Sada je: 30 tra 2026, 03:55.

Za uspjeh u skoli-mama vaznija od inteligencije

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: Za uspjeh u skoli-mama vaznija od inteligencije

PostPostao/la mamma » 26 vel 2009, 19:56

Citam ove postove i vidim da neki roditelji uce sa svojom djecom a neki ne , neki su za a neki protiv. Ja imam klinca u 3r. od prvog razreda snjim sjedim i ucim. Dijete napise zadacu bez da ga guram, zna da mu je to obaveza ali kad treba nauciti npr.prirodu ili bilo sto drugo tu sam ja koja snjim uci. Vjezbamo prije testova ako je neko teze gradivo i nevidim nista lose u tome sve dok je uspjeh tu. Tesko je kad ucis a nema rezultata sve sam prosla.Nerazumjem ni roditelje koji ne prihvacaju 4 nego sve moraju biti petice.MOj A je vrllodobar i ja sam zadovoljna da tako ostane do kraja skolovanja.
2000-2002
mamma
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Adorabla » 02 ožu 2009, 16:10

ja sam vec nekoliko puta pisala o tome. JA ne prihvacam nista manje od petice i ne smatram se time losom majkom. Ne prihvacam i svaki puta kad mi ijedna dodje s cetvorkom reci cu eto jos malo da si se potrudila a ako mi dodje s trojkom ili slabijom ocjenom bome ce me cuti i bome ce dobiti kaznu i bome cu ju ispitati taj vikend onako dobro.
A peticu trazim zato sto smatram da uz malo truda moze biti superodlikas i da mojim ne trazenjem petica zapravo od nje stvaram neambiciozno dijete.

Bubi, i moja starija je mene, kada bi recimo joj jako bilo stalo do ocjene da dobije pet iz testa ili tako, znala me traziti da ju ispitam. U principu sam ju naravno ispitala jer je to nacin i da ju pohvalim kako je bila vrijedna :lol i ne smatram to petljanjem. To je nesto sto on trazi i to moras napraviti. Medjutim lose je ako svaki dan znas kaj su ucili u skoli ili ako znas kada i koju lektiru imaju. To bi recimo trebali u cetvrtom razredu sami hendlat. Do cetvrtog opravdavam :D
Adorabla
Medena

PostPostao/la kimama1 » 02 ožu 2009, 19:20

pa i ja mislim da je ok da se djetetu kaže kad dobije lošiju ocjenu da je moglo dobit bolju da se potrudilo.
ali što točno znači po tebi neprihvaćanje lošije ocjene? znači li to da će se dijete rasplakati jer ne smije doći doma s četvorkom, da će sa strahom gledati na testove jer mama hoće sve petice i da će fasovati kaznu, ili znači da ćeš ti na četvorku reći - mogla si ti to i bolje, umjesto - ok je i četvorka?
nekako sam sve uvjerenija u to da je ambicija stvar karaktera. al ne maminog nego djetetovog. i da ćeš s takvim stavom i "neprihvaćanjem" za par godina moć udarat u talambase ukoliko mlada dama sama nije kompetitivna i ambiciozna
ja ću sigurno :lol
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la Luantaro » 02 ožu 2009, 21:07

Adorabla, to je ono što i ja pričam
i kod Bubidee i kod tebe i kod mene je dokaz da je mama važnija od inteligencije - što je i naslov ovog topika

jes da svaka radi na svoj način ( ja ne sjedim s djecom kao Bubidea, niti očekujem sve petice kao ti) no ja sam sigurna da sam svojim metodama doprinjela tome da moje milostive budu odlikašice

u svakom slučaju, više smo utjecale na njih od onih mama koje puste djecu da se sami probijaju kroz školski sustav i zato su naši odlikaši
a većina ostalih nije ( barem ne u višim razredima)

i vjerujem da su vrlo rijetka djeca koja sasvim sama prolaze kroz školovanje i imaju izvrsne rezultate
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamma » 03 ožu 2009, 11:13

Moram se opet nadovezat na ocjene. Htjela bih rec da je moj klinac vrlodobar ucenik to su ocjene 4 i 5 ponekad se dogodi i trojka a bome i 1 ne radim drame od toga niti ga kaznjavam, pokusavamo to rijesiti kroz ucenje,razgovor i tako. Nikako se nemogu slozit s vama da ne priznate nista manje od petice.Meni osobno je vaznije da od svoje djece uspijem napravit prave i postene ljude ali to isto ne znaci da im ne govorim koliko je skola vazna u zivotu i da moraju ucit.Ne zelim da se skole boje, da se boje doci doma zbog ocjene. Danasnja su djeca drugacija i svasta im pada na pamet ako ne ispune ambicije roditelja.
2000-2002
mamma
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la kimama1 » 03 ožu 2009, 11:51

puno toga ovisi i o sposobnostima djeteta.
adorabla za svoje cure kaže da su samo s malo truda sposobne biti superodlikašice...neka djeca to nisu.
ja bih rekla da je najgore kad postoji nesrazmjer između djetetovih realnih sposobnosti i zrelosti i roditeljskih očekivanja
jednako je loše i kad taj nesrazmjer između ambicija i sposobnosti postoji kod samog djeteta, al ne za to dijete nego za njegovu okolinu, nažalost :lol
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la Adorabla » 03 ožu 2009, 15:46

Adorabla, to je ono što i ja pričam
i kod Bubidee i kod tebe i kod mene je dokaz da je mama važnija od inteligencije - što je i naslov ovog topika

ja ti to ne mogu prihvatiti. Prvo zato kaj nisam samo ja vazna nego je vazan i mm, nazalost :D
drugo ja isto smatram da je uzasno vazno i kakva su djeca odnosno koje su im sposobnosti.
Moje cure su zahvalna bica u smislu da ih mozes lagano motivirati, lagano natjerati, lagano manipulirati....
mislim da nisam za to ja zahvalna nego da je 50% rodjenjem a drugih 50% kombinacija utjecaja, odgoja i drustva.

to su ocjene 4 i 5 ponekad se dogodi i trojka a bome i 1 ne radim drame od toga niti ga kaznjavam, pokusavamo to rijesiti kroz ucenje,razgovor i tako

ne znam sto bi bilo drama, ali ako je npr ucila i dobila u testu 4 i vidim joj na faci da je nesretna onda necu dodavati sol na ranu nego cu reci a stisnut ces ti to jos malo pa ce biti cista petica, bitno je da si se trudila.
Ako dodje doma s trojkom iz nenajavljenog testa onda cu bome odrzati bukvicu i uvesti obavezno nenajavljeno propitivanje (omiljena razbibriga :D). Ako ja za tu trojku saznam na informacijama onda je fasovala i zabranu tv-a ili kompa.
A ako recimo dobije jedinicu zato sto nije imala tri zadace onda cu totalno flipnuti, odrzat cu joj bukvicu i zabraniti komp i tv na tjedan dana bez milosti.

Ne smatram da trebam uciti s djetetom ali smatram da je duznost roditelja da pregledava knjige i biljeznice i trazi dokazni materijal o uspjehu svog djaka :lol
Adorabla
Medena

PostPostao/la Adorabla » 03 ožu 2009, 15:51

Samo da pojasnim nenajavljeno propitivanje je idealan nacin za izblamirati se. Recimo to je kada si prelijen da uzmes djetetovu knjigu i procitas sto su ucili nego blebnes neko pitanje na temelju onoga sto ti je dijete reklo da su ucili. I onda recimo jos glumis ko ti to sve znas pa pitas dijete hajde ti meni ispricaj nesto o......
Adorabla
Medena

PostPostao/la mamainana » 03 ožu 2009, 16:22

Adorabla je napisao/la:Samo da pojasnim nenajavljeno propitivanje je idealan nacin za izblamirati se. Recimo to je kada si prelijen da uzmes djetetovu knjigu i procitas sto su ucili nego blebnes neko pitanje na temelju onoga sto ti je dijete reklo da su ucili. I onda recimo jos glumis ko ti to sve znas pa pitas dijete hajde ti meni ispricaj nesto o......

radila i ne bi više
ipak rađe je prvo pošaljem po knjigu da ne ispadne da ja stvarno nemam pojma (fakat mi se to desilo)

i potpisujem totalno odnos prema ocjenama
samo jednom sam reagirala na 1 iz tri nenapisane zadaće u četvrtom razredu
više joj to nije palo napamet
oni znaju da je njihova najvažnija obaveza škola i da zbog toga mogu odbiti i spremanje i čuvanje mlađe sestre, ali školske obaveze moraju biti izvršene bez izlika.
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la kokomamac » 13 ožu 2009, 12:06

men je cilj da me niko nis ne pita, a rezultati stizu :proljece :lol

od cilja sam udaljena 16 svjetlosni godina :pee

mrzim pregledavat sredstva za rad svoje kceri. jer uvik nadjem neku poruku napisanu crvenom kemijskom. pa onda popizdim. :sumo i onda imam neko vrijeme mira. pa idem jope gledat u torbu. :drink ako nema prosti poruka od uciteljice, ima kakva poluraspadnuta banana :roll: za cije stanje je kriva, naravno, uciteljica koja joj je istu dala i rekla da ak bas nece sad pojest, nek ju spremi u torbu... :alc

nad menom nikad niko nije stajal i govoril mi kaj trebam i moram. vaj, ou vaj ja moram drukcije?! :alc

al po onoj zidovskoj - pazi kaj zelis da ti se ne ostvari :cool nebo mi se smilovalo sa drugom kcerkom. nepogresivom, odgovornom, sabranom. kaze tata - skoro pa bozo zvani pub (doduse sa jednom pasalicevskom komponentom)..

tak da u mene sve te teorije padaju u vodu. jerbo se, kao i uvik, nalazim negdje na repu statistickog uzorka i kao takva bivam eliminirana. :proljece
svoja najdraža laprdaljka
kokomamac
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nadicab » 13 ožu 2009, 18:25

Adorabla :drink
Moja kćer isto spada u kategoriju da bi bila superodlikašica kada bi se, oh tako malo više potrudila iz predmeta koje ne želi :alc Istina, u OŠ je bila 5,0 bez imalo učenja, uz samo malo moje kontrole da ne zaboravi što uopće ima sutradan. MIOC je sasvim druga priča, i tu je ona intuitivno odabrala što je NJOJ važno i bitno i drago za učiti - te predmete ima 5. One predmete koji ne spadaju u tu kategoriju, tu uloži minimum snage da ne bi imala 1 iz njih. U prevodu, optimalno troši svoje resurse, ali ja s time nisam zadovoljna jer u životu će morati odrađivati i stvari koje joj nisu po volji; nije svijet rađen po njenim mjerama i željama
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

Prethodna

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.