Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.
26 sij 2010, 20:52
sretan rođendan sara!
26 sij 2010, 21:30
Sari zelimo sretan rodjendan!
Tin od Une, bas mi je zao sto sad opet morate vjezbati to okretanje, to je ipak nezgodan propust fizioterapeuta

Sad mu to stvarno nece biti lako kad vec puze, ali ako se mora, nije tesko, zar ne. Budete vi to

Nevenera, to je tebi odmah odgovor, cini mi se da si nedavno o tome diskutirala, dakle palac (nozni) u ustima nije uvjet,
ali okretanje t/l je i treba to odraditi prije puzanja :da.
tin se sprema za četvoronožni (to nisam ni skužila)
ajde mi reci kako su to skuzili? Bas me zanima. T se sada kad mu dam oslonac na noge da bi vojnicki puzao, a on digne guzu i ljulja se.
Ali ne skroz nego nekako na pola.
Ovo za sjedenje za 2-3 tjedna mi malo cudno zvuci. T skroz lijepo sjedi i ne presavija se ko palacinka

, a ja mislim da do sjedenja imamo jos ohoho,
treba prvo cetveronozni savladati pa jos puno ravnoteze iz njega da se posjedne

. Ja bi rekla da ce to kod Tome biti prije za 2-3 mjeseca.
No valjda oni znaju, ako nis drugo imaju vise iskustva od mene

.
26 sij 2010, 21:53
Sara, sretan rođendan !!!!

Drago mi je da je kod vas sve tako dobro završilo , pozdrav vrijednoj mamibini.
KoBorMia baš me veseli da Mia tako dobro napreduje, s obzirom da ste kasnije počeli. Bude ona uskoro tati i u parkiću pobjegla.
Una i Tin, baš mi je žao što je to okretanje moralo pokvariti veselje oko puzanja, ali i sama si rekla da on to napravi povremeno, pokušaj snimiti da vide na vježbama. Ako i može to raditi, sigurno se neće sada okretati natrag na leđa, kada se može dići i puzati. Glavno da oni vide da li on to radi ispravno i da li može.
Nevenera drago mi je da si mirnija, da Tin tako dobro napreduje.Jelena se u kolicima i autosjedalici isto sama posjedala, ( s poda se naravno ne može dignuti, ali s kose podloge može), i ja bi ju pustila da tako sjedi, kada je to napravila sama, i sama se drži.Na zadnjem pregledu ju je dr posjeo i rekao da dobro sama sjedi, ne znam na koju foru je sjedila kod njega i jučer kod pedice na kontroli, meni se isto presavine ko palačinka.Slaba joj je još uvijek i leđna i trbušna muskulatura. Dobila sam pohvalu, kaj nisam stavljala dijete da sjedi, jer joj se nije iskrivila kičma. I rekao je kada se u potrbušnom bude oslonila na ispružene ruke, da će brzo sama i sjesti.
Nadam se da ste skužile iz mog opisa, da se ona postavi u četveronožni, ali uz moju asistenciju da joj držim ruke za dlanove, pa onda sama napravi sklek i digne guzu. Tu joj leđa isto vise, tj. udubljena su. Moram zapravo pitati ( sutra mi dolazi fizio tačkati), da li to smijem tako raditi.Da opet nekaj ne zeznem.
Kako Tanja piše za svog Jerka, valjda se i njoj zgadilo to držanje na rukama.Kad bi htjela na ruke, komotno bi mogli početi vježbati puzanje, no nek joj bude, mora se malo osvetiti mami za štopericu

.
26 sij 2010, 22:54
maminmačak- ni meni nije jasno što je mislila s sjedenje će za 2-3 tjedna. mi zasad vježbamo bočni sjed samo. i hvatanje visoko. i ja bih rekla sa nema od sjedenja ništa još duže. možda je ona mislila na nešto drugo. možda za 2-3 tjedna će leđa bit bolja, možda to.
što se tiče četveronožnog, meni se nije činilo. tj meni se ne čini da se sprema... tin se na trbuhu zna namjestiti tako da prednjim dijelom leži a stražnji dio se digne na koljena i ostane tako, guzom u zraku dok leži na koljenima. ili s druge strane, zna se rukicama dignuti skroz do kukova, cijeli trup, to sve je napravio na pregledu i onda je to dr rekla, kao da treba još se koordinirat.
26 sij 2010, 22:57
što se nogica tiče gledam i čini mi se da je on u fazi slike 29 i 30.
27 sij 2010, 12:20
tin se na trbuhu zna namjestiti tako da prednjim dijelom leži a stražnji dio se digne na koljena i ostane tako, guzom u zraku dok leži na koljenima. ili s druge strane, zna se rukicama dignuti skroz do kukova, cijeli trup, to sve je napravio na pregledu i onda je to dr rekla, kao da treba još se koordinirat.
Ovo prvo T ne radi, a drugo radi i on. Valjda je to oboje priprema za cetveronozni
Nevenera, sad si i ti pocela govoriti u slikama
A znaci da ne kasni puno, jos nije dosegao kraj 6. mjeseca u tome, ali on je korigirano 5,5 mjeseci pa ti je to OK. A vidis da oni ne pridaju toliku paznju tom palcu u ustima, vjerojatno to nije nesto obavezno

. Vjezbate li vi sada okret t/l? Da nebi propuzali prije okreta kao vas imenjak ...
27 sij 2010, 13:37
MaminMacak je napisao/la:to je ipak nezgodan propust fizioterapeuta
da ali fizioterapeutica se u međuvremenu promjenila jer je otišla na nekakvo školovanje i preuzela nas je njena kolegica koja je i prije povremeno radila sa Tinom ali dnevnu bolnicu je odrađivala ova koje sada nema. On je u međuvremenu propuzao a ova nova nije ni u snu mislila da on ne može okret T/L s obzirom na ostali napredak. Osobno smatram da je to moj propust jer sam morala obratiti paznju da je dijete preskočilo tako bitnu fazu.
A nema veze...Rekla je svaki dan deset puta jedna strana deset druga i trebalo bi profunkcionirat. Mislim da ću to najprije od njega dobiti na krevetu jer ovo na podu je već usvojio kao naviku da odmah ide puzati ( previše je zanimljivih predmeta oko njega do kojih jednostavno mora doči)
27 sij 2010, 14:10
A ja sad proucavam svog i bogami se cijelo jutro okrece na jednu stranu (t/l, l/t radi u obje), bome sam ga i ja jutros zavrtila barem 10 puta, promatrat cu i dalje sto radi spontano, kad ga motiviram moze u obje.
I da, presao se onako s visine okretati.
27 sij 2010, 15:58
Nevenera guba ti je ta nova slika, tako kako žena gleda leptira, tako moja Jelena bulji u čašu dok pije vodu, ja umrem od smijeha.Evo sada imaš knjigu pa možeš proučavati

.
Una i Tin jadni naši mali vježbači, jedna žena na proljetnicama je pisala kak se njen mali okretao l/t, i onda bi nakon par minuta cendrao, pa ga je ona okretala, ili stavljala da sjedi. Obrnuto t/l se nije niti okretao.Iz sjedećeg je počeo puzati i to je to.Rotacije nula bodova.Može mu biti kada je zdrav. Ali zato će naši biti olimpijci, ja već prijavljujem tačkanje za baby olimpijadu

.Probaj rotacije na krevetu, ali probaj koju i na podu, uz umjereno cendranje, da mu se ne zamjeri potpuno.Lovi ako malaksa od puzanja pa legne potrbuške, pa okreći.
MaminmačakJelena se isto t/l voli više okretati preko lijeve ruke, jer joj je tu oslonac bolji, pa i ja svako malo okrećem preko desne ruke i boka, iako sve radi sama pravilno.Super da se Toma ne baca više.
danas nam je bila fizio tačkati, idući petak idemo na kontrolu. Kaže da ćemo možda početi vježbati puzanje. I da vježbam samo malo oslonac na ruke. Ljuti se užasno, mislim Jelena. Tačkanje, nema problema, samo piči. Fizio se čudila kako se mala ljuti, da to još nije vidjela, viče kroz stisnuta usta, sva se zajapuri ,obje ruke u zrak , a šake čvrsto stisnute i maše, kao da udara njima.Meni je bitno samo da su palčevi vani, a tako se ona ljuti već mjesecima...

.
27 sij 2010, 17:34
Moj je isto tako ljutica ko Jelena to je takav karakter i to nema veze s vježbanjem. Bože sačuvaj kad nešto nije po njegovom taj se dere, viče i ne odustaje dok ne dobije što hoće. Mnoga djeca preskaču neke faze i to se kod njih ne gleda kao kod naših, ali nema veze šta je Roka rekla svi će bit olimpijci. Mi rotiranje nismo ni vježbali jer se on počeo sam rotirat dosta rano i onda je negdi u dobi od devet, deset mjeseci kad nije mogao ništa drugo rotirao se kao lud, napravio bi po 10tak okretaja dok nebi došao do željene igračke ili koji put čisto iz zabave radio bi salta i umirao od smijeha. To mu je bio jedini način kretanja i stvarno ga je usavršio.
27 sij 2010, 20:42
tin je danas opet provrištao čitave vježbe u bolnici.

svaka čast terapeutu na živcima, pjevala mu je i sve.
dobili smo vježbanje još 2-3 mj. to sam zaboravila reći.
tin se l/t okreće više na jednu stranu no to smo sad popravili. vježbe za t/l nismo dobili. ali stvarno sve mogu kad ih motiviraš.
27 sij 2010, 23:13
A ja sad proucavam svog i bogami se cijelo jutro okrece na jednu stranu (t/l, l/t radi u obje), bome sam ga i ja jutros zavrtila barem 10 puta, promatrat cu i dalje sto radi spontano, kad ga motiviram moze u obje.
I da, presao se onako s visine okretati.
Evo popodne se rotirao u drugu stranu, ma panicarim bez veze. Kad malo bolje razmislim rotira se vec vise od mjesec dana u svim smjerovima.
Meni je bitno samo da su palčevi vani, a tako se ona ljuti već mjesecima...
A lude smo 100% sve

. Tako i ja, svaki put kad zaspe prekontroliram gdje su palcevi

. Razmisljala sam si da pocnem pisati u tablicu, no odokativno mi se cini da mu jos uvijek svaki drugi put jedan palac bude skvrcen unutra, sakica ni ne mora biti nuzno zatvorena. Znaci sad smo negdje na 75%. Dragi Lastane, jesam li ja luda?
27 sij 2010, 23:37
nisi luda. ja pišem.

koliko se puta okrenuo, koliko sam vježbala i što, što ide bolje.... imam bilježnicu. kaže mm da je to profesionalna deformacija (ja profesor). pa me zeza jel mu dajem ocjene.
28 sij 2010, 01:46
ajde dobro, sad mi je lakse, ti si jos ludja
28 sij 2010, 13:53
hehehe opet ste me nasmijale

Mene ljudi ( kad dođu gosti pa ga drže) gledaju kao da sam manijak. Non stop mu otvaram šake vadim palčeve....kaos.
Moj Tin još uvijek jako često ima palčeve u šakici i na jednoj i na drugoj. Ustvari sve može sa rukama i kad nešto radi one su otvorene ali kad ništa sa rukama ne radi automatski su zgrčene. Npr. sa jednom rukom lupa a druga je skvrčena i palac unutra. Non stop to ispravljamo. A kad zaspi obavezno su obadvije šake zgrčene i to mi treba nekoliko minuta da mu opustim. Kao da se zakočio i isključio iz struje pa nema šanse da ih ispraviš koliko god se trudio. Nekad ga znam čak i probudit pa mu opustim šakice i natrag ga uspavam.
Meni je fiz. prošli put rekla kako ima neke dijece (koja su zdrava i nemaju faktor rizika) a puzaju sa zatvorenim šakicama pa tek onda dođu na vježbanje i to je jako teško za ispravit. Ko mali orangutani.
I dok ja tako pišem moj Tin na drugom kraju stanu. Jurim po njega.
Pozdrav svima !
28 sij 2010, 14:07
Mislis da ima smisla vadit van te palceve kad spavaju? Meni se cini da to nema smisla, mada ih ja isto uvijek izvadim. Kod nas su uglavnom opustene rukice kad zaspe, ali na lijevoj rukici zato palac nekako bude zgrcen unutra, ali niti to ne uvijek. Sad kad skinem gips koncentrirat cu se na prste i necu mu ih dati zatvoriti tjedan dana, dragat cemo sve zivo i nezivo

Evo moj se probudio i iskljucuje babyphone iz struje, jurim!!!!!!
28 sij 2010, 15:07
nevenera je napisao/la:ja pišem. koliko se puta okrenuo, koliko sam vježbala i što, što ide bolje.... imam bilježnicu
Ja sam isto htjela uvesti bilježnicu, ali odustala.Ali svejedno brojim, dobro rotacije više ne, ali gledam da li preferira koju stranu.Eto i štopericu smo napustili, sada zbrajam metre pretačkane.
Ja sam u početku šakice manijakalno otvarala, pa ispravljala glavu jer ju je stalno naginjala na jednu stranu, pa kada bi se izvijala naravnavala ju, pa sprečavala atetoidne pokrete.... hvala Bogu nema više toga. Još jako rijetko palac u šaci, ali mekano zatvorenoj.
Una i Tin-da li Tin puže sa zatvorenim šakama?
28 sij 2010, 18:37
Drago mi je zbog svih vaših napredaka. Mi smo na istom još uvijek, moja je operacija odgođena zbog slabog srca. Termin za vježbe smo izgubili, a za novi nemogu zvat kad neznam kada će me pozvat na operaciju.
I dalje vježbamo stare vježbe. Iz kolica i sa kose podloge podiže se u sjedeći položaj. Podiže se i na četveronožni položaj i onda se ljulja tako, ponekada čak i zapuže malo.
28 sij 2010, 22:18
Joj kiss, koma za srce i za nase doktore sto te vozaju. Nadam se da ces to ipak uskoro rijesiti i moci se koncentrirati samo na svog sinceka

Sva sreca da on super napreduje i bez intenzivnih vjezbi.
Malo prije je T u snu poceo plakati i kao da je neravnomjerno disao, onako odizao mu se trbuscic. Brzo se smirio u zagrljaju, ali svejedno me prepalo.
Je li imao netko slicna iskustva? Kako vasi spavaju?
29 sij 2010, 11:19
Joj Kiss baš te sve spopalo i žuč i srce, nemoj se nervirat zbog vježbanja jer ti Adrijan stvarno super napreduje, sa sedam mjeseci se već diže u četveronožni i pomalo puže to je stvarno napredno, radi s njim vježbice koje znaš a za nove vježbe kad dobiješ, glavno da ti budeš dobro.
Maminmačak meni to izgleda kao da je nešto ružno sanjao pa se prepao u snu, ali ako te baš puno brine posavjetuj se s pedijatricom. Tako bi i Jerko znao plakati u snu, zatvorenih očiju baš se vidilo da sanja nešto, onda ne bi znala da li da ga probudim ili ne. Uglavno bi ga pustila da spava i malo pomazila po glavi i onda bi prestao.
29 sij 2010, 12:42
Kiss baš mi je žao zbog ružnih vijesti i šaljemo ti brzo ozdravljenje
Tin NE puzi sa zatvorenim šakicama ali kad bolje razmislim to je jedina radnja kod koje su mu šake otvorene zato je fiz. i rekao da će morat barem dva ( a bilo bi dobro i tri ) mjeseca puzati prije prohodavanja. Na taj način će razviti i finu motoriku koja je kod njega još daleko od fine.
mamin mačak meni se isto čini kako opisuješ da je T nešto sanjao. Tako su znali moji i jedan i drugi raditi. Ali ja ( zlu ne trebalo ) imam još od Une onaj Babysense u kindaču koji mjeri upravo te nekakve aritmije ali i u slučaju da dijete kompletno prestane disati. Ne znam , ja sam se na taj aparat navikla i ko ovisna sam o njemu. Mislim da sam o tome već i pisala. Tinu se jednom upalio sat vremena nakon što je zaspao i ustvari to je bila kap koja je prelila čašu kad sam poludila i tražila od pedice kompletnu pretragu bebe.
Tin ide za 10 dana na onu pretragu EEG mozga. Ne znam ustvari šta se vidi na tome. Znam samo da beba mora dvadesetak minuta spavati. Jel' neko to radio?
29 sij 2010, 15:34
Babysense u kindaču
Samo sto on spava sa mnom u bracnom krevetu, a ne u kindacu. Ne znam bi li se moglo koristiti u bracnom ili ne, no muz bi me proglasio ludom, a nije daleko od istine
Mi smo bili na EEG-u u zaraznoj, bio je star nekih 2 tjedna. Stavi ti neku kapu na glavu i nesto mjeri dok on spava. Nama je bio dobar, onda, no naravno nemamo taj nalaz jer ostaje u bolnici.
Skinula sam gips, sad mi je gore nego s njim sto se tice hendlanja Tome jer me zaboli kad me lupi u tu ruku, ali bit ce bolje ...
29 sij 2010, 16:50
Mi redovito radimo EEG tj. svaka tri, četiri mjeseca. Tu se prati rad mozga da bi se uočile neke promjene koje mogu prethoditi napadaju. Djeca koja imaju oštećenje mozga imaju veći rizik za epilepsiju pa se to na taj način prati. Ne mora dijete spavati već biti mirno, a kod manje djece je to nemoguće pa je to jedini način. Mi smo zadnja dva radili u budnom stanju jer je jako težak za zaspat, ja sam mu čitala slikovinicu a on je srećom bio miran. Kod nas uvijek ima nekih malih promjena ali je on zasada srećom dobro i zato to trebamo češće kontrolirati. Ako je nalaz uredan, ne vjerujem da treba više od jedanput godišnje.
29 sij 2010, 22:32
Kiss najvažnije da je Adrijan dobro i da bez vježbi dobro napreduje, super ako se diže u četveronožni. Nije njegovo oštećenje veliko, i mozak ima potencijala da sam to riješi. A za to kaj su ti " oduzeli" termin, nemam riječi, kao da je riječ o stvari a ne o djetetu.

Nemoj se živcirati, i želim ti brzo ozdravljenje.
Mamin mačak Jelena je tako znala disati kao beba od 1,2 mj, kasnije ne, odnosno nisam to primjećivala, zapravo u prva dva tri mjeseca sam paničarila od smrti u koljevci, pa sam stalno slušala kako diše, da li diše, jer joj kuca srce

. Ne znam ne djeluje mi to zabrinjavajuće, znamo i mi odrasli disati da nam se više odiže trbuh.Pitaj pedicu, ali meni se isto čini da je nekaj sanjao pa se uznemirio, počelo mu je srce brže kucati, disanje se ubrzalo.
Una i Tin dobro da puže otvorenih šakica. Jelena je radila s 5 mj EEG na Goljaku. Vjerojatno ćete i vi raditi spavajući, to traje skoro pola sata.Ja sam se uspjela dogovoriti da dođemo u njeno uobičajeno vrijeme spavanja, pa nisam imala previše problema oko uspavljivanja.Bilo bi dobro da je pospan, i ne smiješ mu dati da ti zaspe u autu, nego ga budi.Stave ti kapu s elektrodama na glavu, i namažu s gelom( sva se kosica ulijepi), i onda snimaju u zamračenoj prostoriji, a kasnije puštaju svjetleće impulse s nekom lampom. Promatraju i pokrete djeteta, tj snimaju sve kamerom.Ti si uz njega cijelo vrijeme.Kapu stave dok je dijete budno, jer snimaju i uspavljivanje.
Tanja da li vi to morate ponavljati radi tih promjena? Nama je nalaz bio uredan, i nitko mi nije rekao da ga moram ponavljati morat ću pitati neuroped. na idućem pregledu
30 sij 2010, 10:57
Je zbog promjena mora češće ponavljati , to su neke sitne promjene, ali ih ipak ima, on je dobro, ne prima nikakvu terapiju, kontroliramo da se stanje ne bi pogoršalo. Ako je uredan nalaz ne virujem da treba često ponavljat, uostalnom to ti određuje neuropedijatar, on će znat kad treba.
30 sij 2010, 15:51
Vidis nas nisu snimali niti su palili ta svjetla, valjda je to na zaraznoj jednostavnije.
A nas ce sigurno slati da ga ponovimo jer je tada bio jako mali.
30 sij 2010, 19:48
nas nisu slali na EEG.
mislim stvarno.
tin je počeo pivotariti u rikverc.
30 sij 2010, 22:30
Mi smo u onom prvom cetveronoznom polozaju na dlanovima i koljenima. To mu je sada full zabavno.
Danas je osim fizio tamo bila i njena mentorica (neka slovenka) i njih uopce ne brinu T poluzatvorene sakice
kad se dize na dlanove. Kazu da ce se to ispraviti i da ne brinem

.
30 sij 2010, 23:06
na Goljaku ne možeš ni obaviti neuropedijatrijski pregled ako en napraviš EEG ( kad ideš prvi put na pregled ) . Tako je meni barem rekla na prijemnoj ambulanti. Nama to nije niti jedan specijalist preporučio, već to ide pod normalno kod njih. Barem sam jako tako mislila, ali evo frendica sa blizankama ide već na drugi pregled na Goljaku kod neuropedijatra i ne mora raditi EEG. Ne kuzim ni ja!
A zanima me da li možeš bilo kako uspavati dijete , odnosno onako kako ga i inače uspavljuješ ili postoji neki njihov način s obzirom da ima tu kapu na glavi. Meni Tin zaspi u naručju i obavezno mora imati bočicu čaja ili mlijeka. Nakon toga obavezno podrigivanje preko ramena što ponekad zna potrajat ali ako se ne podrigne budan je već nakon 5 minuta. A mora spavati najmanje 20 nakon čeka slijedi buđenje. Sumnjam da bi ga uspjela uspavat samo sa dudom u ustima i na rukama ali ako bu jako umoran možda i može.
Mi smo naručeni izmedu 7,30 i 11 ujutro. Možemo doči bilo kada samo da je umoran i naravno ne smije spavat u autu. Takoder ne smijemo doči ni naknap jer oni uvijek naruče 6 pacijenata pa ko je kako umoran dolazi i ulazi unutra pa se može dogoditi da dođemo a da je netko već unutra i onda je shit ako ti mali zaspi prije nego je ušao. Zato treba dobro tempirati.
Ma jooooj malo sam sad zakomplicirala s time ali nekako me strah te pretrage da nećemo to uspjet izvest s tim uspavljivanjem

Lagano sam paranoična...o Bože kao da idemo na suđenje....
mMačakbabysense se ne može koristiti u bračnom krevetu jer u tom slučaju bi očitavao i vaše životne funkcije, Ali i moj Tin je sada sve češće sa nama u krevetu....mali razmaženko

a mislila sam da ću sa drugim djetetom to izbjeći.
31 sij 2010, 19:26
Una i Tin skroz te razumjem i meni je taj EEG prava noćna mora. Svaki put mislim da nećemo uspjeti, ali eto samo jedanput nam se to dogodilo. Sad je on veći pa nema šanse da zaspe osim kući u potpunoj tišini, a i tu je jako težak treba s njim ležat i po sat vremena. Možeš uspavati dijete kako god hoćeš, nama uvijek kažu da donesemo bočicu, dudu, šta god treba da bi dijete zaspalo. Prva dva puta sam ga i dojila jer je to prvu godinu bio jedini način za uspavljivanje, bar sam znala da neće bit problema osim šta su meni otpale ruke tako ga dugo držat u istom položaju a ne smiješ se ni ti micat pa se cijeli ukočiš, ali nema veze, glavno da uspije.