Sada je: 30 tra 2026, 03:54.

Pismenost

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Pismenost

PostPostao/la Imge » 06 stu 2008, 12:46

Jes da se sama sa sobom :D spominjam na ovom pdf-u, ali dobro... no, steta mi je ne podijeliti neke spoznaje o temi koja je jako zanimljiva i bitna svima nama.

struka kaze da postoji 3 vrste pismenosti:
citalacka
matematicka
prirodoslovna

mozemo o svakoj pismenosti pricati posebno, s tim da recimo mene najvise zanima matematicka pismenost jer mislim da poprilicno zanemarena u obrazovanju. kasnije cu se na to vratiti.

citiram dalje, za bolje upoznavanje s temom (preporucam da ovo procitaju posebno mame kojima djeca zavrsavaju OS, naime, metodom slucajnog uzorka mozda bas vase dijete bude odabrano za predmetno testiranje):

"U prosvjetnim ministarstvima 57 država širom svijeta svake godine se s nestrpljenjem ocekuje objavljivanje globalne ljestvice sposobnosti učenika, tzv. testa Pisa (Programme for International Student Assessment). Istraživanje koje od 2000. godine provodi Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) među državama članicama, ali i partnerskim državama već godinama nastoji ustanoviti koliko su petnaestogodišnji učenici pripremljeni za ulazak u svijet odraslih te za nastavak obrazovanja ili uključivanje u proces rada. U tom smislu, navedeno istraživanje zapravo i nije tipični test znanja kako se često misli, nego sveobuhvatni pregled sposobnosti koje su prosječnoj osobi potrebne za uspješan poslovni život. Tijekom 2006. to je testiranje prvi put provedeno i u Hrvatskoj, a rezultati su pokazali da se naša zemlja smjestila otprilike na sredinu svjetske ljestvice: od 57 zemalja sudionica,
- po prirodoslovnoj pismenosti Hrvatska po prirodoslovnoj pismenosti Hrvatska je na 26. mjestu,
- po matematičkoj pismenosti na 36. mjestu
- a po čitalačkoj pismenosti na 30. mjestu.
U sve tri kategorije vodeća mjesta na ljestvici zauzele su Finska, Koreja i Hong Kong, a u pojedinim kategorijama za prva tri mjesta borili su se i Kanada i Kineski Taipei. Od zemalja bivše Jugoslavije, najbolji rezultat imala je Slovenija koja je na 12. mjestu, potom slijedi Hrvatska s 26. mjestom, a Srbija se smjestila tek na 42. mjesto, zbog čega već danima u srpskim medijima pljušte kritike zbog rezultata testiranja koji se nazivaju katastrofalnim za Srbiju. Budući da većina zemalja testove Pisa shvaća kao ozbiljan indikator stanja vlastitih obrazovnih sustava, u posljednje vrijeme takve se burne reakcije primjećuju i u Njemačkoj, gdje se najavljuju brojne reforme u školstvu zbog prilično nezadovoljavajućih rezultata.
...
U prvoj kategoriji, prirodoslovne pismenosti, istraživalo se znanje učenika o prirodnim znanostima, ali tako da pokažu praktičnu primjenu znanja odnosno načina znanstvenog razmišljanja. Učenici su u primjeru teksta o ozonu morali kratki strip bez riječi o nastanku ozona objasniti svom ujaku koji pokušava shvatiti smisao stripa, a da nikad nije učio kemiju u školi.
Kod matematičke pismenosti, cilj testiranja bio je prepoznati sposobnost učenika da matematiku koristi u stvarnom svijetu i za vlastite potrebe, pa su tako primjerice učenici morali preračunavati singapurske dolare u južnoafričke rande ili napraviti shemu kako da voćnjak sa stablima jabuke bude zaštićen od vjetra posađenim stablima četinara. Potom je valjalo “izumiti” formulu po kojoj se izračunavao broj potrebnih zaštitnih stabala u odnosu na broj stabala jabuka.
Posljednju cjelinu činila je tzv. čitalačka pismenost, u kojoj se mjerila sposobnost učenika da koriste pisane podatke u svakodnevnim situacijama, da ispravno razumiju određeni tekst, čitaju “između redaka”, a pogotovo da procjenjuju i ocjenjuju određeni pisani materijal te iznose i argumentiraju vlastito mišljenje o određenom tekstu. Tako se primjerice taj dio testa sastojao od nekoliko cjelina koje započinju uvodnim tekstom primjerice o cijepljenju protiv gripe, a potom slijedi niz konkretnih pitanja koja od učenika zahtijevaju razumijevanje pročitanog teksta, shvaćanje načina razmišljanja autora, te praktično sagledavanje problema opisanih u uvodnom dijelu.
...
U ciklusu Pisa 2006. sudjelovalo je više od 400.000 učenika iz 57 zemalja. Hrvatska se u to istraživanje uključila tek u zadnjem krugu, pa su nedavno objavljeni rezultati prva prilika u kojoj su se hrvatski učenici mogli uspoređivati sa svojim vršnjacima u drugim zemljama. Tako su od 6. ožujka do 12. travnja 2006. u Hrvatskoj ukupno testirana 5242 učenika iz 168 škola, od kojih je 159 srednjih te 9 osnovnih škola, a metodom slučajnog uzorka u svakoj je školi u prosjeku izabrano 35 učenika koji su pristupili testiranju. Pravila testiranja bila su jednaka u svim zemljama sudionicama: test je trajao tri i pol sata, u kojima su učenici morali ostati u učionici do samog kraja, neovisno o tome kad su ispunili test."

i zakaj ja sve ovo zapravo pisem?
zato sto se svakodnevno zapravo pitam koliko nas obrazovni sustav priprema djecu na realni zivot? i koliko su klinci spremni nauceno znanje primijeniti u praksi i koliko oni zapravo kontaju da uce zbog sebe, zbog toga sto ce im to znanje trebati za kasnije a ne zbog ocjena, mame, tate, uciteljice?
i a ako cemo povlaciti paralelu s gore navedenim istrazivanjem - pitam se zapravo koliko su nasi klinci zapravo pismeni? i radi li se u nasoj skoli ikako ili nikako na osnovnom opismenjavanju, odnosno osposobljavanju za zivot?
ili je ovo sve sto pricam, kao i sva ova istrazivanja - teski bulšit... :dunno

malo linkova:
http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=5601&sec=1957
http://www.nacional.hr/articles/view/40960/3/
http://www.skolica.org/modules.php?name ... le&sid=661

vratim se jos na matematicku pismenost...
:mah
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

Re: Pismenost

PostPostao/la TanjaMT » 06 stu 2008, 13:06

ima jos jedna, bez koje nam ove tri malo vrijede.
financijska pismenost (kiyosaki). osjetila na vlastitoj kozi...
oprosti na offtopicu
trud je hvale vrijedan

ontopic
naime i u austriji je PISA rijec od koje drhte nastavnici i ministri. cak toliko da se izmedju dvije pise mijenjaju zakoni koji se ticu skolstva, u drzavnom budgetu izdvajaju sredstva za poboljsanje rezultata pise, poduzimaju mjere od vrticke dobi na podizanju citalacke kulture vrticke i skolske djece. sve sa ciljem popeti se na ljestvici nakon slijedece pisa studije.
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la Imge » 06 stu 2008, 13:15

tanja, super da si se javila :mah
bas mi je zanimljivo cuti sto o pisi pricaju u bijelom svijetu :mah .
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Imge » 06 stu 2008, 15:34

TanjaMT je napisao/la:ima jos jedna, bez koje nam ove tri malo vrijede.financijska pismenost (kiyosaki).

da ovo slucajno ne bi proslo nezapazeno, qoutam posebno i potpisujem od i do i. inace, osobno rasturam u prakticnom dijelu ove problematike :D ali hebu me osnove, opako...

upucujem na Kiyosakija (tanja, ma super mi je da si ovo spomenula, super super :kiss ...)
BOGATI OTAC, SIROMAŠNI OTAC - što bogati uče svoju djecu o novcu a siromašni i srednja klasa ne
i
BOGATO DIJETE PAMETNO DIJETE - Kako da svom djetetu pružite početnu prednost u svijetu financija
"Obrazovanje je danas važnije no što je bilo ikada prije u povijesti. Dok napuštamo Industrijsko doba i ulazimo u Informatičko doba, vrijednost obrazovanja pojedinca i dalje raste. Danas je glavno pitanje: je li obrazovanje koje vi ili vaše dijete dobivate u školi prikladno za suočavanje s izazovima vrlog novog svijeta u koji ulazimo?
U Industrijskom dobu mogli ste pohađati školu, maturirati ili diplomirati i započeti svoju karijeru. Obično vam nije bilo potrebno dodatno obrazovanje da biste uspjeli, iz jednostavnog razloga što se stvari nisu tako brzo mijenjale. Drugim riječima, ono što ste naučili u školi bilo vam je dovoljno za cijeli život.
Međutim, dok se danas milijuni ljudi iz populacijske eksplozije spremaju za mirovinu, mnogi od njih suočavaju se s činjenicom da nisu prikladno obrazovani za novi svijet u kojem žive. Po prvi puta u povijesti, mnogi visokoobrazovani ljudi suočavaju se s istim ekonomskim poteškoćama kao i oni manje obrazovani. Stalno se iznova nalaze u situaciji da moraju stjecati dodatno obrazovanje i vještine kako bi zadovoljili trenutne zahtjeve svojih poslova... "

http://www.superknjizara.hr/index.php?c ... utor=12553
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 06 stu 2008, 19:12

zanimljivo. nekako mi se ne čini da možemo biti zadovoljno mjestima koja smo zauzeli. sami, na oko, vidimo da nam klinci iz škole izlaze sa sve većim rupama u osnovnom znanju. nisu djeca kriva, već sistem školstva

BOGATI OTAC, SIROMAŠNI OTAC - što bogati uče svoju djecu o novcu a siromašni i srednja klasa ne

što se obrazovanja tiče, jako često vidim primjere neobrazovanih, ali ne siromašnih ljudi koji su mukotrpnim radom došli do nekih prosječnih zarada kako vrše pritisak na djecu da moraju učiti i imati gotovo savršene ocjene. sa druge strane bogati i obrazovani često su puno ležerniji. bitno im je da dijete uči i stekne radne navike, a ne traže savršenstvo i ne zvocaju non-stop.
eli
Sveta krava

PostPostao/la mamaiAM » 08 stu 2008, 11:08

Jako zanimljiva tema! Nisam znala za postojanje tog projekta.
Jako mi se dopada nacin na koji se provodi testiranje.
Mislim da je to test ne samo za skolski sustav, vec za ukupni sustav i odgoja i obrazovanja. To je test i za roditelje, koliko smo ih i mi usmjeravali sto je doista bitno u procesu ucenja.
mamaiAM
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Imge » 08 stu 2008, 13:18

i meni je super zanimljiva tema (samo ne stignem sad nis vise pisati, budem...)

i zapravo, kad ovako iscitavam cijelu pricu, onda konacno dolazim na kriterij koji mi je najbitniji u odabiru uciteljice:
bitno mi je da osposobi moje dijete za zivot, da ono uspije nauceno znanje primijeniti u realnim situacijama, da mu usadi ljubav prema ucenju i knjizi i da u konacnici dijete nakon OS bude pismeno (u ovom sirem smislu, prema kriterijima koje sam navela u uvodnom postu).

inace, u uskoj korelaciji s ovom temom je jos jedna tema koja me zaokuplja - kako otkriti koje je pravi stil ucenja naseg djeteta? jer, ako smo na krivom putu - i roditelji i nastavnici i dijete - ako je dijete jedan tip a uci tehnikom koja uopce nije njemu bliska - zalud sati provedeni nad knjigom...

no, kako vidim da bas ne stignemo pisati, a vjerojatno i ne stignemo ni citati okolo, linkat cu na diskusiju s Rode, tamo su cure zgodno sve pojasnile i dotaknule - em tehnike ucenja, em tipove ljudi obzirom na stil ucenja, pa da ja sad tu ne trkeljam dalje...:

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=68829

edit: super mi je kako uputim na link na rodi na kojem pak nadica uputi na link na mameibebe :D (meni je inace super taj topic o mentalnim mapama :mah )
Zadnja izmjena: Imge; 09 stu 2008, 01:04; ukupno mijenjano 1 put/a.
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamaiAM » 08 stu 2008, 21:44

gdje se moze vidjeti ukupan rezultat PISE 2006?
mamaiAM
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Imge » 09 stu 2008, 00:38

mamaiAM :mah

PISA 2006
i
PISA OECD

PISA istraživanja provode se u trogodišnjim ciklusima. Svaki ciklus dobiva ime po godini kad se provodi glavno istraživanje (PISA 2000, PISA 2003, PISA 2006 itd.). U svakom ciklusu procjenjuju se tri ispitna područja: čitalačka pismenost, matematička pismenost i prirodoslovna pismenost, no naglasak je na samo jednom području koje se procjenjuje detaljno. To je područje zastupljeno u procjeni najvećim brojem ispitnih pitanja. Time se omogućuje detaljna analiza postignuća u svakom području procjene svakih devet godina te analiza trendova svake tri godine.
Prva procjena provedena je 2000. godine, a naglasak je bio na čitalačkoj pismenosti. U ciklusu PISA 2003 glavno područje procjene bila je matematička pismenost, a u ciklusu PISA 2006 prirodoslovna pismenost.
Čitalačka pismenost ponovno će biti glavno područje procjene 2009. godine.
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamaiAM » 16 stu 2008, 12:38

Hvala Imge! Ovo je izuzetno zanimljivo za procitat.
Zamislila sam se i nad pitanjima. Recimo - ona dva stajalista o grafitima bi bila cak i za nase vruce teme. :)
mamaiAM
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Imge » 17 stu 2008, 11:28

mamaiAM :mah
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la TanjaMT » 09 pro 2008, 20:40

stavljam link vezan za citalacku, matematicku i prirodoslovnu pismenost, spominjanu na pocetku.
radi se o testovima paralelnim uz PISA testiranja, radjenim za 10-godisnjake na kraju osnovne skole, stavljeno je samo kao primjer kako izgleda jedno takvo testiranje. sa linka se moze dalje klikati na testove:
http://www.iea-austria.at/pirlstimss.html
sve je nazalost na njemackom jeziku, mozda ce bit interesantno za mamaiAM, iako matematicki zadaci se prokuze i bez puno teksta:
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la mamaiAM » 09 pro 2008, 23:08

Super, thanks Tanja! Idem zvat MMa da pogledamo.
mamaiAM
Asimilirana
Asimilirana

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.