Sada je: 30 tra 2026, 03:54.

Herbarij

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: Herbarij

PostPostao/la Mala Bornica » 21 lis 2014, 18:17

Razdvojeni su papiri...
B, 2001.
E, 2002.
D, 2011.
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la beammama » 22 lis 2014, 10:16

Adorabla je napisao/la:pravi origigi herbarij ima preko prozirni list da prekrije biljku da ona ne pada.
Mi nismo nikada kupovali herbarij nego sam im isprintala listove herbarija pa su tamo sve ovo napisali i onda smo zalijepili selotejpom biljku i spremili u prozirnu košuljicu (i sve u registrator).

Od kud si isprintala listove herbarija?
U zadnje vrijeme nema baš reklama po našem stubištu pa sam jutros, kad sam ih ugledala, odmah hrpu zgrabila i tutnula mm-u da imam između čega prešati jer se novine više ne kupuju :lol
beammama
burek pod bor

PostPostao/la Adorabla » 27 lis 2014, 10:31

Bea ubi me sada, ali mogu se potruditi pa malo prosurfati ako se sjetim nakeljim
Možda je čak bila engl stranica pa smo preveli i tako isprintali :dunno
Adorabla
Medena

PostPostao/la Adorabla » 27 lis 2014, 10:54

pitao neko kako se ispravno popunjava pa sam i to našla :lol
http://www.eduvizija.hr/portal/?q=sadrzaj/primjer-ispunjene-cedulje-za-herbarij
na toj stranici ima i gotovih etiketa za isprintati.
A ima i biljaka za prepoznati. Jeste gledali tu stranicu.

Naše su stranice bile takve da su bile A4 formata. Gore u zaglavlju je pisalo Herbarij ili Herbarium
U donjem desnom ugolu je bila tablica sa svim ovim podacima plus bio je ispod hrvatskog naziva biljke i latinski naziv. Moguće da sam ja to prekopirala samo na A4 papir i tako joj isprintala :dunno
Vidim da to više nema, a moguće i zato da se biljka čuva s papirom na kojem je sušena pa da se samo naljepnica dolijepi (odnosno izgleda da je tako ispravno :dunno)

uglavnom toliko ima tih stranica da nema šanse da ja to sad nađem nego samo dobivam želju ja sebi napraviti jedan :lol
Vidi ovo, upute kako sušiti aqua bilje :nata http://www.botany.unimelb.edu.au/herbarium/files/MakeHerbSpec.pdf
Adorabla
Medena

PostPostao/la beammama » 27 lis 2014, 11:01

Adorabla je napisao/la:Vidi ovo, upute kako sušiti aqua bilje :nata http://www.botany.unimelb.edu.au/herbarium/files/MakeHerbSpec.pdf

22 stranice bome nebum čitala. Mi sušimo između reklama koje su tiskane na onom papiru kao novinski i mjenjamo papir svako nekoliko dana. Na tome je hrpa knjiga da stisne sve to. Jel' pravilno ili ne, nemam pojma, ali tako smo napravili, nalijepili pištoljem. Što je Benedikt pisao, nemam pojma i ne interesirame. Amadej mi je rekao da moraju selotejpom lijepiti. Treba predati 11. pa se bude do tada sušilo. On veli da je dosta suho, ali meni se ovaj vikend nije dalo to gledati, pa sam mu rekla neka samo promijeni papir i ostavi i da ćemo lijepiti na papir prije nego što treba predati.
beammama
burek pod bor

PostPostao/la Daniela32 » 28 lis 2014, 11:58

Netko je spominjao trik s peglom za brše presanje/sušenje. Molim upute, jer smo neke biljke ubrali tek jučer a sutra je primopredaja. :ajme
Daniela32
Forumski Mastercard

PostPostao/la Daniela32 » 29 lis 2014, 23:30

OK uzmeš peglu na najjače, peglaš preko 2 sloja novina dok se ne osuši i ispresa. Za naše dalmatinske šmrike imaš šta i peglat, bjelogorica je začas gotova.
Daniela32
Forumski Mastercard

PostPostao/la beammama » 30 lis 2014, 10:03

Daniela32 je napisao/la:OK uzmeš peglu na najjače, peglaš preko 2 sloja novina dok se ne osuši i ispresa. Za naše dalmatinske šmrike imaš šta i peglat, bjelogorica je začas gotova.

Ajde, da u bar nečemu ima prednosti biti kontinentalac :lol
beammama
burek pod bor

PostPostao/la morena » 09 pro 2014, 13:27

Ovogodišnji herbariji su vjerojatno popunjeni, ali nek ostane link za buduće herbarije, možda nekom pomogne za determinaciju. treba znati neki od podataka o biljci, a u bazi onda lako nađete sve druge podatke i hrpu slika.

http://hirc.botanic.hr/fcd/
slika slika
morena
nemam door

PostPostao/la Dobri andjeo » 12 pro 2014, 19:38

Kaj bi bili popunjeni , mi tek na kraju godine ga radimo i predajemo , svaka info je dobrodosla :mrgreen a i ako neko ne zna kaj bi sa svojim mozemo ga udomiti :nata
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la beammama » 15 pro 2014, 10:13

Dobri andjeo je napisao/la:Kaj bi bili popunjeni , mi tek na kraju godine ga radimo i predajemo , svaka info je dobrodosla :mrgreen a i ako neko ne zna kaj bi sa svojim mozemo ga udomiti :nata

Naš je predan. Dobio 4 jer nije imao plodova (samo šipak/divlja ruža). Mi ćemo morati još jedan raditi s travama.
beammama
burek pod bor

Prethodna

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.