Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.
08 sij 2010, 14:25
sto cu za dva mjeseca roditi
Martina mama, ovo je predivna vijest, cestitam
08 sij 2010, 14:27
Mojoj djeci (a time i meni) potrebna je pomoć u savladavanju matematike. Dečkić koji mi ide u 3.r. škole za djecu s pp sad uči zbrajanje i oduzimanje do 20. Nekako smo to savladali (evo i sad smo baš vježbali) ali se jako bojim kad krenu s prelaskom desetice - do sad su radili npr. 11+4=...Imam i curicu u 1.r. koja ide po normalnom programu, ona isto muku muči s mat. Pokušala sam nabasviti nešto što bi mi olakšalo učenje, ali nisam zadovoljna (imamo Moja mala matematika, vježbajmo zajedno i još što šta,) nisam nigdje vidjela ovo što je navela martina mama...raspitat ću se i pogledati na internetu...
08 sij 2010, 14:45
martina mama i ja smo izgleda istovremeno pisale....uglavnom, svjesna sam da djeca mat. ne smiju nabubati nego razumjeti i jako me ljuti kad moja curica koja ide u 1.r. ne shvaća povezanost rač. operacija...znam da joj treba prostora da sama dođe do logičnih objašnjenja (zadaci tipa _ - 2 = 6 su joj jako teški) i sama sebi govorim kliknut će joj....ali nekad je tako teško suzdržati se i ne reagirati....i znam da sam napravila štetu na početku riječima "pa kako ti to ne razumiješ?!" i sad je to teško popraviti, ona je nesigurna i ja sam velikim dijelom kriva za njenu nesigurnost...
08 sij 2010, 17:04
eh, mmama, ubila si me u pojam s naznakom veličine cijene
Da nemam Dinkića, ne bih mogla ni numicon koristiti :ti
Da, nažalost, u OŠ se ne uči logikom, nego "bubanjem"; zato nam je i matematika najomraženiji predmet. Ako pitaš Denisa koji predmet ne voli, iz petnih žila će izbaciti - matematika
Baš mi je drago da bar netko postoji na našem prostoru tko može pomoći bar nekoj djeci s učenjem matematike i logike
08 sij 2010, 17:20
mene jako nervira stav da su glupa sva djeca koja ne piju ono sto i kako im se u skoli nudi. a nudi im se uglavnom na njima neprimjeren nacin. udzbenike pisu matematicari koji zapravo nemaju pojma o tome kako djeca funkcioniraju i uce. uciteljice su isto needucirane u tom smislu. tu i tamo se nadje neka koja je voljna malo eksperimentirati, a onda se pokaze da joj fali bazicnog znanja iz matematike.
dory, djeca ti nisu glupa i nije da im matematika ne ide, nego ih se uci na neprimjeren nacin. pokusaj stvari konkretizirati. koristi materijale iz kojih dijete vizuelno moze doziviti broj. mogu biti kockice, vlakovi, neboderi razlicite visine....nesto konkretno
nije uopce upitno da ce savladati sve zbrojeve i razlike do 20, ali ako sve skupa ne mogu sebi u glavi stvoriti u obliku neke konkretne slike, tesko ce im ici dalje.
nadice, da, za cijenu velike tablice, sve kuzim.
08 sij 2010, 19:11
Najveći problem školstva je što se brza s programom i nema vremena da djeci nove informacije "sjednu" i da obrađeno gradivo u potpunosti razumiju. Ali dobro - na roditeljima je da odrade svoje kod kuće s djecom i da imaju prije svega razumijevanja kad dijete ima teškoće s nečim (ako ne pokažu dovoljno razumijevanja onda nastane veći problem - vidim iz svog primjera)..
Koja je cijena tih tabela - ukoliko netko zna (za zbrajanje i oduzimanje)
09 sij 2010, 02:42
cijenu silabus programa ne znam jer sam ga ja dobila. mislim da sam ga vidjela u vbz-ovoj knjizari. tablica mnozenja (kucna varijanta) kosta 200kn. inace, svi ti materijali bi se dali napraviti i u kucnoj radinosti za manje novce. meni je sama ideja dobra.
10 sij 2010, 19:00
školarci!
nek nam je sutra sretno, ja budem sretna ako ustanemo i spremimo se na vrijeme bez nervoze
10 sij 2010, 22:44
MM napisa:
udzbenike pisu matematicari koji zapravo nemaju pojma o tome kako djeca funkcioniraju i uce. uciteljice su isto needucirane u tom smislu. tu i tamo se nadje neka koja je voljna malo eksperimentirati, a onda se pokaze da joj fali bazicnog znanja iz matematike.
Zadnji test L. iz matematike....6. razred..počeci trigonometrije...baš sam došla na kraj kad je nastavnica kupila testove...
Ne mogu reći, L. uvijek prilagodi - daje joj manji broj zadataka, osnovne stvari,više vremena...
Međutim , ostala djeca za 40 minuta NE STIGNU riješiti 4 strane A4 papira zadataka ...oko 30-etak zadataka...
Takav ispit znanja ne stigne riješiti NITKO - možda genijalci....Ja sasm relativno potkovana s matematikom - te zadatke NE MOGU riješiti za 40 minuta...
Velim to nastavnici - veli ona - a , vidite, a nama je program takav! I tu prestaje svaka rasprava!
Ne treba li onda djeci omogućiti više vremena, smanjiti broj zadataka!
Ali problem je ako njima dođe kontrola , a svi zadaci nisu u ispitu rješavani - nastaje frka!
Teško je u našem sustavu!
Posebno se to odnosi na zadatke tipa razlomaka - prijašnji test - gdje je užasno puno računanja! Opet isti broj zadataka i isto malo vremena!
11 sij 2010, 22:54
jedna je stvar program, druga je stvar da je nase skolstvo krenulo u smjeru prema americkom nacinu ispitivanja, a to je pismeno ispitivanje. sad cak i na studiju imas ukidanja usmenih ispita. izgovor za to je da se smanji subjektivnost profesora u ocjeni. ono sto sam ja uvjerena je da je nedostatak pismenog nacina ispitivanja taj da ne vidis logiku kojom se osoba sluzi. a logika u skoli vise uopce nije vazna.
nije to bas tako da ucitelje netko cijepi ako pismeni ispiti nisu provedeni do kraja. vecina ljudi tu zapravo otaljava svoj posao za placu kakva je. mali je broj entuzijasta kojima je motiv poucavanje djece i to da djeca sto bolje nauce gradivo. ne gradivo koje pise u programu, nego bit. od prvog razreda je vidljivo da su programi preopsirni i da djeca uopce to ne mogu savladati ni na koji drugi nacin nego nalupati napamet.
od takvog znanja male vajde- zato imas ljude koji dodju na fakultete pa ih cak i zavrse, a da ne znaju neke osnovne stvari. imas nepismene ljude koji su visokoobrazovani, ljude koji ne znaju osnove matematike, kemije, biologije, ljude koji dvanaest godina uce vise stranih jezila, a nijedan ne govore, ali zato znaju gomilu nepotrebnih detalja s kojima ni oni sami ne znaju sto bi.
uloga roditelja u obrazovanju djeteta ne bbi trebala biti ta da im mi pisemo lektire, pisemo domace koje oni sami ne mogu, rjesavamo zadatke, nego upravo ta da ih ucimo zdravom logickom razmisljanju jer ih to u skoli nitko nece uciti. ja znam da veliki broj roditelja nema znanje za takvu ulogu. zato i imas masu djece koja hodaju po instrukcijama iz svih mogucih predmeta i ljude koji prekovremeno rade da to mogu platiti. sve to skupa je suludo.
ovdje dolazimo do onog pitanja sto to znaci biti roditelj. sjecam se rasprava koje su se vodile na temu uloge roditelja u habilitaciji i rehabilitaciji djeteta. sjecam se i da je bilo puno ljudi koji su smatrali da roditelj ne bi trebao biti terapeut, vec samo roditelj. ja sam bila na strani onih koji su smatrali da moja roditeljska uloga podrazumijeva u ulogu terapeuta. sjecam se koliko je sve to skupa bilo tesko za izdrzati. nije lako povuci granicu izmedju svih tih uloga.
danas me vise nitko ne pita zelim li ja biti ucitelj svojoj kceri, vec se to od prvog susreta sa skolom podrazumijeva. ucitelji ce onima koji se u toj ulozi ne snadju cak i sami preporuciti da djetetu plate instrukcije. moram priznati da me takav stav ljuti. sve sam blize stavu da su i male place koje imaju previse za ono sto djeci daju. zasto je to tako, ne znam. znam samo da me to sve skupa opterecuje i da se cesto osjecam umorna.
12 sij 2010, 08:44
martina mama...potpuno se slažem sa tobom...ja vodim rat sa svojom princezom koja me uvjerava da nemoraju učiti povijest npr iz uđbenika već da je dovoljno iz bilježnice...i naravno ona ne popušta i onda na informacijama upitam njezinog razrednika u nadi da će me on podržati i reči da je uđbenik potreban, a on mi odgovori da nek ju ne silim da uči iz knjige ako to prof od njih ne traži...

i sad nek mi netko kaže odgovor na ovo pitanje ....tko će nju naučiti da uči iz knjige u srednjoj školi?...kud ide ovaj svijet....stvarno neznam, ali mi se to nikako ne sviđa....jer ako mi kao roditelji preuzmemo sve funkcije, terapeuta, teta u vrtićima, učitelja i profesora pa koji će nam oni onda vrag....po tome bi mi kao roditelji trebali ići u školu kako bi mogli rehabilitirati i podučavati svoju djecu...
12 sij 2010, 20:08
zena mog prijatelja je studentica na gradjevini. ja sam ostala paf kad sam vidjela da ispite pripremaju samo iz zabiljeski s predavanja i vjezbi. nema ono uzmi zbirku pa ju rijesi ili knjigu pa nauci. sve je to ucenje iz teka. znam da je ova moja spika metuzalemska, ali mozes mislit kakvi ce to izac inzenjeri kad je sve sto oni nauce, nesto sto je njima rekao profa ili asistent. nema tu ni s od studiranja. ne znam kako je s drustvenim studijima, ali tehnicki idu u opisanom smjeru. jos im daju da pisu kolokvije po manjim poglavljima tako da je veliko pitanje uberu li oni sliku cjeline do kraja ili ne. moje neko osobno uvjerenje je da ne. mozda se varam, mozda sam ja totalno ostarjela i zatucana, ali sve to skupa mi ne slici na sustavno stjecanje znanja.
i ne mislim da da su ti mladi ljudi ista krivi. oni su proizvod jednog loseg sustava u kojemu je ocjena jedina vrijednost. takav stav im je ponudjen od prvog osnovne. nisam mogla vjerovati kad mi je marta donijela letak o zbirci sazetih lektira za drugi razred. zamisli kad im se vec u drugom razredu sugerira to da ne citaju sami, nego da lektiru obradjuju iz skracenih sadrzaja koje je tko zna tko napisao. a sve je to zato da netko stavi koju kunicu u dzep i da djeca ne moraju citati. mozes mislit koliko ce oni znati jezik kad ni Crvenkapicu nece procitati sami.
12 sij 2010, 21:49
MM napisa
ne mislim da da su ti mladi ljudi ista krivi. oni su proizvod jednog loseg sustava u kojemu je ocjena jedina vrijednost. takav stav im je ponudjen od prvog osnovne. nisam mogla vjerovati kad mi je marta donijela letak o zbirci sazetih lektira za drugi razred. zamisli kad im se vec u drugom razredu sugerira to da ne citaju sami, nego da lektiru obradjuju iz skracenih sadrzaja koje je tko zna tko napisao. a sve je to zato da netko stavi koju kunicu u dzep i da djeca ne moraju citati. mozes mislit koliko ce oni znati jezik kad ni Crvenkapicu nece procitati sami.
Suludo mi uopće i bilo da imaju lektiru tako rano...Možda sam tupa, al ne razumijem kako dijete koje nije naučilo čitat i pisat može imat lektiru...Pa i u drugom, trećem osnovne - kad se još čitanje razvija...pa nekakva zrelost, razumijevanje...
Pa se sa svim naučenim ,NAKON tih procesa, valjda razvija ljubav prema čitanju....
...a ne počet s nekakvim procesima naopačke...
...svašta se nešto nadrobi, svašta se uči, sve je površno i trenutno....
Ja sam prilično odustala od svih tih borba...Vidim na roditeljskima - uvijek dvoje roditelja ima nešto za reći....ostali šute ....svi pomireni ili ravnodušni ili što - ne znam...
Uvijek je odgovor isti 'Mi ništa ne možemo, takvi su programi, to je na nivou države'....kad pitaš kakvim se načinima to isto može promijeniti - nitko ne zna...
Preuzima nas moderni, kapitalistički način života koji se ufurao i u školske klupe - sve iinformacije dostupne su odmah i sada, sad ih imaš sutra ih nemaš, sve je ubrzano, zagrabi, prođi i odi dalje....bez puno unašanja....
Nama je u ovim situacijama kad smo sa svojim klincima bili naučeni tražiti sami odgovore i ići od samih početaka, graditi baze pa onda nadogradnju - takav način potpuno stran...
Od samih početaka sam uvijek razmišljala da je problem u problemu koji L. ima....vremenom vidiš da to nije tak, razgovaraš s roditeljima djece koja nemaju poteškoća - priče su iste....
Samo što ih je manjina spremna o tome pričati na roditeljskim sastancima i reći bilo što što 'nije uz dalku sistema'....
13 sij 2010, 00:57
Da te lektire su stvarno bezveze u prvom razredu...ajde u drugom već mogu staviti nešto samo zato da djeca vježbaju čitanje...moj sin je u 2. imao Pinokia...i to je sve sam pročitao ali je za svaku drugu riječ pitao što znači a z neke riječi mu nismo niti mi znali odgovoriti značenje već smo čitali dio teksta kako bi vidjeli što ta riječ znači u kontekstu rečenice....ma mislim katastrofa..i onda je bio bolestan pa nije upratio na nastavi na koji način pisati lektiru već je šablonu prepisao od prijatelja i prema toj šabloni je on SAM u 2.razredu sve sastavio...i učiteljica mu podrapala bilježnicu i rekla da to nije dobro i da on može i bolje i morao je pisati sve lektire ispočetka....ja sam pismeno uputila prosvjed učiteljici na miran način i ona mu se ispričala...a da stvar bude gora njegov prijatelj je dobio peticu....ali nema veze ja sam mu objasnila što se dogodilo a on ionako mora naučiti da u životu ima i pravde i nepravde...
I danas u 4 razredu sam čita i piše lektire....ja mu nikako nisam pomagala...i stalno ima 3...dok čujem od drugih mama da one djeci pišu lektire...pa si onda mislim...tko dobije tu peticu...mama ili dijete i što je svrha te lektire?
14 sij 2010, 12:05
martinamama, ovaj program silabus za ucenje brojeva, di ga mogu kupiti? Mi jos nismo dosli do tablice mnozenja ali cemo uskoro pa mislim da bi nam dobro dosao

Za sada nam dobro ide zbrajanje i oduzimanje do 100, vidit cu kako ce biti dalje.
14 sij 2010, 19:48
kao sto rece plava, imas ga na internetu. inace, martu vodim jednom tjedno kod natase pa ako ne bude funkcioniralo preko neta, mogu ti ga ja uzeti i poslati busom ili postom. Marti se jako svidja. Nasa skola ima i ovu razrednu verziju silabusa. Nasa uciteljica ce tako raditi mnozenje pa nam je ovo super priprema.
sto se tice lektire, sve ovisi o uciteljima. ja mislim da se citanje moze razvijati jedino citanjem i zato je dobro da djeca sto vise citaju. nasa uciteljica se jako trudi oko toga i vec prosle godine je prijavila projekt pusti sve i citaj. cesto prekida nastavu i onda djeca u razredu citaju razne tekstove, o njima diskutiraju, a sto je najvaznije, ne kuze to kao obavezu i nesto sto je za ocjenu. zato im se svima svidja. lektire rade na nacin da svak procita sam kuci, a u razredu lektiru zajednicki rade po grupama. crtaju, pisu, prepricavaju, opisuju likove. zapravo,l igrajuci se uce obradjivati tekstove. doma imamo uvijek neki mali zadatak, cisto da se to pogleda, ali glavninu oni odrade sami u skoli. za svaki tekst koji rade isto razgovaraju i pisu likove, mjesto radnje, vrijeme radnje, opis likova, kratki sadrzaj. uciteljica ne forsira da to bude na fakultetskoj razini, vec da svako dijete sudjeluje onoliko koliko moze. svako dijete za svaku lektiru dobije ocjenu iz necega. uciteljici je vazno da dijete napreduje u sgementima gdje je najvise zapinjalo i to posebno nagradjuje. eto, meni se taj pristup svidja. da marta doma dobije napisati sve to sto oni rade u skoli, vjerojatno bih joju dosta toga sugerirala ja sama. kroz grupni rad, uspije puno vise i vidim da je jako zadovoljna.
14 sij 2010, 23:53
Taj lektirski pristup je izvrstan - i to je cilj!
Gledala sam prilog na Tvu u nekom razredu u Samoboru - rade čitave scenarije na temu lektire - i to je u redu!
Ono knjiško, bez veze, šturo, bez svrhe , prepisivanje s Interneta - to pričam!
15 sij 2010, 02:29
kuzim o cemu pricas. potpuno je neprimjereno da djeca u nizim razredima osnovne skole obradjuju lektiru kao da su u srednjoj. na kraju, to pisu roditelji. suludo mi je kad djeca dobiju zadatak koji moraju pisati roditelji. nesto tu nije uredu.
15 sij 2010, 08:40
i čak mislim da moj A voli čitati ali mu ide na živce to pisanje....koje ustvari bi morala ja napraviti
16 sij 2010, 19:28
martina mama i plava

, bila sam na njihovoj stranici tamo ima za naruciti vise vrsta cd-ova i zatvorenih tablica (23x23 cm), da li da narucim cd 2 i ovu tablicu 23x23 ili nesto drugo?
16 sij 2010, 21:13
Nama je Silabus bio premalen i iako ga imamo vec neko vrijeme, nazalost ga ne koristimo.
Mi imamo kako je Nadica napisala Numicon
http://www.numicon.com i pokazao nam se fantastican, no ne samo za Filipa nego i za drugu djecu u razredu da lakse shvate neke stvari. Filip s Numiconom bez problema zbraja i oduzima desetice do 100, zbraja unutar desetice, te prijelaze preko desetice. Numicon je napravljen u UK za djecu normalnog razvoja no pokazao se stvarno super i za nasu djecu s teskocama. Polako se spremamo i za mnozenje, isto cemo raditi s Numiconom. Naravno kako radimo i dalje FU tako Numicon koristimo i kad nju vjezbamo.
Inace drugo polugodiste je jedva docekao, nedostajalu su mu djeca. Svaki dan i dalje obavezno se gleda skolska Bozicna priredba uziva, slusa, plese njihovu tocku, ponavlja uz djecu recitacije o mjesecima u godini i ucimo ih napamet. Naucio je par kitica i jos jednu pjesmicu o zimi napamet preko praznika i odusevio svoje uciteljice i asistenticu i jos vise svoju djecu koja su od radosti mu pljeskama da se orilo kroz prizemlje u skoli. Kako je bio ponosan i sretan.
17 sij 2010, 15:21
lorena, tablicu i radnu biljeznicu za 2. razred. to vam je dovoljno. cd-ove ste vec prerasli. bili bi vam dobri da eva vidi animacije i princip, ali skuzit cete vi i bez toga. ja bih ti presnimila nase, ali su zasticeni.
dinkic, pogledat cu numicon, ali bojim se da ce nam sve skupa biti previse. s natasom radimo vizualizaciju brojeva i racunskih operacija. to nam fali, ali ide sve bolje. buduci da je marta iozasla iz kucne radionice, puno se oslanja na mene. natasa, a i julija vlahinsky misle da moramo raditi na osamostaljivanju, da se marta pocme oslanjati na sebe. za taj posao mi treba netko tko ce s njom kontinuirano raditi osim nas, a mi doma prosirivati rad prema uputama.
17 sij 2010, 16:12
martina mama, ako nam djeca nesto super prihvate i vidimo da to vole dobro je ustrajati i ne mijesati s drugim materijalima da ih ne zbunimo. Naravno da sve ovisi i o teskocama koje djete ima te kad ce mu nesto vise odgovarati.
Za koje brojeve radite vizualizaciju i kako?
Ja mislim da cemo mi do 1000 moci s Numiconom i s jos malo drugih materijala (kocka=1000, kvadar 10x10x10 = 100) ce nam u tome pomoci. Mi svaki broj slozimo s Numiconom (pravim materijalima i sa slikicom s materijalima) i onda pridjeljujemo broj, a uz to nam i brojevi napamet se lijepo slazu (do 100). Ustvari prvo nam je kolicina bitna da shvati koliko je to stvarno, a onda uz njega broj. Za racunarske operacije (za sada smo na zbrajanju i oduzimanju u skoli) ucimo kako staviti materijal uz ili na materijal. Naprimjer 8 + 4, stavimo 8 i onda iznad njega stavimo 4 kao da ih spojimo. Preko cijelog spoja stavimo 10 i onda Filip kaze rezultat, da je to 12, jer je koristio 10 i jos su mu ostale dvije rupice. Numicon, odnosno svaki broj ima onoliko rupica koji je broj. Ako treba rijesiti 8-4 onda prvo stavimo broj 8 pa onda preko njega stavimo 4 i tako preklopimo 4 rupice, te Filip pogleda koliko mu je jos rupica ostalo i kaze 4.
Mozda dobijete jos ideja i uz ovaj nas mali koncept. Uz sve imamo i brojevnu crtu s Numicon desetkama do 100 koje su nam istu super podloga. Ono sto jos nastojimo je automatizacija zbrajanja i oduzimanja, do 10 je djelomicno pokupljenja, ali i dalje nastavljamo. Za prijelaz preko 10 koristi obavezno Numicon no vec mi se cini da neke hvala. Mi Numiocn imamo u razredu i Filip sve s njim rjesava, naravno osim onih koje vec zna napamet.
Puno uspjeha i pisite nam kako radite, ideja nikad dosta.
17 sij 2010, 19:15
Denis je jako dobro pohvatao ovo brojanje do 20 baš zahvaljujući Numiconu, tako da sada tu imamo i brzinu kao i druga djeca

. Dakako da mu je to ubrzao i rad s troznamenkastim brojevima tako da on bez po frke oduzima i zbraja troznamenkaste brojeve s prelaskom jedinica i desetica. Ono što ga muči jer mu je preapstraktno je oduzimanje s kućisama umjesto znamenaka: .56-1.8=388 umjesto točkica treba staviti brojeve. On to može samo ako ja ga vodim po koracima, ali sam - ne. A u utorak imaju kontrolni, zadnji put mu je učiteljica stavila i takve zadatke na što sam ja

jer smatram da je za njega dovoljno da zna dobro oduzimati i zbrajati, a ne ove tricky stvari
17 sij 2010, 21:16
Dinkic je napisao/la: kvadar 10x10x1 = broj 100)
mala ispravka u velicinama kvadra za 100tice
18 sij 2010, 18:30
ajoj Evi sam obecala kupiti cd, ona se veselila tome i ceka sada 18h da ga idemo kupiti. Znaci nema mnozenja i djeljenja na cd-u
18 sij 2010, 18:31
daklem, numicon je napravljen po slicnom principu kao i materijali za silabus.
u numiconu je odredjeni broj prikazan kao rupice na plocici, a silabus materijali su kockice slozene u visinu.
mi smo odavno doma napravili iste materijale u papiru. jedinica je jedan kvadratic svjetlo zute boje, dvojka su dva kvadtratica malo tamnija, trojka tri narancasta...do deset kvadratica koji su modri.
brojeve preko deset smo slagali kombinacijom desetica i jedne jedinice. brojeve preko desetice zbrajamo na nacin da ih slazemo u visinu pa onda vidimo koliko ima preko deset.
kad radimo samo s bgrojevima, kao sto je to slucaj u skoli, vizualiziramo svaki broj i svaku operaciju. doma radimo tako da iznad zadatka marta slozi silabus materijale, a u zadnje vrijeme pokusavamo da samo opise kako ce sto izgledati. sada je skuzila sve prijelaze do dvadeset, i prijelaz desetice preko dvadeset koji se dobije zbrajajuci dvoznamenkasti i jednoznamenkasti broj. sad radimo na zbrajanju i oduzimanju dvoznamenkastih. tu ima dosta informacija, ali s ovim materijalima ide puno bolje. s natasom radi na igrama sa silabus materijalima u tri dimenzije i rade slicne stvari (parne i neparne brojeve, zbrajanje broja tri sa samim sobom -ukratko mnozenje). natasa misli da marta ima potencijala, ali da se mora poceti sama oslanjati na svoja razmisljanja. ako tu napravimo pomak, na konju smo, jer nam je to inace problem. marta se cesto nervira zato sto netko drugi kaze nesto za sto ona misli da nije tocno, ali se ne zna suprostaviti argumentima. ona suprotno, izjeda sebe time tko je u pravu, velikim dijelom i zato sto sama sebi ne vjeruje.
dinkic, pogledala sam site numicona. koji vi kit imate doma? vidim da dosta kostaju, a sve skupa mi izgleda jako dobro.
18 sij 2010, 18:34
nema mnozenja i dijeljenja, ali imas igre sa slaganjem materijala koji ti kasnije olaksaju rad s tablicom mnozenja. nije lose imati sve te cd-ove, ali ja sam mislila radi cijene.
mozes joj uzeti ovaj tamnoplavi ili zeleni ako bas ocekuje cd, a lijepo se igrati i sa stvarima koje vec znas. mislim da ce joj biti zanimljiva igra matematickog leptira, a to je uvod u mnozenje i tablicu mnozenja.
18 sij 2010, 18:46
hvala na brzom odgovoru!