Postao/la happy » 11 ruj 2008, 12:28
Moje je iskustvo malo drugačije od vašeg: krenula sam u prvi razred u dnevni boravak. Nakon četiri dana učiteljica je rekla roditeljima da ne zna što bi sa mnom jer sam zadaću napisala za vrijeme sata. OK, nema problema, prebacit ćemo je u normalan razred i tako sam od petka krenula u "normalni" razred gdje se priča nastavila. Zadaće sam napisala po odmorom, na satu ubi bože dosadno itd.
Tu se javila ideja o akceleraciji i to tako da se moja učiteljica u zbornici žalila na mene, što je čula učiteljica drugog razreda koja je imala iskustva u radu s djecom s posebnim potrebama - bilo nadarenom, bilo hiperaktivnom, bilo s teškoćama u učenju ... Počelo se pričati o tome, roditelji su malo razmišljali, a onda smo se obratili jednom sada pokojnom sveučilišnom profesoru i vrsnom psihologu koji me privatno istestirao i zaključio da "mi osnovna škola i ne treba".
Vrh škole je bio strašno protiv toga, svašta su roditeljima napričali, plašili ih jer je to bio prvi slučaj na školi. Ipak, ja sam se već 1.listopada našla u drugom razredu. Za mjesec dana sam bila glavna za pomaganje učenicima koji su imali problema s gradivom, sjedila s najproblematičnijim đakom jer sam ga jedino ja mogla disciplinirati i pomagala mu oko praćenja gradiva. Na primanju u pionire više se nisam ni sjećala da sam ja trebala biti u prvom razredu, niti da sam ikad bila.
Gradivo sam pratila s lakoćom, tako da se na polugodištu javila ideja da me prebace u treći razred i tu je došlo do pogreške, gledajući iz današnje perspektive. Naime, nisu me prebacili zbog razlike u godinama. Osnovnu školu završila sam bez problema, sve što sam trebala naučila sam na satu, nisam znala za ocjenu manju od 5, a na kraju osmog razreda proglašena sam učenicom generacije i dobila posebno priznanje.
ALI ... u osnovnoj školi ja NISAM NAUČILA UČITI. Vrijeme sam provodila na raznim aktivnostima - zbor, orkestar, dramska u školi, dramska na televiziji, esperanto, njemački, knjižnjičari, školski list, ritmika .... U gradskoj knjižnici sam molila da mi daju čitati knjige s odraslog odjela jer sam kompletan dječji apsolvirala u trećem razredu.
Ali nisam znala učiti.
U gimnaziji su se javili problemi u prvom razredu. Prošla sam s četiri. Jer nisam znala kako se uhvatiti u koštac s knjigom. Radne navike nisu postojale jer ih nisam trebala. Nikad mi nije bio problem odvojiti 15 minuta za napisati zadaću. Sada je odjednom trebalo puno puno više. Ja sam se dobila u drugom razredu, opet postala odličan đak, upisala faks itd itd
Danas mislim da bi mi bilo bolje da sam preskočila i taj drugi razred. Razlika u godinama bi se izgubila s vremenom, tim više što sam i fizički i psihički bila jako zrela. Ali naučila bih se boriti, naučila bih da si nekad u nečemu najbolji, nekad i nisi pa se moraš potruditi, naučila bih i ja tražiti pomoć od drugih, a ne samo oni od mene ....
Sustav školstva se vjerojatno od tada promijenio. Ne znam što bih sada nekome savjetovala, ovo je samo moja priča. Nekako mislim da treba imati na umu i sljedeće - tada su bila drugačija vremena, drugačija djeca. Mene je novi razred prihvatio s divljenjem (to je i utjecaj učiteljice), a danas su djeca nekako u globalu zločestija, sklonija zadirkivanju a i puno maštovitija u istom.
Tako da na kraju, ne znam bih li danas svoje dijete prebacila, ali čvrstog sam mišljenja da bi bila zadovoljnija da sam prešla u taj treći razred.
Malo sam udavila, znam, sorry.
Princeza, 04.09.2002.