Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.
Odgovori

Migrena kod djece

21 lip 2009, 23:17

pozdrav svima na ovom PDF-u,
Često vas čitam i mislim da ste mame s puno iskustva , pa možda netko
ima iskustva i s našim problemom
Imam sina , uskoro 7 godina , na jesen školarac.
Do sada je u 4-5 navrata imao glavobolju u području očiju , popraćenu mučninom i povraćanjem.
To stanje dođe iznenada , obično traje pola sata-sat i smeta mu svjetlost.
Uglavnom nakon toga zaspe , a kad se probudi sve bude ok , kao da ga nikad ništa nije bilo.
To se događa u razmacima oko 2 tjedna , u međuvremenu nema nikakvih simptoma.
Ped sumnja na migrenu , a poslala nas je na krvne pretrage , oftamologu i na orl pregled.
Sve je u redu , osim jako povećanih krajnika.
Sad trebamo obaviti EEG ( u ZD je lista čekanja 3 mjeseca pa ćemo privatno) i zanima me što sve može pokazati EEG?
Inače dijete ima problem s koncentracijom, ne znam koliko će mirovati i koliko to utječe na nalaz ?

Re: Migrena kod djece

22 lip 2009, 09:48

Moj necak ima migrenu - sada ima 13 godina, a glavobolje povremeno ima vec neko vrijeme. Isto su mu radili sve moguce nalaze, oci, sinusi, krvne pretrage, EEG - nalazi su uredni. Buduci da mu i mama i baka pate od migrene doktori misle da je naslijedje u pitanju.
Dazd - ne znam sto sve moze pokazati EEG - sretno :hug

22 lip 2009, 18:53

moj sin je imao takve grozne napadaje migrene da je čak i lupao glavom o zid od bolova, a nismo mu imali ništa jače od laganih sirupa za bolove.
Napravili sve pretrage, eeg je bio lagano promjenjen ali to su mi rekli da je moguće od umara i gladi.
Inače ima lagani ADD kao posljedicu laganih motoričkih smetnji.
Već dugo nije imao tako jake, ali ima obične glavobolje koje naročite reagiraju na smrad nikotina ili na bilo koji intezivni miris (to mu je okidač). Popije Neofen forte.

23 lip 2009, 05:48

dazd, opis migrene tvog djeteta je bas opis moje migrene koja bi nestajala nakon sto bi odspavala bar pola sata.
nakon par godina mucenja i odlazaka kod doktora koji nisu mogli utvrditi sta je napokon jedan specijalista je nakon sumnje da imam boreliju ( slicni simptomi bolesti koju prenosi krpelj) je otkriveno da u stvari reagiram na svjetlost ( i to najvise onu kad skiljis tj kad je sunce iza oblaka).
od tada imam nekih 15-ak naocala svugdi ( doma, na poslu, u borsi, kod sveki,u vikendici,u autu...) i od kad sam stalno pod suncanim naocalima evo vec cetvrtu godinu da nisam imala napadaj migrene

23 lip 2009, 06:36

Kao djete imala sam strašne glavobolje, sve pretrage su uvijek bile u redu, a kako Nadica kaže, nekad sam mislila da bi se najbolje bilo zabiti u zid. Pomagalo mi je da odmah na početku odem u krevet, malo odspavam i ostatak dana laganini.
Onda su odjednom prestale negdje pred kraj osnovne škole. I na žalost vratile se oko 30-te. Bila sam na terapiji kod Domančića i to mi je stvarno pomoglo, sad imam migrenu tu i tamo ali nije jako strašno, popijem voltaren čim osjetim naznake i bude ok. Vjerovatno bi trebala otići na još koju terapiju ali ne stižem. Ako su sve pretrage u redu prbajte otići na bioterapiju, stvarno pomaže kod migrene.

23 lip 2009, 08:05

cure hvala vam na podršci i vašim iskustvima :ljubav

Ovako , on je još kao manji znao nekad povratiti bez ikakvog razloga , a to bi se događalo obično navečer
prije odlaska u krevet, međutim to je bilo rijetko.
Sad kaže da se čudno osjeća prije toga i da zna da će ga zaboliti glava.
Nisu to prestrašni bolovi kakve vi opisujete , a i kako povraća , nisam mu ništa davala protiv bolova.
Sva sreća da to stanje traje samo pola sata- sat najdulje.
U tim trenutcima najviše voli biti sam u sobi ( mračnoj ) i smeta mu bilo čija prisutnost.
Nadice , on nije nikad bio neurorizičan , porod je bio lagan , motorika uvijek dobra , ALI,
sad su nam pri upisu u školu rekli da im se čini da ima poremećaj pažnje .
Doduše , to u svakodnevnom životu nisam primjetila , i nemamo nikavih problema , osim što je malo tvrdoglav
i treba se malo čvršće , autoritativnije postaviti koji put.
U nedjelju navečer ga je zadnji put bolila glava ( boli svakih 2-3 tjedna jednom ) i počela sam
voditi dnevnik tipa što je taj dan jeo , kakvo je bilo vrijeme , što je radio....pa ću viditi ima li
okidača i koji su. Ono što je speifično je da se to događa obično navečer u sumrak.
Idemo sljedeći tjedan na EEG , gužve su u bolnici , a bome i kod jedinog privatnog neuropedijatra u ZD.

23 lip 2009, 10:19

Jadnicak, mrzim migrene. Kod nas u obitelji su isto nasljedne - ja, sestra i mama patimo. Okidaci su ili glad ili vrucina. Nigdje ne idem bez stapice za grickat u torbi. Svi imamo alergiju na voltaren i kafetin. Neofen forte i lezanje u mraku jedino pomaze. Svi nalazi uvijek nam uredni. Cula sam da akupunktura moze pomoci za sprecavati migrene i vratiti tijelo u ravnotezu, ali neznam da li ima u ZG strucnjak za to a kamoli u ZD?! Htjela sam probati dok sam bila vani ali nisam nikako nasla vremena. Ako je netko probao rado bi cula iskustva?

12 srp 2009, 10:27

pozdrav svima od mamemoo!mislim da je jako dobro kad čovjek ovako može podijeliti svoje iskustvo.vidim da ima puno njih koje muče ovakve ili onakve, ali uvijek brige i brigice.i vidim da su oni koji se jave velikog i toplog srca i nesebični u pomoći.
evo i ja imam trinaestogodišnjaka koji se desetak godina muči sa svakakvim zdravstvenim problemima, a u posljednje vrijeme su nas počele mučiti glavobolje. neuropedijatar misli da je riječ o migreni. simptomi su gotovo identični ovima koje ste naveli.nismo našli dosd nikakvo spasonosno rješenje.probali smo s be zglutenskom i beskazeinskom dijetom(jer postoji sumnja i na asperger), da pije više vode, svaki stres koji možemo svodimo na najmanju razinu,živimo stvarno kao po nekom NNNI rasporedu; nastojimo stvari prihvatiti takvima kako ih život donese, ali ima puno teških dana.on bi najradije popio tabletu, znamo da ga jako, jako boli, ali pokušavamo izbjeći analgetike ono baš do zadnjeg trenutka.sad su praznici, imam dojam da je malo, malo lakše, ali uskoro će jesen, 7.razred...treba se stvarno dobro pripremiti.pravi ratni raspored.još jednom pozdrav svima :mah :mah :mah

12 srp 2009, 11:56

Mi fala bogu nemamo tih problema ali sam citala da pistoji KISS Sindrom koji izaziva migrene kod djece...rijec je o minimalnom poremecaju kicme u predjelu vrata pri porodu i to moze da izazove mnoge probleme pa cek dotle da dijete pocne dobivati autisticne znakove...

13 srp 2009, 23:26

i moja princeza ima migrene...koje smo ispjeli dovesti malo u red...dakle prorijediti ih...
nakon silnih pretrega otkrili su da je malo slabokrvna, pa smo uveli u prehranu sve crveno i zeleno a izbacili puretinu i piletinu...time smo uspjeli i usporiti hormonski napredak... U godini i po, možda malo više je narasla preko 30 cm, pa je i to bio uzro k migreni ali ima i astigmatizam.
Mi smo još napravili i color dopler krvnih žila u vratu kako bi vidjeli protok krvi a time i kisika u mozak...
Vrlo je važno kod migrena popiti navijeme lijekove protiv bolova kako se glavobolja nebi razvila i kako ne bi povračali. Ja imam migrene, a okidač mi je čokolada, dim cigatrete, škiljenje zbog svjetlosti i pms.,,,ali ja predosjetim glavobolju pa uglavnom na vrijeme popijem tablete i tako prekinem migrenu na početku.....

08 tra 2010, 22:36

moje dijete ima 8 godina i ide u 3 razred.Prije 3 mjeseca su pocele glavobolje da se pojavljuju ali sada je ucestalo.Do sada nije imala ni jednu djeciju bolest osim problema sa grloboljom i bronhijama.Koristili smo i inhalator kao i ceste upotrebe i terapije inhalacija.Dobili smo uputnice za ocnoga ljekara,kao i za citav niz pregleda.Glavobolje se pojavljuju iznenada i ne traju duze od 15 tak minuta,sto je propraceno sa jakim placom i umorom kod djeteta.Poslije toga sve se odvija u normalnom tijeku.Sta moze biti problem tih iznenadnih glavobolja.
Dal je moguce da tako mala dob imaju migrene...

08 tra 2010, 23:05

moguće je...ali je moguće i da su sinusi problem i astigmatizam i mnogo čega još...pa zato treba obaviti sve pretrage...sigurna sam da će na kraju sve ispasti dobro... :mah

09 tra 2010, 08:22

moja baka,pa zatim i ja patimo od migrena,

i od troje moje djece najstariji sin naslijedio je migrenu

naglo sav problijedi,osjeti užasnu mučninu i povrati

nakon što povrati,dam mu žlicu sirupa Lupocet i padne u dubok san.
kasnije se probudi kao nov.

inače je zdrav ko dren,4 godine nije bio kod pedice zbog bolesti

09 tra 2010, 19:44

i moj najstariji ima napade glavobolja od kojih povraća, strašno nešto.
Naučili smo što treba izbjegavati - previše buljenja u ekran, smrad cigareta, zagušljivost, prejaki mirisi. Naučio je i na vrijeme popiti tabletu.
Odradili smo i EEG i nakon probdjevene noći, nalazi psihologa, psihijatra ... ništa nisu našli.

22 tra 2010, 18:12

ronin je napisao/la:moja baka,pa zatim i ja patimo od migrena,

i od troje moje djece najstariji sin naslijedio je migrenu

naglo sav problijedi,osjeti užasnu mučninu i povrati

nakon što povrati,dam mu žlicu sirupa Lupocet i padne u dubok san.
kasnije se probudi kao nov.

inače je zdrav ko dren,4 godine nije bio kod pedice zbog bolesti

Kod nas je ista situacija
s tim da su sad intenzivniji napadaji u proljeće i ljeto , zimi mjesecima bude bez glavobolje.

26 ožu 2011, 15:33

Nadica, nisam znala da tvoj sin ima migrene. Nasi decki imaju dosta toga zajednickog - ADD, migrene ...

Moj stariji sin je poceo imati migrene unazad godinu dana. I sad ne znam dali je to povezano s pocetkom puberteta ili ne. A kako vas je dosta pisale da vam djeca imaju ADD i migrene, moguce da je to povezano. hm.
Simptomi su skroz isti kako ste opisale - bol, povlacenje u sobu, kulmulacija boli dok ne povraca, onda umor pa odspava malo. Krenuli smo s pretragama pa cemo vidjeti sto kaze specijalist
Odgovori