Prošli petak ju je kućna fizio malo vježbala puzat, i rekla ništa do ponedeljka- Meni vrag nije dao mira, pa sam ju ja svaki dan malo propuzala, oko 1 m, ujutro i popodne.U pon je prevrištala cijele vježbe.U utorak i srijedu dopodne sam ju ja isto vježbala laganini, bez neke force, ako hoće dobro, ako neće opet dobro.I sva je neka bila nervozna jučer, valjda se nekaj kuhalo u glavici. Taman kad sam išla kuhat ručak, ona se igrala, i uspjela se posjesti iz položaja na boku. I onda se nije dala dolje, pa sam opet morala sjediti iza nje jer nema još stražnje obrane.Par puta sam ju spustila, ljutila se i opet se sama digla, ili iz četveronožnog ili s boka.I maknem se ja od nje, ona se igra na podu, i najednom vidim diže se i krene puzati sama prema igrački, pola metra. A ja
, ne mogu vjerovat. Zovem , telefoniram.I odemo kat ispod kod sveki, jer ona ima tepihe po stanu, i dijete puže, samo.Snimili smo legendarni početak.Naravno, ne smije se zaboraviti da mjesec dana vježbamo Vojtu, koji je jako zaslužan za sve ovo.Kaj se tiče cipelica, tu se puno da raspravljati. Jedni propagiraju mekane, drugi te čvrste cipelice.I kad slušaš i jedno i drugo zvuči logično. S jedne strane ljudska vrsta jako krtako hoda u cipelama, ono malo bogatih Rimljana i Grka, i plemića u srednjem vijeku, i renesansi, ne brojimo.A i djeca su prohodavala bosa ili u nekim baršunastim papučicama. Prema tome prirodno je da hodamo i prohodavamo bosi. S druge strane kod ovih deformiteta stopala, nekako se čini logično da se to zbandažitra zavojima, ili fiksira krutom cipelom.Ali problem povišenog tonusa stopala nije lokalni nego centralni.Tako da bez vježbe neće samo cipelice pomoći. Pitat ću drugi put doktora, pa iznjeti cijeli stav. I ne trebaju naša djeca baš takve oklopne cipele, kao što trebaju djeca koja imaju cerebralnu paralizu. Ja ću na kraju ipak kupiti Bambijeve cipelice na bon br 19, za 3-4 mj Jelena će valjda hodati( ne mojte zaboraviti da mi nećemo smjeti na noge dok stopala i zdjelica ne budu ok), sada ima br 17-18. I rekao mi je prije dr. Polovina da kod prohodavanja obično ima problema jer se zbroje greškice od ranije.

)? Ja sam se uvijek pribojavala da ce stajati na prstima, a stvarno lijepo gazi punim stopalom u 95% slucajeva (nekad se propinje na prste da nesto dohvati), a za ovaj nas fenomen ne znam nista, osim sto mi je rekla fizio.
)

. Izvjezbat cemo mi te noge, uopce ne sumnjam, kad-tad, naucit cemo i govoriti i pljeskati rukicama ...

, jednostavno me zanima više raznih iskustava. Mi smo na Goljaku na 10 dana po 3-4 puta godišnje jer nismo iz Zg, a privatno hodamo kod jedne tete u Krapinskim toplicama 1 tjedno. Ubacili smo i plivanje na Mladosti po Halliwicku subotom jer joj se to jako sviđa i aktivnija je u vodi. Hvala svima na savjetima...Nadicab hvala na utješnim rječima!