Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.
13 ožu 2013, 12:43
da sumiramo - važno je paziti na mliječne zube i popravljati ih jer čuvaju mjesto za trajne zube.
Ja sam jučer pričala s Denisovom novom zubaricom, pa se složila samnom da krenemo prema ortodontu, ali moramo čekazi da mu se 3. spusti iz zubnog mesa na svoje mjesto.
On će morati imati fiksnu protezu. Da li ona ide preko HZZO-a?
13 ožu 2013, 12:46
svi aparatici do 18. godine idu besplatno
13 ožu 2013, 13:03
sada sam zvala Perkovčevu - uputnica + ortopan, dođem i čekam, čekam, čekam ... pa tko me uzme
13 ožu 2013, 13:07
da. tak to ide. stavis knjizicu u kucicu za dezurnog ortodonta (ili tako nekako, ne znam kako se tocno zove) i di dopadnes.
13 ožu 2013, 13:50
Lucija sad nosi nefiksni aparatić za popravljanje isturene donje čeljusti (progenija). Stvar funkcionira tako da je aparatić na gornjoj čeljusti pričvršćen na masku koja ide preko lica (oslonac na čelu i bradi) i tako "vuče" gornju čeljust van. Vidimo pomake ali jako je to teško nositi preko dana (eventualno kad je kod kuće). Po noći nosi redovno ali to teoretski nije dovoljno. Naći ćete sliku ako poguglate "orthodontic facemask Reverse-pull Headgear". Njoj regulator funkcije po Fränklu nije pomogao jer je vjerojatno nedovoljno nosila. Ako ni ovo sad ne pomogne savjetuju nam vađenje donjih četvorki - ja se grozim

.
13 ožu 2013, 13:52
Hajdi, kod Sare je isto, samo ispravlja donju čeljust, tj. gura je prema van. Bilo je bolno prvu noć, glavobolja užasna, sad se navikla, mada mi kaže da je vilica boli ujutro.
Navodno bi se trebalo nositi 15 sati dnevno, zatvorenih usta, a to je nemoguće.
13 ožu 2013, 13:54
jao, hajdi, znam sto je to. mislili smo da ce to morati nositi moj j jer ima usku gornju celjust, ali zbog hipodoncije ipak necemo. on je tjednima plakao kad je to cuo jer je zamisljao aparatic poput onoga iz filma carli i tvornica cokolade
kako vam klinci podnose nosenje aparatica? pogotovo mobilnih... s fiksnima mi je jasno da nema mrdanja.
13 ožu 2013, 13:56
Sara dobro podnosi. Sutra idemo na kontrolu, nosi već gotovo 3 miseca. Meni se čini da se to popravlja, njoj je bitno da uvuče vilicu unutra, da joj usta budu prirodno zatvorena. Do sada nisu bila.
Dobro ona to trpi, samo, nije dovoljno. Trebala bi nosit i kad uči, al kako ona uči naglas, a mora držat usta zatvorena... ništa od toga.
13 ožu 2013, 13:58
Lucija super podnosi, samo ne stigne nositi koliko bi trebala. Po kući nosi, nosi čak i u autu kad idemo na duži put. Ne žali se, iako joj taj oslonac na bradi jako razdražuje kožu. A puno je pomoglo kad je prvi put stavila pa je Gregor plakao jer je htio i on to imati
13 ožu 2013, 17:30
Hajdi na šta ti mala kači Headgear-a? koji aparat ima u ustima? na taj oslonac na bradi joj se može zaljepit neka mekana spužvica da ju jako ne iritira. imaš jako strpljivo i savjesno dijete ako ti to nosi preko dana
mirbi je napisao/la: mada mi kaže da je vilica boli ujutro.

to ti je potpuno normalno, znači da aparat radi.
mirbi je napisao/la: Navodno bi se trebalo nositi 15 sati dnevno, zatvorenih usta, a to je nemoguće.
treba stalno gristi u njega i trebaš ju podsjećati da guta slinu. može se i govorit s aktivatorom, samo neka grize u njega i neka tako govori, vi ćete ju razumjeti.
13 ožu 2013, 22:34
Lorena da bi promjenio ortodonta u perkovcevojj moras kod sefa pa objasnit zasto ti ne pase ovaj pa mozda mozes dobit novog al ne po izboru vec kod dezurnih pa kud dopadnes, pA na novu listu za aparatic i sve iznova ! Ne zvuci mi jednostavno
I vrlo neugodno.. Mos mislit kak ce nas sa srecom uzet novi dr.
13 ožu 2013, 22:51
ja sam skroz zbunjena s tim aparatima
od kad smo krenuli kod ortodonta (ima tome već sigurno 3 godine, cura sad ima 11), napravili ortopan, utvrđena veeelika gužva i odmah nam je rečeno da će morati trajni zubi van
počeli smo po savjetu ortodonta (privatnog) vaditi mliječne zube
e sad na zadnjem pregledu je rečeno da bi možda mogli nešto napraviti i bez vađenja
zubarica nas uvjerava da bolje da vadimo ako je velika gužva, iz vlastitog iskustva, nakon što su joj se zubi lijepo izravnali, kad je maknula aparat opet su se iskrivili...
uglavnom, sad kad dođemo na pregled samo konstatira da čekamo da svi trajni zubi izrastu
od prošle godine radi sa hzz-om pa smo i na listi
vidim da je lorena te struke, pa da pitam (mada možda sam već i pitala)... nama nije nikad spominjao te mobilne aparatiće, a mislim šta ću se ja sad njemu praviti pametna a stručnjak je, možemo li još što napraviti ili zaista samo čekati?
bubidea od kad tvoj nosi trajni?
13 ožu 2013, 23:21
corazon, moj je u proljece, prije tri godine, dobio aparatic za sirenje celjusti (hyrax), nosio ga je dvije i pol godine, pomaka nije bilo, tj. nismo dobili mjesta niti za pola zuba, sa svake strane, tako da se moralo pristupiti vadjenju gornjih cetvorki. nakon toga je odmah dobio fiksni, nosi ga pet mjeseci, pomaci se desavaju na ocigled, u roku nekih dva mjeseca su se trojke skroz spustile.
prije par tjedana mu je izvadila hyrax, sad ima samo fiksni na gornjoj celjusti
receno nam je da, radi simetrije, zagriza...ne znam tocno radi cega sve ne, mora vaditi i donje cetvorke, tako da nas jos i to ceka, pa onda ide fiskni i na donje.
mobilni cemo dobiti nakon godina i godina nosenja fiksnog, ja racunam tam negdje za par godina.
ali kod nas ti je dosta sve to komplicirano, cini mi se kao i kod vas, guzva u ustima.
13 ožu 2013, 23:24
sad sam se sjetila, mislim da je nama receno da moraju izrasti sedmice, da onda ide fiksni, one rastu oko 14. godine.
13 ožu 2013, 23:27
da bubidea, to mi zvuči vrlo slično... odmah je rečeno da i doljnje moraju van
trojka joj je počela rasi skroz gore

vampirica moja
čekaj, a koliko onda ima tvoj godina? on ima fiksni i sedmice onda?
ja majkemi više ne znam što joj je u ustima trajno a što mliječno
13 ožu 2013, 23:28
Jel ima tko iskustva sa vađenjem umnjaka?.Trebalo bi povaditi sve osmice,zapravo operacijski.
Fiksni aparat poravnao zube,ak kad niknu osmice postoji mogućnost vračanja na staro.
TJ, da se svi zubi opet vrate na staro.
Jel imao tko od vas takvih iskustva u kasnijim godinama?
13 ožu 2013, 23:30
on je u prvom mjesecu napunio 14.
aparatic je dobio polovicom 10. mj
da, da, i on je bio vampir, trojke su bile skoro pa u mesu
da, ima sedmice, ima fiksni
13 ožu 2013, 23:30
breg ja sam vadila jedan i baš loše iskustvo, upalilo mi se i napatila sam se baš
sad nedavno mi se drugi upalio, popila atb, ako bi se još upalio onda vađenje
a njemu su sve osmice vani?
13 ožu 2013, 23:33
thnx bubi
a daj mi reci kako je prošlo to vađenje trajnih četvorki?
13 ožu 2013, 23:35
prva cetvorka je isla cupavo, dala mu je malo premalo anestezije. drugu nije niti osjetio, cas posla. uz malo vise anest.
13 ožu 2013, 23:36
dobri andjeo oprosti ali nisam znala da su to takve peripetije tamo
corazon je napisao/la: možemo li još što napraviti ili zaista samo čekati?
ovisno o anomaliji ali ako vam je ortodont preporučio vađenje trajnih četvorki onda će nositi fiksni.
13 ožu 2013, 23:39
hvala lorena, i bubi
sad sam mirnija
14 ožu 2013, 09:01
breg je napisao/la:Jel ima tko iskustva sa vađenjem umnjaka?.Trebalo bi povaditi sve osmice,zapravo operacijski.
Fiksni aparat poravnao zube,ak kad niknu osmice postoji mogućnost vračanja na staro.
TJ, da se svi zubi opet vrate na staro.
Jel imao tko od vas takvih iskustva u kasnijim godinama?
Ja sam ko dijete nosila aparatić i uredila zube.
U prvoj trudnoći su mi počeli rasti umnjaci, kada sam rodila išla sam ih vaditi, sva četiri, ali šteta je već bila napravljena.
Opet sam morala nositi aparatić.
14 ožu 2013, 11:12
Lorena, ona ima za gornju čeljust mobilni aktivator. Na bradi ima spužvicu ali unatoč tome je koža razdražena. Mažemo običnom dječjom kremicom pa bude bolje. Kad bi samo mogla nositi još više preko dana.
14 ožu 2013, 11:19
nadicab je napisao/la:sada sam zvala Perkovčevu - uputnica + ortopan, dođem i čekam, čekam, čekam ... pa tko me uzme

Ne čeka se strašno dugo, kod njih to sve skupa ide prilično brzo.
14 ožu 2013, 14:21
Cathy je napisao/la:Ja sam ko dijete nosila aparatić i uredila zube.
U prvoj trudnoći su mi počeli rasti umnjaci, kada sam rodila išla sam ih vaditi, sva četiri, ali šteta je već bila napravljena.
Opet sam morala nositi aparatić.
I nije neka utjeha, a hvala ti.
Moramo raditi profil glave pa će se onda odlučiti.
IInače, moje drugo dijete je vadilo sve četiri petice, i sad je to u fazi završšavalja fiksnog.
Izgleda savršeno, a zubi bili jedni preko drugog.
14 ožu 2013, 16:09
I ja sam bila vampirac, na jednoj strani više na jednoj manje. Na toj na kojoj je bilo više izvadili mi četvorku i stavili fiksni. Imala sam 23 godine. Sve se savršeno ispravilo, nosila sam pobožno mobilne koliko i kako mi je bilo rečeno nakon toga. No međutim, to se ipak malo vrati. Ona strana koja mi je bila manje vampirasta je sada ravna, a ona koja je bila više je sad ko ona što je bila manje

.
Uglavnom, vraća se unatoč svemu. Jedino sam valjda mogla nosit mobilni stalno i za svagda

.
14 ožu 2013, 16:57
mom kumcetu, upravo je navrsila 18, su rekli da ce mobilni morati nositi citav zivot, jednom tjedno, jednu noc.
meni to izgleda cudno i ko lose odradjen posao, ko da nije dovoljno dugo nosila fiksni.
i stvarno, veli ona, tam negdje u petak (a mobilni stavlja subotom navecer) joj se jedan zub malo pomakne prema van.
15 ožu 2013, 09:16
Nakon fiksnog se obično noću cijeli život i nosi ono nešto što "održava" dostignuto stanje, to nije baš aparatić, nego više kao neki silikonski "održavatelj"