Sada je: 30 tra 2026, 03:54.

građanski odgoj

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

građanski odgoj

PostPostao/la Buhtlica » 15 pro 2014, 09:11

nisam uopće pratila tu temu pa sam ostala zatečena neki dan.
dakle, rečeno nam je na roditeljskom da se uvodi, učenici moraju imati posebnu bilježnicu u koju će se pisati, provodi se kroz razne predmete i to je to. razrednica (a nedavno im je došla nova :roll ) više ništa ne zna. govorim o 5. razredu.
kći mi ide u 6. razred i ni riječi o tome.
je li već uveden u vašim školama ili se tek treba početi provoditi?
ako je tema negdje bila, molim da me uputite, a ovo slobodno brišete.
Z. 2002.
J. 2003.

"Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead."
Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

Re: građanski odgoj

PostPostao/la Duga » 15 pro 2014, 10:06

Ima :dada (3. raz.). Provučen kroz više predmeta (najviše kroz SR); imaju fascikle u školi u koje slažu sve materijale.
...i ja se nemalo iznenadila neki dan; nisam imala pojma da ga imaju, čak sam mislila da je to priča vezana za više razrede.
Jedino vidim da klinci to uopće ne doživljavaju kao neki ekstra predmet (dobro, on to i nije, sada) niti išta posebno napominju, tek kad je trebalo nešto sastaviti, donijeti, pa naučiti, onda se spomenulo (tako i ja saznala).
Je li to sad nešto eksperimentalno kod njih :dunno (nije isključeno da nisam pozorno slušala na prvom roditeljskom :oops: ).
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Buhtlica » 15 pro 2014, 14:28

mene je zateklo što nam je to sad rečeno, na kraju polugodišta. bilo bi mi logično da se provodi od početka školske godine. ovo mi je nekako zvučalo sklepano, kao valjda se treba provoditi, pa eto, neka bude i kod nas. :dunno
no našu školu ne bih nazvala uzornom po mnogo čemu...
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Liv Tyler » 15 pro 2014, 15:53

Dugo daj primjer što su radili, moja to ništa ne spominje. Pa da zna što ću je pitati. :lol
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la latica » 15 pro 2014, 15:58

ja znam da mi je mama koja radi u školi spominjala nešto o tome - to je njima, dakle učiteljima, isto prezentirano kasno, kad je škola već počela, a nastavni planovi davno usvojeni i zapravo ništa nije jasno rečeno, kao i uvijek, nego profesori sad trebaju među sobom dogovarat tko će i kada i kako i što obradit, ma katastrofa u praktičnoj primjeni, šta reć...
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la Dobri andjeo » 15 pro 2014, 16:39

Kodnas se provodi na svako. Satu razredno odjela skup sa zo, :whew vise uopce nemaju normalan sro, uvijek se nesto radi na tu temu :ajme
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la nadicab » 15 pro 2014, 16:52

moj treba zaljepiti kartu s izložbe "Volim matematiku"
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la kalea » 15 pro 2014, 17:56

Moja je 5. razred, ali nemam dojam da se kod njih ikako provodi, ni na SRO niti na drugim predmetima :dunno . Kao da je nešto spomenuto na prvom roditeljskom u stilu da će to biti inkorporirano u ostale predmete + SRO, ali dalje od toga ne znam da je otišlo.
kalea
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Dobri andjeo » 15 pro 2014, 17:59

Ja sam skuzila kad pitam kaj su na sro radili i uvijek nesto il uce il neke glupe upitnike rade :whew
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Buhtlica » 15 pro 2014, 18:16

ma svašta. a baš sam se poveselila nečemu pametnome, kad ono, klasika. kao i ostalo kod nas. nabrzinu sklepano, bez kvalitetne pripreme, tko zna kako će se to predavati... ah!
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la leptir422 » 15 pro 2014, 18:23

Nama učiteljica rekla prije par dana na sastanku (drugi razred) da moramo donijeti jednu fasciklu za to i da će ih ta fascikla pratiti tijekom cijele osnovne škole kao nekakav portfolio/book.... u kojem će skupljati sve stvari vezane uz građanski odgoj. Ona je rekla da će klinci tu skupljati povijesnu baštinu, ono što nauče o EU, ono što nauče npr. o sebi kao potrošačima i vlastita prava.
Znači raditi će sastavke, crteže i sl na tu temu do osmog razreda i onda će im taj "book" biti dodatni plus prilikom upisa u srednju, a ako se projekt nastavi kako je zamišljeno, čak će im pomagati ako se budu htjeli zaposliti u nekoj od institucija u EU....
Kao primjer je navela - da će oni kao prvi list u taj book staviti Vučedolsku golubicu..... kao primjer očuvanja povijesne baštine????
Dijete koje sam dobila brakom P - 2007 + rođeno D - 2014
leptir422
ne patim od forme

PostPostao/la Berta » 15 pro 2014, 19:55

Nadice zasto ulaznicu? Ili zasto bas tu ulaznicu?
jer su kao razred isli na dodatno edukativno i kulturno uzdizanje :lol
Berta
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mazilica » 16 pro 2014, 01:18

Ja vidjela jucer dok sam ga isđitivala da u knjigama iz pov i geo imaju posebne lekcije iznad kojih pise gradjanski odgoj. On kaze da oni to nis posebno ne rade nego samo kod nekih naslova u teku upisu g.o.
sedmi razred.
03.08.2001 kroz život hrabro , dalje udvoje
19.09.2006 stigao sa prvom jesenskom kišom
25.08.2012 kad je već nestala nada, došao kao najljepše iznenađenje
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Duga » 16 pro 2014, 09:23

Liv Tyler je napisao/la:Dugo daj primjer što su radili, moja to ništa ne spominje. Pa da zna što ću je pitati. :lol

Javim kad/ako saznam :).
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la teutonija » 17 pro 2014, 10:02

Moja je 5. razred, ali nemam dojam da se kod njih ikako provodi, ni na SRO niti na drugim predmetima :dunno . Kao da je nešto spomenuto na prvom roditeljskom u stilu da će to biti inkorporirano u ostale predmete + SRO, ali dalje od toga ne znam da je otišlo.
isto tako

No manja je drugi razred, ista škola, :zub i oni imaju posebnu bilježnicu u koju zapisuju, crtaju, lijepe sličice, teme su razne, a rade to na satu razrednika.
Bila je tema zdrava prehrana, vježbanje, moja najdraža knjiga, prijateljstvo, obitelj, tolko se sad mogu sjetiti. neš malo napišu i onda crtaju i pričaju.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la † Sanika » 17 pro 2014, 12:20

evo bila ja jučer na sastanku vijeća roditelja pa kaže:

građanski odgoj ukomponirati će se ove godine u predmete i to:

1-4 razreda, 35 sati:
15 sati među predmetno
10 sati SRZ
10 sati izvan nastavne

5-8 razred, 35 sati:
20 sati među predmetno
5 sati SRZ
10 sati izvan nastavne

Naravno, sve se stavlja u fascikl koji imaju do kraja OŠ
Ocjena nema, no može biti opisna bilješka profesora u sklopu čijeg se predmeta provodi, može ev. utjecati na finalnu ocjenu ako je na granici.

Slijedeće godine građanski će odgoj biti sastavni dio nastave, dva sata tjedno, a predavati će ga profesor/ica koji ima premalu satnicu
Njega/nju će poslati na obuku i tako osposobiti za predavanje građanskog odgoja.

Ne znam dal da na to plačem ili vrištim :roll

Ne na građanski, to mi je sasvim ok, nego na ozbiljnost pristupa pri odabiru nastavnika..

Eto :xmassanta
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Buhtlica » 18 pro 2014, 07:52

znači, ova godina je kao probna, od iduće idemo zaozbiljno. :)

što znače ovi sati izvannastavno? kad će se to odvijati? gdje? kako?

naši moraju imati samo neku bilježnicu u koju će pisati, rekli su da neće imati fascikle jer će ih sigurno djeca izgubiti i petljati s njima. kakav razlog. :roll
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 18 pro 2014, 08:03

Sanika je napisao/la:Slijedeće godine građanski će odgoj biti sastavni dio nastave, dva sata tjedno, a predavati će ga profesor/ica koji ima premalu satnicu
Njega/nju će poslati na obuku i tako osposobiti za predavanje građanskog odgoja.

Ne znam dal da na to plačem ili vrištim :roll

Ne na građanski, to mi je sasvim ok, nego na ozbiljnost pristupa pri odabiru nastavnika..

:ajme
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la † Volvo » 18 pro 2014, 12:13

Ne nih to nazvala neozbiljnošću :dunno - s jedne strane pokušava se spasiti satnica i radno mjesto ljudima i ne vidim nešto loše u tome. Trend je inače smanjenje a za smanjenje nisu "krivi" (kao ni za povećanje "zaslužni") nastavnici osobno, nego promjene kurikuluma (svi se slažemo da je ukupno sati djeci previše) i manji broj djece školaraca.

Ne mora netko tko nema punu satnicu biti loš nastavnik, zašto bi bio? Imat će više vremena za pripremu (obuku, štogod) od nekog satnicom pretrpanog i kvalitetniji start ujedno. Prekvalifikacija na taj način (dokvalifikacija, što već) meni ne djeluje loše :conf

Što mislite da je kvalifikacija za predavanje takvog predmeta odnosno dijela takvog predmeta? Je li neki društvenjak za to kvalificiraniji od prirodnjaka? Može a ne mora biti :p . Jako ovisi o osobi kao i u svemu ostalom. Propitujemo li na isti način nastavnike dosad uobičajenih predmeta :conf
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la kalea » 19 pro 2014, 00:23

kalea je napisao/la:Moja je 5. razred, ali nemam dojam da se kod njih ikako provodi, ni na SRO niti na drugim predmetima :dunno . Kao da je nešto spomenuto na prvom roditeljskom u stilu da će to biti inkorporirano u ostale predmete + SRO, ali dalje od toga ne znam da je otišlo.

Sama sebe citiram, idući dan im je bila doktorica na SRO i održala predavanje o pubertetu + najavila sistematski. Sve što im je ispričala, i u moje se vrijeme učilo na prirodi/biologiji :dunno. Nisu dobili nikakve materijale niti su išta pisali.

Nisam znala za ovih dodatnih dva sata tjedno građanskog odgoja od iduće godine, to mi katastrofa samo iz razloga što im je raspored ionako prenakrcan, stvarno ne znam di će ubacit još 2 sata tjedno :ajme .
kalea
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Ina66 » 19 pro 2014, 09:10

raspored im je vjerojatno prenakrcan ako imaju po dvije-tri izborne i još kakve izvannastavne aktivnosti. moja šestašica ima tri puta tjedno po pet sati (ide na informatiku i talijanski, ne ide na vjeronauk), a oni iz njenog razreda koji ne idu ni na kavu izbornu, imaju još bolji raspored
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la april » 21 pro 2014, 15:58

kalea je napisao/la: idući dan im je bila doktorica na SRO i održala predavanje o pubertetu

mislim da je predavanje o pubertetu zdravstveni odgoj.
školarac i kokolo
april
ja bih za njega skinula zvijezde s neba

PostPostao/la kalea » 21 pro 2014, 23:21

Ina66 je napisao/la:raspored im je vjerojatno prenakrcan ako imaju po dvije-tri izborne i još kakve izvannastavne aktivnosti. moja šestašica ima tri puta tjedno po pet sati (ide na informatiku i talijanski, ne ide na vjeronauk), a oni iz njenog razreda koji ne idu ni na kavu izbornu, imaju još bolji raspored

Da, moja ima, kao pretpostavljam i većina druge djece, dva izborna, to onda ispadne 27 sati tjedno, 2 dana po 6 sati i 3 dana po 5 sati, s tim da joj jedan izborni jedan tjedan bude u suprotnom turnusu... s još dva dodatna sata, to bi bilo 4 dana u tjednu po 6 sati - meni se osobno to čini puno za 5. razred, na stranu izvannastavne aktivnosti, zadaće i učenje.
kalea
Ovisna sam
Ovisna sam

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.