Sada je: 30 tra 2026, 03:54.

Kako poboljšati koncentraciju?

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Kako poboljšati koncentraciju?

PostPostao/la medo14 » 03 svi 2012, 09:39

Znam da ima puno teksta i na internetu, ali zanimaju me vaša iskustva.
Naime, primijetila sam kod svog školarca da mu je malo koncentracija upitna. U zadnje vrijeme dogodi se da krivo prepiše zadatak i naravno rezultat je krivi. I kad mu kažem da je krivo prepisao, treba mu dosta vremena da uopće vidi gdje je greška.
Ili krivo odgovori jer nije bio koncentriran da shvati što se od njega očekuje u zadatku. Npr. piše podcrtaj imenice a on naravno podcrta glagole.
Kako poboljšati koncentraciju kod školarca? Sad je još u nižim razredima pa to kao nije tako izraženo, ali bojim se da bi u višim razredima mogao biti problem.
Eto, pišite, znam da nema neko instant rješenje, ali možda pokupim neku ideju što i kako, neku igru ili aktivnost
medo14
kraljica tablica

Re: Kako poboljšati koncentraciju?

PostPostao/la nadicab » 04 svi 2012, 10:13

koncentracija se vježba - vježbanjem zadataka.
i moji klinci rade na Luminosity - izvrsna stvar, njima zabavno,a korisno. Imaš pretplatu a imaš i besplatne igrice
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la folne » 04 svi 2012, 13:56

medo, ono za što sam ja čula i daje rezultate je neurofeedback, a radi ga i jedna naša forumašica.

da imam love moji bi sigurno išli na to.
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la tanjabb » 04 svi 2012, 14:54

Moj je Lukas isao na to i zaista pomaze, jako pomaze. Ako te vise zanima javi mi se na pp.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la nadicab » 04 svi 2012, 23:16

da, to svi hvale, ali sumarno kosta puno :/
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la babalu » 05 svi 2012, 09:37

Cure dajte linkove i malo vise info,pliz!
i Vila steka jako sa koncentracijom i sad me to vec brine :(
babalu
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 05 svi 2012, 15:02

http://www.mensana.hr/
Tu smo mi isli.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la nadicab » 05 svi 2012, 16:37

tanja, znaci li to da vise ne morate iči? koliko ste puta bili i koliko dugo?
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Fantasy » 05 svi 2012, 16:45

I ja sam čula pohvale za neurofeedback, ajde Tanja javi nam malo više o vašem iskustvu! Koliko sam ja skužila, rezultati su trajni.
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MON » 07 svi 2012, 21:22

vjerujem da će tanja napisati kako je to iz pozicije klijenta, a ja mogu odgovoriti na sva ostala pitanja :mrgreen

dakle, točno je - promjene koje se postignu treningom zaista jesu trajne ako je dijete završilo dovoljan broj treninga, tj ako je "učenje" mozga završilo. ovisno o težini problema, ali i o samom djetetu, taj broj potrebnih treninga je različit. no za trajne pomake je potrebno minimalno 20 treninga.

točno je i da je skupo. bar ovako kratkoročno. no većini naših klijenata to je dugoročno zapravo i uštedjelo novce ako se uračuna koliko su manje platili npr instrukcija. ali jasno mi je da je to slaba utjeha u ovim teškim vremenima :(
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la palunkica » 07 svi 2012, 21:46

Evo mene zanima, u kojoj dobi je optimalno ići na to? I kada je, recimo, prekasno
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la MON » 07 svi 2012, 23:19

u principu nikada nije prekasno. nekad radim i s odraslima i dobri su rezultati. ali lakše je i brže kad je dijete mlađe. donja granica nije fiksna i ovisi o djetetu - važno je da sudjeluje, da ima bar neku ideju što mu je zadatak, tj da ga ta povratna informacija bilo u slici ili tonu na neki način motivira da ih postigne što više.
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la MON » 07 svi 2012, 23:20

e da, poželjno je da se krene prije puberteta. čisto zbog motivacije koja značajno opada u pubertetu :mrgreen

ali i to nije isto za svakoga. imala sam pubertetlije koji su jako motivirano radili i postigli odlične rezultate :dada
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la tanjabb » 07 svi 2012, 23:58

Lukas je isao 2x tjedno, oko 20 dolazaka. Trenutno je na zasluzenoj pauzi :p pa ce ici jos sada zadnjih mjesec dana skole. Na njegov problem zasanjanosti i manjak koncentracije prvo nam je ukazala njegova uciteljica, a kasnije i druge osobe koje vode aktivnosti na koje ide. I mi doma smo primjetili da lako odluta, da 2/3 zadataka rijesi super a zadnja trecica nigje veze s vezom nema. Kako je on velik emotivac taj manjak koncentracije koji je i sam osjetio poceo ga je gristi ali nije si znao sam pomoci.
Neurofeedback je zapravo igranje igrica na kompjuteru cime je djeci naravno odmah privlacno :lol . A kako se igra mozgom a ne rukama zaista je fascinantno :le (ja sam bila ful uzbudjena prvi put i odusevljena).
U glavnom, Lukasu je jako pomoglo, on nema vise problema s koncentracijom, to su mi bas danas i njegovi ucitelji potvrdili. A i samopouzdanje mu je to diglo jer zna da moze savladati problem koji prije nije mogao a to je da koncentraciju vrati natrag ako mu u nekom trenutku pocne bjezati.
Je, skupo je, ali stvarno pomaze
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la viki » 08 svi 2012, 08:25

- to i moj stariji radi, odluta mislima na satu... :/
viki
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la medo14 » 08 svi 2012, 08:31

MON, drago mi je da si se javila. Imam pitanja oko toga:
za koje probleme se koristi neurofeedback?
Na kojem principu to funkcionira?
Da li se tom metodom osim koncentracije vježba i zapažanje, pojednostavljeno da kad dijete gleda u nešto da odmah vidi većinu toga a ne da pola toga uopće ne primjeti
koliko je to povezano s vježbanjem memorije?
zanimljiva mi je ova tema
:mah
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la MON » 08 svi 2012, 09:01

neurofeedback se koristi za niz problema kod djece i odraslih jer se radi o kondicioniranju moždanih valova tj poticanju onih koji su poželjni.

evo, tu sve piše: http://www.mensana.hr/default.asp?cms=GGGIII

princip je taj da se kroz trening prati moždana aktivnost, daje povratna informacija o istoj i onda nagrađuje ona vrsta moždanih valova koju želimo. u praksi to izgleda tako da dijete gleda neku igricu, npr vozi auto. zadatak mu je da ga vozi po sredini i bez kočenja. ako auto skreće u desnu stranu, to znači da su se pojavili spori moždani valovi (što ih je više, to znači da je koncentracija slabija), a ako koči znači da se javlja napetost, tj da dijete pokušava napetošću postići koncentraciju i tjerati auto naprijed, a to nije cilj. mora biti opušten i koncentriran. s vremenom, dijete sve bolje "kuži" u kakvom stanju mora biti da bi auto išao brzo i po sredini i na taj način praktički samoregulira svoju moždanu aktivnost. no osim toga, i mozak "pamti" aktivnost za koju je nagrađen (npr broj bodova u igrici) i povećava se mogućnost da se ta željena aktivnost sve češće pojavljuje i ona postaje sve jača. to se zove kondicioniranje mozga - princip učenja pomoću nagrada.

medo14 je napisao/la:Da li se tom metodom osim koncentracije vježba i zapažanje, pojednostavljeno da kad dijete gleda u nešto da odmah vidi većinu toga a ne da pola toga uopće ne primjeti
koliko je to povezano s vježbanjem memorije?

ovisno o tome koja se regija mozga trenira, takvi se i rezultati očekuju. zato mi i radimo tzv inicijalnu procjenu da odredimo gdje ćemo staviti elektrode, te koju ćemo aktivnost jačati ili slabiti. na početku se radi jedan generalni trening kojem je cilj opće podizanje funkcioniranja mozga (radi se centralno, na točci gdje se spajaju dvije hemisfere i učinci se generaliziraju na cijelu koru mozga). već tim treningom se postiže bolja koncentracija i fokus, uz redukciju napetosti. nakon određenog broja treninga, a prema potrebi, radimo specifične treninge. dakle, postoji regija koju možemo trenirati za poboljšanje npr pamćenja (kratkotrajne ili dugotrajne memorije), te regija koju možemo trenirati da bi postigli jasan i fleksibilan fokus.
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la Cathy » 08 svi 2012, 09:14

Jel može informacija o parama :mrgreen , može i na pp. :)
2000
2002
2007
2016
Cathy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MON » 08 svi 2012, 09:31

inicijalna procjena (taj prvi dolazak) je 450 kn, a tretmani su 250 kn po dolasku. i za forumašice obično uspijem dogovoriti neki popust.
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la nadicab » 08 svi 2012, 09:54

a način plaćanja? Nadam se da primaš kartice :ajme
Nego, jel to bolje odrađivati preko praznika kada je dijete opušteno ili nema veze?
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la MON » 08 svi 2012, 14:38

Primamo kartce

Da, mozda je bolje preko praznika. No u to neko doba i mi imamo godisnji, pa se zna dogoditi da nas nema uopce jedno tjedan-dva.
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la nadicab » 08 svi 2012, 14:55

:kiss
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Adorabla » 11 svi 2012, 09:56

da je toga bilo u vrijeme kad je meni trebalo (prije 8 godina) mozda bih i ja za stariju cer iskesirala pare. Sada vise nemam namjeru :lol
Ona je imala preporuku i psihologice za obican razred a ne za boravak i bome smo se mi i uciteljica dosta izmucili. Medjutim uz uciteljicu koja je bila odlicna to je nekako islo naprijed. Medjutim ono sto je najvise pomoglo po meni je to sto se ona bavila plesom odnosno sportom koji je zahtijevao koncentraciju u smislu pamcenja koreografije. Mislim da joj je to dugorocno jako pomoglo. Mozda se varam, ali mislim da obzirom da je to obozavala, zivila za to, onda se i puno vise trudila i malo po malo mislim da je samu sebe izdresirala da moze pratiti nesto koncentrirano dulje od 20 minuta.
Adorabla
Medena

PostPostao/la nadicab » 11 svi 2012, 10:52

da, potpisujem Adorablu. Nama je pomogla muzička: za memoriranje, za finu motoriku, za radne navike.
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la delfinka » 22 ožu 2015, 13:07

Ljudi otkrila sam super stvar za djecu, za vrlo male novce. Zove se Mindwave i služi za mjerenje i povećavanje stupnja koncentracije kod djece.

Moj sin je počeo igrati igrice koje se pokreću samo korištenjem misli i sada vježba i dok se igra.
Prilikom igranja Mindwave uređaj (koji očitava stanje koncentracije) se stavi na glavu, a cilj igre je držati koncentraciju da bi mrav recimo gurao hranu. Dijete na ovaj način vrlo brzo nauči pravila igre i kroz zabavnu igru poželi riješiti problem. Mislim da je to vrlo dobar način korištenja tehnologije od koje ionako ne možemo izolirati dijete.

Ja sam ga osobno koristila jer se bavim meditacijom, gdje možete detaljno vidjeti učinke meditacije na vaše moždane valove. Uređaj u realnom vremenu mjeri delta, theta, alfa, beta i gama valove. Također ako meditirate zatvorenih očiju ima aplikacija za mjerenje stupnja meditacije i koncentracije.

Zamislite samo što bi mi sve razumjeli da smo mogli vidjeti direktnu vezu između misli i njihovog utjecaja na materiju.

Eto toplo preporučam svima:
http://www.soluna.com.hr/tehnologija/25 ... y-mindwave
delfinka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la MON » 22 ožu 2015, 13:31

u osnovi, ovaj uređaj se bazira na povratnoj info o aktivnosti mozga i to jest neurofeedback. vjerujem da je ok za trening koncentracije, ali nisam sigurna da bi ga preporučila za djecu s poteškoćama.

još ću proučiti, možda griješim...cijena je zaista ok i ovo što sam pročitala je ok, samo nije dovoljno fleksibilno - dakle, radi se samo na određenim, unaprijed zadanim regijama mozga i nema mogućnosti finog podešavanja. bar koliko vidim. za terapijsku primjenu (adhd, autizam) smatram da ipak treba educirani terapeut koji zna što radi. i na kojim regijama i s kojim frekvencijama.
MON
Intelektualni snob

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.