku utvrdio to pravo, odnosno drugo tijelo javne uprave koje osiguraniku isplaćuje naknadu plaće po toj osnovi.
Članak 180.
Doprinos se obračunava na osnovicu prema mjesečnoj osnovici iz članka 181. ovoga Zakona, i to doprinos za mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje (za osiguranika tog osiguranja).
Članak 181.
Mjesečna osnovica za obračun doprinosa jest iznos naknade plaće za određeni mjesec.
Članak 182.
(1) Obveza doprinosa prema naknadi plaće obračunava se za svaki mjesec za koji se ostvaruje pravo i dospijeva na naplatu istodobno s isplatom naknade plaće osiguraniku ili istodobno s povratom naknade plaće poslodavcu.
(2) O vrsti i iznosu obveze doprinosa, osnovici prema kojoj su doprinosi obračunani, razdoblju na koje se obveza odnosi i o drugim podacima koje utvrdi, obveznik obračunavanja sastavlja obračunsku ispravu za svakoga osiguranika te sastavlja izvješće i dostavlja ga Poreznoj upravi. Način i rok te oblik i sadržaj izvješća propisat će ministar financija.

ukratko:
Ukoliko ste osigurane u 2. mirovinskom stupu - tijelo nadlezno za isplatu naknade obveznik je obracuna i uplate doprinosa. I to iskljucivo doprinosa za mirovinsko osiguranje na ime individualizirane kapitalizirane stednje (stopa od 5% na osnovicu koju cini iznos naknade place).
Ukoliko roditelj nije u 2. stupu - na iznos naknade koja se isplacuje roditelju djeteta s tezim smetnjama u razvoju - ne obracunavaju se doprinosi za mirovinsko osiguranje.

15 sij 2009, 23:10

hm, ja sam u 2. stupu ali mi i dalje nije jasno o čemu pričaš (možda je to i razlog zašto nisam studirala ekonomiju) :oops:

15 sij 2009, 23:32

nadice, malo off.
imas negdje tekst peticije vezano za zakidanje i neplacanje mirovnskog doprinosa?
nemrem to naci na stranici Puza - ne otvara mi link na peticiju.
i jos nekaj. mozes li mi tocno napisati kako ti se izracunava naknada za vrijeme koristenja prava na rad u SRV radi njege djeteta (ne mislim na brojke, nego da mi objasnis princip).
i jel prije negdje u zakonu pisalo da vam se ne placa doprinos u 1. stupu? i gdje je to pisalo (ako je pisalo)?
pa cu dalje s ovom pricom o doprinosima.
nekaj mi tu nije jasno.
(sorry, moram ovako okolo. ja ne znam tocno kako su isle stare odredbe, meni trebaju samo nove i znam samo kako glase odredbe po novim zakonima o rod. potp i zakonu o doprinosima (koji dosad nisu postojali), i sad ne kuzim sto je tocno otklon i sto je novina jer nemrem s nicim usporiditi kad ovakvih zakona nije bilo prije.
po meni je recimo novina da zakon izrijekom upucuje na to da vam se ne uplacuju doprinosi u 1. stup, ali, ne znam jel to isto tako stajalo i prije u zakonu (i kojem?).
Zadnja izmjena: Imge; 16 sij 2009, 10:53; ukupno mijenjano 1 put/a.

16 sij 2009, 00:06

uff, ubola si prst u .... (Lidija, prati da nešto krivo ne velim)
Daklem, država iz naknade koje nam isplaćuje putem CZSS ne uplaćuje u 1. stup; provjerene i direktno na stranicama mirovinskog.
Druga stvar je u načinu obračuna svega ostalog: daklem, firma od bruto plaće, uplati soc., mirovinski. Onda još uplati i porezne daće, pa tek onda to podijelina dva dijela; jedan dio isplati firma, a drugi država.
Eh, ali, kako je ovaj drugi dio zaprava naknada, ona bi trebala biti neoporeziva, pa bi cijela priča trebala ići:
Bruto, davanja pa podijela na 2 dijela; od jednog dijela naplatiti porez i prirez, a od drugog ne.
Ali, u tom slučaju bi nama plaća + naknada bili veći od plaće da radimo puno radno vrijeme.
I tu je sada kvaka koju nitko ne zna riješiti.

16 sij 2009, 00:14

napisat cu kako se sad racuna a ti vidi jel to isto.
i da zakidaju vas. to je prestrasno. em se ne placa doprinos u 1. stup, em i to sto se placa u 2. stup je na nekakvu sicu od osnovice.
ali mene jos zanima da li je to prije pisalo. jer sad to bas pise.

i ponavljam - mora se cekati 31.1.2009. da izadje novi Pravilnik. dotad ne mozete dobiti tumacenja.

16 sij 2009, 02:43

Racuna se ovak -

bruto placa iliti placa se podijeli na dva dijela

prvi poslodavcev dio je jasan no onaj drugi ide ovak

-umanje taj brutto dio za 20% (mirovinskih)
-onda ga umanje za porez i prirez koji bi placali da je sve to jedna suma ili da normalno radimo
- e sad je ostala osnovica iliti naknada koju mi dobijemo , a na nju se kakti placa mirovinski - odnosno 15% ne uplate, a 5% uplate u II stup (oni koji nisu u drugom stupu, malkice stariji od mene nemaju nikakvu mirovinsku uplatu)
- dakle mi na ruke dobijemo upravo onoliko koliko bi dobili da radimo puno radno vrijeme, ali samo na mjesecnom nivou - na godisnjem bi mozda i povratili dio poreza i prireza za koji su nam umanjili naknadu
- o mirovinskom je uopce tesko pricat jer cemo svi mi biti debeli socijalni slucajevi za neko vrijeme iliti kad dozivimo mirovinu - ''ja imam srecu'' kaj sam i u drugom stupu pa imam neku sicu

Kaj je tocno prije pisalo - u zakonu ovom nasem socijalnom cini mi se nis o I stupu, ni o drugom - pisalo je valjda u Zakonu o mirovinskom ili tak necem (ali kaj je pisalo ?!?!)

Cekamo pravilnik....

16 sij 2009, 02:49

Ukoliko roditelj nije u 2. stupu - na iznos naknade koja se isplacuje roditelju djeteta s tezim smetnjama u razvoju - ne obracunavaju se doprinosi za mirovinsko osiguranje.

Sorry malo sam umorna, malo sam u drugim pricama, gdje zapravo tocno pise ovo kvotano. Ili je to to sto nas u ovim gornjim clancima nema. Ili nisu uskladili Zakone.

16 sij 2009, 10:35

Lidija je napisao/la:Sorry malo sam umorna, malo sam u drugim pricama, gdje zapravo tocno pise ovo kvotano. Ili je to to sto nas u ovim gornjim clancima nema. Ili nisu uskladili Zakone.

tocno tako kako si napisala (boldano).
dakle, doprinosi se placaju onako kako je navedeno u zakonu. sto nije navedeno - ne placa se.

(a ono sto sam napisala po "ukratko" je sluzbeno pisano tumacenje relevantne osobe (usko podrucje - savjetovanje na temu radnog i socijalnog zakonodavstva).
:mah

16 sij 2009, 10:43

Lidija je napisao/la:Racuna se ovak:
bruto placa iliti placa se podijeli na dva dijela

prvi poslodavcev dio je jasan no onaj drugi ide ovak

-umanje taj brutto dio za 20% (mirovinskih)
-onda ga umanje za porez i prirez koji bi placali da je sve to jedna suma ili da normalno radimo
- e sad je ostala osnovica iliti naknada koju mi dobijemo , a na nju se kakti placa mirovinski - odnosno 15% ne uplate, a 5% uplate u II stup (oni koji nisu u drugom stupu, malkice stariji od mene nemaju nikakvu mirovinsku uplatu)
- dakle mi na ruke dobijemo upravo onoliko koliko bi dobili da radimo puno radno vrijeme, ali samo na mjesecnom nivou - na godisnjem bi mozda i povratili dio poreza i prireza za koji su nam umanjili naknadu

mislim da je to onda ostalo isto.
jer sad je ovako:
Naknada place za vrijeme koristenja prava na rad u SRV radi njege djeteta s tezim smetanjam u razvoju je razlika izmedju place koju roditelj ostvaruje radeci polovinu radnog vremena i place koju bi ostvario da radi u punom radnom vremenu.
Ta se naknada strucno zove "naknada place na teret sredstava nadleznog tijela" (tako i pise u zakonu).
i na tu naknadu, odnosno razliku se uplacuje 5% doprinosa za mirovinsko osiguranje na temelju ind. kapit. stednje.
(dopisem kasnije konkretan primjer pa ce biti jasnije, ali ovako od palca - poslodavac uplacuje duplo veci dopr. od 5% nego sto drzava uplacuje na vasu nakadu).

16 sij 2009, 11:20

Danas pristiglo od gđe Ane Tomašković (emisija Normalan život):

POŠTOVANA GOSPOĐO MIRJANA,
sličnih sam pisama dobila jako puno, zato u ponedjeljak 19.1. i imam emisiju na ovu temu. Kako će mi (barem se nadam da će se odazvati) gostovati predstavnici različitih institucija, molim Vas da se svakako javite u emisiju i svjedočite o svojim problemima ili, ako se bojite da nećete uspjeti doći na red, ostavite mi svoj broj telefona, pa će vas direktno iz režije nazvati, pa onda imate prednost.

Mogu li Vam ja ikako u čemu još pomoći, slobodno mi pišite ili nazovite na
099 634 72 16.
Srdačno Vas pozdravljam ,Ana Tomašković, urednica i voditeljica emisije NORMALAN ŽIVOT.

16 sij 2009, 12:12

nemesis, super :)

da ne zaboravim. i dalje je zadnja povratna informacija da svi koji prelaze na novi Zakon (do 8. godine) pristaju na sve njegove uvjete (to je za sve one koji pitaju sto je s uvjetom staza od 12 mjeseci). ne znam da li ce se nakvim prijelaznim odredbama novog pravilnika jasnije definirati prica za zatecene slucajeve i da li ce za njih biti nekih iznimaka :dunno

18 sij 2009, 07:46

nemesis je napisao/la:Danas pristiglo od gđe Ane Tomašković (emisija Normalan život):

POŠTOVANA GOSPOĐO MIRJANA,
sličnih sam pisama dobila jako puno, zato u ponedjeljak 19.1. i imam emisiju na ovu temu. Kako će mi (barem se nadam da će se odazvati) gostovati predstavnici različitih institucija, molim Vas da se svakako javite u emisiju i svjedočite o svojim problemima ili, ako se bojite da nećete uspjeti doći na red, ostavite mi svoj broj telefona, pa će vas direktno iz režije nazvati, pa onda imate prednost.

Mogu li Vam ja ikako u čemu još pomoći, slobodno mi pišite ili nazovite na
099 634 72 16.
Srdačno Vas pozdravljam ,Ana Tomašković, urednica i voditeljica emisije NORMALAN ŽIVOT.

Super, nadam se da ćeš se javiti, gleadmo te :mah

18 sij 2009, 12:45

Lidija je napisao/la:...

Meni i dalje nije jasan taj obračun jer ja dobijem 600-800 kn manje od CZZS-a u odnosu na plaću :conf (ovisi da li sam bila na godišnjem) .

18 sij 2009, 13:01

otocanka, dobar je obracun, ali mi se cini da je lidija malo krivo to formulirala (iako mi dvije pricamo o istoj stvari :) )
obecala sam priljepit tocan obracun - imam ga negdje u tablicama, ali ne stignem sad (a i ne znam bas kako se xsl stavlja kao link :oops: ).
na primjeru se TOCNO vidi kako oni to racunaju (definicija je po meni malo nejasna roditeljima).

18 sij 2009, 13:03

U cemu grijesim ?

18 sij 2009, 17:39

Lidija je napisao/la:U cemu grijesim ?

Evo kako sam ja sebi to protumačila (tj. tako mi obračun štima).

Na bruto iznos koji firma pošalje CZSS-u, oduzmu 5 % II mirovinski, a onda mi "okinu" 15% i 25% poreza.

Na bruto koji mi obračunava firma, zbog uplate onih 15% I mirovinskog (+ 5% i porezna olakšica), iznos za obračun poreza mi ne prelazi onu "veću granicu" tako da mi se uzima samo 15 %.

Nemam pojima da li sam ja to ispravno računala ili su mi se slučajno brojke poklopile.

18 sij 2009, 20:28

Otocanka je napisao/la:Na bruto iznos koji firma pošalje CZSS-u, oduzmu 5 % II mirovinski, a onda mi "okinu" 15% i 25% poreza.

moraju oduzeti i 15% za 1. stup (to ne kontam jel ti oduzmu ili ne, ali svakako trebaju) i 5% za drugi stup, minus cijeli odbitak (najcesece je to za vas 3240,00 kn) i onda koja je vec stopa i porezna grupa - ide sistem 15 i 25% ako je potrebno... plus prirez naravno.

Otocanka je napisao/la:Na bruto koji mi obračunava firma, zbog uplate onih 15% I mirovinskog (+ 5% i porezna olakšica), iznos za obračun poreza mi ne prelazi onu "veću granicu" tako da mi se uzima samo 15 %.

to je ok.

Otocanka je napisao/la:Nemam pojoma da li sam ja to ispravno računala ili su mi se slučajno brojke poklopile.

u principu jesi, meni samo nije jasno jel si uzela u obzir onih 15% za 1. stup u prvom obracunu?

ps. napisala sam cijelu formulu i dodatno sve pojasnila ali sam nesto krivo stisnula pa mi se sve izgubilo :( , tako da cu kasnije sloziti pricu do kraja...

18 sij 2009, 22:30

Imge je napisao/la:
Otocanka je napisao/la:Na bruto iznos koji firma pošalje CZSS-u, oduzmu 5 % II mirovinski, a onda mi "okinu" 15% i 25% poreza.

moraju oduzeti i 15% za 1. stup (to ne kontam jel ti oduzmu ili ne, ali svakako trebaju) i 5% za drugi stup, minus cijeli odbitak (najcesece je to za vas 3240,00 kn)[/b] i onda koja je vec stopa i porezna grupa - ide sistem 15 i 25% ako je potrebno... plus prirez naravno.

Odbitak = neoporezivi dio (koef. 1,00 = 1800,00 kn)?

19 sij 2009, 02:48

Evo primjer obracuna za rad u SRV, mozda ce sad biti lakse :)

Pretpostavke:
-bar minimalno poznavati nacin obracuna place
-u primjeru roditelj koristi pravo na rad u SRV. Za rad u puom radnom vremenu ostvario bi bruto placu od 8000 kuna. Dijete koje njeguje upisano je na njegovoj poreznoj kartici kao uzdrzavano prvo dijete, s utvrdjenom invalidoscu 30%. Osobni odbitak roditelja utvrdjen je u iznosu 3240,00 kuna(1800,00+0,5x1800+0,30x1800). Roditelj zivi u gradu koji je uveo prirez po stopi od 15%.

1. Obracun za rad u punom radnom vremenu:
Bruto placa = 8000,00 kuna
-Doprinos MIO 1. Stup 15% = 1200,00
-Doprinos MIO 2. Stup 5% = 400,00
Dohodak (bruto-doprinos za MIO) = 6400,00
Osobni odbitak = 3240,00
Osnovica za porez =6400,00-3240,00=3160,00
Porez X 15% =3160X15%=474,00
Prirez X15% =71,10
Neto placa (bruto-doprinos 1. I 2. Stup-porez i prirez) = 5854,90 A

2.Obracun za rad na pola radnog vremena:
Bruto placa = 4000,00 kuna
-Doprinos MIO 1. Stup 15% =600,00
-Doprinos MIO 2. Stup)5% =200,00
Dohodak (bruto-doprinos za MIO )= 3200,00
Osobni odbitak = 3240,00
Osnovica za porez =0 (iznos osobnog odbitka premasuje osnovicu za oporezivanje)
Porez X 15% =0
Prirez X15% =0
Neto placa (bruto-doprinos 1. I 2. Stup-porez i prirez) = 3200,00 B

3. Naknada place:
Naknada place za vrijeme koristenja prava na rad u SRV radi njege djeteta s tezim smetanjam u razvoju je razlika C izmedju place koju roditelj ostvaruje radeci polovinu radnog vremena B i place koju bi ostvario da radi u punom radnom vremenu A

A-puna placa = 5854,90 kn
B-placa kod poslodavca za pola radnog vremena = 3200,00 kn
C-naknada na teret drzave za rad u SRV = 2654,90 kn

Opaske o uplati doprinosa za MIO (1. i 2. stup):
- Poslodavac uplacuje 15% doprinosa u 1. mirovinski stup na osnovicu 4000,00 kn = 600,00 kn
- Poslodavac uplacuje 5% doprinosa u 2. mirovinski stup na osnovicu 4000,00 kn = 200,00 kn
- Drzava uplacuje 5% doprinosa u 2. mirovinski stup na osnovicu 2654,90 kn = 132,74 kn

Lidija,
ma, ne kazem da krivo pricas, malo sam se nespretno izrazila. Nego meni bas nije bilo jasno sto si htjela reci :oops: s placom na godisnjem nivou i povratima (a ja osobno ne volim u pricu ufuravati povrate jer se oni ne mogu jednoznacno odrediti i objasniti :oops: ). mozes pliz sad pojasniti sa slovima A, B,C. mozda ce biti jasnije :mah
Zadnja izmjena: Imge; 20 sij 2009, 14:23; ukupno mijenjano 1 put/a.

19 sij 2009, 11:59

Evo primjer obracuna za rad u SRV, mozda ce sad biti lakse :)

Pretpostavke:
-bar minimalno poznavati nacin obracuna place
-u primjeru roditelj koristi pravo na rad u SRV. Za rad u puom radnom vremenu ostvario bi bruto placu od 8000 kuna. Dijete koje njeguje upisano je na njegovoj poreznoj kartici kao uzdrzavano prvo dijete, s utvrdjenom invalidoscu. Osobni odbitak roditelja utvrdjen je u iznosu 1800,00 kuna. Dijete je na ocevoj poreznoj kartici. Roditelj zivi u gradu koji je uveo prirez po stopi od 15%.

Bruto placa = 8000,00 kuna
-Doprinos MIO 1. Stup 15% = 1200,00
-Doprinos MIO 2. Stup 5% = 400,00
Dohodak (bruto-doprinos za MIO) = 6400,00
Osobni odbitak = 1800,00
Osnovica za porez =6400,00-3240,00=4600,00
Porez X 15% =3600X15%=540,00 kn
Porez x 25%=1000x25%=250,00 kn
Prirez X15% =118,50
Porez+prirez=908,50
Neto placa (bruto-doprinos 1. I 2. Stup-porez i prirez) = 5491,50 A

Bruto placa = 4000,00 kuna
-Doprinos MIO 1. Stup 15% =600,00
-Doprinos MIO 2. Stup)5% =200,00
Dohodak (bruto-doprinos za MIO )= 3200,00
Osobni odbitak = 1800,00
Osnovica za porez =3200,00-1800=1400,00 (iznos osobnog odbitka premasuje osnovicu za oporezivanje)
Porez 1400X 15% =210,00
Prirez X15% =31,50
Porez+prirez=241,50
Neto placa (bruto-doprinos 1. I 2. Stup-porez i prirez) = 2958,50 B

Naknada place za vrijeme koristenja prava na rad u SRV radi njege djeteta s tezim smetanjam u razvoju je razlika C izmedju place koju roditelj ostvaruje radeci polovinu radnog vremena B i place koju bi ostvario da radi u punom radnom vremenu A

A-puna placa = 5491,50 kn
B-placa kod poslodavca za pola radnog vremena = 2958,50 kn
C-naknada na teret drzave za rad u SRV = 2533,00 kn

Opaske:
- Poslodavac uplacuje 5% doprinosa u 2. mirovinski stup na osnovicu 4000,00 kn = 200,00 kn
- Drzava uplacuje 5% doprinosa u 2. mirovinski stup na osnovicu 2654,90 kn = 132,74 kn

Razlika izmedju obracunatog i zaista uplacenog poreza i prireza je = 908,50-241,50 = 667 kn
667 kn je samo obracunato i umanjeno u moje ime (ja sam obveznik poreza), a placa je po ZOR-u bruto placa.

I sad sam ja recimo bila 5 mjeseci na porodiljnom. Nema povrata iz ovih 667 kn.
Zar na mjesecnoj razini ne placamo akontaciju poreza i prireza koji se obracunava tek na godisnjoj razini?
Shvacas kaj hocu rec ?

19 sij 2009, 12:10

Lidija: 1800 + 0,5x1800 + 0,3x 1800= 3240,00

ALi, ono što je bitno u cijeloj priči: ako se usporedi koliko je roditelju uplaćeno u 1. i 2. stup u slučaju A i u slučaju B+C, vidljivo je da u ovom drugom slučaju je nama uplaćeno jako, jako malo :ne
U prevodu, bojim se odlaska u penziju

19 sij 2009, 12:20

lidija, kontam ja sto ti hoces reci :) , ali, kazem - ne bih u to uvlacila godisnji porez jer on ne ovisi samo o ovoj placi nego i o niz drugih olaksica ili primitaka pa slijedom toga - ono sto je za tebe pravilo, nece biti pravilo za nekog drugog tko ima sasvim drugaciju pricu, vise ili manje djece, kredit za stan, uplacene premije osiguranja, etc. etc...
dakle, ne bih donosila jednoznacan odgovor. jer njega nema :) vjeruj mi. gledajmo placu na mjesecnoj razini, a godisnja je nesto sasvim drugo.

nadice - upravo to da se snimi koliko se zakida na doprinosu za MIO je bio smisao ovog obracuna (inace u knjizi imam vrlo kompliciran zadatak ali ja sam ga napisala ovako pojednostavljeno, s okruglim brutom, jednim djetetom i imaginarnimprirezom. osim toga, upisala sam ova slova A,B i C jer mi se cini da je tako najlakse shvatiti jer je vizualno i uocljivo. obracun je inace sam po sebi vrlo kompliciran a ovako mi izgleda da ga roditelji koji dodju ovdje potraziti savjet - mogu sad lakse skontati, a i vama moderatoricama je lakse (valjda?) sad to sve skupa objasniti. ako mislis da ima neki bolji nacin objasnjavanja - prevest cu to drugacije, nije problem (kazem - xsl tablicu ne znam staviti kao link pa sam morala ovako pjeske pisati u wordu).

:mah
Zadnja izmjena: Imge; 19 sij 2009, 12:22; ukupno mijenjano 1 put/a.

19 sij 2009, 12:21

Bisam bila obrisala dio posta od Imge.
Pisala sam slucaj gdje roditelj koji je na SRV ima samo svoj porezni odbitak.

19 sij 2009, 12:25

Ja bih, zato sto nitko ne moze imati povrat poreza na godisnjoj razini na osnovu onog sto nikad nije uplaceno u poreznu.
Osim toga porez i prirez placam ja, odnosno poslodavac za mene.

Ako imam pravo na placu koju bih imala da radim puno radno vrijeme, onda imam pravo na brutto placu, u gornjem slucaju 8.000,00 kn. Kako mi umanjuju naknadu za nesto sto je moja obaveza placanja prema poreznoj, i na kraju tek na ono sto ide na ruke uplate mirovinski ( i to samo 2. stup).

Naknade nisu oporezive.

Sve u svemu, znam da je mozda nezgodno - ako vec imamo pravo na ''punu placu'', onda se to da regulirati i drugacije.

19 sij 2009, 12:33

da, i u mom slučaju su klinci na očevoj poreznoj, tako da ispada kod mene obračun što je Lidija napravila.
Svi se već godinama izvlače da je to prekomplicirano i da se tu ništa ne može, a činjenica jeste da nas SVAKI mjesec zakidaju za penziju, tj. uplaćuju penziju kao da radim za jako jako sitne novce. A ne znam tko pojede razliku u uplatama?

19 sij 2009, 12:40

jos samo ovo pa moram ici iako bih diskutirala do besvijesti na ovu temu...
upada mi u oci, a zanima me - da li je ikad itko vama spomenuo da recimo onaj tko prima naknadu za rad u SRV mora i korisiti odbitak za to dijete za koje ostvaruje naknadu? kontate me? u tom slucaju (onom u mojem prvom primjeru) je osnovica mala, odbitak veliki - poreza nema i tek se tad mozes slikat. nemres ni povrat dobiti...
ponavljam - ne kazem da morate bas vi koristiti odbitak, ali, sto ako to uvedu... da ja sad ne pricam zasto ja to pricam i otkud mi ovakve sulude ideje...

19 sij 2009, 13:44

Na taj nacin bi ja dobila vecu naknadu.
Zasto to ne koristim - jer MM ima placu koja ulazi u visoke porezne postotke, pa nam se vise isplati da on ima odbitke.

Drugo, moje dijete ima na invalidnost faktor osobnog odbitka 1 pa se to nakupi (muz svoj + 1.dijete + 2. dijete + 1,0 na invalidnost) .....

Vidi se da racunam i na njegovu mirovinu - mislim od nje cemo zivjeti, a ne od moje ;)

19 sij 2009, 16:52

A-puna placa = 7110,74 kn
B-placa kod poslodavca za pola radnog vremena = 3840,29 kn
C-naknada na teret drzave za rad u SRV = kn 3510,26

Kad sam sve podatke ubacila u formule (i ovakav obračun), dobila sam da bi mi CZSS trebao uplaćivati 3510,26 kn, a ne 3270,23 kn (koliko mi sada uplaćuju). :conf

Edit: i kod nas su klinci na MM poreznoj kartici, pa mi se računa samo odbitak 1800,00

Edit: sad sam provjerila iznose uplata u II stup. Firma mi uplaćuje 262,52 kn, a CZSS 162,69 kn :conf

19 sij 2009, 19:25

Gledala sam danas emisiju Normalan život ,kada je Mirjana (faith) iznijela našu problematiku vezano za plaću ,žao mi je jednino šta mama iz Splita nije bila malo bolje upučenija oko te problematike da se može nadovezat.Kako će nam biti, izgleda da trebamo čekat do očitovanja 31.01. i nadat se da nečemo izvuč kao i uvijek kraći kraj.
Odgovori