Sada je: 11 kol 2026, 17:58.

CZSS

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

CZSS

PostPostao/la nadicab » 21 lis 2011, 10:36

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/155252/Centar-za-socijalnu-skrb-najmanje-skrbi-za-dobrobit-djeteta.html
ovo stavljam ovdje jer ovakvo mišljenje uglavnom dijelimo mi roditelji djece s pp
No u zraku je ostala visjeti činjenica da koprivnički Centar za socijalnu skrb nije u slučaju Matee i Stanka napravio sve što je mogao. Nažalost, ovo nije jedini slučaj u kojem se moglo i trebalo više, a centri za socijalnu skrb su poput 'svetih krava'. Njihovu odgovornost nitko nikada ne preispituje, ...
'Jedino su centri nedodirljivi, ... Oni odlučuju o ljudskim sudbinama, a nema nikakve kontrole',
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

Re: CZSS

PostPostao/la bosancero » 21 lis 2011, 11:20

Ovo je moj centar za socijalnu skrb i ovo je samo vrh ledene sante.
bosancero
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la alexandra » 21 lis 2011, 16:08

ovo je katastrofa i ovo je zemlja gdje mi živimo. možeš samo sjest i plakat da ti centar za socijalnu skrb pokušava uništiti život i život tvog djeteta. da se nisu stavili u medije, oni bi im praktično oteli dijete.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la Nana1971 » 21 lis 2011, 17:02

jeste li primjetile pravni izričaj - ovrsni prijedlog; roditeljima se radi ovrha djeteta!? Ovo je gore od Orwelovih prognoza u 1984. :ne
umjesto da pomazu da se obitelji održe - materijalnom i novčanom pomoću, trazenjem posla za jednog od roditelja, savjetovanjem o brizi za dijete... oni rasturaju obitelj koja to zeli biti.
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la alexandra » 21 lis 2011, 17:25

pronatalitetna politika na naš način :roll
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la IRENA » 21 lis 2011, 21:03

Koliko god bih našla mnoštvo primjedbi na rad CZSS ( iz osobnog i profesionalnog iskustva ) u ovom mi slučaju nije jasno :
odluka o pokretanju potrage za roditeljima ( djetetom) - temeljem kojem čije "presude" je pokrenuta " ovrha nad djetetom" ( ne mogu vjerovati - dal se to zaista tako zove ? - nadam se da ne već da je to "samo" novinarski slobodni izričaj ) - pa valjda tu nije CZSS mogao/smio samostalno djelovati ( u toj fazi) - valjda je i neki sud morao donijeti neku odluku ( ne znam kako sve to definira Obiteljski zakon ? )..
Pravobraniteljica veli " tu se radi o dva djeteta - malolodobnoj majci i njenom djetetu" - tko zna što se tu sve dešavalo prije ove eskalacije... ?
Kako se radi o iznimno osjetljivim stvarima u kojima malo toga smije biti prepušteno diskrecijskom pravu na odlučivanje " tko je prav a tko je kriv" trebali bi postojati strogi, striktni, do maksimuma definirani protokoli za određene situacije - ne znam postoje li ? Protokoli su počesto prekruti, čine se i bešćutni ali su neophodni u osiguravanju " jednakosti u postupku"... Ako postoje , a nadležni CZSS ( i ostali u sustavu) nisu poštovali iste onda je lako pronaći krivca - ako ne postoje ( a danas sam u ciničnom raspoloženju pa bih rekla da ne postoje - ovo područje "pokriva" bar 4 ministarstva bez ikakve koordinacije) onda tu samo možemo gledati ( čitati) kako će se ministar Dado opet postfestum nabacivati izjavama tipa " samo se meni javite i sve će biti sam tak riješeno" .. i čekati novi slučaj, novu ovrhu nad djetetom..
Ma ne znam ... žao mi te mlade obitelji ..koja se sada potuca okolo ... i da nemaju ove " ovrhe" nad vratom ne bi im bilo lako ... jer žive tu gdje žive... kao i većina nas ...
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la skorpionka » 21 lis 2011, 21:25

A jeste procitali onu budalastinu o zalihi pelena, citala sam na portalu vl-a! Ma kakva crna zaliha pelena nemas novca za najosnovnije zivotnepotrebe.

Al cujem u vijestima da je ipak doslo do preokreta.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la beammama » 21 lis 2011, 22:38

Irena, sigurno nije greškom napisana ovrha, ja sam svoje dijete iz bolnice između kriza i kemoterapija dobivala doma na revers.
O našim CZSS-ima bi se dala cijela biblioteka knjiga napisati :loce
beammama
burek pod bor

PostPostao/la Dory » 22 lis 2011, 08:32

Aha...stvarno se koristi termin "ovrha djeteta" - i do toga dolazi nakon što roditelji ne postupe prema Rješenju SUDA nadležnog u postupku i nakon što roditelji dobrovoljno ne predaju dijete soc. radnici da ga smjesti u drugu obitelj ili Dom za djecu...Znači sud onda donosi Rješenje o ovrsi...naravno na prijedlog CZSS..Ali i prije tog Rješenja o ovrsi opet je SUD donio rješenje o oduzimanju prava roditeljima da zajedno žive s djetetom. Ono što meni nije jasno u cijeloj priči je zašto se napada ravnateljicu - pa ona ne odlučuje o smještaju i oduzimanju djeteta - to radi nadležni soc. radnik, odnosno čak ni on - on daje prijedlog a na sudu je da donese Rješenje - koje je donio u obliku kakvom je donio...
Slažem se da je CZSS trebao preventivno djelovati..dali je ili nije, ne znamo iz iznesenih činjenica....
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la IRENA » 22 lis 2011, 08:36

ovrha... revers... :ajme
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la bosancero » 22 lis 2011, 10:23

Dory je napisao/la:Aha...stvarno se koristi termin "ovrha djeteta" - i do toga dolazi nakon što roditelji ne postupe prema Rješenju SUDA nadležnog u postupku i nakon što roditelji dobrovoljno ne predaju dijete soc. radnici da ga smjesti u drugu obitelj ili Dom za djecu...Znači sud onda donosi Rješenje o ovrsi...naravno na prijedlog CZSS..Ali i prije tog Rješenja o ovrsi opet je SUD donio rješenje o oduzimanju prava roditeljima da zajedno žive s djetetom. Ono što meni nije jasno u cijeloj priči je zašto se napada ravnateljicu - pa ona ne odlučuje o smještaju i oduzimanju djeteta - to radi nadležni soc. radnik, odnosno čak ni on - on daje prijedlog a na sudu je da donese Rješenje - koje je donio u obliku kakvom je donio...
Slažem se da je CZSS trebao preventivno djelovati..dali je ili nije, ne znamo iz iznesenih činjenica....

Da nadlezni socijalni radnik. A kome nadlezni socijalni radnik odgovara za svoj rad i tko je odgovoran za funkcioniranje centra za socijalnu skrb. Po zakonu koji je stupio na snagu 02.06.2011 ovo radi ravnatelj :
Ravnatelj
Članak 197.
(1) Ravnatelj organizira i vodi poslovanje i stručni rad Zavoda, predstavlja i zastupa Zavod i odgovoran je za zakonitost rada.
(2) Ravnatelj Zavoda:
– predlaže godišnji plan i program rada Zavoda i odgovoran je za njegovo ostvarivanje,
– vodi poslovanje Zavoda,
– predstavlja i zastupa Zavod,
– predlaže nacrt statuta i drugih općih akata Zavoda,
– podnosi Upravnom vijeću i osnivaču izvještaj o radu i poslovanju Zavoda,
– donosi odluke u prvom stupnju o zahtjevima radnika za zaštitu prava iz radnog odnosa,
– obavlja druge poslove u skladu sa zakonom i statutom Zavoda.
Po starom zakonu o socijalnoj skrbi nije napisano koje su duznosti ravnatelja.
bosancero
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Dory » 22 lis 2011, 10:53

Ne znam jesu li oni se još ustrojili kao Zavod..ma, to nije niti bitno.. meni je važno da u toj odluci nije sudjelovao samo czss (koji nedvojbeno ima svoj utjecaj na odluku) ali samo Rješenje donosi sud...a njih nitko ni ne spominje...Zašto onda uopće postoje u postupku?
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la alexandra » 22 lis 2011, 11:06

pa kako je rekao naš ministar dado :mrgreen "ustanovili su mnoge nepravilnosti u radu centra" :mrgreen
koliko sam ja shvatila, a možda sam krivo shvatila, sve odluke suda su još uvijek nepravomoćne ili u postupcima. a centar je malo požurio, jer se nekom iz centra iz nekog razloga žurilo. :roll
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la Dory » 22 lis 2011, 11:15

Ali u ovrhu djece se ide po pravomoćnom rješenju...s policijom i svim popratnim cirkusom...
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la alexandra » 22 lis 2011, 11:29

pa da. ali iz konkretnog slučaja je nejasno da li je policija dobila sudsko rješenje i da li bi uopće reagirala na poziv iz centra da se ide u ovrhu :ajme djeteta. meni se sve čini na nivou prijetnji i zastrašivanja kako bi par dijete predao "bez borbe" :ajme
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la IRENA » 22 lis 2011, 11:33

naravno da će dado naći svima nepravilnosti osim samom sebi i svom ministarstvu :/ - poznatom po tome da donese ključne zakone a onda podzakonske akte čekamo godinama - a ti se onda snađi u nedorečenostima i neusklađenostima... primjer tome je Zakon o ZZ u kojem se navodi da liječnici koji tijekom rada kod pacijenta zapaze zdr. stanje koje bi moglo utjecati na vozačke sposobnosti mam prijave MUPu pa da dotična istog odmah uputi na vještačenje... eh sad .. potpuno neusklađeno sa Zakonom o liječništvu ( i lij. tajni), nije donijet podzakonski akt o kojim bi se to stanjima ili bolestima radilo( mada je to bila ministrova zakonska obveza) .. pa i kad imaš temp. 40 st nisi u stanju voziti -i hebiga već je moguć naslov u novinama " Pustila ga vozit sa gnojnom anginom a on pobio četu đaka u jednom danu " - vezani članak " dado ustvrdio niz nepravilnosti u radu liječnice "... jest off topic ali nisam mogla izdurat :mrgreen
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la bosancero » 27 lis 2011, 15:42

Ravnateljica centra smijenjena i postavljena je druga osoba kao V.D.
bosancero
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Dory » 09 stu 2011, 17:57

Danas u Misiji - zajedno -jedna od tema rad CZSS Koprivnica.
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nora28 » 18 stu 2011, 16:58

evo doslo nam je rijesenje CZSS u kojem nismo dobili cl.38.
navode da ima dg G80 i G82 i da postoje trajne promjene u zdravstvenom stanju. i da je potrebna pomoc roditelja pri kretanju i odlasku u skolu, te provodjenju rehabilitacije i vjezbi kod kuce.
i sad dolje nabrajaju sto je sve potrebno za cl. 38, znam da joj ne trebaju stake, hodalica ili kolica i da se ne hrani putem sonde ali me zbunjuje ovo:
Članak 38.

Tezina ostecenja zdravlja
(1) Težinom oštećenja zdravlja u smislu odredbi ovoga Pravilnika smatraju se tjelesna ili mentalna oštećenja ili psihičke bolesti zbog kojih osoba ne može samostalno izvoditi aktivnosti primjerene životnoj dobi.

ako ona nije u stanju kao i svi njeni vrsnjaci odlaziti i dolaziti u skolu, biti samostalna na odmoru i od jedne do druge ucionice nije li to razlog zbog kojeg se razlikuje od svojih zdravih vrsnjaka? ako joj je potrebna pomoc pri izlasku i ulasku u kadu, ako opcenito nigdje ne moze bez necije (nase) pomoci nije li to dovoljan razlog za dobivanje osobne inv. znaci li to da je ona ozdravila? ili Jaca nema love jer mora namiriti lazne invalide od kojih ce sigurno dobiti glasove.
zatim cl. 55. s kojim je odredjeno da pravo na osobnu inv. ima osoba sa tezim ostecenjem zdravlja ili osoba sa tezim trajnim promjenama u zdravstvenom stanju, ako je takva bolest nastala prije navrsene 18. godine. Zar nasa dg.nije tesko ostecenje zdravlja? :|

Sto sad, tu pise da se mozemo zaliti drugostupanjskom organu u roku od 15 dana. Sto da navedem, ima li uopce smisla zaliti se?
E. 2001.
L. 2012.
nora28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la alexandra » 18 stu 2011, 18:43

naravno da ima smisla žaliti se i moraš se žaliti.
a u žalbi napiši upravo ovo što si napisala ovdje s obzirom na taj čl. 38. ako ne može obavljati samostalno radnje primjerene dobi, znači da ima svoja prava. i sve to proširi sa svim aktivnostima u kojima treba ikakvu pomoć. i priloži ponovo nalaze specijalista koji to potvrđuju.

sretno ti želim i sigurna sam da ćete uspjeti.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la DomiMama » 18 stu 2011, 20:20

zali se! svakako!
Srecica Borna 5.3.2004.
BAOKULJG Dominik 6.9.2005.
Ljetnica Marta 18.6.2012.
"Važno je znati da neki procesi ne mogu biti uspješni ako se ne potrudimo oko njih. Ne možemo biti tolerantni na daljinu. Ne možemo biti humani, ako nismo s ljudima koji trebaju našu humanost." Beppa Joseph
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nora28 » 19 stu 2011, 00:47

hvala alexandra i DominMama, mislim da nas ove godine namjerno nisu poslali fizijatru (tri puta smo morali proci komisiju i svaki put smo trebali misljenje fiz.). ovaj put su nas poslali psihologu i dr. skolske medicine. cini mi se s razlogom, samo da nemaju nalaz fizijatra. trebamo li zalbu poslati direktno na drugostupanjsko ili najprije centru?
E. 2001.
L. 2012.
nora28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IRENA » 19 stu 2011, 08:45

Žališ se na to izdano Rješenje Centra - na kraju rješenja bi trebala biti uputa o pravnom lijeku: kome se žaliti i u kojem roku...
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la alexandra » 19 stu 2011, 09:51

nora, uz žalbu priloži sve nalaze, ne samo one koje su te tražili u centru i nalaz fizijatra naravno.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la alexandra » 19 stu 2011, 11:25

i ovoj djevojčici su ukinuli invalidinu jer se može sama oblačiti i hraniti :ajme :|

http://www.24sata.hr/sudbine/skandal-ukinuli-invalidninu-tesko-bolesnoj-curici-emi-6-242448
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la DomiMama » 19 stu 2011, 16:05

alexandra je napisao/la:i ovoj djevojčici su ukinuli invalidinu jer se može sama oblačiti i hraniti :ajme :|

http://www.24sata.hr/sudbine/skandal-ukinuli-invalidninu-tesko-bolesnoj-curici-emi-6-242448

katastrofa. idioti!

je... nekako i ja vidim da bu i nama veselo... Dodo je naucio skociti i sam ide na wc... :mrgreen :ajme
mozda ima nade jer ne zna skinuti i obuci majicu... :p
Srecica Borna 5.3.2004.
BAOKULJG Dominik 6.9.2005.
Ljetnica Marta 18.6.2012.
"Važno je znati da neki procesi ne mogu biti uspješni ako se ne potrudimo oko njih. Ne možemo biti tolerantni na daljinu. Ne možemo biti humani, ako nismo s ljudima koji trebaju našu humanost." Beppa Joseph
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nora28 » 19 stu 2011, 16:55

i ovoj djevojčici su ukinuli invalidinu jer se može sama oblačiti i hraniti

da, vidjela sam tekst dok sam trazila na netu nesto o ukidanju invalidnine, prestrasno. :|
znaci li to i ukidanje djecjeg?
mozda ima nade jer ne zna skinuti i obuci majicu...

DomiMama, nemoj ga ni uciti oblaciti dok ne prodje komisija :ajme :luv
E. 2001.
L. 2012.
nora28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la beammama » 19 stu 2011, 19:28

nora28 je napisao/la:
i ovoj djevojčici su ukinuli invalidinu jer se može sama oblačiti i hraniti

da, vidjela sam tekst dok sam trazila na netu nesto o ukidanju invalidnine, prestrasno. :|
znaci li to i ukidanje djecjeg?
mozda ima nade jer ne zna skinuti i obuci majicu...

DomiMama, nemoj ga ni uciti oblaciti dok ne prodje komisija :ajme :luv

Ne. Amadej više nema invalidninu, a ima uvećani. Dok god imaš pravo na SRV imaš i uvećani dječji. S tim da ne moraš i koristiti to pravo.
beammama
burek pod bor

PostPostao/la nora28 » 20 stu 2011, 00:31

beamama, gdje to mogu vidjeti da imam pravo na SRV? trebam li posebno traziti, ja sam sada na komplikacijama a SRV nikad nisam ni trazila jer mi je igrom slucaja stvarno radno vrijeme cetiri sata tako da nisam imala potrebe traziti SRV.
E. 2001.
L. 2012.
nora28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la martina mama » 20 stu 2011, 11:09

Nora, ja imam srv i nemamo invalidninu. Djecji su nam bili ukinuli dok sam bila na porodiljnom. Kad sam dobila rjesenje za srv, predali ga za djecji i dobili.
Srv mozes imati samo ako su oba roditelja zaposlena na puno radno vrijeme i za stalno. Za oblacenje su i nas skinuli sa invalidnine. Zalili se sa nalazom fizijatra i radnog terapeuta. Kazu da samo to nije dovoljno. NismO imali snage gurati do kraja. U medjuvremenu smo savladali i oblacenje pa sad i stvarno nemamo pravo.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

Sljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.