16 ožu 2012, 09:07
16 ožu 2012, 09:14
16 ožu 2012, 09:15
16 ožu 2012, 09:16
mamainana je napisao/la:Isto tako zašto ne bi olakšali većini roditelja i uklopili vjeronauk u škole s obzirom da je nažalost takvo vrijeme da roditelji i tako zbog posla premalo vremena provode s djecom i uz hrpu učenja, obaveza i inih stvari ovo bar malo olakša život.
16 ožu 2012, 09:17
Krumpirić je napisao/la:vidim da se ne razumijemo, duhovnost i vjera i učenje o vjeri nemaju veze s ostalim znanjima, bilo kojeg tipa-to je moj stav i nema mi pomoći![]()
Božje zapovijedi će naučiti tako da im ni mater i ćaća ne kradu i ne ubijaju i uče ih da to nije ispravno ponašanje, i oni i svećenik/časna sestra, netko treći.
To jeli poštuj oca i majku 3,4. ili 5. je irelevantno. Važno je da poštujem oca i mater.
16 ožu 2012, 09:18
sany je napisao/la:mamainana je napisao/la:Isto tako zašto ne bi olakšali većini roditelja i uklopili vjeronauk u škole s obzirom da je nažalost takvo vrijeme da roditelji i tako zbog posla premalo vremena provode s djecom i uz hrpu učenja, obaveza i inih stvari ovo bar malo olakša život.
a zasto onda roditeljima ne olaksati do kraja, pa za dobivanje svete pricesti ne uvjetovati odlazak na zupni vjeronauk, ukoliko ga pohadja u skoli?![]()
nikako ne bi rekla da je djecu jedino moguce stimulirati za rad ocjenom, ali to je za neku drugu temu..

16 ožu 2012, 09:21
mamainana je napisao/la:Buhtlica je napisao/la:ronin je napisao/la:I što je onda rješenje?Izbaciti vjeronauk a ne školama narediti da to riješe kako god znaju i umiju?
Pa nije problem jednog predmeta što neke škole ne znaju organizirati satnicu-odnosno mogle bi ali se nisu dovoljno potrudile.
Jel sad onda problem rupa ili sekularna država?
ako jedna škola ima 3 vjeroučitelja i 8 generacija učenika, po svakoj generaciji 4-5 razreda. kako da onda svi vjeronauk imaju prvi ili zadnji sat?
čista matematika...
kad smo kod matematike
u specificiranoj školi na jednog vjeroučitelja dolazi cca 12 razreda što je cca 24 sata koja nisu u istoj smjeni i ne moraju imati u isto vrijeme kraj nastave, a niti početak
u jutarnjoj smjeni jedan dan može jednom razredu završiti nastava nakon 4 sata drugom nakon šestog sata da nam bude lakše i tu spada cca 6 razreda koje bi teoretski s dva sata jedan iza drugog mogao odraditi u 3 dana, a popodnevna smjena je još lakša![]()
mislim samo sam malo matematički zaključivala
edit:
znam da bi tu upao 8 sat, ali zato ima još dva dana za prebaciti ih tamo, ovo je samo matematike radi
16 ožu 2012, 09:25
16 ožu 2012, 09:26
mamainana je napisao/la:Krumpirić je napisao/la:vidim da se ne razumijemo, duhovnost i vjera i učenje o vjeri nemaju veze s ostalim znanjima, bilo kojeg tipa-to je moj stav i nema mi pomoći![]()
Božje zapovijedi će naučiti tako da im ni mater i ćaća ne kradu i ne ubijaju i uče ih da to nije ispravno ponašanje, i oni i svećenik/časna sestra, netko treći.
To jeli poštuj oca i majku 3,4. ili 5. je irelevantno. Važno je da poštujem oca i mater.
ispravno ponašanje se uči od roditelja
znanje 10 božjih zapovjedi kako glase i kojim redom idu je stvar kulture i buba se napamet
16 ožu 2012, 09:34
Odgovor na pitanje smisla traži se u vjeri, u religiji, u iskustvu koje nadilazi ovaj prolazni život. Uz kršćanstvo tražitelji smisla susreću i druge religije. Upoznaju sličnosti i razlike među religijama. Traže odgovor na pitanje o podrijetlu ovog svijeta. Pitaju se, kako je nastao ovaj svijet – evolucijom ili stvaranjem. Proučavaju svijet prirodnih znanosti i svijet vjere.
16 ožu 2012, 09:39
16 ožu 2012, 09:44
Katolički vjeronauk dijeli se na školski (izborni predmet u školama) i župni, a na njemu se stječu znanja o vjerskim istinama Katoličke crkve. Na vjeronauku u školi obrađuju se svi sadržaji prema planu i programu HNOS-a, dok je župni vjeronauk ili župna kateheza usmjerena na stjecanje iskustva života u vjeri u dotičnoj župnoj zajednici. Na župnom vjeronauku priprema se za sakramente.
Župni vjeronauk zamišljen je kao odgoj u vjeri gdje se vjernicima svih uzrasta (predškolska djeca, osnovnoškolci, srednjoškolci, studenti, odrasli, starije osobe) pruža živo iskustvo vjere.
16 ožu 2012, 09:47
16 ožu 2012, 09:50
16 ožu 2012, 09:52
mamainana je napisao/la:edit:
osnovna razlika
zapravo sam svjesna toga da bi bilo bolje da idu samo na župni, ali neka osnovna znanja o katoličkoj kulturi moraju imati (prije sam se krivo izrazila, ne stvar opće kulture za sve ljude, nego bi ljudi koji se nazivaju katolici trebali znati osnovne stvari o katoličkoj crkvi)
16 ožu 2012, 09:54
16 ožu 2012, 09:56
mamainana je napisao/la:Katolički vjeronauk dijeli se na školski (izborni predmet u školama) i župni, a na njemu se stječu znanja o vjerskim istinama Katoličke crkve. Na vjeronauku u školi obrađuju se svi sadržaji prema planu i programu HNOS-a, dok je župni vjeronauk ili župna kateheza usmjerena na stjecanje iskustva života u vjeri u dotičnoj župnoj zajednici. Na župnom vjeronauku priprema se za sakramente.Župni vjeronauk zamišljen je kao odgoj u vjeri gdje se vjernicima svih uzrasta (predškolska djeca, osnovnoškolci, srednjoškolci, studenti, odrasli, starije osobe) pruža živo iskustvo vjere.
edit:
osnovna razlika
zapravo sam svjesna toga da bi bilo bolje da idu samo na župni, ali neka osnovna znanja o katoličkoj kulturi moraju imati (prije sam se krivo izrazila, ne stvar opće kulture za sve ljude, nego bi ljudi koji se nazivaju katolici trebali znati osnovne stvari o katoličkoj crkvi)
16 ožu 2012, 10:02
Buhtlica je napisao/la:indoktrinacija samo takva.
16 ožu 2012, 10:06
16 ožu 2012, 10:08
16 ožu 2012, 10:12
ronin je napisao/la:dakle-teorija i praksa,ne u sukobu,već u upotpunjavanju
16 ožu 2012, 10:14
ronin je napisao/la:ovo što se tiče župnog vjeronauka,dosta se razlikuje od školskog.
dok na školskom prolaze gradivo iz udžbenika,rješavaju radnu bilježnicu,razgovaraju,igraju kvizove,gledaju biblijske crtiće,
na župnom je orijentacija baš na pripadnost toj određenoj župnoj zajednici,živi susret,radost okupljanja,pogleda izbliza kako izgleda takva zajednica i kako je biti njen član.uče se pjesmice koje će se pjevati na dječjoj misi...
dakle-teorija i praksa,ne u sukobu,već u upotpunjavanju
16 ožu 2012, 10:16
16 ožu 2012, 10:16
sany je napisao/la:ronin je napisao/la:dakle-teorija i praksa,ne u sukobu,već u upotpunjavanju
i na jednom mjestu

16 ožu 2012, 10:20
ronin je napisao/la:sany je napisao/la:ronin je napisao/la:dakle-teorija i praksa,ne u sukobu,već u upotpunjavanju
i na jednom mjestu
i na dva super funkcionira
16 ožu 2012, 10:25
Nana1971 je napisao/la:Drzava jest sekularna, ali drzava je organizacija koja sluzi svojim građanima, a preko 80 posto građana se izjasnilo da su vjernici. Ako je vjeronauk u skoli okej u Njemačkoj, Austriji, Španjolskoj, Norveškoj... cijeloj Europi osim Francuske, zasto mi uvijek izmisljamo toplu vodu!?
Ti možeš odabrati,kao što i odabireš ,da ti dijete ne ide.Jer predmet je izborni.
16 ožu 2012, 10:27
sany je napisao/la:zasto mora biti na dva da bi super funkcioniralo?
16 ožu 2012, 10:30
Adorabla je napisao/la:
Inače se slažem s tobom da po meni, trenutna situacija jedino što nam dozvoljava je pritisak na ministarstvo da uvedu alternativu za takvu djecu, međutim čak i da uvedu (recimo građanski odgoj za djecu koja ne idu na vjeronauk) opet nismo isti jer vjernik vjeronauk izabire iz uvjerenja a moje dijete građanski dobiva jer mora jer ne ide na vjeronauk.
16 ožu 2012, 10:38
16 ožu 2012, 10:45
samo kažem,onda se borite za rješavanje problema da vaša djeca dobiju adekvatnu mogućnost izbora,a ne da se izbaci ono što druga djeca odaberu.