dok nije stariji krenuo u skolu meni je roditeljstvo bilo piece of cake.
ja isto - odlikasica, bez mature, fax u roku, apsolventica sam bila od lipnja do listopada, posao, obaveze, sve po spagici..... nizih razreda OS se niti ne sjecam, sve je islo jednostavno. roditelji nisu nikad ucili sa mnom.
i onda je l. krenuo u skolu

sve zaboravlja, obavijesti, rasporede, knjige, bilježnice, jakne, kisobrane, zadace.... sad je treci razred i jos uvijek svaki cas u biljeznici osvane "nema zadace". ucenje? ne, moje dijete misli da sto naucis u skoli, to je to. i to b uz njegovu pamet mozda i bilo dovoljno, kad bi barem na satu slusao, ali on brblja, crta nesto svoje....

ja ga doma vjecno podsjecam, tjeram na citanje lektire, na pisanje lektire, na rjesavanje zadace.... tu i tamo ucim s njim, ali stvarno mi je prestrasno to da moram s djetetom u trecem razredu uciti i sipitivati ga

uglavnom, na kraju prvog polugodista - 4 iz hrvatskog, 4 iz glazbenog (jer nije ucio rijeci pjesmice napamet), 4 iz tjelesnog (to mi fakat nije jasno, koliko sam shvatila to je zato jer ne slusa i trci po svoje), 3 iz prirode (koji apsurd, ali on niti pitanje ne procita dovoljno pazljivo da bi mogao odgovoriti tocno, jendostavno pretpostavi sto pise). iz engleskog je imao 5, ali to samo zato sto imaju neku ludu teacher koja ima tako niske kriterije. da se mene pita, trebao bi i iz engleskog imati 3.
razocarana sam. i tesko mi se pomiriti s tim da toliko zanemaruje obaveze. i tesko mi je pronaci pravu mjeru, kako da se postavim, precesto se razljutim i vicem.... najteze od svega mi je vidjeti njega kao osobu toliko razlicitu od mene. MM kaze da pretjerujem. i povremeno doista odlucim sasvim mu prepustiti skolovanje i ne uplitati se. ali ne mogu tako. jasno mi je da ga trebam pogurnuti, ali naci pravu jacinu tog guranja mi je jako tesko. jer me svaki put izbaci iz takta ponavljanje sasvim istih obrazaca.
nije to samo da ga trebam podsjetiti da nesto napravi. ne. kad mu kazem da sad napise zadacu, on jednostavno kaze - ne. pa se pocne razvlaciti, pa prigovarat, pa gundjat, pa napise tako neuredno i kratko da se to uopce ne moze niti procitati.... stvarno ne pretjerujem - na nesto sto bi mogao zgotoviti za 15 minuta potrosi pola sata ili sat.
ne tjeram ga uciti svakodnevno. nemam zivaca za to. otkako je krenuo u skolu vecinu slobodnog vremena provodim baveci se na neki nacin njime i njegovom skolom. za sad bih voljela da barem zadace i lektire pise (i cita) redovito i kad pise da to budu neke normalne recenice, a ne samo da napise sto brze i sto krace.
da se vratim na pocetno pitanje. vazne su mi i ocjene, ali ne vise toliko kao ranije. nisam mislila da ce mi dijete u trecem razredu imati trojku iz nekog predmeta

ono sto bih voljela postici je da nekako shvati da nije cijeli zivot samo igra. da tu i tamo moramo raditi i neke stvari koje nam se ne da raditi, koje nam nisu zanimljive. a vidim da je to lekcija koju on jako tesko svladava. zadnje tri godine otkako ide u skolu oboma nam je tesko.
voljela bih moci pustiti ga da sam ide kroz zivot. omoguciti mu sve, ali ne nametati mu nista. na kraju krajeva, ako i ne bude studirao, opet ce i to biti njegov izbor. ali zbog raznih stvari u mojoj glavi, tesko mi je pustiti mu toliko slobodu jer me uvijek kopka misao, a sto ako na kraju zavrsi nesretan i pozeli da sam ga vise tjerala.
i hebes to sto ZNAM da je upravo TO ono sto bih trebala uciniti, jos uvijek nisam sasvim spremna. iako, vidim da u zadnje vrijeme ipak popustam i prepustam njemu brigu.