Sada je: 30 tra 2026, 03:54.

Najnoviji prijedlog upisa u srednje škole 2014/15

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: Najnoviji prijedlog upisa u srednje škole 2014/15

PostPostao/la skorpionka » 02 svi 2014, 18:56

Mislim da Dunja ne misli na gimnazijski smjer kao posebno odijeljenje u okviru strukovne skole, takvi programi su identični gimnazijskom programu bilo gdje i oni te ne osposobljavaju za neko zanimanje.
Ovo što Dunja piše mislim da se odnosi na mogućnost da pohađaš strukovni program, znači završetkom imaš i zanimanje u rukama, a i dodatno imaš sate iz predmeta koji su potrebni za državnu maturu i mogucnost polaganja mature. Npr imaš hrvatski i matku, strani jezik dovoljan broj sati kroz sve četiri godine, nemaš npr latinski kao gimnazije.
Zadnja izmjena: skorpionka; 03 svi 2014, 11:41; ukupno mijenjano 1 put/a.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la dunja » 02 svi 2014, 22:56

tako je škorpi :dada
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one.”
Tom Hiddleston
dunja
most

PostPostao/la nadicab » 03 svi 2014, 10:16

Mene jako zanimaju takve skole. Kako da ih nadjem koje su?
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Dobri andjeo » 03 svi 2014, 10:22

U zg ih ima. Uguglaj. Meni se otvorilo nekoliko njih u zg.
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Dobri andjeo » 03 svi 2014, 10:55

Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la nadicab » 03 svi 2014, 14:09

Već od iduće školske godine uvest će se strukovne gimnazije – ekonomska, turistička i tehnička – čiji će programi biti eksperimentalni. Namjera im je da fokus bude "na učenju kako učiti i razvijati sposobnosti, a ne na dobivanju ocjena", objasnila je za Večernji list pomoćnica ministra Ankica Nježić. Umjesto krutih nastavnih programa, učiteljima će se dopustiti sloboda da odrede opterećenost djeteta u školi i kod kuće.

http://ss-tehnicka-zg.skole.hr/upload/ss-tehnicka-zg/images/static3/1851/File/LETAK_TEH_GIMN_-_2.pdf
http://ss-tehnicka-zg.skole.hr/upload/ss-tehnicka-zg/images/static3/1852/File/Program_Tehnicka_gimnazija.pdf

http://www.ss-hotelijersko-turisticka-zg.skole.hr/?news_hk=1&news_id=482&mshow=290
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Adorabla » 05 svi 2014, 09:41

ja se tako bojim da je to ni vrit ni mimo
Adorabla
Medena

PostPostao/la Dobri andjeo » 07 svi 2014, 19:58

Ne vidim kako bi to bilo ni vrit ni mimo . Ako imas sve kaj i u ekonomskoj npr osim sto dobivas pojacyne predmete da mozes na maturu :) meni zvuci odlicno ! Imas zanat a mozes na faks jer mozes maturu polozit :)
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la skorpionka » 07 svi 2014, 21:27

To mu moderne suvarice :)

Takve su skole super za neku djecu. Mali moje frendice je totalno tehnicki tip. I to ne samo da reproducira nego je i inovativan. Iz matke i fizike je odlican. Lijen je uciti. On bi mozda i upao u gimnaziju ali i ti je rizik za dijete koje nije od ucenja. Ona ga nagovara na neki od strukovnih programa u tehnickoj skoli uz pojacane opce obrazovne predmete da moze na maturu ako ga bude volja studirati. Ako mu sa zreloscu nadodje i malo se vise pocne truditi i uciti, moze na faks. S druge strane bi imao i neko zanimanje iz tog podrucja.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la nadicab » 07 svi 2014, 21:57

Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Dobri andjeo » 08 svi 2014, 07:50

E bas to skorpi. Nakon takve skole mozes i nemoras na faks, mozda nekad kasnije u zivotu kad dijete naide i pusti ga pubertet il pocne raditi ;)
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Duga » 08 svi 2014, 08:56

Kao ideja - odlična, ali čim sam zavirila malo u satnicu - nije mi dobro. Konkretno, teh. gimnazija mi ima premalo matematike i fizike (fali mi po još jedan sat kroz sve godine) imaju samo jedan sat biologije i kemije u drugom (fali mi još po jedan sat), a onda su pompozno uveli po dva sata izborne u trećem i četvrtom, nacrtnu stavili samo u prvom razredu što je zanemarivo, onda "pljucnu" po sat filozofije, logike i psihologije - valjda da bi malo mirisali na gimnaziju. O stručnim predmetima neću ni pisati - dovoljno mi je da vidim da su osnove elektrotehnike dumnuli 4 sata u drugom (u prvom i četvrtom ju niti nemaju), a klinci bi na kraju srednje trebali biti, valjda, neki elektrotehničari (I modul-elektrotehnika). To su samo neke stvari koje sam, na brzinu, uočila. Dobra ideja - loše osmišljeno. Šuvar je to, čini mi se, ipak bolje odradio.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Dobri andjeo » 08 svi 2014, 11:14

Strukovne gimnazije pojacavaju samo eng hrv i mat, ono sto se polaze na maturi !
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Duga » 08 svi 2014, 13:35

Dobri andjeo je napisao/la:Strukovne gimnazije pojacavaju samo eng hrv i mat, ono sto se polaze na maturi !

Nisam baš razmjela ovu tvoju rečenicu.
Želiš reći da je, na primjer, spomenuta tehnička gimnazija osmišljena tako da je samo već postojećim zanimanjima pojačala satnice iz ova tri predmeta?!

Da je bar tako napravljeno - to možda i ne bi bilo loše (zbog te famozne mature i mogućnosti daljnjeg školovanja).

...jer izmjene su puno veće od toga, a ono što ja vidim ne ide u prilog ni budućem studentu (jer su im, recimo, smanjili i satnicu fizike s 3 na 2), a ni onome tko ostaje na tom zanimanju (ubacili su drugi strani jezik, pa onda malo logike, psihologije, filozofije na uštrb stručnih predmeta), a trebali bi zadovoljiti i jednu i drugu stranu.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Adorabla » 08 svi 2014, 14:11

obzirom da se na maturi polažu hrvatski, matematika i strani jezik kao obavezni i dodatno još psihologija, likovna umj, gospodarstvo, fizika, kemija, biologija, filozofija.... itd onda bi logično bilo da pokriva i sve te predmete. Zato i kažem da je to meni ni vrit ni mimo. Kao strukovna škola (koja nema strukovne predmetet izrađene kako treba) a nije ni gimnazija jer ne zadovoljava u cijelosti pokrivanje ispita za maturu
:dunno

Nekada, prije cca 4-8 godina, malo sam senilna pa se ne sjećam više, u nekim školama, npr. Lucijanka znam iz prve ruke, su bili organizirani dodatni satovi za one koji npr likovnu umjetnost žele polagati na maturi. Meni se to baš svidjelo.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Potica » 08 svi 2014, 14:22

Ima i sada u većini strukovnih škola dodatna i besplatna priprema za maturu, sam se treba prijaviti dovoljno učenika da bi se održaa i eto ti problema. :/

Adorabla je napisao/la:obzirom da se na maturi polažu hrvatski, matematika i strani jezik kao obavezni i dodatno još psihologija, likovna umj, gospodarstvo, fizika, kemija, biologija, filozofija.... itd onda bi logično bilo da pokriva i sve te predmete. Zato i kažem da je to meni ni vrit ni mimo. Kao strukovna škola (koja nema strukovne predmetet izrađene kako treba) a nije ni gimnazija jer ne zadovoljava u cijelosti pokrivanje ispita za maturu

X
kod ove tehničke je definitvno premalo tehničkih predmeta pogotovo prve godine, još uvijek mi se više sviđa program od tehničke škole R. Boškovića smjer npr. elektrotehnika https://dl.dropboxusercontent.com/u/29326710/NPP13-14.pdf može upisati fakultativno matematiku i vjerujem da prolazi na sve tehničke fakultete.
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la Dobri andjeo » 08 svi 2014, 16:39

Duga, da. Tako sam citala, da je to samo pojacNo i jedin razlika.
Evo nasla sam samo od privatne strukvone ekonomske gimnazije nastavni plan

http://www.zrinski.org/media/uploads/ka ... nazija.pdf
To bi trebalo biti za sve isto .
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Duga » 08 svi 2014, 17:59

Stalno se vraćam na tehničke smjerove jer ih je nadica stavila, ali nema veze, kao primjer...
Nastavni plan ovima nije samo podebljan s ta tri predmeta potrebna za državnu :dunno :

Elektrotehničari 2013/14; Elektrotehnička škola:
http://www.ss-elektrotehnicka-zg.skole. ... ms_nav=aaa

I modul - elektrotehnika; Tehnička gimnazija:
http://ss-tehnicka-zg.skole.hr/upload/s ... nazija.pdf

Matematika ima jednaku satnicu, a fiziku čak smanjili u gimnaziji, pa poigravanje sa stručnim predmetima :dunno. Bilo bi mi draže da je samo pojačano ova tri i da ništa drugo nisu dirali (kao što pišeš da treba biti). Zaista, onda, tko želi na tehničke fakultete, ne bi trebalo biti problema. Ovako mi izgleda kao neki miš-maš.

Razmišljanja su mi bliža ovom Potičinom.
Kažem, sviđa mi se ideja, jako, ali da se naprave jaki smjerovi u strukovnim školama (s kojih možeš na faks), ne nužno izmišljati kojekakve gimnazije.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la skorpionka » 08 svi 2014, 18:40

ali da se naprave jaki smjerovi u strukovnim školama (s kojih možeš na faks), ne nužno izmišljati kojekakve gimnazije.

Ovo definitivno. Čine mi se bolji konkretni smjerovi strukovne škole od tehničke gimnazije. Nisam sigurna dobije li se zanimanje nakon tehničke gimnazije :dunno
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la nadicab » 09 svi 2014, 16:21

U moje doba, prijemni ja FERu su prolazili i oni iz gimnazije (MIOC) i oni iz jake strukovne (Rudjer, Tesla). Studenti iz MIOCa su rasturali prve godine matematicke predmete, ali im osnove elektortehnike je bila strah i trepet, dok je za strukovnjake bilo obratno. Znaci, tko je prezivio 1. godinu i isao dalje od strukovnjaka, oni su rasturali strucne predmete na visim godinama.
Tako nesto bi bilo dobro da se vrati ali u poboljsanom obliku. Bojim se da je to sve blize utopiji
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Krumpirić » 09 svi 2014, 17:15

nadicab je napisao/la:U moje doba, prijemni ja FERu su prolazili i oni iz gimnazije (MIOC) i oni iz jake strukovne (Rudjer, Tesla). Studenti iz MIOCa su rasturali prve godine matematicke predmete, ali im osnove elektortehnike je bila strah i trepet, dok je za strukovnjake bilo obratno. Znaci, tko je prezivio 1. godinu i isao dalje od strukovnjaka, oni su rasturali strucne predmete na visim godinama.
Tako nesto bi bilo dobro da se vrati ali u poboljsanom obliku. Bojim se da je to sve blize utopiji

:dada :dada
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la sss3 » 16 lip 2014, 18:50

potvrda nadležnog školskog liječnika jel to treba dostavit u školu i do kada :/
sss3
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Adorabla » 17 lip 2014, 13:35

za srednje ne strukovne škole???
Adorabla
Medena

PostPostao/la newmom » 17 lip 2014, 17:08

sss3 je napisao/la:potvrda nadležnog školskog liječnika jel to treba dostavit u školu i do kada

samo za srednje strukovne koje to traže, ima u onoj brošuri na upisi.hr kalendar kad, kako i što, sve piše ;)
klikneš na upisi.hr, imaš link za brošuru ;)
newmom
od Cullenove loze

PostPostao/la sss3 » 17 lip 2014, 18:26

newmom je napisao/la:
sss3 je napisao/la:potvrda nadležnog školskog liječnika jel to treba dostavit u školu i do kada

samo za srednje strukovne koje to traže, ima u onoj brošuri na upisi.hr kalendar kad, kako i što, sve piše ;)
klikneš na upisi.hr, imaš link za brošuru ;)

ne piše gdje treba dostavit
sss3
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la newmom » 26 lip 2014, 16:13

liječničke potvrde se dostavljaju srednjim školama pri upisu(sorry na kasnom odgovoru, nisam vidjela pitanje :plavusa )
newmom
od Cullenove loze

Prethodna

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.