Sada je: 24 lip 2026, 23:07.

peta vs mioc vs...

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: peta vs mioc vs...

PostPostao/la Nanoibeba » 02 lis 2016, 16:26

Pa pusti dijete da samo odluci, znaju oni sto je za njih dobro.
Moj je cijelo vrijeme htio MIOC, mi smo ga malo nagovarali na V.tu zbog blizine.
Nakon 4 tjedna skole, mislim da je on bio u pravu i dobro izabrao.
Sada, kada malo vise citam o V. toj i sama vidim da nije za njega.
Nadam se da ce biti zadovoljan i dalje.
Nanoibeba
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Adorabla » 03 lis 2016, 12:39

sve sam iščitala - mogu li iskusnije upitati koju bi školu onda preporučili za te renesansne što bi krumpi rekla.

slažem se d anekako dijete smostalno najbolje odluči i treba dijete slušati. Meni je bio "problem" to što sam se bojala da ona "ne vidi" neke škole pa sam ju onda ppoticala da ide na otvorena vrata.

A u principu kod nas se izbor svodio da gledaš prvo društvo i djecu u pojedinoj školi i procjenjuješ slobodnim, zdravim razumom kaj ti misliš di bi se ona najbolje uklopila. A naravno gledaš i predmete u smislu da li ima jaču matematičku, spacijalnu, vizualnu, jezičnu itd inteligenciju.
A nije loše ni na odmet platiti privatno prishologa da dijete istestira i da ti da preporuke kojih se naravno ne moraš nužno pridržavati ali ćete i ti i dijete dobiti nekako drugi pogled na potencijale i na škole.
Adorabla
Medena

PostPostao/la iris » 03 lis 2016, 13:24

Da - problem je što moja skoro ne vidi nijednu školu. mislim gdje se to dok si u osnovnjaku srednje škole "vide" ako nemaš starije u obitelji i među bližim prijateljima ? Ili roditelje koji to malo bolje prate? Mi smo zasad, i ona i mi, što se škola tiče poprilično dupe-glava, ja se trudim sad po forumu pratiti malo više pa konačno spajam brojeve s lokacijom.
Tako da u ovom trenutku nemam šta slušati nju jer ona trenutno jedino može odlučiti da ide u xy školu jer u nju idu
(tj ne idu :nata ) ova ili ona ekipa iz razreda. A još ni sebe jer ni ja nemam dovoljno informacija za izgrađen stav. Zato hvala na svakom komentaru. :gace

Nisam još došla do tih finesa programa svake škole ali da, svakako će to biti jedan od faktora. A hvala i za tip za testiranje, ako i ne bude odlučujuće za sami odabir mogao bi njoj da se malo posloži i usmjeri.
L. Jesenarka 2002.
V. Zmajica 2004.
iris
slavonska gazela

PostPostao/la Barbi » 03 lis 2016, 14:22

Iris, iz mog friškog iskustva s srednjoškoljkom :mrgreen rekla bih da je Tituš izvrsna škola za vrijedno i odgovorno dijete kojem nijedno područje posebno ne leži (ni matematika, ni jezici) a ima dobre ocjene. Zasad ne vidim nijedan minus škole, lokacija je odlična (Gornji grad), nastavnici se čine korektni, ravnatelj jako angažiran a nastava sam ujutro.
Žao mi je ko psu što će mom sinčiću faliti koji bod za upis tamo.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la nadicab » 03 lis 2016, 15:38

Orbis Romanus je meni grozna udžbenik ako sam pokušavaš iz njega naučiti nešto kao početnik. Poslije, kada imaš neko znanje latinskog, mi je sasvim OK.
Iako, tempo učenja latinskog i grčkog je meni bio pregrozan :ajme
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Ina66 » 03 lis 2016, 15:57

nadice, to govoriš o NBK ili MIOCu?
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Nana1971 » 03 lis 2016, 16:11

u miocu se latinski uči po nekom danskom udžbeniku i nije bauk, dapače.
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la skorpionka » 03 lis 2016, 18:49

Moj je dojmove o skolama skupljao od starije brace frendova, godinu ili dvije starijih s kojima trenira, a sadasnja skola mu se svidila na radionicama na koje je isao. Iako, redoslijede je on tumbao do zadnjeg trena.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Ina66 » 03 lis 2016, 18:51

Nana1971 je napisao/la:u miocu se latinski uči po nekom danskom udžbeniku i nije bauk, dapače.

pretpostavljam da si se tog udžbenika riješila?
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Berta » 03 lis 2016, 21:34

Iris do adorablinih finesa neces vjerojatno ni doci :lol vidjet ces oko nove godine kad odjednom krenuvrazgovarati o skolama, svatko zna neku i za cas ce se stvoriti solidno znanje. Malo i ti saznas pa dodas informacije i do proljeca je sve na mjestu.
Berta
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Nana1971 » 04 lis 2016, 00:01

Ina, nije ga ni imala nego su kopirali po par lekcija
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la Ina66 » 04 lis 2016, 06:36

šteta, baš me zanimalo kakav je princip rada. iako mi se čini da sam negdje bila naišla baš na danski udžbenik
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la iris » 04 lis 2016, 07:31

hvala :kiss
L. Jesenarka 2002.
V. Zmajica 2004.
iris
slavonska gazela

PostPostao/la bailey » 04 lis 2016, 10:53

Buhtlica je napisao/la:zanimaju me vaša iskustva, iskustva vaše djece... sve.
hvala!

(ako je topic na krivom mjestu, molim da ga premjestite)
(ako se negdje o tome pisalo, molim da me uputite i zanemarite ovaj post :) )

Mi smo se odlučili za XV (sad je 2. razr.) i kuc kuc nismo pogriješili.
Škola je samo u jutarnjoj smjeni, djeca su radišna i uglavnom skromna. jest da ima puno gradiva ali kako vidim njima to do sada nije bio veći problem s obzirom da su svi uglavnom nadarena djeca. latinski je lakši nego u V, ne ide se toliko puta na koncerte (i na to troši lova).. Osobno ne bih htjela da mi dijete ide u V ali to je stvar njihovog odabira tako da bih se morala složiti..
sretno!
I. 2000.
A. & R. 2007.
bailey
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Adorabla » 04 lis 2016, 11:36

Berta je napisao/la:Iris do adorablinih finesa neces vjerojatno ni doci :lol vidjet ces oko nove godine kad odjednom krenuvrazgovarati o skolama, svatko zna neku i za cas ce se stvoriti solidno znanje. Malo i ti saznas pa dodas informacije i do proljeca je sve na mjestu.

Adorabla onda piše jako fino jer u praksi to nije tako izgledalo :lol . Kod nas je bio slučaj da je starija jako popustila u 7. razredu na polugodištu pa sam onda ja odlučila ju odvesti u Mioc na otvorena vrata koja su tada bila rano, negdje u 3. mjesecu, da ju potaknem da se malo više angažira oko škole. Nadala sam se kad vidi dečke u Miocu i iskusi zezanciju da će ju to povući. I je.
Doduše ona je onda u 8. razredu ciljano išla na sva otvorena vrata jer su smjeli izostati iz škole ako su išli na otvorena vrata pa joj se strahovito svidjela Lucijanka (matematički razred, razrednica posebna itd) pa je onda se dvoumila između te dvije ali ne zadugo.

I slažem se s ovim drugim dijelom da klinci odmah ošacaju iz osnovne ko kam ide pa onda "izbjegavaju" ili tipuju za određenu školu.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Buhtlica » 04 lis 2016, 12:24

bailey je napisao/la: Mi smo se odlučili za XV (sad je 2. razr.) i kuc kuc nismo pogriješili.
Škola je samo u jutarnjoj smjeni, djeca su radišna i uglavnom skromna. jest da ima puno gradiva ali kako vidim njima to do sada nije bio veći problem s obzirom da su svi uglavnom nadarena djeca. latinski je lakši nego u V, ne ide se toliko puta na koncerte (i na to troši lova).. Osobno ne bih htjela da mi dijete ide u V ali to je stvar njihovog odabira tako da bih se morala složiti..
sretno!

ja zapravo sve više i više naginjem mioc-u/XV. iako me isprva mučila udaljenost, ali nekako mi se ipak čini da bi Z ta škola bolje odgovarala.
hvala!

čula sam neki dan od jedne poznanice čiji je sin sad upisao prelog da je ravnatelj već dvije ili tri godine tražio neke novce za proširenje škole. dobio ih je ove godine i sad planira proširiti školu i održavati nastavu samo ujutro (vjerojatno od iduće školske godine). to mi je osobno sjajna vijest jer J škica prelog, a to je ooogroman plus.
Z. 2002.
J. 2003.

"Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead."
Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la VIPmama » 04 lis 2016, 12:32

ja bih potpisala Baily.

Isto je sam odlučio, želio je samo XV. i osim što je (navikao na sve 5) malčice nezadovljan ocjenama (bude četvorki i pokoja trojka), sve ostalo mu je odlično.

I nama je puno puno bliža V., ali on nije htio...
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la nadicab » 04 lis 2016, 12:45

Ina66 je napisao/la:nadice, to govoriš o NBK ili MIOCu?

NKG
Starija je u MIOCu isto učila po Orbisu, a mlađi po nekoj vrlo otkačenoj knjizi u kojoj je uživao (životopis neke rimske obitelji, najsmješnija scena je bila kada su se braća natezala pa proudila oca a otac je onda tuc-tuc po njihovim guzama. SVe je popraćeno ilustracijama)
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la skorpionka » 04 lis 2016, 13:20

Ina66 je napisao/la:šteta, baš me zanimalo kakav je princip rada. iako mi se čini da sam negdje bila naišla baš na danski udžbenik

Sad imaju i udzbenik i radnu. Gore sam napisala ime autora.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Ina66 » 04 lis 2016, 14:55

skorpionka je napisao/la:
Ina66 je napisao/la:Ja sam za to da se iz opcih i jezicnih gimnazija izbace kemija, biologija i fizika jer iz tih predmeta su najcesce lose ocjene.
E, i likovna i glazbena kultura su isto nepotrebne.

Pa ne bi po lošim ocjenama procjenjivala koji su predmeti za koju gimnaziju obvezni ili izborni. :lol

To je bio sarkastican post.

Imam taj udzbenik, u pdf formatu, i profesor koji ga je izabrao je napravio odlicnu stvar.
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Adorabla » 04 lis 2016, 15:32

ne znam jel to offtopic ali zašto misliš Ina. Ja nisam baš tako oduševljena. I mlađa mi sad uči po istoj toj knjizi i ok mi je za prvi razred jer im bliže i normalnije približi gramatiku ali onda u drugom razredu mi se čini da naprave jako veliki skok di od jednostavnih nekompliciranih stvari odjednom tresnu u prevođenje u jednom i drugom smjeru. Malo nekako imam osjećaj da je prvi razred zezancija pa drugi razred onda kao ozboiljno. Iako, da se razumijemo prof Crnobrnja u Lucijanki slovi kao jako stroga profesorica latinskog što baš u Miocu nije slučaj. Odnosno hoću reći da mi se ne čini da je to razlika do profesora nego baš mislim da je mana knjige :dunno
Adorabla
Medena

PostPostao/la lastavica » 04 lis 2016, 16:05

Ja se nadam da ce moja otici na otvorena vrata. Za sada je bila samo na natjecanju u Prelogu, tada su za osmaše imali dodatni program, ona je bila sedmaš tako da je samo vidjela ptice, ribe i kozu ;) . E da, što se tiče udaljenosti nama je do MIOCa duplo više nego do pete. Ne znam da li da ju opterećujem s time :dunno Da je barem obratno. Iako bi vjerojatno nesto drugo bilo upitno ;)
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la Ina66 » 04 lis 2016, 18:04

Adorabla je napisao/la:ne znam jel to offtopic ali zašto misliš Ina. Ja nisam baš tako oduševljena. I mlađa mi sad uči po istoj toj knjizi i ok mi je za prvi razred jer im bliže i normalnije približi gramatiku ali onda u drugom razredu mi se čini da naprave jako veliki skok di od jednostavnih nekompliciranih stvari odjednom tresnu u prevođenje u jednom i drugom smjeru. Malo nekako imam osjećaj da je prvi razred zezancija pa drugi razred onda kao ozboiljno. Iako, da se razumijemo prof Crnobrnja u Lucijanki slovi kao jako stroga profesorica latinskog što baš u Miocu nije slučaj. Odnosno hoću reći da mi se ne čini da je to razlika do profesora nego baš mislim da je mana knjige :dunno

pa takva je latinska gramatika - u prvom razredu prođu deklinacije i konjugacije, vremena prezentske osnove, aktiv i pasiv, pridjeve i eventualno zamjenice - to govorim o programu po kojem sam i ja radila. u drugom razredu kreće tarapana jer je, objektivno, gradivo drugog razreda kompleksnije i teže i uče stvari kojih u hrvatskom jeziku nema (konjunktiv, gerund i gerundiv, perifrastične konjugacije, konstrukcije ACI, NCI, AbA, rečenice...)
Elementa Latina je udzbenik iz sredine prošlog stoljeća i pruža ono što sam naslov govori - osnove jezika. Orbis Romanus je, kad se pojavio, bio dobrodošlo osvježenje s tekstovima, pričama iz rimske povijesti... ali je, po mom mišljenju, to udžbenik za osnovnu školu - za one koji počinju učiti latinski u 5. razredu.
Drugi udžbenici, koji su se pojavili 90-tih, su pokušali s drugačijom koncepcijom što je rezultiralo, po mom mišljenju, zbrčkanim knjigama i nisu mi bili izbor po kojemu bih radila.
Orbergova knjiga je drugačija, osvježenje u pristupu, zato mi se sviđa i da još radim u nastavi definitivno bi bila moj izbor.
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la patkica » 04 lis 2016, 19:21

Moj je bio na Orbisu, a sad rade (1. gimn) po nekom meni nepoznatom, moram pogledati kojem.
patkica
svizac

PostPostao/la mazilica » 04 lis 2016, 22:36

Ja sam za renesansnu djecu isto htjela spomenuti Titus. To je mala,dobra opca gimnazija u Habdelicevoj koja ima nastavu samo ujutro. Nekoliko t frendova tamo ide i jako su zadovoljni. Njemu je to bio drugi izbor. A zadnji upisani je ove godine tamo imao vise bodova nego u petoj.

Sto se preloga tice,to je moja skola. I jako je dobar izbor izrazenim prirodnjacima,ne samo gimnazijski smjer vec i opci tehnicar jer imaju odlicne profesore koji mogu i znaju prenjiti i vise znanjanego se od njih trazi. Ravnatelj je odlican. Bas je. I koze i ribe i pauk.
03.08.2001 kroz život hrabro , dalje udvoje
19.09.2006 stigao sa prvom jesenskom kišom
25.08.2012 kad je već nestala nada, došao kao najljepše iznenađenje
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Mariachi » 04 lis 2016, 23:03

Je li Tituš privatna gimnazija ili ima neka druga na Gornjem gradu?
P - 2003, ME - 2006, K - 2007, B - 2011, IP - 2013, J - 2017
O:) P - 2010

slika
Mariachi
ay, ay, ay, ay, canta y no llores

PostPostao/la mazilica » 05 lis 2016, 07:18

Nije titus privatna, to ti je VIII.
Ima jos VI,gornjogradska,to je isto opca i ima ona neka prva privatna.
03.08.2001 kroz život hrabro , dalje udvoje
19.09.2006 stigao sa prvom jesenskom kišom
25.08.2012 kad je već nestala nada, došao kao najljepše iznenađenje
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Krumpirić » 05 lis 2016, 08:22

mi smo, sigurna sam, koristili oba
i elementu i orbis paralelno
Krumpirić
Cobra 11