Sada je: 11 kol 2026, 23:46.

Mali dom

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: Mali dom

PostPostao/la Renci » 06 ruj 2009, 16:03

Bila ....bili smo rasporedjeni po grupama (kao i nekadasnje grupe) samo sa vecinom novih polaznika. Tete su L. ostale iste.
Mi krecemo u ponedjeljak od 8 do 16, svaki radni dan.

Povremene nisu spominjali, tako da ti ne znam nista reci. Jedino sto sam vidla, je da oni nemaju pojma o brdo stvari ...tipa kako ce sta biti organizirano...prijevoz prehrana...
Kao sve ce to oni u hodu rjesavati. A moja socijalna kaze (i tvoja lu) da oni jos uvijek nemaju potpisan ugovor sa ministarstvom, pa ispada kao da idemo privatno i nemamo pravo nista traziti. Barem dok se ne rijesi taj dio -ugovor, rjesenja itd
Renci
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lulamae » 06 ruj 2009, 19:12

pa i ja sam to cula da jos nemaju potpisan ugovor sa ministarstvom,ali nas nisu uopce zvali a vas jesu..ne kuzim..
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lea.marijela » 07 ruj 2009, 19:41

Eto bila sam na roditeljskom i ja i za razliku od Renci znam malo više :mrgreen:

KOd nas je u grupi 11 djece(predviđeno je da će se grupa razdvojit u dvije čim budu mogli uposlit novi kadar) i dvije stalne tete- imamo super tim i jako sam zadovoljna ovim djelom. Svako djete ima 3 individualne terapije dnevno.Dolazak je moguć od 8,00 a odlazak u 16,00 s tim da su aktivnosti predviđene od 09,00-12,00/12,30 u 12,30 je ručak i iza toga ako roditelji nemogu doći po djete postoji dežurstvo. Hrana će se dovozit iz obližnjeg staračkog doma. Za našu grupu predviđen je doručak i ručak. Također mogu potvrditi da za sada nema niti mali dom potpisan nikakav ugovor sa mjerodavnim niti mi imamo sa njima potpisan nikakav ugovor i poprilično sve visi na dobroj volji zaposlenika što uopće rade sa našom djecom.
Uposlili su medicinsku sestru i psihologicu no i dalje postoji potreba za novim kadrom koji će biti odobren tko zna kad?!
Kako će biti dalje nitko nezna?! Što se tiče djece koja bi povremeno trebala dolaziti u Mali dom predviđeno je da počnu dolaziti početkom 10. mjeseca no obzirom na stanje neznam kako će to funkcionirati.Eto iako smo se nadali saznat sve potrebno kad krene školska godina još uvjek sve visi u zraku.
Usprkos tome mogu reći da im je plan i program koji su zamislili za našu grupu super.
Lea je bila oduševljena danas (prvi dan) prostorom, tetama-terapeutima, igračkama i svime a moram priznat da sam i ja! :D
LEA 0,870 - 2006 / DOMINIK 2003 / NIKA 2001 /
lea.marijela
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lulamae » 07 ruj 2009, 21:11

ja sam pricala danas sa jednom tetom koja mi je rekla zapravo isto..da nemaju ugovor s ministarstvom i da ce mi javiti krajem 9.mjeseca..
al ne kuzim,zar onda imaju ugovor s ovim stalnim?ako nemaju zasto se i s povremenima ne bave na bazi dobre volje :dunno
pitala sam za bazen..uputila me dalje jer ne zna tocno..adian ce imati plivanje ako dobije tu uslugu od ministrastva..u meduvremenu ja nema pojma koji nam je daljnji plan jer natator je vec poceo s radom..ako mislim tamo ici trebali bi krenuti..ako ce biti plivanje u malom domu onda je glupo da zapocinjemo u natatoru..grrrrrr...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Daisy » 07 ruj 2009, 22:51

Curke bok, evo i mene na kratkom javljanju. Mi smo isto u Malom Domu svaki dan, na prilagodbi. Nadam se da ćemo se vidjeti (Lea.marijela :mase). S obzirom da mi je riknuo mobitel, pogubila sam sve kontakte tak da sam blago rečeno otcjepljena od ostatka svijeta.
Ne znam kako vi, ali mene je već pozvala soc. radnica i objasnila mi da ostajem bez pola invalidnine, a troškovi prijevoza smiješni (mislim na možebitni povrat troškova)... i tako...nadam se da ćemo se vidjeti...VEEEELIKI POZDRAV!!!!
Daisy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Renci » 08 ruj 2009, 21:53

Istina sve je receno da imaju i prijevoz i prehranu. I u koje doba i kako. Ali to sada nije tako, jer dorucak je receno ( nek se ipak nesto ponese) prijevoza - jos uvijek nema.

A za nista od toga ne znaju ni oni kad ce imati i kako. Prijevoz pogotvo, jer stalno naglasavaju da oni nemaju nista sa tim.

Mi smo sad bili 2 dana i receno nam je, da ne mozemo biti do 16 jer jos uvijek nemaju smisljene aktivnosti za pun program a i vrijeme adaptacije traje 2 tjedna. Koja nama ne treba .....ali ok samo da to profunkcionira.

:mah
Renci
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lulamae » 09 ruj 2009, 01:26

joooooj..kad ce vise nas zvati...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lea.marijela » 09 ruj 2009, 17:40

lulamae je napisao/la:joooooj..kad ce vise nas zvati...

Pitala ja za Vas i rekle su tetice da ne brinete krajem mjeseca će vas kontaktirati, to je sve kaj znam.

Nama su danas rekli da su ugovori u pripremi i da će biti na 4 sata, 6 sati i na 8 sati pa sad kreće panika.
Dakle izgubili smo invalidninu al neznam kak stojimo sa produženim porodiljnim?!
Ukoliko potpišem ugovor na 6 sati da li to znači da moram ići raditi na pola ranog vremena ili??????? Dobila bum slom pa taman da moram još hopsati po burzi samo zato kaj sam djetetu uspjela organizirati 3 terapije dnevno :baba
lea.marijela
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Lidija » 09 ruj 2009, 21:29

pa nemres imat i ofce i nofce - neeee ?

pratim sagu i stvarno se nadam da ce dobro zavrsit :|
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lulamae » 09 ruj 2009, 21:41

mislim da mozes biti na dopustu do onda do kad ti pise..
a ovo kaj se tice invalidnine..ja si isto moram izracunati koliko je gdje cijeli tjedan..samo sto ne razumijem nekaj..veli se da dijete moze biti sve skupa 20 sati tjedno negdje a da ne izgubi invalidninu..medutim moja se socijalana radnica nes bunila kad sam joj ja to rekla jer veli da nije to bas tak i da bi zapravo trebao biti 12 sati tjedno da ne izgubi invalidninu.. :dunno
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Lidija » 09 ruj 2009, 21:47

za invalidninu je uvjet vise od 4 sata dnevno (ukljucujuci i 4 sata)
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lulamae » 09 ruj 2009, 21:53

ahm..znaci bas 4 sata dnevno..ne moze jedan dan tri sata a drugi recimo 5?
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Lidija » 09 ruj 2009, 21:55

moram nac pravilnik, cek
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Lidija » 09 ruj 2009, 21:59

Zakon o socijalnoj skrbi - NN 73/1997.

8. Osobna invalidnina

Članak 55.

Pravo na osobnu invalidninu ima teže tjelesno ili mentalno oštećena osoba ili osoba s trajnim promjenama u zdravstvenom stanju, a čije je oštećenje ili bolest nastala prije navršene 18. godine života, ako osobnu invalidninu ne ostvaruje po drugoj osnovi.

Članak 56.

(1) Osobna invalidnina iznosi mjesečno 250% osnovice iz članka 16. stavka 1. ovoga Zakona za osobu koja nema vlastitog prihoda.

(2) Ako korisnik ostvaruje prihod po bilo kojoj osnovi, osobna invalidnina utvrđuje se kao razlika između iznosa iz stavka 1. ovoga članka i prosječnog prihoda ostvarenog u prethodna tri mjeseca prije podnošenja zahtjeva.

(3) U prihod iz stavka 2. ovoga članka ne uračunava se pomoć za uzdržavanje ostvarena na temelju ovoga Zakona ni dječji doplatak.

Članak 57.

Korisnik koji ostvaruje pravo na osobnu invalidninu ne može istodobno ostvariti pravo na doplatak za pomoć i njegu.

Članak 58.

(1) Ako roditelji osobe koja ostvaruje pravo na osobnu invalidninu koriste: porodni dopust, dopust do sedme godine djetetova života po posebnim propisima, pravo na rad s polovicom punog radnog vremena radi njege teže tjelesno ili mentalno oštećenoga djeteta, a dijete dnevno boravi u predškolskoj, školskoj ili zdravstvenoj ustanovi ili domu socijalne skrbi, osobna se invalidnina isplaćuje u iznosu od 125% osnovice iz članka 16. stavka 1. ovoga Zakona.

(2) Ako osoba iz članka 55. ovoga Zakona koristi stalni ili tjedni smještaj izvan vlastite obitelji ne može ostvariti pravo na osobnu invalidninu.

Članak 59.

Vrstu i stupanj tjelesnog ili mentalnog oštećenja, trajnu promjenu u zdravstvenom stanju odnosno radnu sposobnost iz članka 25., 43., 50., 55. i 60. ovoga Zakona propisat će ministar nadležan za poslove socijalne skrbi uz suglasnost ministra nadležnog za poslove zdravstva.

Zakon o izmjenama i dopunama zakona o socijalnoj skrbi - NN 103/2003.

Članak 29.

U članku 58. dodaje se novi stavak 2. koji glasi:

»(2) Dnevnim boravkom iz stavka 1. ovoga članka smatra se boravak u trajanju od 4 i više sati tijekom dana«.

U dosadašnjem stavku 2. koji postaje stavak 3. na kraju teksta umjesto točke stavlja se zarez i dodaju riječi: »osim ako je smještena u dom za samostalno stanovanje s tim da osobnom invalidninom sudjeluje u plaćanju troškova smještaja.«
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Lidija » 09 ruj 2009, 22:00

Mislim da se moze ici na tjedni prosjek koji ne smije biti veci od 3:59.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MaMi » 09 ruj 2009, 23:05

Ne razumijem, ako Mali dom još nema potpisan ugovor s Ministarstvom, kako ste vi već izgubile polovicu invalidnine?
Ja sam odustala od upisa svog djeteta u Mali dom jer nisam htjela da ovo što se sada dešava, a što sam i pretpostavljala da će biti, ide preko njegovih leđa. Već mi je dojadilo da se na nama netko uči raditi svoj posao.
I nadam se da će uspjeti zaposliti stručniji kadar od njegovatelja kako im je u lipnju bilo odobreno.
Držim fige da sve što prije sjedne na svoje mjesto i da Mali dom profunkcionira kako se spada. :)
21 gram
MaMi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lulamae » 10 ruj 2009, 00:00

znaci,ako je roditelj na dopustu ,kao sto sam ja,a dijete na dnevnom boravku 4 sata ili vise,smanjuje se invalidnina..ali ako je 3:59 sati a ne 4 na tom boravku onda se ne smanjuje :conf ma tko ce mi napisati da je on tamo 3:59 sati i tko bi uopce to tako prihvatio..soc.radnica bi mislila da ju zezam,jel te..
pa ne razumijem..stalno pricamo o tih 20 sati tjedno..ok, nek je to tocno 4 sata svaki dan..ali na kraju ispada da i akoje 4 sata da se smanjuje..samo ako je do 3:59 onda se ne smanjuje..pa koja je to nebuloza :roll:
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Lidija » 10 ruj 2009, 00:39

Gle, 4 - 8 sati je poludnevni boravak. Naravno da ti nece napisati 3:59, ja sam to karikirala. No, bilo kako bilo na Ustavnom sudu ima vec vise zahtjeva za preispitivanje ustavnosti tog članka Zakona, PUZ je zahtjev dao prije cca 2 godine. Ima i starijih. problem je sto Ustavni sud nema roka u kom treba zapoceti rjesavati predmet, a kamoli ga rijesiti. Tako da ....... :dunno cekamooooooooooo :roll:
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la abegi54@htnet-dsl » 10 ruj 2009, 09:12

Bok društvo evo i nas malo. Prvo da vas sve lijepo pozdravimo i da vam zaželimo lijep početad nove radne godine. Na temu 4 sata mi smo u vrtiću na toliko tako da niš negubimo od invalidnine.Nitko nam negleda i ako malo produžimo jer i ručak nam je tamo u dvanaest i mi bi trebali biti do dvanaest ali ostaje na klopi.
abegi54@htnet-dsl
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lea.marijela » 10 ruj 2009, 15:10

MaMi nismo još izgubili no čim se pojave ti famozni ugovori ostajemo bez polovice jer u ugovoru nebu pisalo kak smo tražili da djete boravi DO 4 sata već budu ugovori na 4, 6 i 8 satni boravak?!
No dok nema ugovora nema ni smanjenja invalidnine a do tad čupamo kosu i brinemo. Terapeuti se za sada optimistično trude i sve super funkcionira što se ljudstva tiče, no svaki dan se pojavljuje novi i novi problem tak da neznam kaj me sutra čeka. Sva sreća da smo na privikavaju pa dolazimo svaki drugi dan :mrgreen:
lea.marijela
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lea.marijela » 10 ruj 2009, 15:34

Zvala ja pitat u HZZO no referentice kao i obično nemaju poima kako stoje stvari jer "do sada nisu imale takav slučaj." no bile su jako ljubazne i uputile me na pravnu službu u kojoj žena isto baš nije preupućeno, no rekli su mi da ne gubim nikakva prava tj. koristim porodiljni prema rješenju a komisija će na sljedećem vještaćenju procjenit da li mi je dopust potreban i dalje ili mogu ići raditi na 4 sata. Eto takav sam dobila odgovor iskreno jasno mi je da oni nemju poima no do daljnjeg sam bar mirna.
lea.marijela
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MaMi » 13 ruj 2009, 15:04

lm, koliko su meni u Jaski na CZSR rekli ako ti je dijete smješteno negdje na 4 sata ne moraš ići raditi SRV.
21 gram
MaMi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lulamae » 15 ruj 2009, 00:25

meni je danas javljeno da ce ovi 'povremeni' u malom domu biti samo jedan dan u tjednu i to samo dva sata i to popodne...skroz sam razocarana :/
govorilo se da moze biti maksimalno 10 sati..nisam to ni mislila iskoristiti vec sam mislila da bar bude 6-8 sati pa da je taj dan zbirnut a ja mogu lijepo na posao..ali ovak ne mogu ici raditi kad taj dan nije nigdje..joj,katastrofa..a opcenito,mislim da su ta dva sata premalo..trebalo bi biti bar 4.. :/
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lea.marijela » 16 ruj 2009, 13:44

lulamae je napisao/la:meni je danas javljeno da ce ovi 'povremeni' u malom domu biti samo jedan dan u tjednu i to samo dva sata i to popodne...skroz sam razocarana :/

Lu nije li to samo sad dok se djeca ne uhodaju i ne izvrši procjena?
Kaj su ti rekli da je to za cjelu godinu tak?!

I kad počinjete
lea.marijela
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lulamae » 18 ruj 2009, 01:14

ja sam shvatila da bu to tak bilo..a ne znam..nadam se da ce se promijeniti..a oni se ionak nemaju kaj uhodavati kad idu vec godinama..opet cijela ta skupina koja je i prije isla opet svi idu skupa..

trebali bi poceti sad u utorak ali mi vjerojatno necemo doci jer ujutro idemo na mr..
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Nuna » 18 ruj 2009, 12:57

Lu nadam se da si pogresno shvatila,jer dva sata je stvarno bezveze,nit si na poslu nit si s djetetom,nadam se da ce mr biti ok :kiss
slika
Nuna
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MaMi » 18 ruj 2009, 15:20

Ma dobro je Lu shvatila.
I nas su zvali da dođemo kao povremeni na grupu koja bi bila utorkom i trajala dva sata. Bile bi dvije grupe od petero djece.
Najsmješnije mi je što je defektologica koja je zaista vrlo draga, kada me zvala rekla da bi oni u početku odredili što je mom malom potrebno, a onda bi radili na tome. Pa ja sam s djetetom hodočastila jednom tjedno u Malu kuću dvije godine tim istim ljudima koji bi vodili grupu. I šta onda imaju određivati što je mom malom potrebno, ako to nisu uspjeli u dvije godine. Mi, naravno, nećemo ići u tu grupu jer od toga nikakve koristi ako u prethodne dvije godine koristi nije bilo.
21 gram
MaMi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lulamae » 18 ruj 2009, 20:06

ah,ja ne znam vise sto bih rekla... :roll: :/
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

Prethodna

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.